Στο σημερινό «Α μπα»: ασφάλεια πάνω από όλα

Στο σημερινό «Α μπα»: ασφάλεια πάνω από όλα Facebook Twitter
61


__________________
1.

Γεια σου ρε αμπα! :-)
Πριν από μερικούς μήνες συνέβη ένα χαζό περιστατικό στο δρόμο που με έβαλε σε σκέψεις (ξέρεις, κουβέντα να γίνεται..). Περπατούσα που λες με μια φίλη και επειδή φορούσα ένα καλοκαιρινό φόρεμα και φυσούσε λίγο, το κρατούσα κάτω για να μην έχουμε κανένα περιστατικό αεράτο αλά Μέριλιν. Περνώντας έξω από ένα σουβλατζίδικο με κοιτάει ένας 50-60άρης (να σημειώσω οτι εγώ είμαι 27) και μου λέει με ύφος, τρομάρα του, "Άσε το φουστανάκι σου, δεν πειράζει, μην το κρατάς" και χαμογελάει ο μ@λ@κας. Θύμωσα, μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Θύμωσα για 2 λόγους, πρώτον γiατί ένιωσα πως εισέβαλε με χυδαιότητα στον προσωπικό μου χώρο (ετσι, επειδή μπορεί. Είναι άντρας και θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να μας λέει τι τον εξιτάρει και πότε) και δεύτερον γιατί ήταν τόσο τραγικά μεγαλύτερός μου, αλλά αυτό ίσως και να είναι κυρίως δικό του πρόβλημα.
Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, του είπα " Αντε..." Γ@μήσου ήθελα να πω αλλά δεν ολοκλήρωσα τη φράση μου. Δεν ξέρω τι με σταμάτησε. Ντράπηκα; Φοβήθηκα μήπως ήταν κανένας βλαμμένος; Αλλά σιγά, τι θα μου έκανε; Ήθελα να τον αγνοήσω πλήρως; Μετά ένιωσα άσχημα που δεν είπα τίποτα. Σα να έδειξα παραπάνω ανοχή και να συναίνεσα σε όλο αυτό. Ρε συ άμπα πες μου, τι θα έκανες εσύ; Θα έπρεπε να μιλήσω; Και τι να πεις τώρα στον κάθε βλαμμένο, σεξιστή 60αρη που λιώνει στα σουβλατζίδικα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σταμάτησες και δεν μίλησες επειδή ενεργοποιήθηκε το ένστικτο αυτοσυντήρησης μαζί με τον έμφυτο τρόμο με τον οποίο ανατρέφονται όλες οι γυναίκες. Μην λες «σιγά τι θα μου έκανε». Δεν ξέρεις τι θα μπορούσε να σου κάνει. Αν σε άρχιζε στις χυδαίες βρισιές, ας πούμε, η ταραχή σου θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Η αντίδραση θα ήταν αυτόματη αν ήξερες ότι οι γύρω θα έπαιρναν αμέσως το μέρος σου, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι βέβαιο. Γι'αυτό, πρώτα από όλα η ασφάλεια. Δεν είναι συναίνεση να βάζεις την σωματική σου ακεραιότητα πρώτη. Συναίνεση είναι να κολακεύεσαι.

__________________
2.

Αγαπητή Α-μπα, με προβληματίζει κάτι τον τελευταίο καιρό και θα ήθελα τη γνώμη σου.Ξέρω δεν είναι κάτι πρωτότυπο, αλλά θα ήθελα να ακούσω και μια άλλη άποψη.
Τα τελευταία 6 χρόνια είμαι μόνη, χωρίς σχέση, χωρίς να παίζει απολύτως τίποτα, ούτε καν ετσι να βρίσκεται κάτι στον αέρα ρε παιδί μου! Είχα μόνο 2 μικρές σχέσεις πριν κάτι χρόνια αλλά από εκεί και πέρα τίποτα. Έχω παρέες, ασχολούμαι με πολλά πράγματα, γνωρίζω κόσμο, απλά ποτέ δεν προκύπτει κάτι το ερωτικό. Θεωρώ αντικειμενικά ότι είμαι φιλική, έχω χιούμορ, εμφανισιακά δεν λέω ότι είμαι και θεά αλλά πιστεύω είμαι συμπαθητική. Παρ' όλα αυτά τίποτα! Οι φίλες μου λένε ότι δεν δίνω ευκαιρίες, αλλά πώς να δώσω ευκαιρία δηλαδή αν δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος?? Κάποιες φορές με προβληματίζει πολύ αυτό και κάνω διάφορες σκέψεις πόσο φυσιολογικό είναι αυτό, ούτε καν ενα αθώο φλερτ. Από την άλλη έχω διάφορες ασχολίες, βγαίνω κτλ, απασχολούμαι με άλλα θέματα. Δεν είναι το μυαλό μου κολλημένο πότε θα γνωρίσω κάποιον, δεν μου έχει γίνει εμμονή. Απλά αναρωτιέμαι αν τελικά είναι θέμα τύχης, αν κάποιοι άνθρωποι απλά μένουν μόνοι. Αν ήμουν κλεισμένη σπίτι ή δεν είχα κοινωνικό περίγυρο θα το καταλάβαινα να μην γινόταν ποτέ τίποτα, αλλά τώρα δυσκολεύομαι να δω το γιατί. Ελπίζω να μην ακούγεται πολύ μελιστάλακτο όλο αυτό, απλά όσο περνάνε τα χρόνια αρχίζω να συνηθίζω στη μοναξιά μου και δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό αυτό. Από τις παρέες μου είμαι η μόνη που δεν είχα ποτέ κάποια "σοβαρή" σχέση και δεν εννοώ να πηγαίνουμε για γάμο, για να μην παρεξηγηθώ. Αλλά κάτι που να είχε διάρκεια,να μην τελείωνε στους 5 και 6 μήνες. Και έχω προσέξει ότι ακόμα και αν δεν το λένε και αυτοί το σκέφτονται για μένα. Εσυ τι πιστεύεις λοιπόν? Είναι θέμα τύχης, συγκυριών? Απλά σε κάποιους τυχαίνει και σε κάποιους οχι?
Προσπαθώ να παραμένω αισιόδοξη αλλά νομίζω ότι κοροιδεύω τον εαυτό μου μετά από σημείο.
-allthelonelypeople


