Στο σημερινό ‘Α μπα’: από κάπου πρέπει να αρχίσεις

Στο σημερινό ‘Α μπα’: από κάπου πρέπει να αρχίσεις Facebook Twitter
59

__________________
1.


Αγαπητή Α, μπα,

Αρχικά, συγχαρητήρια για την καταπληκτική στήλη σου, η οποία μου άνοιξε νέους ορίζοντες, μου διεύρυνε τον τρόπο σκέψης και ειλικρινά σε ευχαριστώ γι' αυτό.
Είμαι γυναίκα, στα late 20's και νιώθω ότι δεν έχω καταφέρει τίποτα στη ζωή μου, ότι την αφήνω και περνάει, κοιτώντας άπραγη, μουδιασμένη και μην τολμώντας να την αρπάξω από τα μαλλιά. Πέρασα σε μια από τις πιο υψηλόβαθμες σχολές, με τους καλύτερους οιωνούς, και κατέληξα να νιώθω λίγη και ανίκανη σε σχέση με τους συμφοιτητές μου και απογοητευμένη από το περιβάλλον της σχολής και το μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον. Η τελειοθηρία μου έγινε αιτία διαγνωσμένης δυσθυμίας. Σε αυτό, προστέθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, προσωπικά και οικογενειακά.
Έχοντας δώσει όση ψυχική δύναμη είχα για να στηρίξω την οικογένεια και τον εαυτό μου, έφτασα στο σημείο να νιώθω αδύναμη και κουρασμένη να προσπαθώ για τη σχολή. Έφτασα να διπλασιάσω τα χρόνια φοίτησης της σχολής. Πήγα σε ψυχίατρο ο οποίος μου πρότεινε φαρμακευτική θεραπεία και ψυχοθεραπεία. Με τη βοήθεια των φαρμάκων άρχισα να ανακτώ τις ψυχικές μου δυνάμεις, ωστόσο όσο κι αν συζητούσα με τον ψυχίατρό μου και όσο κι αν μου έλεγε πως δικαιολογείται η καθυστέρηση των σπουδών λόγω των προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων, δε συγχωρούσα τον εαυτό μου για την αδυναμία μου να φέρω εις πέρας τις υποχρεώσεις μου παρά τις δυσκολίες. Ούτε τώρα, που επιτέλους πήρα το πολυπόθητο πτυχίο και προετοιμάζομαι για την πρώτη μου δουλειά, έχω συγχωρήσει τον εαυτό μου. Έπρεπε να είχα καταφέρει να είμαι πιο δυνατή. Αντ' αυτού, κλείστηκα στο σπίτι, απέφευγα τις συναντήσεις με φίλους και γνωστούς για να μην αναγκάζομαι να απαντώ συνέχεια "εεεε, κάποια στιγμή, σιγά-σιγά" στην ερώτηση "άντε, πότε θα τελειώσεις;". Σύγκρινα τον εαυτό μου με τους συνομηλίκους που δούλευαν, έκαναν μεταπτυχιακά και διδακτορικά κι εγώ απλά κοίταζα το βιβλίο. Επιπλέον, να διευκρινίσω πως οι δικοί μου έβλεπαν ένα άτομο ψύχραιμο, ήρεμο και αποφασιστικό απέναντι σε ό,τι συνέβαινε, καθώς όλη την περίοδο που αντιμετωπίζαμε τις ασθένειες, φαινόμουν αισιόδοξη και υποστηρικτική (ακόμα και όταν ασθενούσα εγώ, γιατί ήθελα να τους βλέπω να είναι όσο καλύτερα γίνεται, δεδομένων των καταστάσεων) και μόνο αφού πέρασε η δύσκολη περίοδος των ασθενειών άρχισαν να ρωτούν πότε θα τελειώσω με τη σχολή (και, αν και δεν ήταν πιεστικοί απέναντί μου, υπήρχαν φορές που δήλωσαν πως ντρέπονται για μένα όταν τρίτοι τους ρωτάνε αν έχω τελειώσει). Επίσης, έχω αρκετό διάστημα που σταμάτησα να επισκέπτομαι τον ψυχίατρο, γιατί ένιωθα ότι περισσότερο ανέφερε προσωπικές απόψεις, παρά με βοηθούσε να δώσω μόνη μου απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Σίγουρα θα μπω ξανά στη διαδικασία να ψάξω νέο ψυχίατρο. Μέχρι τότε, όμως, ρωτώ: θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου για το ότι άφησα ανεκμετάλλευτα τόσα χρόνια από τη ζωή μου; Για το ότι με την πρώτη δυσκολία μπλόκαρα; Νιώθω μια αδύναμη τεμπέλα. Κι ότι έχω γράψει το πιο ακαταλαβίστικο κείμενο.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αχ αυτές οι «υψηλόβαθμες σχολές» που δεν ονομάζονται ποτέ. Εδώ μπορεί να μου εξηγήσει κανείς σε τι εξυπηρετεί η μυστικότητα; Ώστε αν δεν πρόκειται για ΤΗΝ υψηλόβαθμη σχολή, να υπάρχει μια πιθανότητα να σκεφτούμε ότι πρόκειται γι'αυτήν;


