Μάνατζερ ράγκμπι, είσαι προτεινόμενος για αποχώρηση. Aπό τον aNameToCome

Μάνατζερ ράγκμπι, είσαι προτεινόμενος για αποχώρηση. Aπό τον aNameToCome Facebook Twitter
«Φτου σου ρε πούστη μου, πάλι χάσαμε και θα πρέπει να φάμε καβούρια σταυροπόδι»
18

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι μοναδικοί άνθρωποι που δεν βλέπουν Survivor στη χώρα είμαι εγώ κι ο Βέλτσος, αν και για τον Γιώργο δεν παίρνω κι όρκο.

Άνθρωποι που ακολουθώ στο twitter, άνθρωποι υπεράνω υποψίας μεταμορφώνονται σε αφηνιασμένους οπαδούς με το που πάει εννιά και ξεκινάνε μια χιονοστιβάδα τουί που σχολιάζουν το υπερπετυχημένο ριάλιτι σαν να μην υπάρχει αύριο. Μιλάμε για καταιγισμό που κατακλύζει το timeline και εκτοπίζει κάθε άλλη προσπάθεια να μιλήσεις για οτιδήποτε. Και φυσικά οι περισσότεροι το βλέπουν κοροϊδεύοντάς το και ειρωνευόμενοι τα όσα συμβαίνουν.

Αν δε το παρακολουθείς, βομβαρδίζεσαι με ακατάληπτα σχόλια για παστέλια, κινέζους, πουστιές, καρύδες, συμβούλια, καβούρια, ασυλίες, Σπαλιάρες, γκολ, μπηχτές, μενταγιόν, διάρροιες και άλλα πολλά που δεν γίνεται να συγκρατήσεις.

Ζούμε σε μια χώρα που η λογική και η αισθητική έχουν εδώ και καιρό πεθάνει και σε τέτοιες εποχές, ο σαρκασμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των υγιών ανθρώπων.

Μια παρέα από «διάσημους» από τους οποίους δεν ξέρω ούτε έναν εκτός από ένα παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, και μια ομάδα από «μαχητές» οι οποίοι αν έχω καταλάβει καλά δεν έχουν κερδίσει ούτε ένα αγώνα παρόλο το εντυπωσιακό τους όνομα. Αυτές είναι οι δύο ομάδες οι οποίες έχουν βρεθεί στον μακρινό Άγιο Δομίνικο ο οποίος δεν φαίνεται και πολύ καλύτερος από το Αλεποχώρι και προσπαθούν να επιζήσουν.

Στο νησί εκτός από κάποια υποτυπώδη και μάλλον βλακώδη «αγωνίσματα» στα οποία το έπαθλο είναι συνήθως κάποιο διαφημιζόμενο σνακ, εκτυλίσσεται και ένας χαμός σχέσεων μεταξύ των παικτών, με κλίκες, δολοπλοκίες, ρουφιανιές, ψέματα και προδοσίες, τα υλικά των καλύτερων θεαμάτων αρένας δηλαδή.

Ένας μάνατζερ ράγκμπι (!) έχει συγκεντρώσει την αντιπάθεια του τηλεοπτικού κοινού ενώ τον συναγωνίζεται κάποιος άλλος με το εξωτικό όνομα Ορέστης Τσανγκ και από κοντά σύντομα και κάποιοι άλλοι. Οι περισσότεροι παίκτες δεν εντυπωσιάζουν και πολύ με την ευφυΐα τους ενώ οι περισσότερες κοπέλες είναι φυσικά καλλίγραμμες και ελαφρά ντυμένες ενώ τα αγόρια έχουν πολλά τατουάζ και καλοσχηματισμένους κοιλιακούς.

Φυσικά το concept είναι γνωστό εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και έχει παιχτεί άλλωστε και στο παρελθόν και στη χώρα μας. Είναι ίσως το πιο γνωστό ριάλιτι παιχνίδι της Αμερικάνικης τηλεόρασης και σίγουρα ένα από τα παλιότερα. Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν για αυτό το χαμό που γίνεται φέτος; Γιατί ξαφνικά με το που αρχίζει το Survivor αδειάζουν οι δρόμοι; Τι έχει αλλάξει και ξαφνικά όλος ο κόσμος το παρακολουθεί με μανία;

Μάνατζερ ράγκμπι, είσαι προτεινόμενος για αποχώρηση. Aπό τον aNameToCome Facebook Twitter
Όχι άλλους τραγουδιστές αδέρφια, γκώσαμε.

Από τη μια είναι ότι απλούστατα το κοινό σιχάθηκε τα ατέλειωτα talent show με τους αναρίθμητους υποψήφιους τραγουδιστές της πλάκας οι οποίοι διαγωνίζονται για να αποσπάσουν την εύνοια γνωστών τραγουδιστών (κυρίως του σκυλάδικου – έστω και συγκεκαλυμμένου) που πλέον δεν γεμίζουν ούτε ταξί. Σε μια χώρα με έντεκα εκατομμύρια κατοίκους, υπολογίζεται ότι έχουν διαγωνιστεί για να γίνουν ο νέος Παντελίδης τουλάχιστον δώδεκα εκατομμύρια υποψήφιοι. Με άλλα λόγια, η επιτυχία του Survivor σηματοδοτεί με κάποιο τρόπο και το θάνατο του ονείδους που λέγεται σύγχρονη ελληνική μουσική.