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είναι ΚΑΙ θέμα τύχης να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο για να μοιραστείς τη ζωή σου, αλλά το να κάνεις σχέση ή να φλερτάρεις ή να κάνεις σεξ μέσα σε έξι χρόνια, εφόσον λες ότι θέλεις, δεν είναι θέμα τύχης.


Όταν έχουμε μια συμπεριφορά που πιστεύουμε ότι αποτελεί εμπόδιο για τις σχέσεις μας με τους άλλους, και δεν ξέρουμε από πού έχει προκύψει, και ειδικότερα αν δεν είμαστε καν σε θέση να την αναγνωρίσουμε, η μόνη λύση που έχουμε είναι να πάμε σε ψυχολόγο.

__________________
3.

Αμπα μου, είναι πολύ καλό παιδί, έξυπνος, με χιούμορ και του αρέσω πράγματι - είμαστε μαζί 5 μήνες - όμως δεν υπάρχει πάθος, πόθος, αυθορμητισμός και το σεξ είναι λίγο και μέτριο. Μου αρέσει σαν άνθρωπος, τον συμπαθώ, τον εκτιμώ, περνάω ωραία αλλά η επιθυμία μου μια ανεβαίνει μια κατεβαίνει και χάνεται στα τάρταρα. Ξέρω, οι πεταλούδες δεν είναι για πάντα αλλά ούτε στην αρχή; Μια ήρεμη, άνετη, ευχάριστη σχέση και ζωή αναπληρώνει το λιγοστό, κακό σεξ; Στα 35 και οι δύο.
-Λουκρητία


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μόνο εσύ ξέρεις τι αναπληρώνει τι σε μια σχέση. Αυτά είναι πολύ προσωπικά και κανείς δεν μπορεί να σου πει ή να κρίνει με ποια κριτήρια βάζεις προτεραιότητες. Αφού ρωτάς, δύο ενδεχόμενα βρίσκω: ή νομίζεις ότι η σχέση σου πρέπει να εκπληρώνει κάποια στάνταρ που έχεις διδαχθεί (πόθος, πάθος, αυθορμητισμός) ή έχεις πάρει ήδη την απόφαση ότι δεν σου αρκεί αυτό που έχεις, και αναρωτιέσαι αν ο λόγος που αισθάνεσαι έτσι είναι αξιοπρεπής λόγος.


Το «καλό παιδί, έξυπνο, με χιούμορ» είναι κατάλογος προσόντων μπέιμπι σίτερ. Ακόμη και αν αφήσουμε στην άκρη την απουσία πόθου, δεν φαίνεται να σε εμπνέει, να σε συναρπάζει, να σε ωθεί να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

 

__________________
4.

Χαίρεται Α μπα,

Κοντεύω τα 30, είμαι ομοφυλόφιλος και τον τελευταίο χρόνο τα έχω με ένα παιδί αρκετά μικρότερο μου. Περνάμε καλά, αγαπιόμαστε και υπάρχει επικοινωνία. Όμως εγώ δεν είμαι ο κλασσικός σχεσάκιας που θέλει να περνάει όλο του το χρόνο με τον σύντροφό του, προγραμματίζει το πρόγραμμά του με βάση τον άλλον ή λαχταρά να συγκατοικήσει. Όταν μένω πάνω από μια ημέρα σπίτι του αρχίζω να βαριέμαι χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Παρόλο που μου κάνει όλα τα χατίρια (π.χ. μου μαγειρεύει ο,τι θέλω, όποτε το θέλω) αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να μένω σπίτι μου, μόνος μου και να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου (διαβάζω πολύ, βλέπω ταινίες, μιλάω με φίλους-ες). Μήπως δεν είμαι αρκετά ερωτευμένος; Μήπως παρτάκιας; Γιατί φίλοι μου πέφτουν με τα μούτρα στον έρωτα με τον πρώτο τυχόντα και εγώ που έχω οικοδομήσει μια ποιότητα σχέσης δεν επιθυμώ αυτό το 100% τα δίνω όλα για τον άλλον;
-Μεταμοντέρνος


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν ερωτευόμαστε ανθρώπους επειδή μας κάνουν όλα τα χατίρια. Αντιθέτως, όταν είμαστε ανώριμοι και μας κάνουν όλα τα χατίρια, νομίζουμε ότι αυτό γίνεται επειδή το προκαλούμε εμείς· δεν καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος έχει δυνατότητα και θέληση προσφοράς επειδή έτσι είναι ο χαρακτήρας του, και θα έκανε το ίδιο και αν ήταν άλλος στη θέση μας.


