Στο σημερινό ‘Α μπα’: από κάπου πρέπει να αρχίσεις

Στο σημερινό ‘Α μπα’: από κάπου πρέπει να αρχίσεις Facebook Twitter
59

__________________
1.


Αγαπητή Α, μπα,

Αρχικά, συγχαρητήρια για την καταπληκτική στήλη σου, η οποία μου άνοιξε νέους ορίζοντες, μου διεύρυνε τον τρόπο σκέψης και ειλικρινά σε ευχαριστώ γι' αυτό.
Είμαι γυναίκα, στα late 20's και νιώθω ότι δεν έχω καταφέρει τίποτα στη ζωή μου, ότι την αφήνω και περνάει, κοιτώντας άπραγη, μουδιασμένη και μην τολμώντας να την αρπάξω από τα μαλλιά. Πέρασα σε μια από τις πιο υψηλόβαθμες σχολές, με τους καλύτερους οιωνούς, και κατέληξα να νιώθω λίγη και ανίκανη σε σχέση με τους συμφοιτητές μου και απογοητευμένη από το περιβάλλον της σχολής και το μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον. Η τελειοθηρία μου έγινε αιτία διαγνωσμένης δυσθυμίας. Σε αυτό, προστέθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, προσωπικά και οικογενειακά.
Έχοντας δώσει όση ψυχική δύναμη είχα για να στηρίξω την οικογένεια και τον εαυτό μου, έφτασα στο σημείο να νιώθω αδύναμη και κουρασμένη να προσπαθώ για τη σχολή. Έφτασα να διπλασιάσω τα χρόνια φοίτησης της σχολής. Πήγα σε ψυχίατρο ο οποίος μου πρότεινε φαρμακευτική θεραπεία και ψυχοθεραπεία. Με τη βοήθεια των φαρμάκων άρχισα να ανακτώ τις ψυχικές μου δυνάμεις, ωστόσο όσο κι αν συζητούσα με τον ψυχίατρό μου και όσο κι αν μου έλεγε πως δικαιολογείται η καθυστέρηση των σπουδών λόγω των προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων, δε συγχωρούσα τον εαυτό μου για την αδυναμία μου να φέρω εις πέρας τις υποχρεώσεις μου παρά τις δυσκολίες. Ούτε τώρα, που επιτέλους πήρα το πολυπόθητο πτυχίο και προετοιμάζομαι για την πρώτη μου δουλειά, έχω συγχωρήσει τον εαυτό μου. Έπρεπε να είχα καταφέρει να είμαι πιο δυνατή. Αντ' αυτού, κλείστηκα στο σπίτι, απέφευγα τις συναντήσεις με φίλους και γνωστούς για να μην αναγκάζομαι να απαντώ συνέχεια "εεεε, κάποια στιγμή, σιγά-σιγά" στην ερώτηση "άντε, πότε θα τελειώσεις;". Σύγκρινα τον εαυτό μου με τους συνομηλίκους που δούλευαν, έκαναν μεταπτυχιακά και διδακτορικά κι εγώ απλά κοίταζα το βιβλίο. Επιπλέον, να διευκρινίσω πως οι δικοί μου έβλεπαν ένα άτομο ψύχραιμο, ήρεμο και αποφασιστικό απέναντι σε ό,τι συνέβαινε, καθώς όλη την περίοδο που αντιμετωπίζαμε τις ασθένειες, φαινόμουν αισιόδοξη και υποστηρικτική (ακόμα και όταν ασθενούσα εγώ, γιατί ήθελα να τους βλέπω να είναι όσο καλύτερα γίνεται, δεδομένων των καταστάσεων) και μόνο αφού πέρασε η δύσκολη περίοδος των ασθενειών άρχισαν να ρωτούν πότε θα τελειώσω με τη σχολή (και, αν και δεν ήταν πιεστικοί απέναντί μου, υπήρχαν φορές που δήλωσαν πως ντρέπονται για μένα όταν τρίτοι τους ρωτάνε αν έχω τελειώσει). Επίσης, έχω αρκετό διάστημα που σταμάτησα να επισκέπτομαι τον ψυχίατρο, γιατί ένιωθα ότι περισσότερο ανέφερε προσωπικές απόψεις, παρά με βοηθούσε να δώσω μόνη μου απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Σίγουρα θα μπω ξανά στη διαδικασία να ψάξω νέο ψυχίατρο. Μέχρι τότε, όμως, ρωτώ: θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου για το ότι άφησα ανεκμετάλλευτα τόσα χρόνια από τη ζωή μου; Για το ότι με την πρώτη δυσκολία μπλόκαρα; Νιώθω μια αδύναμη τεμπέλα. Κι ότι έχω γράψει το πιο ακαταλαβίστικο κείμενο.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αχ αυτές οι «υψηλόβαθμες σχολές» που δεν ονομάζονται ποτέ. Εδώ μπορεί να μου εξηγήσει κανείς σε τι εξυπηρετεί η μυστικότητα; Ώστε αν δεν πρόκειται για ΤΗΝ υψηλόβαθμη σχολή, να υπάρχει μια πιθανότητα να σκεφτούμε ότι πρόκειται γι'αυτήν;


Αν έκανες θεραπεία με ψυχίατρο και αυτό που σου έμεινε είναι ότι ήσουν αδύναμη, τότε ή χρειάζεσαι οπωσδήποτε κι άλλη θεραπεία, ή δεν σου έκανε αυτός ο ψυχίατρος. Ναι, να βρεις άλλον το συντομότερο γιατί πρέπει να δεις πώς θα συγχωρέσεις τον εαυτό σου για το γεγονός ότι δεν είναι Θεός. Να μπεις στην διαδικασία άμεσα, σήμερα, τώρα, μην περιμένεις να απαντήσεις σε αυτά που σε απασχολούν μόνη σου, είναι σα να πετάς βότσαλα για να ρίξεις τον Λυκαβηττό.