Αν έκανες θεραπεία με ψυχίατρο και αυτό που σου έμεινε είναι ότι ήσουν αδύναμη, τότε ή χρειάζεσαι οπωσδήποτε κι άλλη θεραπεία, ή δεν σου έκανε αυτός ο ψυχίατρος. Ναι, να βρεις άλλον το συντομότερο γιατί πρέπει να δεις πώς θα συγχωρέσεις τον εαυτό σου για το γεγονός ότι δεν είναι Θεός. Να μπεις στην διαδικασία άμεσα, σήμερα, τώρα, μην περιμένεις να απαντήσεις σε αυτά που σε απασχολούν μόνη σου, είναι σα να πετάς βότσαλα για να ρίξεις τον Λυκαβηττό.

__________________
2.

Γεια σου αμπα μου και σχολιαστές!! Χθες τσακώθηκα με έναν άνδρα σε σπιτι κοινού γνωστού. Έγινα και ειμαι ακομα δηλαδη έξαλλη γι αυτο και σου γραφω. Είπε ο άνθρωπος οτι οι ομοφυλόφιλοι είναι άρρωστοι σαν τους παιδεραστές και χρήζουν ίδιας αντιμετώπισης. Εδω τονίζω, οτι πριν απο λίγες μερες βγήκε στην τηλεόραση ο μητροπολίτης Σεραφείμ σε εκπομπή και εξέφρασε ακριβώς την ίδια αποψη. Έγινα που λες έξαλλη, στην αρχή του έλεγα μα τι είναι αυτα που λέτε, οι παιδεραστές εκμεταλλεύονται τα μικρά παιδια, παραβιάζουν την ελευθερία τους, ασελγούν κλπ. Σε αντίθεση με τους ομοφυλοφιλούς που δεν παραβιάζουν την ελευθερία κανενός, υπαρχει συναίνεση οπως και στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Τελος πάντων, δεν συνεχίζω γιατι ηδη νιώθω αρκετή ντροπή που κάθομαι και γραφω τετοια πραγματα, προσπαθω να εξηγήσω τι; Γιατι ο ουρανός να ειναι γαλάζιος και οχι μπορντοροδοκόκκινος; Μέτα έλεγε και για τις γυναίκες, τι ωραία και τι καλα που ήταν οταν δεν δούλευαν γιατι μεγάλωναν τα παιδακια τους και δεν ειχαν το αγχος πως θα επιβιώσουν γιατι αυτο ηταν δουλεια του άνδρα, ενω τωρα τις έβγαλε στη παραγωγή το σύστημα -εδω άκου- για να υπάρχουν περισσότερα εργατικά χέρια να αυξηθεί η παραγωγή, να γίνουν σκλάβες και αυτοι που τα ελέγχουν ολα αυτα (ποιοι ειναι αυτοι οέο) να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμη κλπ. Του έλεγα και εγω πραγματα για ισότητα, ελευθερία, ανεξαρτησία και τετοια, φυσικα υποπτεύεσαι σε πιο κλίμα ηταν οι απαντησεις. Ρε Λένα κάηκε ο εγκέφαλος μου. Έλεγα δεν μπορει να τα ακούω αυτά και όμως τα άκουγα. Και έλεγα στον εαυτο μου τι κάθεσαι και κανεις, εσυ θα τον εκπολιτίσεις; Ομως ξερεις γιατι το έκανα γιατι μας άκουγε και η κόρη του, η οποία ειναι πρώτη λυκειου και την έβλεπα να με κοιτάει σαν να μου ελεγε "πες τα γιατι εγω δεν εχω ακομα τη δυναμη". Να σου πω και κατι, μετάνιωσα που δεν τον έβρισα, αν και πέρασαν απο το μυαλό μου ολες οι βρισιές που ξερω, που δεν τον προσέβαλα, αν και του άξιζε, γιατι και εκείνος προσέβαλε και υποβάθμιζε συνανθρώπους μου με αυτα που ελεγε. Και η ερώτηση είναι: πως αντιμετωπίζεις ανθρώπους οταν τα λογικα επιχειρήματα δεν περνάνε; Συμφωνω οτι πρεπει να διαλέγουμε τις μάχες μας. Αλλά αυτος ο άνθρωπος εχει γυναικα και παιδι. Τι να εκανα να τον άφηνα; Αν ημουν αγενής λες να ηταν καλυτερα; Αν εχει σημασία, ετών 22.
-Αφροδίτη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ίσως να έχει σημασία η ηλικία σου, γιατί εξηγεί γιατί πέφτεις τόσο από τα σύννεφα που κάποιος «με γυναίκα και παιδί» έχει τέτοια κοσμοθεωρία. Όχι μόνο είναι κοινές αυτές οι απόψεις, αλλά μάλλον είναι η πλειοψηφία. Αν έπεσες πάνω σε τέτοιον για πρώτη φορά στα 22, είσαι πολύ τυχερή. Να είσαι προετοιμασμένη να ακούσεις αυτά, και παρόμοια, και πολύ χειρότερα, πολλές φορές ακόμα. Με αυτούς που έχουν ταμπουρωθεί πίσω από αυτές τις ιδέες και πορεύονται έτσι γιατί με αυτόν τον τρόπο νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, ούτε λογική, ούτε απειλές, ούτε ο Ιμμάνουελ Καντ να αναστηθεί να τους τα εξηγήσει δεν αρκεί. Γι'αυτό, περιορίσου στους μικρότερους που αναρωτιούνται, σε αυτούς που αμφιταλαντεύονται, σε αυτούς που πιστεύεις ότι έχουν υιοθετήσει απόψεις άλλων χωρίς να τις σκεφτούν πρώτα.