Ρωτάς «γιατί δεν είμαι σαν τους άλλους», συμπληρώνοντας όμως ότι αυτό που κάνουν οι άλλοι είναι λάθος (πέφτουν με τα μούτρα στον πρώτο τυχόντα), οπότε τι να σου πω; Αν οι άλλοι τα κάνουν λάθος, το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι εσύ τα κάνεις σωστά, έτσι; 

 

__________________
5.

Α μπα,
Κανω σχεδόν 8 χρονια ψυχοθεραπεία με μια ψυχολόγο που εμπιστεύομαι κ με εχει βοηθήσει παρα πολυ.Αν δεν υπήρχε η θεραπεία στην ζωή μου ,δεν θα υπήρχα κ εγω,σιγουρα.
Πολλα οικογενειακά προβλήματα ,με αποκορύφωμα τον θάνατο του αδεεφου μου πριν 3 χρονια.
Ειμαι 30 ετών.
Εχω την δουλεια μου(στην οποία εδω κ πολλα χρονια δεν μπορω να δωςω τον καλυτερο μου εαυτο κ φυτοζωώ),τους φίλους μου,την σχεση μου (με προβλήματα που ήρθαν λογω των καταστάσεων).Η γονείς μου ειναι για κλάματα,δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες μου ανέκαθεν.Λογω της μεταξύ τους σχέσης στα παιδικά μου χρονια κ βάζοντας με ανάμεσα τους κ στον ρόλο του γονιού τους,άρχισα την θεραπεία.Δεν με στηρίζουν ουτε καν σε αυτο.Σε τιποτα.
Αυτα για να εχεις μια εικόνα.
Νιωθω εδω κ πολυ καιρο οτι η θεραπεία με εχει κουράσει,η υπέρ ανάλυση κ βασικα να λέω ξανα τα ιδια κ τα ιδια χωρις να αλλάζει κατι τρομερα.
Το εχω συζητήσει με την ψυχολόγο μου κ μου ειπε οτι ειναι φαση της θεραπείας κ ειναι λογικο να συμβαίνει.
Επειδη λογω των καταστάσεων εχω αφήσει στην μέση τις σπουδές μου ,εχω μηδέν ενέργεια για να κανω πράγματα για την σχέση μου,με τους γονείς μου δεν διορθώνεται τιποτα,ψάχνω πιο "δραστικές λύσεις".
Μου ειπε μια φίλη στην δουλεια για το "life coaching" (η ψυχολόγος μου ειναι αρνητική-λογικο).
Ενημερώθηκα απο το Ίντερνετ,μου φάνηκε πιο "to the point".Χρειαζομαι σπρώξιμο απο κάποιον για να πραγματοποιήσω τα όνειρα κ τους στόχους μου. Οι γονείς μου εχουν πολλα χρήματα,αλλα ολα ταεχω κανει μονη μου.Με ποναει που ΔΕν εχω καταφέρει να ολοκληρώσω τις σπουδές μου.
Θα ηθελα την γνώμη σου για το "life coaching".
Πιστεύεις αξίζει να το δοκιμάσω;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πιστεύω ότι δεν έχεις καταλάβει τον λόγο που η ψυχολόγος σου είναι αρνητική. Δεν είναι επειδή φοβάται τον ανταγωνισμό. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει οπωσδήποτε πριν πάρεις άλλη απόφαση.


H δική μου γνώμη για την υπόθεση είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει προπονητής ζωής και να βρεθείς κοντά σε κάποιον πολύ επικίνδυνο και κυνικό άνθρωπο που μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά στην ευάλωτη κατάσταση που βρίσκεσαι. Έχεις χρήματα, υγεία και δυνατότητες. Δεν σου λείπει «σπρώξιμο», σου λείπει η ψυχολογική δύναμη, και αυτό δεν βρίσκεται με ταμπέλες και συνθήματα. Χρειάζεται πολύχρονη δουλειά και επιμονή, σαν αυτή που κάνεις στην ψυχοθεραπεία. Ό,τι και να κάνεις, σε παρακαλώ, μην την αφήσεις.


__________________
6.

Αγαπητή Α,μπα;, γιατί οι άστεγοι στην Ελλάδα, κατά κανόνα, είναι μόνο άντρες; Ισχύει το ίδιο και σε άλλες χώρες;
-χμ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν και αυτή κανονικά είναι ερώτηση για google, θα απαντήσω.
Από εδώ

«Είναι απαραίτητο να εξεταστούν πτυχές του αντρικού ρόλου που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός άντρα να γίνει άστεγος. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη πιθανότητα για τους άντρες να είναι βετεράνοι πολέμου (για την Αμερική), ή η τάση των αντρών να μην αναζητούν θεραπεία για ψυχικές ασθένειες ή για κατάχρηση ουσιών. Πολύ συχνά είναι πολύ απρόθυμοι να μιλήσουν για το θέμα. Δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι υπήρξαν θύματα κακοποίησης από κάποιο μέλος της οικογένειας τους, ή ότι ήταν στην φυλακή. Αυτό θα ήταν παραδοχή αποτυχίας ή αδυναμίας. Συχνά λένε «θα μπορούσα να βρω σπίτι αν ήθελα· απλώς αποφάσισα να μείνω στο δρόμο.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ επιβίωσης με αντάλλαγμα τη στέγη.»