__________________
2.

Γεια σου αμπα μου και σχολιαστές!! Χθες τσακώθηκα με έναν άνδρα σε σπιτι κοινού γνωστού. Έγινα και ειμαι ακομα δηλαδη έξαλλη γι αυτο και σου γραφω. Είπε ο άνθρωπος οτι οι ομοφυλόφιλοι είναι άρρωστοι σαν τους παιδεραστές και χρήζουν ίδιας αντιμετώπισης. Εδω τονίζω, οτι πριν απο λίγες μερες βγήκε στην τηλεόραση ο μητροπολίτης Σεραφείμ σε εκπομπή και εξέφρασε ακριβώς την ίδια αποψη. Έγινα που λες έξαλλη, στην αρχή του έλεγα μα τι είναι αυτα που λέτε, οι παιδεραστές εκμεταλλεύονται τα μικρά παιδια, παραβιάζουν την ελευθερία τους, ασελγούν κλπ. Σε αντίθεση με τους ομοφυλοφιλούς που δεν παραβιάζουν την ελευθερία κανενός, υπαρχει συναίνεση οπως και στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Τελος πάντων, δεν συνεχίζω γιατι ηδη νιώθω αρκετή ντροπή που κάθομαι και γραφω τετοια πραγματα, προσπαθω να εξηγήσω τι; Γιατι ο ουρανός να ειναι γαλάζιος και οχι μπορντοροδοκόκκινος; Μέτα έλεγε και για τις γυναίκες, τι ωραία και τι καλα που ήταν οταν δεν δούλευαν γιατι μεγάλωναν τα παιδακια τους και δεν ειχαν το αγχος πως θα επιβιώσουν γιατι αυτο ηταν δουλεια του άνδρα, ενω τωρα τις έβγαλε στη παραγωγή το σύστημα -εδω άκου- για να υπάρχουν περισσότερα εργατικά χέρια να αυξηθεί η παραγωγή, να γίνουν σκλάβες και αυτοι που τα ελέγχουν ολα αυτα (ποιοι ειναι αυτοι οέο) να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμη κλπ. Του έλεγα και εγω πραγματα για ισότητα, ελευθερία, ανεξαρτησία και τετοια, φυσικα υποπτεύεσαι σε πιο κλίμα ηταν οι απαντησεις. Ρε Λένα κάηκε ο εγκέφαλος μου. Έλεγα δεν μπορει να τα ακούω αυτά και όμως τα άκουγα. Και έλεγα στον εαυτο μου τι κάθεσαι και κανεις, εσυ θα τον εκπολιτίσεις; Ομως ξερεις γιατι το έκανα γιατι μας άκουγε και η κόρη του, η οποία ειναι πρώτη λυκειου και την έβλεπα να με κοιτάει σαν να μου ελεγε "πες τα γιατι εγω δεν εχω ακομα τη δυναμη". Να σου πω και κατι, μετάνιωσα που δεν τον έβρισα, αν και πέρασαν απο το μυαλό μου ολες οι βρισιές που ξερω, που δεν τον προσέβαλα, αν και του άξιζε, γιατι και εκείνος προσέβαλε και υποβάθμιζε συνανθρώπους μου με αυτα που ελεγε. Και η ερώτηση είναι: πως αντιμετωπίζεις ανθρώπους οταν τα λογικα επιχειρήματα δεν περνάνε; Συμφωνω οτι πρεπει να διαλέγουμε τις μάχες μας. Αλλά αυτος ο άνθρωπος εχει γυναικα και παιδι. Τι να εκανα να τον άφηνα; Αν ημουν αγενής λες να ηταν καλυτερα; Αν εχει σημασία, ετών 22.
-Αφροδίτη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ίσως να έχει σημασία η ηλικία σου, γιατί εξηγεί γιατί πέφτεις τόσο από τα σύννεφα που κάποιος «με γυναίκα και παιδί» έχει τέτοια κοσμοθεωρία. Όχι μόνο είναι κοινές αυτές οι απόψεις, αλλά μάλλον είναι η πλειοψηφία. Αν έπεσες πάνω σε τέτοιον για πρώτη φορά στα 22, είσαι πολύ τυχερή. Να είσαι προετοιμασμένη να ακούσεις αυτά, και παρόμοια, και πολύ χειρότερα, πολλές φορές ακόμα. Με αυτούς που έχουν ταμπουρωθεί πίσω από αυτές τις ιδέες και πορεύονται έτσι γιατί με αυτόν τον τρόπο νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, ούτε λογική, ούτε απειλές, ούτε ο Ιμμάνουελ Καντ να αναστηθεί να τους τα εξηγήσει δεν αρκεί. Γι'αυτό, περιορίσου στους μικρότερους που αναρωτιούνται, σε αυτούς που αμφιταλαντεύονται, σε αυτούς που πιστεύεις ότι έχουν υιοθετήσει απόψεις άλλων χωρίς να τις σκεφτούν πρώτα.

__________________
3.

Αν ειμαι τελικα με τον ανθρωπο που θελω.
-ΜΑΡΙΑ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όταν λέω ότι δεν μπαίνουν όλες οι ερωτήσεις στο 'α μπα', κάτι τέτοια εννοώ ενίοτε.

__________________
4.

α, μπα, η σχεση μου γραφει και ερμηνευει τραγουδια. θεματολογια αντλει απο το οτιδηποτε, τον εσωτερικο κοσμο του, τη φαντασια του, τα κοινωνικοπολιτικα δρωμενα, αλλα και τις ερωτικες σχεσεις του. δηλαδη, εχει γραψει ερωτικα τραγουδια για την εκαστοτε κοπελα κατα τη διαρκεια ολων των σχεσεων του και για μερικες εγραψε και τραγουδια χωρισμου. το θεμα μου ειναι οτι για εμενα ουτε κουβεντα εδω και 2 χρονια που ειμαστε μαζι. γραφει για ενα σωρο αλλα, στο μαγαζι που παιζει τα τραγουδαει ολα μαζι και τα παλια ερωτικα -καλα αυτο λογικο ειναι, απλα η μουσικη εχει τεραστιο ρολο στη ζωη του, μα εγω ειμαι αφαντη εκει μεσα. μηπως σκεφτομαι υπερβολικα η ξεθαμπωσω λιγο απο τον τοσο ερωτα που τον εχω και να αρχισω να ψαχνομαι για ενδειξεις οτι μαλλον δε με θελει και τοσο?
-μη- μουσα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ωχ, δεν θέλω να σου ρίξω αλάτι στην πληγή, αλλά συμφωνώ μαζί σου ότι δεν είναι καλό σημάδι. Γι'αυτό, μην τα φτιάχνεις με μουσικούς.