__________________
3.

Αν ειμαι τελικα με τον ανθρωπο που θελω.
-ΜΑΡΙΑ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όταν λέω ότι δεν μπαίνουν όλες οι ερωτήσεις στο 'α μπα', κάτι τέτοια εννοώ ενίοτε.

__________________
4.

α, μπα, η σχεση μου γραφει και ερμηνευει τραγουδια. θεματολογια αντλει απο το οτιδηποτε, τον εσωτερικο κοσμο του, τη φαντασια του, τα κοινωνικοπολιτικα δρωμενα, αλλα και τις ερωτικες σχεσεις του. δηλαδη, εχει γραψει ερωτικα τραγουδια για την εκαστοτε κοπελα κατα τη διαρκεια ολων των σχεσεων του και για μερικες εγραψε και τραγουδια χωρισμου. το θεμα μου ειναι οτι για εμενα ουτε κουβεντα εδω και 2 χρονια που ειμαστε μαζι. γραφει για ενα σωρο αλλα, στο μαγαζι που παιζει τα τραγουδαει ολα μαζι και τα παλια ερωτικα -καλα αυτο λογικο ειναι, απλα η μουσικη εχει τεραστιο ρολο στη ζωη του, μα εγω ειμαι αφαντη εκει μεσα. μηπως σκεφτομαι υπερβολικα η ξεθαμπωσω λιγο απο τον τοσο ερωτα που τον εχω και να αρχισω να ψαχνομαι για ενδειξεις οτι μαλλον δε με θελει και τοσο?
-μη- μουσα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ωχ, δεν θέλω να σου ρίξω αλάτι στην πληγή, αλλά συμφωνώ μαζί σου ότι δεν είναι καλό σημάδι. Γι'αυτό, μην τα φτιάχνεις με μουσικούς.

 

__________________
5.

 

Αγαπητή α μπα,
πότε κατά τη γνώμη σου σταματάει το "μιλά/στειλε του αφού τον θελεις, δεν θα έχεις ξανά την ευκαιρία" και αρχίζει το "μην του στείλεις/απαντήσεις/μιλήσεις γτ χάνεις την αξιοπρέπεια σου";;
-Κύπρια (έχεις και από κυπρο φανς)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πολλά φιλιά στην υπέροχη Κύπρο!


Δεν μπορεί να χάσει άλλος την αξιοπρέπεια σου για σένα. Όταν την χάνεις, μόνη σου το κάνεις. Όταν νιώθεις ότι την χάνεις, όταν έστω έχεις την υποψία, αυτό συμβαίνει. Πάντα το ξέρουμε όταν το κάνουμε, αλλά ελπίζουμε ότι οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν, ή ότι «είμαστε υπερβολικοί». Δυστυχώς οι άλλοι το βλέπουν πολύ πιο ξεκάθαρα απ' όσο εμείς, και σε αυτές τις περιπτώσεις, σπανίως υπερβάλλουμε, μάλλον έχουμε την τάση να μειώνουμε τα εφέ των πράξεών μας ώστε να έχουμε το ελεύθερο να συνεχίσουμε.