Να ένα καλό παράδειγμα που δείχνει για ποιο πράγμα μάχεται ο φεμινισμός: η πατριαρχία, όπως έχουμε πει χίλιες φορές και θα πούμε άλλες τόσες, έχει θύματα και στα δύο φύλα. Οι άντρες, στην προσπάθεια τους να προσαρμοστούν στα στερεότυπα του φύλου τους, φτάνουν σε σημείο, ορισμένες φορές, να χάνουν ακόμα και τη ζωή τους. Οι άντρες κλαίνε, οι άντρες μπορούν να είναι θύματα, οι άντρες χρειάζονται βοήθεια ακριβώς όπως και οι γυναίκες.

_________________
7.

Κοριτσι στον πρωτο χρονο σχεσης κανει προταση γαμου στο αγορι (το κοριτσι νιωθει αγαπη, ερωτα, θεληση για δημιουργια οικογενειας). Το αγορι αρνειται. Το κοριτσι ξανακανει, το αγορι αρνειται παλι (δεν θελει γιατι εχει διαζυγιο και δυο μικρα παιδια, γιατι δεν εχει την οικονομικη ανεση για τριτο παιδι, γιατι με το κοριτσι εχει θεματα στην επικοινωνια και γενικοτερα βρισκονται σε διαφορετικη φαση καθως τους χωριζει και μια δεκαετια). Το κοριτσι σε καθε "οχι" που ακουει, του λεει "χωριζουμε". Το αγορι εχει τον τροπο και την πειθει να τα ξαναβρουν. Η ιστορια επαναλαμβανεται για χρονια. Εξι χρονια μετα, το κοριτσι παιρνει αποφαση οτι το αγορι την κοροιδευει και ειναι ανενδοτη στο να τα ξαναβρουν. Το αγορι μολις καταλαβαινει οτι δεν υπαρχει επιστροφη, ξεκιναει το ιδιο διαδικαδιες γαμου. Νιοπαντροι πλεον και περιμενοντας μωρο... Πες μου σε παρακαλω Λενα, τι καταλαβαινεις για το αγορι; Τι ξαφνικη αλλαγη ηταν αυτη; Αγαπη, συνηθεια, τοσα χρονια εκανε παιχνιδακια, τι;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ελπίζω να μην είσαι το κορίτσι, γιατί τίθεται μεγάλο θέμα εμπιστοσύνης έτσι όπως εξελίχθηκε η ιστορία. Αν παντρεύτηκες και έκανες παιδί με κάποιον που έχεις αμφιβολίες για τα κίνητρά του, αν δεν το αντιμετωπίσεις κατά μέτωπο μαζί του, και μόνο μαζί του (και όχι ρωτώντας αγνώστους για να πάρεις γνώμες), αν δεν ξεκαθαρίσεις μέσα σου γιατί πήρες αυτή την απόφαση, αν δεν είσαι σίγουρη ότι έκανες αυτή την επιλογή επειδή το ήθελες και όχι επειδή τέθηκε θέμα εγωισμού, το πρόβλημα θα ανακύπτει ξανά με διάφορες μορφές σε κάθε μικρή δυσκολία, και η ζωή έχει πολλές δυσκολίες, και οι κάποιες από αυτές δεν είναι καθόλου μικρές.