 

__________________
5.

 

Αγαπητή α μπα,
πότε κατά τη γνώμη σου σταματάει το "μιλά/στειλε του αφού τον θελεις, δεν θα έχεις ξανά την ευκαιρία" και αρχίζει το "μην του στείλεις/απαντήσεις/μιλήσεις γτ χάνεις την αξιοπρέπεια σου";;
-Κύπρια (έχεις και από κυπρο φανς)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πολλά φιλιά στην υπέροχη Κύπρο!


Δεν μπορεί να χάσει άλλος την αξιοπρέπεια σου για σένα. Όταν την χάνεις, μόνη σου το κάνεις. Όταν νιώθεις ότι την χάνεις, όταν έστω έχεις την υποψία, αυτό συμβαίνει. Πάντα το ξέρουμε όταν το κάνουμε, αλλά ελπίζουμε ότι οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν, ή ότι «είμαστε υπερβολικοί». Δυστυχώς οι άλλοι το βλέπουν πολύ πιο ξεκάθαρα απ' όσο εμείς, και σε αυτές τις περιπτώσεις, σπανίως υπερβάλλουμε, μάλλον έχουμε την τάση να μειώνουμε τα εφέ των πράξεών μας ώστε να έχουμε το ελεύθερο να συνεχίσουμε.

__________________
6.

Αγαπητή Α,μπα, είσαι η συνήθεια που έγινε λατρεία! Διαβάζω τη στήλη σου καθημερινά και νομίζω πως ήρθε η ώρα να σου γράψω κι εγώ για έναν προβληματισμό μου. Είμαι 23 χρονών και τελειώνω όπου να'ναι τις σπουδές πάνω στο αντικείμενο που αγαπώ και γενικά όλα είναι σε μια τάξη στη ζωή μου. Ωστόσο Α,μπα μου έχω ένα θέμα που με προβληματίζει. Που λες, ανάμεσα στον κοινωνικό μου περίγυρο έχω φιλικές σχέσεις και με άτομα που ήμασταν μαζί από μικρά παιδιά. Ωστόσο, προφανώς και έχουμε αλλάξει πολύ από τότε. Έχουμε τελείως διαφορετική καθημερινότητα, διαφορετικά ενδιαφέροντα και γενικά, είμαστε σε εντελώς διαφορετικά μήκη κύματος. Πρόκειται για άτομα τα οποία, αν και πολύ συμπαθή, νιώθω πως δεν παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Νιώθω πως δεν έχουν να μου δώσουν κάτι. Έχει τύχει πολλές φορές να ζητάνε τη βοήθειά μου σε διάφορα προβλήματά τους, τα οποία όμως έτσι όπως τα βλέπω εγώ, είναι εντελώς ανούσιες καταστάσεις χωρίς καμία αντικειμενική δυσκολία. Καταλήγω λοιπόν να σπαταλάω χρόνο κι ενέργεια προσπαθώντας να εξηγήσω τα αυτονόητα. Βλέπω κιόλας, πως αν δυσκολεύονται τόσο σε τέτοιες μικροαταστάσεις, πως θα μπορούσα εγώ ποτέ να βασιστώ πάνω τους για δικά μου θέματα; Επιπλέον, όταν μου προτείνουν να βγούμε, πιάνω τον εαυτό μου να βρίσκει δικαιολογίες για να το αποφύγω.. Έχουμε βλέπεις τελείως διαφορετικά στέκια και εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Τους έχω μιλήσει γι'αυτό, τους έχω εξηγήσει πως πολλές φορές μου είναι δύσκολο και χρονοβόρο να ασχοληθώ με τα προβλήματά τους, αλλά απ'το ένα αφτί μπαίνει, απ'το άλλο βγαίνει. Δε θα σε κουράσω άλλο με λεπτομέρειες, θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου, όπως και των σχολιαστών για το τι θα κάνατε αν βρισκόσασταν στη θέση μου. Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και εύχομαι να συνεχίσεις το έργο σου δυναμικά
-Blueberry

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ε, τώρα πας λίγο γυρεύοντας. Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι αυτό που ρωτάς είναι ανούσιο και χωρίς καμία αντικειμενική δυσκολία; Όταν μια παρέα δεν σου κάνει, αραιώνεις. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία. Δεν χρειάζονται ανακοινώσεις, απλώς αραιώνεις, και κρατάς επαφές για το μέλλον, δεν υπάρχει λόγος να κόψεις κάθε επαφή αν είναι φιλίες παιδικές, άλλωστε οι άνθρωποι αλλάζουν και μετά ξαναλλάζουν, άρα μπορεί στο μέλλον να τα ξαναβρείτε.

 

Είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στις φιλίες που κρατάνε χρόνια, ο κόσμος απομακρύνεται. Δυστυχώς, έτσι όπως τα γράφεις φαίνεσαι σνομπ με την κακή έννοια, λόγω της σιγουριάς σου ότι εσύ είσαι καλύτερη από αυτούς. Μπορεί και να είσαι, αλλά άσε άλλους να το πουν. Εσύ δεν χρειάζεται να το λες σε άλλους, και κυρίως ποτέ μα ποτέ σε ανθρώπους που δεν σε ξέρουν καθόλου, και σου το λέω πραγματικά με απόλυτα καλή διάθεση, για να το ξέρεις για τη συνέχεια. Κάνει κακή πρώτη εντύπωση.