__________________
6.

Αγαπητή Α,μπα, είσαι η συνήθεια που έγινε λατρεία! Διαβάζω τη στήλη σου καθημερινά και νομίζω πως ήρθε η ώρα να σου γράψω κι εγώ για έναν προβληματισμό μου. Είμαι 23 χρονών και τελειώνω όπου να'ναι τις σπουδές πάνω στο αντικείμενο που αγαπώ και γενικά όλα είναι σε μια τάξη στη ζωή μου. Ωστόσο Α,μπα μου έχω ένα θέμα που με προβληματίζει. Που λες, ανάμεσα στον κοινωνικό μου περίγυρο έχω φιλικές σχέσεις και με άτομα που ήμασταν μαζί από μικρά παιδιά. Ωστόσο, προφανώς και έχουμε αλλάξει πολύ από τότε. Έχουμε τελείως διαφορετική καθημερινότητα, διαφορετικά ενδιαφέροντα και γενικά, είμαστε σε εντελώς διαφορετικά μήκη κύματος. Πρόκειται για άτομα τα οποία, αν και πολύ συμπαθή, νιώθω πως δεν παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Νιώθω πως δεν έχουν να μου δώσουν κάτι. Έχει τύχει πολλές φορές να ζητάνε τη βοήθειά μου σε διάφορα προβλήματά τους, τα οποία όμως έτσι όπως τα βλέπω εγώ, είναι εντελώς ανούσιες καταστάσεις χωρίς καμία αντικειμενική δυσκολία. Καταλήγω λοιπόν να σπαταλάω χρόνο κι ενέργεια προσπαθώντας να εξηγήσω τα αυτονόητα. Βλέπω κιόλας, πως αν δυσκολεύονται τόσο σε τέτοιες μικροαταστάσεις, πως θα μπορούσα εγώ ποτέ να βασιστώ πάνω τους για δικά μου θέματα; Επιπλέον, όταν μου προτείνουν να βγούμε, πιάνω τον εαυτό μου να βρίσκει δικαιολογίες για να το αποφύγω.. Έχουμε βλέπεις τελείως διαφορετικά στέκια και εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Τους έχω μιλήσει γι'αυτό, τους έχω εξηγήσει πως πολλές φορές μου είναι δύσκολο και χρονοβόρο να ασχοληθώ με τα προβλήματά τους, αλλά απ'το ένα αφτί μπαίνει, απ'το άλλο βγαίνει. Δε θα σε κουράσω άλλο με λεπτομέρειες, θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου, όπως και των σχολιαστών για το τι θα κάνατε αν βρισκόσασταν στη θέση μου. Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και εύχομαι να συνεχίσεις το έργο σου δυναμικά
-Blueberry

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ε, τώρα πας λίγο γυρεύοντας. Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι αυτό που ρωτάς είναι ανούσιο και χωρίς καμία αντικειμενική δυσκολία; Όταν μια παρέα δεν σου κάνει, αραιώνεις. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία. Δεν χρειάζονται ανακοινώσεις, απλώς αραιώνεις, και κρατάς επαφές για το μέλλον, δεν υπάρχει λόγος να κόψεις κάθε επαφή αν είναι φιλίες παιδικές, άλλωστε οι άνθρωποι αλλάζουν και μετά ξαναλλάζουν, άρα μπορεί στο μέλλον να τα ξαναβρείτε.

 

Είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στις φιλίες που κρατάνε χρόνια, ο κόσμος απομακρύνεται. Δυστυχώς, έτσι όπως τα γράφεις φαίνεσαι σνομπ με την κακή έννοια, λόγω της σιγουριάς σου ότι εσύ είσαι καλύτερη από αυτούς. Μπορεί και να είσαι, αλλά άσε άλλους να το πουν. Εσύ δεν χρειάζεται να το λες σε άλλους, και κυρίως ποτέ μα ποτέ σε ανθρώπους που δεν σε ξέρουν καθόλου, και σου το λέω πραγματικά με απόλυτα καλή διάθεση, για να το ξέρεις για τη συνέχεια. Κάνει κακή πρώτη εντύπωση.