61

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
#5 Θα παραβιάσω την αρχή Αμπά αλλά ξέρω life coach που το οι "περγαμηνές" του είναι δύο σεμινάρια αμφιβόλου ποιότητας και ότι είναι δεξής ψάλτης στην ενορία του. Γνωρίζω άλλον life coach, 25 χρονών, χωρίς πτυχίο σε κάτι (έστω άσχετο) και με μεγαλύτερο επίτευγμά του βιντεάκια στο youtub,Σοβαρά τώρα, κι εγώ αν θέλω δηλώνω life coach και δεν με ελέγχει κανείς.Ο ψυχοθεραπευτής από την άλλη, ακόμη κι αν δεν ξεκίνησε ως ψυχολογός, είναι συνήθως ένας άνθρωπος με βασικό πτυχίο σε παραϊατρικό επάγγελμα ή ανθρωπιστικών επιστημών (γιατρός, νοσοκόμος, κοινωνικός λειτουργός, δάσκαλος κα), 4ετή εκπαίδευση σε σχολή συγκεκριμένης κατεύθυνσης ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, όπου απαιτείται και προσωπική θεραπεία και εποπτεία και πολλοί έχουν και άλλες μετεκπαιδεύσεις ή/και μεταπτυχιακά (γι' αυτό και προσωπικά προτιμώ τους ψυχοθεραπευτές από τους απλούς ψυχολόγους). Για να γίνεις ψυχοθεραπευτής κι ακόμη περισσότερο καλός ψυχοθεραπευτής, πρέπει να είσαι διατεθιμένος να ξοδέψεις πάρα πολύ χρόνο, χρήμα και προσωπική προσπάθεια. Μάντεψε τι χρειάζεται για να γίνει life coach...
#7 Το αγόρι είναι για σφαλιάρες. Το κορίτσι είναι για περισσότερες σφαλιάρες. Και δυστυχώς, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουν και το παιδί σαν τα μούτρα τους.
Τα προβλήματα του να μεγαλώνουν ΤΡΙΑ παιδιά (το αγόρι έχει ήδη δύο από άλλη σχέση, και ήδη αισθανόταν πιεσμένος) άραγε εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας επειδή το κορίτσι και το αγόρι ένωσαν τις χειριστικές ζωές τους; Βλέπω σύντομα νέα απελπισμένη επιστολή στην Α,μπα του τύπου, 'μα πότε θα μεγαλώσουν τα αλλά δύο να ξεκουμπιστούν, να είμαστε μόνο εμείς και το ένα και μοναδικό;'.
#7.Το αγόρι άλλαξε στάση,γιατί,όταν ένιωσε ότι θα χάσει για πάντα το κορίτσι,συνειδητοποίησε,ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εκείνη.Ο έρωτας του ήταν πιο δυνατός από κάθε λογική,αμφιβολία,αντιξοότητες.Το έχω δει σε άπειρες ταινίες.Στην πραγματική ζωή δεν είναι όλα τόσο αυτονόητα ούτε ρομαντικά.Καλό είναι να κάνουμε μια κουβέντα με τον άλλο και τον εαυτό μας.
Η εικόνα κάτω από το 2 είναι σκίτσο (πολύ μεταγενέστερο) για την σκηνή όπου συζητάει ο Alan Bates με την νέα νοικάρισσα-κλέφτρα στο μοτέλ από το Ψυχώ (ναι την ταινία θρίλερ του Χίτσκοκ) και το πουλί δεν είναι κοράκι αλλά μια ταριχευμένη κουκουβάγια. Πάντως είναι εξαίσια έμπνευση της Α μπα; ισάξιου βεληνεκούς με το ποίημα που λες εσύ Λυ Τσέρυ.
5.Συμφωνω με την Λενα απολυτα στην πρωτη προταση της Β παραγραφου.Ο life coach,περαν του οτι δεν ειναι πιστοποιημενος,δε στεκει καν σαν αναγνωρισμενο επαγγελμα,μπορει να ειναι ο καθε τυχαρπαστος με τελειως ελειμματικες γνωσεις ψυχολογιας,δεοντολογιας κλπ.Εχω φιλους/γνωστους που μου ορκιζονται οτι βοηθηθηκαν απο την ομοιοπαθητικη (πινουν κυριολεκτικα νερο στο ονομα της),δεν λεει απαραιτητα κατι αυτο. Παντως τα 8 χρονια συν την ελλειψη προσφατης προοδου και την αισθηση οτι λετε τα ιδια και τα ιδια εμενα δεν μου κανουν την καλυτερη εντυπωση.Ξερω οτι σε καποιες προσεγγισεις πχ ψυχαναλυτικες ο σκοπος ειναι να φας 10ετιες,αλλα οι περισσοτερες θεραπειες εχουν σκοπο να κλεισουν καποια στιγμη-οταν ο πελατης εχει παρει οτι ειναι να παρει-τον κυκλο,η αν δεν υπαρχει προοδος και εξακολουθουν να υπαρχουν θεματα προς επιλυση,να παραπαμφθει σε αλλο ειδικο.Αν ειχα σπασει το ποδι μου πριν 8 χρονια και ο φυσικοθεραπευτης μου κανε πολυ καλο στην αρχη,αλλα εξακολουθουσα να εχω περιστασιακες ενοχλησεις,και αυτος να μου κανει το ιδιο μασαζ, θα αλλαζα θεραπευτη.Απλα δε θα πηγαινα σε leg coach.(Επισης και ο ψυχολογος ανθρωπος ειναι, και το στανταρ καματο σε ενα πολυ ελευθεριο,αστατο και ανταγωνιστικο επαγγελμα ειναι στανταρ καματο.)