_________________
7.


Αγαπητή Αμπα. Είμαι 25 χρονών και με απασχολεί το εξής. Ανέκαθεν δε διάβαζα πολύ. Ειδικά στο σχολείο δε διάβαζα καθόλου, έκανα πάρα πολλές απουσίες και μόνο στην τρίτη λυκείου έκανα μια σοβαρή για εμένα προσπάθεια και πέρασα σε μια σχολή,( την οποία ακόμα να βγάλω).Το θέμα μου είναι ότι ούτε στο σχολείο , ούτε αργότερα στο ΤΕΙ νιώθω πως έμαθα τίποτα. Τα μόνα που διαβάζω είναι λογοτεχνία και ψυχολογία. Ποιο είναι λοιπόν το θέμα μου. Αγνοώ βασικά πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζω. Ας πούμε από Ιστορία δεν ξέρω τίποτα, απολύτως. Επίσης από πολιτική. Και ντρέπομαι πάρα πολύ. Γίνονται γύρω μου συζητήσεις και δε μπορώ να συμμετέχω. Βλέπω ειδήσεις κι ανάθεμα κι αν καταλαβαίνω για τη ρύθμιση του χρέους, για τον Τραμπ για το μεταναστευτικό. Πέρα απ' το ότι ντρέπομαι, θέλω να τα γνωρίζω αυτά τα πράγματα, αν μη τι άλλο σ' αυτήν την κοινωνία ζω κι εγώ! Κι είναι κι άλλα που αγνοώ. Αν πάω σε μια δουλειά δεν ξέρω τα δικαιώματά μου! Τι μισθό δικαιούμαι, ένσημα κλπ. Αν χρειαστώ κάτι π.χ νοσοκομείο, ρωτάω τους γονείς μου και μου λένε τι πρέπει να κάνω. Και το θέμα είναι ότι μου φαίνονται τόσα πολλά αυτά που αγνοώ, που δεν ξέρω από που να τα πιάσω. Καμιά ιδέα? Να διαβάσω θα μου πεις μα πως, που, τι πότε?
-απελπισμένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δε νομίζω ότι η άγνοια σου εξηγείται από το ότι δεν διάβαζες στο σχολείο. Η λογοτεχνία και η ψυχολογία είναι πολύ καλές πηγές γενικής πληροφόρησης, αν δεν διαβάζεις κακά βιβλία βέβαια. Στο σχολείο δεν μαθαίνουμε για τα ένσημα και το χρέος. Αυτό που ίσως δεν κατάφερες να μάθεις, που επίσης αμφιβάλλω κατά πόσο μαθαίνουμε στο σχολείο, είναι το πώς να συμπληρώνεις πληροφορίες και πώς να μαθαίνεις στον εαυτό σου αυτά που δεν ξέρει. Όπως φαίνεται, δεν έχεις καταλάβει πώς γίνεται, ούτε ίσως καν ότι γίνεται.


Οι ειδήσεις είναι μια καλή αφετηρία. Δεν καταλαβαίνεις για τη ρύθμιση του χρέους και θέλεις να μάθεις; Μπες στο ίντερνετ και γράψε «χρέος Ελλάδα» και διάλεξε αρχικά πηγές που είναι γνωστές, δηλαδή μεγάλες εφημερίδες απέφυγε τα μη mainstream μέχρι να είσαι σε θέση να καταλαβαίνεις το κίνητρο του καθένα πίσω από αυτά που γράφει. Φυσικά και οι εφημερίδες έχουν κίνητρα, γι'αυτό στην αρχή μην διαβάζεις μόνο μία. Θέλεις να μάθεις κάτι για τον Τραμπ; Ρώτα το google για τον Τραμπ. Αν ξέρεις αγγλικά, ξεκίνα από τους New York Times και τη Guardian. Αυτές οι δύο αρκούν για μήνες, μην πω για χρόνια, μέχρι να αρχίσεις να καταλαβαίνεις.


Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα. Οι μεγάλες εφημερίδες έχουν τεράστια αρχεία για οτιδήποτε. Και όταν κάποιο θέμα σου φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ψάξε να δεις αν υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχει γραφτεί σχετικά, κατά πάσα πιθανότητα, κάτι θα υπάρχει.


Κανείς δεν τα ξέρει όλα, και οι συζητήσεις που ακούς, που σε κάνουν να ντρέπεσαι, μπορεί να είναι πολύ ρηχές, γεμάτες παραπληροφόρηση, ακόμα και λάθος. Σταμάτα να ντρέπεσαι, και ξεκίνα την προσπάθεια. Δεν έχει σημασία από πού θα ξεκινήσεις. Ό,τι μαθαίνεις, καλό είναι. Φτάνει να μην παραστρατήσεις προς τα «εναλλακτικά νέα» λόγω ευκολίας. Όσο πιο απλή είναι μια λύση ή μια ερμηνεία σε ένα δύσκολο ή πολύπλοκο θέμα,, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην ισχύει.