_________________
7.


Αγαπητή Αμπα. Είμαι 25 χρονών και με απασχολεί το εξής. Ανέκαθεν δε διάβαζα πολύ. Ειδικά στο σχολείο δε διάβαζα καθόλου, έκανα πάρα πολλές απουσίες και μόνο στην τρίτη λυκείου έκανα μια σοβαρή για εμένα προσπάθεια και πέρασα σε μια σχολή,( την οποία ακόμα να βγάλω).Το θέμα μου είναι ότι ούτε στο σχολείο , ούτε αργότερα στο ΤΕΙ νιώθω πως έμαθα τίποτα. Τα μόνα που διαβάζω είναι λογοτεχνία και ψυχολογία. Ποιο είναι λοιπόν το θέμα μου. Αγνοώ βασικά πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζω. Ας πούμε από Ιστορία δεν ξέρω τίποτα, απολύτως. Επίσης από πολιτική. Και ντρέπομαι πάρα πολύ. Γίνονται γύρω μου συζητήσεις και δε μπορώ να συμμετέχω. Βλέπω ειδήσεις κι ανάθεμα κι αν καταλαβαίνω για τη ρύθμιση του χρέους, για τον Τραμπ για το μεταναστευτικό. Πέρα απ' το ότι ντρέπομαι, θέλω να τα γνωρίζω αυτά τα πράγματα, αν μη τι άλλο σ' αυτήν την κοινωνία ζω κι εγώ! Κι είναι κι άλλα που αγνοώ. Αν πάω σε μια δουλειά δεν ξέρω τα δικαιώματά μου! Τι μισθό δικαιούμαι, ένσημα κλπ. Αν χρειαστώ κάτι π.χ νοσοκομείο, ρωτάω τους γονείς μου και μου λένε τι πρέπει να κάνω. Και το θέμα είναι ότι μου φαίνονται τόσα πολλά αυτά που αγνοώ, που δεν ξέρω από που να τα πιάσω. Καμιά ιδέα? Να διαβάσω θα μου πεις μα πως, που, τι πότε?
-απελπισμένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δε νομίζω ότι η άγνοια σου εξηγείται από το ότι δεν διάβαζες στο σχολείο. Η λογοτεχνία και η ψυχολογία είναι πολύ καλές πηγές γενικής πληροφόρησης, αν δεν διαβάζεις κακά βιβλία βέβαια. Στο σχολείο δεν μαθαίνουμε για τα ένσημα και το χρέος. Αυτό που ίσως δεν κατάφερες να μάθεις, που επίσης αμφιβάλλω κατά πόσο μαθαίνουμε στο σχολείο, είναι το πώς να συμπληρώνεις πληροφορίες και πώς να μαθαίνεις στον εαυτό σου αυτά που δεν ξέρει. Όπως φαίνεται, δεν έχεις καταλάβει πώς γίνεται, ούτε ίσως καν ότι γίνεται.


Οι ειδήσεις είναι μια καλή αφετηρία. Δεν καταλαβαίνεις για τη ρύθμιση του χρέους και θέλεις να μάθεις; Μπες στο ίντερνετ και γράψε «χρέος Ελλάδα» και διάλεξε αρχικά πηγές που είναι γνωστές, δηλαδή μεγάλες εφημερίδες απέφυγε τα μη mainstream μέχρι να είσαι σε θέση να καταλαβαίνεις το κίνητρο του καθένα πίσω από αυτά που γράφει. Φυσικά και οι εφημερίδες έχουν κίνητρα, γι'αυτό στην αρχή μην διαβάζεις μόνο μία. Θέλεις να μάθεις κάτι για τον Τραμπ; Ρώτα το google για τον Τραμπ. Αν ξέρεις αγγλικά, ξεκίνα από τους New York Times και τη Guardian. Αυτές οι δύο αρκούν για μήνες, μην πω για χρόνια, μέχρι να αρχίσεις να καταλαβαίνεις.


Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα. Οι μεγάλες εφημερίδες έχουν τεράστια αρχεία για οτιδήποτε. Και όταν κάποιο θέμα σου φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ψάξε να δεις αν υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχει γραφτεί σχετικά, κατά πάσα πιθανότητα, κάτι θα υπάρχει.


Κανείς δεν τα ξέρει όλα, και οι συζητήσεις που ακούς, που σε κάνουν να ντρέπεσαι, μπορεί να είναι πολύ ρηχές, γεμάτες παραπληροφόρηση, ακόμα και λάθος. Σταμάτα να ντρέπεσαι, και ξεκίνα την προσπάθεια. Δεν έχει σημασία από πού θα ξεκινήσεις. Ό,τι μαθαίνεις, καλό είναι. Φτάνει να μην παραστρατήσεις προς τα «εναλλακτικά νέα» λόγω ευκολίας. Όσο πιο απλή είναι μια λύση ή μια ερμηνεία σε ένα δύσκολο ή πολύπλοκο θέμα,, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην ισχύει.

