Tα Νόμπελ απονεμήθηκαν χωρίς τον Μπομπ Ντίλαν, αλλά με την Πάτι Σμιθ να συγκινεί ερμηνεύοντας ένα τραγούδι του

Tα Νόμπελ απονεμήθηκαν χωρίς τον Μπομπ Ντίλαν, αλλά με την Πάτι Σμιθ να συγκινεί ερμηνεύοντας ένα τραγούδι του Facebook Twitter
3
Tα Νόμπελ απονεμήθηκαν χωρίς τον Μπομπ Ντίλαν, αλλά με την Πάτι Σμιθ να συγκινεί ερμηνεύοντας ένα τραγούδι του Facebook Twitter

Απονεμήθηκαν σήμερα στη Στοκχόλμη τα Νόμπελ των επιστημονικών κλάδων, της λογοτεχνίας και της οικονομίας, μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο και το οποίο παρέλαβε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Κατά την λαμπερή τελετή αίσθηση προκάλεσε όπως αναμενόταν η απουσία του Μπομπ Ντίλαν.


Στο Konserthuset, την Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης, όπου το Ίδρυμα Νόμπελ διοργανώνει κάθε χρόνο την τελετή απονομής, οι 9 βραβευθέντες που παρέστησαν παρέλαβαν από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο 16ο της Σουηδίας ένα χρυσό μετάλλιο και ένα δίπλωμα.
Ο διάσημος Αμερικανός μουσικός, Μπομπ Ντίλαν, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ζήτησε συγγνώμη για την απουσία του επικαλούμενος «άλλες υποχρεώσεις».

Tα Νόμπελ απονεμήθηκαν χωρίς τον Μπομπ Ντίλαν, αλλά με την Πάτι Σμιθ να συγκινεί ερμηνεύοντας ένα τραγούδι του Facebook Twitter


Προκειμένου να καλύψει το κενό, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ, μεγάλη θαυμάστρια του Ντίλαν, ερμήνευσε ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του, το «A Hard Rain's A-Gonna Fall».

Εμφανώς συγκινημένη, η τραγουδίστρια διέκοψε προς στιγμή την ερμηνεία της, σα να είχε ξεχάσει τα λόγια της, προτού ζητήσει συγγνώμη και ξεκινήσει εκ νέου, με την ενθάρρυνση των περίπου 1.500 προσκεκλημένων που την χειροκροτούσαν θερμά.

Tα Νόμπελ απονεμήθηκαν χωρίς τον Μπομπ Ντίλαν, αλλά με την Πάτι Σμιθ να συγκινεί ερμηνεύοντας ένα τραγούδι του Facebook Twitter


Ο 75χρονος Ντίλαν απέστειλε μια ευχαριστήρια ομιλία που θα αναγνωσθεί στο επίσημο δείπνο στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης.
Ο Βρετανός Ντέιβιντ Τούλες, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή. Τον ακολούθησαν οι Ντάνκαν Χολντέιν και Μάικλ Κόστερλιτς, συμπατριώτες του και επίσης βραβευθέντες.


Ο Γάλλος Ζαν Πιερ Σοβάζ, ο Βρετανός Φρέιζερ Στόνταρτ και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Φερίνγκα, που βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Χημείας, παρέλαβαν κατόπιν τα βραβεία τους, ενώ τους ακολούθησε ο Γιαπωνέζος Γιοσινόρι Οσούμι, για το Νόμπελ Ιατρικής.


Τέλος, ο Αμερικανοβρετανός Όλιβερ Χαρτ και ο Φινλανδός Μπενγκτ Χολμστρεμ παρέλαβαν το Νόμπελ Οικονομίας.


Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Σουηδίας.


Εκτός του μεταλλίου και του διπλώματος, κάθε βραβείο Νόμπελ ισοδυναμεί και με μια επιταγή 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 824.000 ευρώ), που δίνεται σε καθέναν από τους βραβευθέντες.


Το πιο περίβλεπτο από τα βραβεία, το Νόμπελ Ειρήνης, είναι το μοναδικό που απονέμεται σε τελετή στο Όσλο έπειτα από επιθυμία του Άλφρεντ Νόμπελ.

Η ερμηνεία της Πάτι Σμιθ:

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

3

σχόλια

2 σχόλια
Αυτό το βραβείο λογοτεχνίας αυτή η επιτροπή θέλει να το δώσει στον Ντίλαν -Εδώ πήρε ο Κινέζος-που επέλεξε να έχει στίχους τραγουδιών.Όπως και τα όσκαρ μια Ακαδημία σε κάποιες συγκεκριμένες ταινίες.Είναι τόσο πολλά τα βραβεία λογοτεχνίας-που ένα άλλο σινάφι θα δώσει και στο αξιόλογο Assouline που νευρίασε και ξέρει επίσης από λογοτεχνία- που δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο ειδικά όταν είναι τόσες οι τόσες οι αποχρώσεις των λέξεων που δεν μεταφράζονται στα σουηδικά, στα Ελληνικά, στα Φαρσί.Επίσης είναι τόσο μεγάλη παραγωγή που βιβλίων ποιος ξέρει από λογοτεχνία;Υ.Γ. Άλλωστε κάποιο που ξέρουν από λογοτεχνία έγραψαν ύμνους για τον David Foster Wallace και δεν διαβαζόταν κατά την ταπεινή μου άποψη.