59

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#7 και γω το ίδιο αντιμετωπίζω με την Γεωγραφία και την Ιστορία. Παρόλο που στο σχολείο ήμουν άριστη στην παπαγαλία! (ειρωνικά το λέω) Το θέμα είναι ότι μπαίνω στην wikipedia διαβάζω όντως κάτι που θέλω να μάθω ή κάτι για το οποίο μου γεννήθηκε η απορία αλλά μετά ΔΕ το θυμάμαι! Ειδικά με τη γεωγραφία νιοώθω αστοιχείωτη αλλά δε βρίσκω τρόπο να με βελτιώσω.
Ίσως να έχει να κάνει και με το πόσο συχνά τα επαναλαμβάνεις, με ποιο τρόπο συνδέεις τις πληροφορίες μεταξύ τους, κλπ. Έχω τεράστιο πρόβλημα στο να θυμάμαι πράγματα που μου φαίνονται βαρετά, αλλά συνήθως μου φαίνονται βαρετά επειδή δεν έχω ήδη κάποια πληροφορία στο κεφάλι μου γι'αυτά. Με βοήθησε κάπως ένα μάθημα στο coursera, λέγεται learning how to learn. Υποτίθεται ότι είναι για φοιτητές και μαθητές, αλλά είναι αρκετά σύντομο, αν έχεις χρόνο.Αν και κυρίως με βοήθησε να αντιληφθώ ότι είναι λογικό που δεν μαθαίνω όσο γρήγορα θέλω. :ΡΈνα καλό τιπ είναι αφού μάθεις κάτι, να το κλείνεις και να προσπαθείς να γράψεις σε 30" τι έμαθες. :)
Τη μνήμη βοηθάνε τα Ω3..Και γω είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τη γεωγραφία και την ιστορία και ακόμα το έχω παρόλο που στο σχολείο διάβαζα για τα διαγωνίσματα και τα τεστ και τα ξέχναγα όλα την άλλη μέρα ίσως και την ίδια μέρα το απόγευμα...Με την ιστορία με έσωσε ότι τα έγγραφα και προσπαθούσα να φτιάξω σχεδιαγράμματα με τις αιτίες τις αφορμές και τα αποτελέσματα κάτι δηλαδή που να βγάζει νόημα μία ιστορία με αρχή μέση και τέλοςΕπίσης η μνήμη έχει να κάνει με τη συναισθηματική σύνδεση που έχει ο καθένας με τον εαυτό του και με κάθε εμπειρία που ζειΌτι μας προκαλεί συναισθήματα εντυπώνεται πολύ πιο εύκολα στη μνήμη
#1 εγώ πάλι νομίζω ότι είσαι πολύ δυνατή, αλλά δεν έχει σημασία, το θέμα είναι τι πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου. Πέρασα τα δυο πρώτα έτη της σχολής σε μια κατάσταση ημι-ζόμπι. Λίγο το γεγονός ότι δεν μπορούσα να διαχειριστώ την ανεξαρτησία μου και τους ρυθμούς της σχολής, λίγο κάποια οικογενειακά προβλήματα έφτασα σε άθλιο σημείο. Ταυτίζομαι σε πολλά σημεία με την αφήγησή σου.Δε μας λες τι ακριβώς θέματα αντιμετωπίσατε, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχεις burn out. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πας σημερα κιόλας σε έναν ειδικό. Δε σημαίνει ότι επειδή ο πρώτος δε σε βοήθησε πλήρως, δεν υπάρχει βοήθεια και ανακούφιση στη γη για σενα. Σκέψου ότι θέλουμε να αγοράσουμε ένα ζευγάρι παπούτσια και πάμε σε δέκα μαγαζιά, γιατί δεν αφιερώνουμε το ίδιο ψάξιμο και σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας;
Γιατί στο ψαξιμο των παπουτσιών δεν αγοράζουμε κάθε φορά ένα ζευγάρι παπούτσια μέχρι να καταλήξουμε στο σωστό. Το ψάξιμο γίνεται δωρεάν. Στους ψυχολόγους πληρώνεις κάθε επίσκεψη, όποτε αυτό είναι αντικίνητρο για μεγάλη και σωστή έρευνα. Συμφωνώ όμως ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος.
#7 Λένα, μπορεί να εξηγείται η άγνοια ή γιατί δεν διάβαζε στο σχολείο. Το σχολείο δίνει τις βασικές γνώσεις, τουλάχιστον έχει βιβλία για την βασική εκπαίδευση των μαθητών και το μάθημα της πληροφορικής είναι αυτό που τους δείχνει πως να αξιοποιούν το διαδίκτυο. Δεν ισχυρίζομαι ότι το καταφέρνει το σχολείο, αλλά τα βιβλία είναι συνήθως καλά και σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά. Απελπισμένη φίλη, πριν κάνεις όλα όσα σου συστήνει η Λένα να ρίξε μια ματιά στο site του υπουργείου παιδείας, ebooks.edu.gr και δες αν θέλεις να κάνεις μια καλή ανάγνωση στο βιβλίο της πολιτικής παιδείας γιατί καταννοώντας πρώτα το πως είναι δομημένο το κράτος, πως σχετίζεται με τον πολίτη κλπ κλπ, εκτιμώ ότι θα σου είναι πιο εύκολο να καταλάβεις αυτά που σου συστήνει η Λένα. Ακόμη εκεί θα βρεις όλες τις ηλεκτρονικές πύλες τις δημόσιας διοίκησης πχ ermis.gov.gr από τις οποίες θα πάρεις πληροφορίες για το πως μπορείς να εξυπηρετείσαι πολλές φορές μόνο από το σπίτι σου και μπορεί να ενημερώσεις εσύ τους γονείς σου για πράγματα που δεν γνωρίζουν. Μην με "κράξετε" οι σχολιαστές, αλλά εγώ συμπλήρωσα γνώσεις στην βιολογία που δεν είχα, από το ψηφιακό βιβλίο του υπουργείου και ήταν τέλειο, ακριβώς γιατί δίνει τις βασικές γνώσεις και από εκεί και πέρα το τερματίζεις όπου θες.
Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα τα σχολικά βιβλία, ιδίως των τελευταίων ετών έχουν πολύ ωραίο υλικό. Να φανταστείς ως φοιτήτρια αρκετές φορές είχα επιστρέψει σε βιβλία Λυκείου για να θυμιθώ ή να αποσαφηνίσω κάποια θέματα που οι σημειώσεις στο πανεπιστήμιο δε με κάλυπταν.