Από την άλλη, η επιτυχία του Survivor οφείλεται απλούστατα στην μιζέρια που έχει πλέον κατακλύσει την ελληνική κοινωνία. Σε μια εποχή που η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%, κανένας δεν έχει λεφτά για να βγει και η ελεύθερη τηλεόραση είναι η πιο εύκολη διασκέδαση. Όταν μάλιστα μέσω των social media και κυρίως του twitter όπως είπαμε και στην αρχή, σου δίνεται η ευκαιρία να σαρκάσεις με την διαδικτυακή σου παρέα τα τεκταινόμενα, τότε ο συνδυασμός είναι ακαταμάχητος. Ζούμε σε μια χώρα που η λογική και η αισθητική έχουν εδώ και καιρό πεθάνει και σε τέτοιες εποχές, ο σαρκασμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των υγιών ανθρώπων. Και αυτό ακριβώς είναι το Survivor: Το απόλυτο και απενοχοποιημένο hate-watch. Μόνο που ποτέ δεν πρέπει να υπερεκτιμάς τη δυνατότητα σου να παραμένεις αλώβητος από την trash κουλτούρα στην οποία κάποιες φορές οικιοθελώς κυλιέσαι.

aNameToCome
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
Προσθέστε κι εμένα στους... εξωγήινους που δεν το έχουν δει ποτέ! Και βέβαια συμφωνώ απόλυτα με κάποιον από τους σχολιαστές που έγραψε ότι δε χρειάζεται να το παρακολουθείς για να έχεις άποψη. Καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται από το τρέιλερ και από τα σχόλια που κατακλύζουν καθημερινά το internet. Άλλωστε δεν προβάλλεται πρώτη φορά survivor στην ελληνική tv.Είναι trash κουλτούρα και φυσικά είναι δικαίωμα του καθένα να την παρακολουθεί αν θέλει, χωρίς να παραμυθιάζεται ότι τη βλέπει και καλά για τα αγωνίσματα. Αν ήταν έτσι, οι εκπομπές με αθλητικούς αγώνες θα έκαναν ρεκόρ τηλεθέασης.
Να προσθέσουμε στους λόγους και το ότι η εναλλακτική επιλογή τις ώρες που παίζεται είναι το δελτίο ειδήσεων της έρτ. Κανένα από τα δύο δεν βλέπεται, αλλά φαντάζομαι γλιτώνει κανείς την βλακοποίηση από το δελτίο της ερτ.
Ενα απλό τηλεοπτικό προϊόν ειναι.Ήρθε, θα φύγει, όπως χιλιάδες άλλα.Ας μην διυλίζουμε τον κώνωπα. Επίσης πολύ τυπικό χαρακτηριστικό της νεοελληνικής νοοτροπίας είναι το να γκρινιάζουμε και να κατακρίνουμε τα πάντα. και ειναι συνταγή που δεν αποτυγχάνει ποτέ. Γιατί πάντα υπάρχει κάτι μεμπτό να αναφερθεί.Live and let live λοιπον.
"Στο νησί εκτός από κάποια υποτυπώδη και μάλλον βλακώδη «αγωνίσματα» στα οποία το έπαθλο είναι συνήθως κάποιο διαφημιζόμενο σνακ, εκτυλίσσεται και ένας χαμός σχέσεων μεταξύ των παικτών, με κλίκες, δολοπλοκίες, ρουφιανιές, ψέματα και προδοσίες, τα υλικά των καλύτερων θεαμάτων αρένας δηλαδή". Πηγή: www.lifo.grΓια τους γονείς που που δεν έχουν την τηλεόραση σαν μόνιτορ με ένα καλώδιο hdmi για να δουν αυτό που θέλουν όποτε θέλουν μάλλον καλύτερο είναι από την ΕΡΤ που πληρώνουν και βλέπουν μια στο τόσο αυτό που μπορείς να δεις μόνο.Μια ξένη σειρά και μια εξαιρετική ταινία.
Η επιτυχία του survivor οφείλεται κυρίως στο ότι η τηλεόραση δεν έχει καμία ενδιαφέρουσα σειρά για να παρακολουθήσει κανείς το βράδυ. Αν δεν σου αρέσει η Μουρμούρα ή το Σοι, έρχεται το χάος. Το survivor χαρίζει 4ωρη ψυχαγωγία 4 συνεχόμενα βράδια την εβδομάδα. Τα βλακώδη, όπως πιστεύετε, παιχνίδια, αν έχεις τη συνέχεια, μας έχουν όλους στην πρίζα και είναι σαφώς πιο ενδιαφέροντα από τα γελοία τηλεπαιχνίδια με τα χειροκροτήματα κονσέρβα που παίζουν αυτή τη στιγμή. Και πιστεψτε με, με το τουίτερ είναι απόλαυση.Αν και δεν το έβλεπα, είναι ο Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής της εποχής μας.