#4.Το θέμα δεν είναι τι λένε οι φίλοι σου και πώς βιώνουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους.Σημασία έχει τι λέει ο σύντροφός σου για τη σχέση σας.Αν αφορά κάποιον πέρα από εσένα,είναι εκείνος.Εκείνον φρόντισε να ακούσεις λοιπόν.Υ.Γ.Δεν ξέρω,γιατί επέλεξες να υπογράψεις ως Μεταμοντέρνος.Κάτι θα σημαίνει αυτό για σένα.Ωστόσο,η περιγραφή σου μου θύμισε κλασσικό οικογενειάρχη περασμένων δεκαετιών.Τα πάει καλά με τη γυναίκα του,γιατί γίνεται ό,τι θέλει αυτός.Η κυρά stand by στο τηγάνι.Η διασκέδαση του πέρα από το σεξ ελάχιστα την περιλαμβάνει.Είναι κι αυτές οι μέρες,που το μυαλό μου ταξιδεύει περίεργα...
Υποψιάζομαι ότι (αν όντως το πήγε κυριολεκτικά ο αποστέλλων την ερώτηση, κι όχι γιατί κάτι είδε, κάτι διάβασε, κάτι πήρε το μάτι του), επειδή meta υπαινίσσεται την κριτική αποδόμηση του μοντερνισμού, ότι και με το να έχει μια "παραδοσιακή" στάση αμφισβητεί τον κακώς νοούμενο κατ'εκείνον "προοδευτισμό".
7Εγώ καταλαβαίνω για το κορίτσι ότι είναι εξαιρετικά, ξαναγράφω, εξαιρετικά χειριστικό(κι ανασφαλές)...Τουλάχιστον έμεινες έγκυος μετα το ΝΑΙ του ή πριν;Ελπίζω μετά...
#6Μην ξεχνάμε κιόλας ότι αν μια γυναίκα μείνει άνεργη για 5 χρόνια ας πούμε, σαν κοινωνία το θεωρούμε αυτονόητο ότι θα τη θρέψει ο σύντροφος της (είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι, είτε έχουν παιδιά είτε όχι) και αν την διώξει θα πέσουν να τον φάνε όλοι. Αν όμως μείνει ένας άντρας άνεργος για 5 χρόνια, όλη η κοινωνία θα πέσει να φάει τη γυναίκα που τον συντηρεί, 'τι τον κρατάς τον άχρηστο, τον τεμπέλη, τον ανίκανο, διώξτον και τι σε νοιάζει πώς θα επιβιώσει, σου τρώει λεφτά και κάθεται' κι ας έδινε χρόνια ολόκληρα λεφτά στο σπίτι για τον κοινό τους βιοπορισμό. Κι άμα σε πετάξει η γυναίκα σου στο δρόμο -πάντα μιλάμε για την ελληνική κοινωνία- γίνεσαι persona non grata για όλους. Είναι άδικο πιστεύω αυτό για τους άντρες και το έχω δει πολύ γύρω μου τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Αυτό συμβαίνει και γιατί συνήθως η γυναίκα είναι "χρηστική" και μέσα στο σπίτι σ' αντίθεση με πολλούς άντρες.Ισχύει και το persona non grata, όπως, άλλωστε, και σε περίπτωση διαζυγίου, καθώς η γυναίκα συνήθως κρατούσε τις κοινωνικες σχέσεις του ζεύγους...
#5: Δεν ξέρω για όλους τους life coaches που υπάρχουν, ίσως κάποιοι να είναι φανταστικοί στην δουλειά τους αλλά θα σου πω γιατί εγώ δεν θα πήγαινα ποτέ σε τέτοιο άνθρωπο. Ξέρω 3 άτομα από τη σχολή μου που έγιναν "Life Coach" - και οι 3 ήταν (και μάλλον ακόμα είναι) καβαλημένοι, φαντασμένοι νάρκισσοι που ο μόνος λόγος που κάνουν αυτό το πράγμα είναι για να κάνουν motivating status updates στο Facebook. Επίσης όποιον "Life Coach" έχω γνωρίσει απλά θεώρησε πως έκανε τρομερή δουλειά να λέει τις απόψεις του για πράγματα στους φίλους του, οπότε μια μέρα αποφάσισε να αυτοαποκελεστεί ως coach και τσουπ! Να σου ο επαγγελματίας "Life Coach"! Ξέρω ότι βγάζω χολή, αλλά με εξοργίζει που άνθρωποι με 0 κατάρτιση παίρνουν στα χέρια τους να δώσουν συμβουλές για την "Ζωή". Πως κάποιος που τελείωσε οικονομικά ή πληροφορική ξέρει να σε συμβουλεύσει για την καριέρα σου, τις σχέσεις σου, τις πράξεις σου για αν γίνεις καλύτερος/η; Τι πρέπει να έχει σπουδάσει ή δουλέψει κάποιος για να είναι κατάλληλος για να δώσει συμβουλές για κάτι τόσο γενικό όσο η ζωή; Ψυχολόγος; Οικονομολόγος; Γιατρός; Νομικός; PR; Αισθητικός; Γυμναστής; Τι τέλος πάντων σου δίνει τα εφόδια για να μπορέσεις να κάνεις κάποιον άνθρωπο coach για όοοοοοολη του τη ζωή;
Μάλλον manager στη ζωή του πάει να βάλει κάποιος έτσι... Πηγή: www.lifo.grPrince Charming αυτό ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ. Ζητάς ουσιαστικά από κάποιον άλλο να αναλάβει την ευθύνη της δικής σου ζωής, δηλαδή ξεφορτώνεσαι το ρίσκο της αποτυχίας, αφού άλλος παίρνει τις αποφάσεις. Έτσι όμως χάνουμε την ανεξαρτησία μας. Και στο κάτω κάτω, άμα νιώθεις ότι χρειάζεσαι life coach, δηλαδή κάποιον να σε πάρει από το χεράκι και να σου πει κάνε αυτό, κάνε το άλλο κλπ, τότε γιατί να πληρώνεις; Οι εθελοντές είναι πάρα πολλοί: η μαμά, ο μπαμπάς, τα αδέρφια μας, μια αυταρχική φίλη,ένας ακατάλληλος σύντροφος, από κεχαγιάδες γιομάτος ο τόπος. Το θέμα είναι το 'σπρώξιμο' που ζητάς να πηγάζει από μέσα σου και αυτό σε βοηθάει να πετύχεις ο ψυχολόγος, να ανακαλύψεις την κινητήρια δύναμη σου.