Rosa δεν διαφωνώ, αλλά και μερικά είναι εξαιρετικά. Δες πχ την ιστορία της τέχνης. Γενικά όλα τα βιβλία των εικαστικών από το δημοτικό μέχρι και το Λύκειο. Ή για την περίπτωση της κοπέλας η " Πολιτική παιδεία " θα την βοηθήσει πολύ όσον αφορά τις γενικές έννοιες για την οργάνωση της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτείας, τις σχέσεις κράτους πολίτη κλπ. Εμένα μου αρέσουν και οι αρχές φιλοσοφίας κλπ
Συμφωνώ μαζί σου. Δεν είναι ίσως το καλύτερο αλλά τα σχολικά βιβλία είναι μιας πρώτης τάξης βάση γενικών γνώσεων για να χτίσεις παραπέρα. Είναι πολύ κρίμα το γεγονός πως η γενικότερη δικαιολογημένη αμφισβήτηση του συστήματος Παιδείας και τα αρκετά καλογραμμένα βιβλία μας έχουν κάνει να πετάξουμε τον μοναδικό ωφέλιμο ρόλο του σχολείου, Τις γενικές γνώσεις. Αυτές που μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε πληροφορίες και να εμπλουτίσουμε γνώσεις. Είναι μια πολύ καλή αρχή ειδικά όταν Δεν τα διαβάζεις για να σε εξετάσει ο καθηγητής την επόμενη μέρα. ;)
Ειδικά με αυτό που λες για τον καθηγητή, έχεις το άγχος και χάνεις την ευκαιρία για τις γενικές γνώσεις που καταλαβαίνεις αργότερα πόσο απαραίτητες είναι.
#7 πάντως δε θα ήταν κακή ιδέα για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις να διαβάσει τα σχολικά εγχειρίδια Γυμνασιου, Λυκείου. Είναι απλογραμμένα και αρκετά ακριβή. Π.Χ αν διαβάσεις τη βιολογία του Λυκειου (Α,Β,Γ, γενική + κατεύθυνση) ΔΕΝ υπαρχει περίπτωση να πιστέψεις τις βλακείες για τον καρκίνο+ του αντιεμβολιαστικου. Αγωγή του πολίτη + αρχες οικονομίας θα δωσουν χρήσιμα στοιχεία. Ιστορία+Γεωγραφία θα αποκτήσει καποιες πολύ βασικές γνωσεις για να μη νοιώθει ασχετη αλλά να μην ψαχνει και ενα σωρό βιβλια
#5 Κατά τη γνώμη μου, το όριο της απώλειας της αξιοπρέπειας είναι πολύ υποκειμενικό.Θα έλεγα ότι την έννοια αξιοπρέπεια δεν την καταλαβαίνω και πολύ.Υπάρχουν άνθρωποι, που θέλουν επιμονή και διεκδίκηση παρά το γεγονός ότι σου βάζουν όρια. Για παράδειγμα μου έχει πει κάποιος, επίμεινε εσύ και ας λέω εγώ όχι....(ωραίος τύπος).Άλλοι άνθρωποι, οι περισσότεροι μάλλον, σταματούν να διεκδικούν όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχει η ανταπόκριση που θέλουν. Μία δύο τρεις ...ε πόσο πια να δείξεις ότι θέλεις, καταντά αυτιστικό.Είναι πολύ προσωπικό το θέμα της διεκδίκησης. Θα θυμίσω την ατάκα της Κάρυ, ότι όταν οι άντρες επιμένουν είναι τολμηροί ενώ οι γυναίκες κακομοίρες.Ανάλογα με την περίπτωση και με τον άνθρωπο που έχεις να κάνεις.Το μόνο κριτήριο, προσωπικά για μένα, είναι να μην ενοχλώ και να μην πιέζω.Είναι από τα πιο ενοχλητικά συναισθήματα, να απαιτεί κάποιος, που δεν τον θέλεις, την αγάπη σου.
Με αφορμη την ερώτηση 1, μια συμβουλή για ολους μας: Οταν μας ερθει η διάθεση να ρωτήσουμε ''Πώς πάει με τις σπουδές ο γιος/η κόρη σου; Πήρε πτυχίο; Ακόμα;'', δαγκώνουμε τη γλώσσα μας δυνατά και παρατεταμένα.
#7Η εξαιρετική συμβουλή της Λένας κινδυνεύει να πάει -δυστυχώς- άπατη επειδή κάτι μου λέει ότι η φίλη μας ούτε αγγλικά διάβαζε...(Και καλώς ή κακώς σύγχρονη έρευνα χωρίς καλή γνώση αγγλικής δεν νοείται).
Χαίρομαι που το λες, το σκέφτηκα πολύ νωρίτερα αλλά είχα δουλειά για να συνδεθώ.Δεν χαίρομαι, όμως (και απορώ ταυτόχρονα) που έφαγε αρνητικές ένα σχόλιο που είναι αρκετά εύστοχο. Η γράφουσα δεν έδινε δεκάρα για τα μαθήματα, κόντευε να μείνει από απουσίες (ή έμεινε;) και θα διάβαζε αγγλικά;
Οι αρνητικές εικάζω δεν είναι για την ευστοχία της αδιαβασιάς της εξομολογούμενης στην αγγλική. Είναι επειδή θεωρείται ελιτίστικο το να θεωρεί κανείς την αγγλική ουσιαστικότερη για ενημέρωση από την ελληνική. Δυστυχώς (και δυστυχέστατα για όσους πράγματι το θεωρούν ελιτίστικο) μόνο με σύγκριση πηγών ελληνικής-αγγλικής μπορεί να διαπιστώσει κανείς την ευστοχία του και για το κυρίως περιεχόμενο. Που ήταν η αξία της αγγλικής στην έρευνα οποιουδήποτε ζητήματος σήμερα. Γενικά οι ξένες γλώσσες είναι ίσως το χρησιμότερο μάθημα που μπορεί να μελετήσει κανείς. Ανοίγει ορίζοντες σε όλα τα υπόλοιπα.
#1 Όταν πέρασα στη Νομική της Θεσσαλονίκης, δεν είχα κλείσει τα 18 ακόμη, ήμουν πεντεμισάρικο....που λέμε.Είχα όλα τα εχέγγυα να πάω καλά, να παρακολουθήσω τη σχολή και να πάρω τις βάσεις που έπρεπε.Πλην όμως λογάριασα χωρίς τον ξενοδόχο. Στη Θεσσαλονίκη με περίμενε μία συγκατοίκηση με μεγαλύτερη αδελφή ξεσαλωμένη, που έκανε το σπίτι Studio 54, αλλά του σκυλάδικου.Οι γονείς μου όταν έφυγα και εγώ από το σπίτι έπαθαν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς και αποφάσισαν ότι μισιούνται θανάσιμα, με συνέπεια να είναι για τα επόμενα 7 χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά στο ίδιο σπίτι.Όπως καταλαβαίνεις δεν είχα που να σταθώ και που να πάω.Η νομική είναι μία σχολή που θέλει και πολύ διάβασμα και παρακολουθήσεις γιατί έχει τρόπο σκέψης πολύ ιδιαίτερο.Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέχρι να ξεμπλέξω από την αδελφή και να βρω ένα άλλο σπίτι και γενικά να ορθοποδήσω, έχασα τα πρώτα 2 χρόνια της σχολής.Αυτό είχε ως συνέπεια να χάσω γενικά τη μπάλα, γιατί στη σχολή μου δεν είναι εφικτό να περνά κανείς πολλά μαθήματα σε μία εξεταστική. Κοινώς αν σκεφτείς ότι ο μέσο φοιτητής Νομικής τελειώνει στα 5 χρόνια, εγώ τελείωσα στα 7.Ήταν τέτοια η πίεση από τον κόσμο και εγώ τόσο μικρή, που άλλαζα πεζοδρόμιο για να μην ακούσω αυτό που λές...άντε πότε θα τελειώσεις. Να μην πω για σχόλια τύπου ότι καθυστερώ γιατί γλεντάω τη ζωή μου. Εγώ πέθαινα από το άγχος και ο "ο κόσμος" νόμιζε ότι είμαι ένα ρεμάλι και μισό. Ίσως επειδή δεν έδειχνα κακομοίρα, ήμουν και ωραίο κορίτσι, οπότε καταλαβαίνεις....Μάλιστα μία φορά, κάποια κοπέλα στην ηλικία μου, πωλήτρια καλλυντικών τότε, από μακρυά με είδε και φώναζε μπροστά σε άλλους.....ακόμα εσύ τρως τα λεφτά του πατέρα σου;Τώρα της βγάζω το άθλιο διαζύγιο της μετά από ένα ακόμα πιο άθλιο γάμο.Συγγνώμη για το κατεβατό, αλλά θέλω να πω και σε εσένα και σε όλους, ότι ο χρόνος που τελειώνει τη σχολή του κάποιος δεν έχει καμία σχέση με την επιστημονική του κατάρτιση, γιατί η άσκηση της κάθε επιστήμης είναι πολύ πιο πάνω από την επιμέλεια του καλού μαθητή - φοιτητή.Είναι συνεχής και εφ όρου ζωής φοίτηση και δεν αντέχουν όλοι.Επίσης όποιος κρίνει τόσο επιπόλαια, χωρίς να γνωρίζει και κυρίως τόσο προσωπικά θέματα είναι a priori αντικοινωνικός άνθρωπος με πολλά κόμπλεξ και απωθημένα.Γι αυτό προχώρα και ξεκόλλα από το παρελθόν. Είσαι δυο φορές άξια που μπόρεσες και τελείωσες με αυτές τις συνθήκες.
# 7 Κάτι άλλο που επίσης νομίζω ότι δεν ειπώθηκε από την Αμπα και τους σχολιαστές: Νομίζω ότι αυτό που σου λείπει είναι η εμπειρία. Οι "πρακτικές" γνώσεις της ζωής αποκτώνται μέσα από την εμπειρία, την έκθεση. Όσο περισσότερο ανεξαρτητοποιείσαι ως άτομο, τόση περισσότερη εμπειρία αποκτάς τόσο περισσότερο ωριμάζεις. Και το ένα φέρνει το άλλο, αποκτάς περισσότερα ερεθίσματα, διαμορφώνεις σιγά σιγά απόψεις, αλλάζεις ενδιαφέροντα και οι "στεγνές" γνώσεις που μπορεί να έχεις αποκτούν άλλο νόημα. Δεν λέω ότι δεν βοηθούν τα βιβλία και οι ειδήσεις και το internet. Αν όμως ζεις προστατευμένος/η στη φοιτητική σου ζωή, ακόμα και οι γνώσεις που μαθαίνεις δεν θα έχουν το νόημα που πρέπει.
6.μακροσκελες το κειμενο σου αλλα δεν εγραψες ενα παραδειγμα ανουσιου προβληματος των φιλων σου για να δουμε αν ειναι στραβος ο γυαλος η στραβα αρμενιζουμε.οπως και να εχει,φαινεται οτι δεν ταιριαζεις πλεον με αυτα τα ατομα,οποτε απλα κοβεις τις πολλες επαφες μαζι τους
#4Είναι πολύ συχνό η τέχνη να υπεραναπληρώνει τη ζωή.Συνήθως γράφουνε για ανεκπλήρωτους έρωτες, ανολοκλήρωτες υποθέσεις, καψούρες ανικανοποίητες..Εξετασε λοιπόν ΚΑΙ το ενδεχόμενο να έχεις μαζί του μία ωραία εκπληρωμένη σχέση που τη ζειτε και οι 2, οπότε αφού τη ζει δεν χρειάζεται, δεν του γεννάται ή καλλιτεχνική ανάγκη να γράφει γι αυτήν...Αν είναι να αρχίσεις να χωρίζεις μόνη σου, μίλα του πριν γι αυτό που σ απασχολεί.Γιατί αν φτάσει να γράψει για σένα τραγούδι χωρισμού...θα ναι καπως too late don't u think?!
#7 Δυστυχώς το σχολείο δε σε διδάσκει πραγματική πολιτική και ιστορία. Απλά σε μαθαίνει να παπαγαλίζεις. Το οτι σου αρέσει να διαβάζεις είναι καλό σημάδι. Αντί για βιβλία ψυχολογίας μπορείς να διαβάζεις άρθρα στο ίντερνετ για γεγονότα της πολιτικής που δεν ξέρεις. Κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας το εργατικό δίκαιο ή τι είναι αναδιάρθωση χρέους. Αν δεν ξέρεις κάτι ρώτα ή ψάξε άρθρα. Επίσης υπάρχουν πολλά λογοτεχνικά ή βιογραφικά βιβλία πάνω σε ιστορικά γεγονότα, μπορείς να αρχίζεις να τα διαβάζεις για να έχεις μια πιο γενική άποψη.
@7Σπουδάζω στο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Παν/μίου και στις θεματικές μου είναι και ήταν η Ιστορία και ήταν και η Λογοτεχνία. Μέσω της λογοτεχνίας μπορείς να πάρεις πληροφορίες πολιτικού και ψυχολογικού περιεχομένου, διαβάζοντας όμως μεγάλους συγγραφείς, επειδή γι'αυτούς υπάρχει και πολύ πληροφοριακό υλικό και μια πιο σφαιρική εικόνα για το προφίλ τους, μιας και είναι μακαρίτες οπότε αν είχαν αναθεωρήσει ή μετανιώσει για όσα είπαν, θα το ξέραμε. Οι σημαντικές προσωπικότητες τουλάχιστον, οφείλουν να ενημερώνουν όταν αλλάζουν γνώμη.Ταυτόχρονα έρχεσαι σε επαφή και με την ιστορία, μιας και ασχολείσαι με έργα που γράφτηκαν στο παρελθόν και με την φιλοσοφία, που συνδέεται στενά με την ψυχολογία.Πότε έζησαν, τι χαρακτήριζε εκείνη την εποχή; Ποια γεγονότα τους έδρασαν καταλυτικά στη ζωή τους και τους ενέπνευσαν;Γιατί είχαν απήχηση τα έργα τους στον κόσμο και γιατί εξακολουθούν να έχουν;Μελετώντας την Ιστορία, ή έστω διατρέχοντας τα σημαντικά γεγονότα, κατανοείς καλύτερα το παρόν. Τι πετυχαίνει, τι αποτυγχάνει, τι θα είναι υπό διερεύνηση στον αιώνα των αιώνων και άρα έχει πάντα ενδιαφέρον η συνεχής ενημέρωση σχετικά μ'αυτό.