59

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
@1Έπρεπε να είχα καταφέρει να είμαι πιο δυνατή Πηγή: www.lifo.grΌταν έφτασα στην παραπάνω δήλωση, είπα φωναχτά: Αχ, όχι-όχι, κάτι δεν πάει καλά στις συζητήσεις με τον ψυχίατρο, όχι δεν είναι έτσι!. Και να φανταστείς ότι δεν είμαι ειδικός, απλά έζησα αυτό το μαρτύριο.Ένας από τους στόχους των συζητήσεων με ειδικό, είναι να καταρρίψει αυτή την πεποίθηση. Να εξηγήσει, να περιγράψει, να νοηματοδοτήσει τι στα ΑΛΗΘΕΙΑ είναι *δύναμη*.Η επίσκεψη σε ειδικό μετά από μια ψυχική εξάντληση είναι για μένα σαν να πηγαίνει κανείς σε σπα, είναι χαλάρωση, ανανέωση, ανακούφιση. Το μασάζ ενίοτε πονάει και καμιά φορά απαιτούνται κρύα ντουζ για αναζωογόνηση, μετά όμως βγαίνουμε φρεσκαδούρες.Το κείμενο σου δεν είναι ακαταλαβίστικο, το αντίθετο μάλιστα. Πάντως εδώ δεν αξιολογούνται τα κείμενα, δεν πρόκειται για υψηλόβαθμη σχολή. Εδώ μόνο κράζονται όταν δεν είναι στοιχειωδώς προσεγμένα ή όταν είναι χτενισμένα για γάμο του βρετανικού θρόνου. :) Με τη βοήθεια του ειδικού, μεταξύ άλλων, εξασκείται κανείς στο να διακρίνει πότε να γίνεται απαιτητικός με τον εαυτό σου και πότε να τον σέβεται, δίνοντας του χώρο και χρόνο.
1. Η δική μου πάντως εμπειρία από τις συνεδρίες με ειδικό μόνο σπα και χαλάρωση δεν ήταν. Τις περισσότερες φορές οι συνεδρίες είχαν βαθύ, μεγάλο πόνο. Πάντως κατά τη γνώμη μου, όταν σταματήσεις το αυτομαστίγωμα που ίσως είναι και λίγο θεατρικό (ίσως λέω) και αναλάβεις την ευθύνη και κυρίως Πενθήσεις τα χαμένα σου χρόνια, τότε θα συγχωρήσεις τον εαυτό σου και θα συγκεντρωθείς στο πώς δε θα επαναλάβεις παρόμοιες συμπεριφορές και λάθη στο παρόν και στο μέλλον. Έχω προσωπικό ανάλογο ιστορικό, για αυτό και κάτι γνωρίζω από αυτή την κατάσταση. Η λέξη κλειδί είναι πένθος, πρώτα ανάληψη ευθύνης (πράγμα που δεν περιέχει αυτομαστίγωμα εξ΄ορισμού) και μετά πένθος. Και μετά ελευθερία και ενέργεια για νέους στόχους. Δεν ξέρω αν γίνεται με άλλον τρόπο.
Εγώ αισθάνομαι σαν να' μαι 2 Princes, απ' τους οποίους ο ένας είναι έξαλλος, δε μιλιέται, αρνείται να κοιτάξει τον άλλον, που αναγκαστικά βέβαια τον ακολουθεί και του ζητά να τα βρούνε...ο πρώτος ξέρει ότι ο δεύτερος δε φταίει ούτ' αυτός - εγώ προσωπικά δε δέχομαι ότι έχω(ούτε ως 1 ούτε ως 2) ευθύνη για πολλά πράγματα που με υπερέβαιναν/υπερέβησαν, οπότε, επίσης, και τι να συγχωρήσω - αλλά του προσάπτει ότι έπρεπε να' ναι πιο...πιο..πιο.., για να τον βοηθήσει(το μουτρωμένο).Ίσως το πρόβλημα είναι ότι, αν και δεν έχεις ευθύνη, ή δε θα' πρεπε να' χεις, η ευθύνη υπάρχει αντικειμενικά και κανείς άλλος δε θα την πάρει αναγκαστικά.Γεννιόμαστε με προσημείωση ευθύνης.Το θέμα, όμως, βέβαια, είναι ότι μας φορτώνουν κι ευθύνες άσχετες (κι αχρείαστες).Χρειάζεται ίσως ΞΕΔΙΑΛΕΓΜΑ ΕΥΘΥΝΩΝ.Ο ψυχολογικός χρόνος τάχιστος, ο πραγματικός ταχύς, ο συνειδητοποιητικός(ας τον πω έτσι) τον τραβάμε με βίντσι...Όταν συνειδητοποιείς την ψυχή σου και την πραγματικότητα στον ίδιο χρόνο κι αν μπορέσεις να κουμαντάρεις τη ζωή σου ανάλογα, είσαι στη σωστή κατεύθυνση.Όσο απομακρύνεσαι από σένα και τα πρακτικά γίνονται πιο βαριά, διότι δεν έχεις κίνητρο, μέχρι που η μπαταρία σου αρχίζει να σβήνει...Το σκοτάδι σου φαίνεται πιο πηχτό, διότι ΕΣΥ δε φέγγεις...Το φως έρχεται από μέσα.