Εξαιρετικός! (όπως πάντα).Άσε τον Βέλτσο και πρόσθεσε εμένα στους "σίγουρα δεν". Το βλέπει ο γιος μου στο internet και με ρωτάει αν ξέρω τον τάδε "διάσημο": Όχι. - Την τάδε διάσημη; - Όχι. - Μα κανέναν δεν ξέρεις; - Αυτοί με ξέρουν εμένα; (ΟΚ, ξέρω τον Σπαλιάρα.)Πολύ εύστοχο το "όνειδος της σύγχρονης ελληνικής μουσικής" και το hate-watch.
Όπως πάντα θα είμαστε ή του ύψους ή του βάθους.Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ που το παρακολουθώ αυτομάτως κυλιέμαι (;) σε μία trash κουλτούρα;Για την ιστορία δεν ανήκω στο 50% των ανέργων που αναφέρεται στο άρθρο, τουναντίον, έχω μία πολύ δημιουργική εργαασία και γενικότερα καθημερινότητα, και το βράδυ που γυρνώ κουρασμένη στο σπίτι, τρώγοντας το φαγητό μου , το βρίσκω χαλαρωτικό να βλέπω ένα πρόγραμμα που τα 2/3 του χρόνου του (και παραπάνω) καλύπτεται από αγωνίσματα, που μου θυμίζουν κάτι από παιχνίδια χωρίς σύνορα. Το τι επιλέγει να κρατήσει ο καθένας, είναι προσωπικό.Μας έφαγε το καθώς πρέπει ... ήμαρτον πια.
Δεν το έχω δει ούτε μια φορά, άρα είμαστε τρεις... Επίσης, όπως ακριβώς περιγράφεις στο απολαυστικό σου άρθρο, έχω βρεθεί σε συζήτηση που λόγω άγνωστων λέξεων δεν μπορώ να συμμετέχω. Εγώ ξέρω μόνο τον Σπαλιάρα απ´όσο είδα σε μια διαφήμιση.Κατά τα άλλα, η λύση υπάρχει και λέγεται συνδομητική τηλεόραση! Έχω να δω ελληνικά κανάλια περίπου 7 χρόνια, με φωτεινή εξαίρεση κάποιες ελάχιστες εκπομπές της ΕΡΤ2
Φίλε μου αρθρογράφε,είμαι από τους λίγους που ακόμα δεν έχει τύχει να παρακολουθήσω τη συγκεκριμένη εκπομπή. Τέτοιες ισοπεδωτικές όμως κριτικές με ενοχλούν αφάνταστα (αν και αναγνωρίζω απόλυτα το δικαίωμά σου να τις κάνεις). Και έτσι ως αντίδραση θα κάτσω σήμερα να τη δω την trash εκπομπή έτσι για να κυλιέμαι και εγώ λίγο στην υποκουλτούρα.
Δεν μπορείς να ξέρεις τι συμβαίνει με το reality που έχει ξετρελάνει τον κόσμο όπως λες, αφού δεν το βλέπεις. Πως μπορείς να έχεις άποψη και μάλιστα αρνητική αν δεν το γνωρίζεις; Προφανώς και δεν είναι κανένα αριστούργημα, ούτε το αποτέλεσμα χρόνιας έρευνας σοφών μυαλών αλλά τα παιχνίδια πάντα πουλάνε. Και το survivor αυτό το στοιχείο έχει, της αθλητικής μάχης. Πισίνες, σχοινιά, μπάλες, ισορροπία κλπ. Δες το σαν Παιχνίδια χωρίς σύνορα, Gladiators κλπ. Μια εκπομπή που έχει παιχνίδια τέτοιου είδους πάντα πουλάει γιατί είναι διασκεδαστικά.
Δεν χρειάζεται κανείς να παρακολουθήσει εξ ολοκλήρου έναν διαγωνισμό Eurovision για να καταλάβει μέσα σε 10-15 λεπτά μόλις ότι πρόκειται για την γκλαμουροποίηση του eurotrash. Όπως φαντάζομαι δεν χρειάζεται να εθιστεί στο κρακ για να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα σκληρό κι ύπουλο ναρκωτικό. Κάποια πράγματα φωνάζουν από μακριά. Όσο για το ότι "εκπομπή που έχει παιχνίδια τέτοιου είδους πάντα πουλάει γιατί είναι διασκεδαστικά" αναρωτιέμαι: διασκεδαστικά για ποιόν; Για τους συμμετέχοντες ή για τους θεατές; Γιατί και το Κάστρο του Τακέσι είχε τέτοια και τα μάτια γλάρωναν στο πεντάλεπτο. Μάλλον καλά το αναλύει ο No Name...
Αν είναι μόνο αυτά τα αθώα αθλητικά, γιατί η ροή των ειδήσεών μου στο Google είναι γεμάτη από σχόλια περί Survivor και δεν καταφέρνω να βρω μια είδηση της προκοπής να διαβάσω; Αν θέλω αθλητισμό, πάω να βάλω γνήσια αθλητικά, όχι γιαλαντζί.