Αχ ακριβώς!Να μην πάω μακριά: Εγώ. Αν άνοιγα γραφείο Life Coaching στην πόλη μου,θα ειχα λύσει το οικονομικό για την υπόλοιπη ζωη μου. Είχα φοβερές συστάσεις. Και ήμουν όντως φανταστική στις συμβουλές και στην ενθάρρυνση. Πολλές φίλες έχω ανακουφίσει, πολλές έσωσα από δίνες και άβυσσο, από φασαρίες, από τον βάλτο. Τη ζωή τους δεν την άλλαξα ποτέ. Κάθε τόσο επανέρχονταν τα ίδια προβλήματα, τα ίδια ερωτηματικά, τα ίδια κλάμματα.
rudi, δεν γνωρίζω την διαδικασία και ενδεχομένως κάνω λάθος. Όμως, οι life coach δεν δηλώνουν ψυχολόγοι (και κάλως δεν δηλώνουν γιατί τότε πράγματι θα ήταν παράνομοι). Οπότε δεν χρειάζεται να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Πιθανόν, να μπορούν ωραιότατα να εγγραφούν ως πάροχοι υπηρεσιών. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες νόμιμα αν θέλει. Π.χ. να κάνει εργαστήρια χειροτεχνίας, να δουλεύει ως καθαριστής-καθαρίστρια νόμιμα, να δουλεύει ως διακοσμητης, ως διαφημιστής, ως εκπαιδευτής whatever new age τρολιάς του κατέβει στο κεφάλι. Μιλάμε δηλαδή τόσο για "συνηθισμένα" επαγγέλματα όσο για "ό,τι να ναι" υπηρεσίες. Δεν νομίζω ότι θέλει συγκεκριμένη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, απλά ένα μπλοκάκι για την εφορία.
Ακριβώς όπως τα λέει η γρανίτα λεμόνι είναι ρούντι. Είναι σαν να είσαι σύμβουλος επιχειρήσεων κατα κάποιο τρόπο, δεν ορίζεται κάποια συγκεκριμένη άδεια. Αν εσύ ονομάσεις τον εαυτό σου επαγγελματία κοιταχτή, μπορεί κάποιος να σε προσλάβει για να τον/την κοιτάς 8 ώρες την μέρα, να του κόβεις τιμολόγιο για ότι ποσό θες και τέλος. Ακριβώς έτσι λειτουργούν και οι γνωστοί μου.
#1Διάβασα την αντίδραση σας και τη σέβομαι, ωστόσο δεν τη κατανοώ. Ποιος ο λόγος να εκνευριστεί κάποιος για μια τόσο αθώα έκφραση;Μπορεί να διαφωνείτε με το τρόπο έκφρασης του κυρίου ή ίσως με το γεγονός ότι σας το είπε κάποιος ο οποίος βρίσκονταν σε ένα (μπλιαχ!) "σουβλατζίδικο", καθώς απ` ότι γράφετε μάλλον δε τα εκτιμάτε και τόσο ως μαγαζιά, ωστόσο στην ουσία είχε δίκιο - και πάλι τονίζω ότι δεν αναφέρομαι στο τρόπο του ή στο μέρος όπου βρίσκονταν.Με το συγκεκριμένο φόρεμα δεν είναι δυνατό να λείπουν τα απρόοπτα, νομίζω επομένως η πρωταρχική αντίδρασή σας να το συγκρατήσετε με το χέρι σας (δεν εξετάζω το τι είπε ο κύριος) είναι υπερβολική.Είναι αναμενόμενο ένα καλοκαιρινό φόρεμα να σηκώνεται και δεν θα έπρεπε να αισθάνεστε τόσο άσχημα.
Τρεις ερωτήσεις:1) Εσείς πως ακριβώς ορίζετε το 'αθώο';2) Με ποια άλλη λέξη μπορούμε να αναφερθούμε σε ένα σουβλατζίδικο, όταν αυτό είναι ακριβώς αυτό, ένα σουβλατζίδικο; Μπουτίκ γύρου και καλαμακίου; Εγώ διαβάζοντας την ερώτηση δεν σκέφτηκα στιγμή ότι η κοπέλα δεν τα εκτιμά ως μαγαζιά, εσείς το λέτε αυτό για κάποιο λόγο.Και η σημαντικότερη ερώτηση: Τρολλ;
@ Iris PrismaticaΔιευκρίνισα 2 φορές ότι κυρίως αναφέρθηκα στην κίνηση της κοπέλας ΠΡΙΝ ακόμα μιλήσει ο κύριος, γι' αυτό και το ξαναέγραψα σαν τελική πρόταση στο προηγούμενο σχόλιο.@διεθνούς φήμης αγγλικούΣχετικά με το ότι η κοπέλα δεν εκτιμά α συγκεκριμένα μαγαζιά όντως δε μπορώ να το ξέρω μετά βεβαιότητας, αλλά και οι παραπάνω σχολιαστές (ποκοπίκος και οι υπόλοιπες απαντήσεις στο σχόλιό του) φαίνεται να σχημάτισαν την ίδια άποψη, δηλαδή ότι εκτός από το σχόλιο καθ' εαυτό, την ενόχλησε ότι ο συγκεκριμένος "λιώνει σε σουβλατζίδικα". Αν δεν είχε πρόβλημα με αυτά δε θα άλλαζε βεβαίως τη λέξη, απλώς δε θα το τόνιζε τόσο πολύ.Χαρακτήρισα το σχόλιο αθώο καθώς πιστεύω ότι δεν ήταν απρεπές, δεν ήταν μειωτικό, δε μου φάνηκε ούτε στο ελάχιστο απειλητικό για τη σωματική της ακεραιότητα, ούτε είχε σύγκριση (έστω θετική) με άλλες γυναίκες (όπως η έκφραση τόσο χρόνια βαρελάς).Κατά συνέπεια νομίζω ότι ήταν ένα αθώο σχόλιο, φυσικά είναι δικαίωμά της να της αρέσει ή όχι, εδώ όμως θα ξαναγράψω αυτό που ίσως πιο επιτυχημένα τόνισαν και οι άλλοι: μάλλον δε της άρεσε το σχόλιο από το συγκεκριμένο κύριο ο οποίος ήταν στο συγκεκριμένο μαγαζί.