#7 Ανασκουμπώσου.Καλά κάνεις και διαβάζεις λογοτεχνία και ψυχολογία. Έχει σημασία βέβαια TI διαβάζεις. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία, αναρίθμητα,τα οποία σου δίνουν πρόσβαση σε άλλους κόσμους.Δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχεις χρήματα για να τ αγοράσεις, μπορείς ν ανταλλάσσεις με φίλους, υπάρχουν δανειστικές βιβλιοθήκες, βρες τις και αξιοποίησέ τις. Βρες blogs βιβλιοφιλων και άρχισε να παρακολουθείς τι κυκλοφορεί κάθε βδομάδα στα βιβλιοπωλεία, κριτικές εκδόσεων βιβλίων ,στήλες που υπάρχουν σε περιοδικά, διαδίκτυο, κ.λ.π. Επίσης, υπάρχουν blogs για την ελληνική πολιτική επικαιρότητα και λίγα sites. Θα ήταν καλή ιδέα να διαβάζεις και ξένο Τύπο από το διαδίκτυο.Θα εξασκήσεις τις γλώσσες που μιλάς και θα ανοίξουν οι ορίζοντές σου ποικιλοτρόπως.Αυτό που αιτείσαι πάντως απαιτεί χρόνο.Άρχισε να επενδύεις χρόνο καθημερινα στην ενημέρωσή σου και στο διάβασμα βιβλίων. Θα ανατείλει για σένα άλλο σύμπαν.
#7 όσο απλοϊκό και να φαίνεται, η wikipedia είναι μια καταπληκτική λύση για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις για κάτι. Ακολουθώντας τις πηγές και τις παραπομπές που έχει έχει μπορείς να εμφαθύνεις όλο και περισσότερο.Καμιά φορά σκέφτομαι πώς είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες ερωτήσεις την εποχή που υπάρχουν τα πάντα στο ίντερνετ;
#5 Αγαπητή συμπολίτισσα, η χρονική στιγμή που θα πείς "Φτάνει, ως εδώ" εξαρτάται και από την ανταπόκριση που έχεις από τον άλλο. Για παράδειγμα, εαν εσύ στέλνεις και εκφράζεις το ενδιαφέρον σου προς το πρόσωπό του και αυτός απαντάει ανέκφραστα με γενικολογίες, τότε αυτό είναι σημάδι πως δεν ενδιαφέρεται. Τέλος. Παράλληλα, εαν δείξει κι αυτός από την αρχή ενδιαφέρον και μετά μείνει στάσιμος, τότε ίσως να θέλει να σε έχει εκεί ως μια εναλλακτική λύση.Εαν από την άλλη είναι κάπως χλιαρός στις απαντήσεις του και σταδιακά αρχίσει να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον, τότε μπορείς να συνεχίσεις να του στέλνεις αναλόγως με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση (και αν σε ικανοποιεί αυτή η κατάσταση) και με την υπομονή που έχεις. Φιλούθκια ;)
Απο τη μια ναι απο την αλλα δεν υπαρχουν παντα κανονες σε αυτα. Ειχα φιλη που ηταν και δεν ηταν με καποιον για ενα χρονο και την εκραζα ατελειωτα γιατι ο τυπος την ειχε στο ᾽ὀποτε θελω εγω᾽᾽για εναν ολοκληρο χρονο...τελικα αυτος αλλαξε και φετος κλεινουν 5 χρονια μαζι ερωτευμενοι..η κοπελα εχασε την αξιοπρεπεια της αλλα στο τελος της βγηκε... οχι οτι γινεται παντα ετσι βεβαια απλα φερνω ενα παραδειγμα
#1 Αν δεν αναφέρεις για ποιες ασθένειες μιλάμε, ψαλιδίζεις μεγάλο μέρος πληροφοριών.Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπ όψιν αυτό που φέρνεις εδώ,τις σοβαρές αρρώστειες.Ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου είναι εντυπωσιακός. Παρά το γεγονός ότι αποφοίτησες και υποθέτω αντιμετώπισες πράγματα δύσκολα(τα οποία πέρασαν ελπίζω) με σθένος, επανακάμπτεις στα γεγονότα που είχαν καλό; τέλος,όχι για να πεις μπράβο στον εαυτό σου που πέρασε τις Συμπληγάδες,αλλά για να τον κατηγορήσεις (γιατί δεν ανταποκρίθηκε όπως ποιος;) .Τι κερδίζεις από αυτό;Εάν σε εκπλήττει η ερώτηση, εξέτασε το ενδεχόμενο να βρεις αναλυτή.Όταν κάποια πράγματα επιμένουν και δεν φαίνεται να λύνονται από μας,λύνονται από άλλους , ειδικούς ,για να μπορούμε να προχωράμε στην ζωή μας και όχι να οχυρωνόμαστε ίσως πίσω από πράγματα, μεταξύ άλλων και επειδή φοβόμαστε.