Αναζητάς νεότερους ή και σημερινούς συγγραφείς και κάνεις τις συνδέσεις σου.Σου προτείνω τον σύντομο δρόμο, μέσα από τα βιβλία του Πατάκη, Μικρή Ιστορία του Κόσμου, Μικρή Ιστορία της Φιλοσοφίας, Μικρή Ιστορία της λογοτεχνίας.Σύντομη ιστορία της Ευρώπης-http://diastixo.gr/kritikes/meletesdokimia/3440-sintomi-istoria-evropisΑν θελήσεις να εμβαθύνεις, μπορείς να σκεφτείς το ενδεχόμενο να συνεχίσεις τις σπουδές πάνω σε κάτι από αυτά, ώστε να έχεις καλύτερη καθοδήγηση για το πώς να ψάξεις πιο βαθιά. Προϋπόθεση είναι να βγάλεις το ΤΕΙ. :)Αν σ'ενδιαφέρει και μπορείς ν'ανταπεξέλθεις στο κόστος (που αξίζει έβρι σεντ), να δεις και το www.eap.gr, καθώς επίσης και αυτό http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/111898/katargeitai-i-klirosi-sto-elliniko-anoikto-panepistimio-eapγια το οποίο όμως δεν γνωρίζω τι θα ισχύσει ακριβώς τον επόμενο χρόνο ή αν θα ισχύει από δω και στο εξής. Το ΕΑΠ λειτουργεί διαφορετικά από τις συμβατικές σχολές, ίσως σου ταιριάξει και γίνει ένα καλό κίνητρο για να τελειώσεις με τη σχολή σου μια ώρα αρχύτερα.
#5 Οταν εσύ νοιώσεις οτι δεν υπάρχει ανταπόκριση και απλά χάνεις το χρόνο σου. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός μηνυμάτων. Επίσης η αξιοπρέπεια δεν χάνεται τόσο με την ποσότητα των μηνυμάτων όσο με το περιεχόμενό τους.
#2 Δυστυχώς ζουν ανάμεσά μας και έχουν οικογένειες και μάλιστα και κόρες. Οι άνθρωποι με απόλυτες ρατσιστικές ιδέες δεν αλλάζουν γνώμη όσο και να επιμείνεις. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου δεν ήταν κακό που εξέφερες τη γνώμη σου ακόμα κι αν από το ένα αυτί του μπήκε κι απ το αλλο του βγήκε γιατί όλα αυτά τα άκουσε η κόρη του και ίσως άλλα μικρά κορίτσια και αγόρια που βρίσκονται εκεί. Και ίσως να έδειξες σε αυτό το κορίτσι που μπορεί να διαφωνεί με τον πατέρα του ότι υπάρχουν νέεοι που πιστεύουν το ίδιο με εκείνη. Επίσης καλό είναι αυτοί οι άνθρωποι να ξέρουν οτι υπάρχουν και κάποιοι που διαφωνούν με τη γνώμη τους και δε φοβούνται να την εκφέρουν. Τέλος καλά έκανες και δεν ήσουν αγενής, το μόνο που θα κατάφερνες ήταν να μειώσεις τη δύναμη των επιχειρημάτων σου. Δε θα κατάφερνες περισσότερα
#2.Αυτοί οι άνθρωποι είναι χαμένη υπόθεση.Και με τη βαριοπούλα να τους κοπανάς στο κεφάλι,μυαλά δεν αλλάζουν.Μόνο που θα ταράζεσαι.Δεν υπάρχει σωτηρία.Δε θέλουν να ξέρουν οτιδήποτε διαφορετικό.Αρνούνται.Έτσι μεγάλωσαν,έτσι έμαθαν,αυτό είναι.Δεν έχει να κάνει με την ηλικία,τη μόρφωση,τις παραστάσεις,που μπορεί να έχει κάποιος.Είναι η αδυναμία ορισμένων ανθρώπων να ακούσουν μια άλλη άποψη,να την επεξεργαστούν και να κρίνουν,αν πρέπει να επανεξετάσουν τη δική τους θέση.Άλλωστε στα συγκεκριμένα θέματα,που ανέφερες,ο τύπος έπαιζε εκ του ασφαλούς.Ποιος τον κρίνει για το σεξουαλικό του προσανατολισμό;Πότε αισθάνθηκε,ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει σκόντο στις φιλοδοξίες του,στην ανάγκη για οικονομική ανεξαρτησία,προκειμένου να φροντίσει την οικογένεια του;Τα φορτώνει στη γυναίκα του και ξεμπερδεύει.Πας τώρα κι εσύ να τον ξεβολέψεις...Και για να μην παρεξηγηθώ,όχι δεν πιστεύω,ότι όλοι οι straight άντρες είναι έτσι.Σε πολλούς όμως από αυτούς η θέση τους στην κοινωνία τούς επιτρέπει,να μην σκέφτονται τους άλλους,γιατί δεν έχουν βρεθεί σε μειονεκτική θέση.Και πολλές γυναίκες επίσης μια χαρά έχουν βολευτεί και δε βρίσκουν κανένα λόγο,γιατί να ακούγονται φωνές,όπως η δική σου.
#5 Αν ρωτάς,μάλλον θεωρείς ότι πέρασες κάποια όρια;Αναγνώρισε στον εαυτό σου το δικαίωμα για τρέλες, αλλά να θυμάσαι επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που σε δεν στέλνουν μήνυμα δεύτερη φορά σε άτομο που δεν τους απαντάει. Ορισμένοι , δεν στέλνουν ούτε πρώτο.Περιμένουν να στείλει ο άλλος.
#7 Γενικά όταν ακούς να συζητάνε για θέματα που δεν τα καταλαβαίνεις και σου κινούν την περιέργεια, είναι ένα καλό ερέθισμα να τα ψάξεις και να πληροφορηθείς. Αν ξεκινάς από την αφετηρία "δεν ξέρω τίποτα για τίποτα", οι πληροφορίες που υπάρχουν εκεί έξω είναι ένα χάος. Ξεκίνα να ψάχνεις για συγκεκριμένα πράγματα που σου κινούν το ενδιαφέρον, και σ' αυτά θα αποκτήσεις και την δική σου άποψη.
#4 .Δηλαδή πέραν των τραγουδιών που δεν έγραψε, κατά τ άλλα όλα βαίνουν καλώς;Ζηλεύεις μόνο τα τραγούδια που έγραψε για τις πρώην ή γενικώς;Εάν πιάνω καλώς κάποια πράγματα,ασχολείσαι πολύ μ αυτόν,λογικό ως ένα βαθμό, αν μιλάμε για κάποιον γνωστό, επικίνδυνο,αν δεν βάλεις όρια στον εαυτό σου. Η σχέση με διάσημο,έχει αρχή, μέση και ενδεχομένως και τέλος.Η καθημερινότητά σου πώς είναι;Εγώ αυτό θα ρωτούσα κατ αρχήν.