Δεν έχω καμία σχέση με την ερώτηση, αλλά έχω ακούσει ακριβώς " Τι το κρατάς το φόρεμα, άσε να δούμε κανένα βρακί κι εμείς!" σε μια φάση που πάλευα με φόρεμα και αέρα. Το πόσο απαίσια ένιωσα εκείνη τη στιγμή δεν περιγράφεται!
@ neverreadthecommentsΜάλιστα, φαντάζομαι γι' αυτό και οι αρνητικές. Κατανοητό. Ωστόσο διαβάζοντας ξανά και την αρχική ερώτηση ("να μην έχουμε κανένα περιστατικό αεράτο αλά Μέριλιν") θα ρωτήσω:Γιατί όχι σα τη Μέριλιν;Ποιος ο λόγος να φορά κάποιος ένα τέτοιο φόρεμα και να μη το φορά σα τη Μέριλιν; Να το φοράει φερ' ειπείν σα τη θειά μου στο χωριό;Επομένως δεν είναι θέμα ματιού όπως λέτε. Για να δώσω ένα παράδειγμα, το Land Rover έχει φτιαχτεί για να πηγαίνει και off road, αν κάποιος θέλει απλά να πηγαίνει στη δουλειά του 8 με 4, τότε μπορεί να βολευτεί και με ένα smart.
#3Μια ήρεμη, άνετη, ευχάριστη σχέση και ζωή αναπληρώνει το λιγοστό, κακό σεξ; Πηγή: www.lifo.grΌχι, δεν το αναπληρώνει. Με τον άνθρωπο αυτό μπορείτε να είστε δύο πολύ καλοί φίλοι, αλλά προφανώς όχι εραστές, ιδιότητα πολύ σημαντική σε μια πετυχημένη σχέση σε αυτήν την ηλικία. Από την στιγμή που αναρωτιέσαι, νομίζω ότι ξέρεις ήδη την απάντηση, απλά δε θέλεις να το παραδεχτείς.#4Η περίπτωσή σου είναι πολύ πιο συνηθισμένη από όσο ίσως νομίζεις. Είναι απόλυτα θεμιτό να θέλεις και να επιδιώκεις να περνάς χρόνο μόνος ή σε δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν το σύντροφό σου. Απαραίτητη προϋπόθεση να του το εξηγήσεις και να συμφωνήσετε στο πότε και πόσο συχνά θα συμβαίνει αυτό. Από την άλλη σκέψου ότι ο μη συγκεκριμένος λόγος που βαριέσαι γρήγορα μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένος και μάλιστα να έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν τον βρίσκεις αρκετά ενδιαφέρων σαν άνθρωπο, ή πολύ μικρό ηλικιακά για να σε καταλάβει στο επίπεδο που θα ήθελες.#7Μπορεί απλά να αναθεώρησε. Μπορεί μπροστά στο δίλημμα γάμος ή χωρισμός, όταν αυτό τέθηκε πραγματικά έτσι, να επέλεξε το πρώτο.Αν το αγόρι έχει λύσει τα θέματα στην επικοινωνία με το κορίτσι, όλα καλά και να ζήσουν, να ευτυχήσουν!
#6 Δεν ξέρω αν έχω δίκιο αλλά, επειδή κι εγώ είχα την απορία, είχα θεωρήσει λογική εξήγηση το εξής: Θεωρώντας τη ζωή στο δρόμο σαφώς πιο επικύνδυνη για μια γυναίκα, αφενός και η ίδια παίρνει πολύ δυσκολότερα την απόφαση (γιατί όντως υπάρχουν άστεγοι που επιλέγουν να μείνουν στο δρόμο, είτε για να ξεφύγουν από σοβαρότερα προβλήματα είτε για να μη νιώθουν ότι γίνονται "βάρος" σε άλλους), αφετέρου το όποιο περιβάλλον της είναι πιθανότερο να συντρέξει για να μη βρεθεί στο δρόμο.Πχ. πιστεύω ότι έναν νεαρό ναρκομανή θα τον πετάξουν ευκολότερα οι γονείς του έξω από μια κοπέλα.Επίσης στην Ελλάδα δεν ισχύει βέβαια αυτό με τους βετεράνους (μεγάλο θέμα στις ΗΠΑ), ισχύει όμως με τους πρώην καταδίκους, που είναι πολύ πιο δύσκολο να φτιάξουν τη ζωή τους, και ως γνωστόν είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό άντρες. (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231364957)
#6 Είχα κι εγώ την ίδια απορία μέχρι που έκανα εθελοντισμό σε πρόγραμμα ''δρόμου''. Κι εκεί διαπίστωσα κάτι απόλυτα φρικιαστικό: δεν είναι ότι είναι λιγότερες οι γυναίκες στον δρόμο, είναι ότι το σώμα μιας γυναίκας έχει ανταλλακτική αξία και πέρα απ'το συμφεροντολογικό σεξ με κάποιον με αντάλλαγμα στέγη κλπ πάρα πολλές πέφτουν/εξαναγκάζονται ουσιαστικά στην πορνεία. Αν μείνουν έξω, σε πείσμα των καταστάσεων, είναι πολύ πιθανόν να πέσουν θύμα κακοποίησης και/ή βιασμού. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα είναι πολύ πιο εύκολο να περιθάλψει μια οικογένεια μια γυναίκα μόνη για να μη μείνει στον δρόμο, παρά έναν μεγάλο άντρα (ειδικά αν έχει κάνει φυλακή).