#7.Ρωτώντας πας στην Πόλη.Βοηθάει πολύ να ανοίγουμε και κανένα βιβλίο στο σχολείο/σχολή,καθόλου δεν το σνομπάρω,αλλά ενημερωμένους πολίτες,ανθρώπους με συναίσθηση τι συμβαίνει γύρω μας και με γνώσεις σε ένα ευρύτερο πεδίο,δε μας κάνει.Θέλει και λίγο ψάξιμο,λίγο ενδιαφέρον.Δε θα γίνουμε ειδικοί σε όλα,αλλά κάτι θα καταλάβουμε,δεν μπορεί.Τι σε εμποδίζει να αναζητήσεις όλες αυτές τις πληροφορίες;Δεν ξέρω,αν ισχύει για σένα,αλλά πολλοί απλά βαριούνται.
#5 Η φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί στους Sopranos και έχει γίνει αφορμή για πολλές σκέψεις περί αξιοπρέπειας, γελοιότητας κ.α. ακόμη και στους μαφιόζους του New Jersey!Είχες πει, Ά,μπα, ότι δεν είχες δει τη σειρά. Μήπως αυτό άλλαξε;Όσο για την κοπέλα που ρωτάει. Δεν υπάρχει πιο εύκολο από το να χάσουμε την αξιοπρέπεια μας. Ιδιαιτέρως στα ερωτικά μάλλον είναι αναγκαίο κάποιες φορές. Εξαρτάται βεβαίως και από το πως την ορίζει ο καθένας και η καθεμιά μας. Κουράγιο είμαστε πολλές/οι.
ενας τροπος για να αντιλαμβανομαστε ποτε χανουμε την αξιοπρεπεια μας ειναι να σκεφτομαστε αν μετα απο αυτα που θα πουμε/στειλουμε ο αλλος ανταποκριθει θετικα,θα εχουμε την αισθηση οτι πρεπει να του πουμε ευχαριστω που μας δεχτηκε/εδωσε 2η ευκαιρια κλπ? αν ναι,ειμαστε στο σημειο που χανουμε την αξιοπρεπεια μας και ειναι απιθανο να ανταποκριθει θετικα ο αλλος.
#5.Μου άρεσε η τηλεοπτική εισαγωγή:Πολλά φιλιά στην υπέροχη Κύπρο! Πηγή: www.lifo.gr.Να μην ξεχάσουμε να στείλουμε τις ευχές μας και σε όλους,που παρακολουθούν τη στήλη από το μακρινό εξωτερικό και δε μας λένε ποτέ από πού.
Πολλές φορές,όταν δε βάλεις όρια και πεις,"παιδιά,ως εδώ,γιατί κι εγώ άνθρωπος είμαι",νομίζουν,ότι είσαι σούπερ ήρωας.Ότι μπορείς να τα προλάβεις όλα,να αντέξεις περιόδους υψηλού στρες και να ανταποκριθείς στην εντέλεια.Ακόμα κι οι γονείς μας,ο σύντροφος μας,οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι,αν δεν εκφράσουμε,ότι δεν αντέχουμε άλλο,είναι πιθανό να μην το καταλάβουν και να έχουν προσδοκίες,που είναι πάνω απ'τις δυνάμεις μας.Συμβαίνει αυτός,που δεν καταλαβαίνει,να είναι κι ο εαυτός μας.Νομίζω,ότι αυτό έγινε στην περίπτωση της κοπέλας.
4.θα διαφωνησω με την αμπα,μπορει να σημαινει κατι μπορει να μην σημαινει και τιποτα.μπορεις να το συζητησεις μαζι του αν το θεωρεις σημαντικο.το σιγουρο ειναι οτι η εμπευση δεν ερχεται κατα παραγγελια ασχετως αν υπαρχουν δυνατα η μη συναισθηματα
Επειδή ένα φεγγάρι έγραφα κι εγώ θα καταθέσω το εξής απο προσωπική εμπειρία. Στις περισσότερες περιπτώσεις γράφουμε γι' αυτά που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και προσπαθούμε να οργανώσουμε στο μυαλό μας ή ισως και να ξορκίσουμε. Το γεγονός ότι δεν γράφει μουσική για την γράφουσα ίσως να είναι καλό σημάδι και να δείχνει ότι νιωθει ασφαλής μαζί της. Ίσως να μην ειναι τόσο κακό τελικά το να είσαι μη μουσα...αν και.... μπορεί να μαρτυρά και έλλειψη παθους απο τη μερια του.
Αγαπητή Rosa Nera, 1. Φυσικά και να σχολιάσεις, κανείς δε σε εμποδίζει.2. Δε θυμάμαι να εξέφρασα την άποψή μου ως γενική αλήθεια. Προφανώς υπάρχουν και εξαιρέσεις.3. Δε χρειάζεται να γίνεσαι ανταγωνιστική με κάποιον επειδή απλά δε συμφωνείς. Δεν κάνουμε διαγωνισμό. Με εκτιμησηCoco-Nut