Τουρκία: Αυτό είναι το πρώτο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Εσκισεχίρ

Τουρκία: Αυτό είναι το πρώτο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Εσκισεχίρ Facebook Twitter
Όλα ξεκίνησαν, επειδή κάποτε, ο Yılmaz Büyükerşen είδε το ομοίωμα του Ατατούρκ στο Τισό και δεν έμεινε ικανοποιημένος...
1

Όταν δεν είναι απασχολημένος με τα κοινά του Εσκισεχίρ, όλοι ξέρουν ότι είναι αφοσιωμένος στην αγαπημένη του ασχολία: τα κέρινα ομοιώματα. Ο λόγος για τον δήμαρχο του Εσκισεχίρ, Yılmaz Büyükerşen, ο οποίος αυτές τις μέρες αισθάνεται διπλή περηφάνεια για την απήχηση του πρώτου Μουσείου Κέρινων Ομοιομάτων, στην Τουρκία, με – ως επί το πλείστον - δικά του γλυπτά.

Το Μουσείο φέρει το όνομα του και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις φιγούρες της Marilyn Monroe, του τούρκου συγγραφέα Yasar Kemal, καθώς και δημοσιογράφους, ηθοποιούς και παρουσιαστές της τουρκικής τηλεόρασης.

Τουρκία: Αυτό είναι το πρώτο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Εσκισεχίρ Facebook Twitter

Τη λειτουργία του Μουσείου – και ακριβώς επειδή κάτι αντίστοιχο δεν υπήρξε ξανά στην Τουρκία – έχουν δει πολύ ζεστά οι πολιτιστικοί φορείς και οι οργανισμοί της χώρας, οι οποίοι ήδη προσφέρουν ρούχα, αντικείμενα και αντίκες που κάποτε ανήκαν σε σπουδαίες φυσιογνωμίες της χώρας.

Ήδη, μεταξύ των 160 εκθεμάτων υπάρχει το κέρινο ομοίωμα του «πατέρα των Τούρκων», Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και μελών της οικογένειας του, ενώ από την παρθενική μέρα λειτουργίας του πριν από λίγο καιρό έγινε πόλος έλξης τουριστών, αλλά και ντόπιων επισκεπτών.

Τουρκία: Αυτό είναι το πρώτο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Εσκισεχίρ Facebook Twitter

Το Μουσείο, δειλά – δειλά άνοιξε το 2013 και από τότε έχει δεχθεί πάνω από 1 εκ. επισκέπτες, ενώ τα έσοδα προσφέρονται σε ιδρύματα που φροντίζουν για την επιμόρφωση φτωχών κοριτσιών, αλλά και σε οργανισμούς ανθρώπων με αναπηρίες.

Όσο για τον Büyükerşen; Φορείς και Μέσα στην Τουρκία γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικού, με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, που ενθουσιάστηκε την πρώτη φορά που βρέθηκε στο Μουσείο Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο το 1996 και από τότε τον δυνάστευε η ιδέα να φτιάξει κάτι αντίστοιχο στην Τουρκία.

Τουρκία: Αυτό είναι το πρώτο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Εσκισεχίρ Facebook Twitter

 

Μάλιστα, λέγεται ότι είχε επισκεφθεί το Μουσείο μόνο και μόνο για να δει το άγαλμα του Ατατούρκ και επ’ αυτού, τουλάχιστον, είχε αντιρρήσεις, επειδή θεωρούσε ότι το συγκεκριμένο κέρινο ομοίωμα δεν έμοιαζε και πολύ με τον Τούρκο ηγέτη.

Εκεί συνειδητοποίησε ότι μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα σ’ αυτόν τον τομέα και επιστρέφοντας στην Τουρκία, αυτό ακριβώς έκανε.

Ειδικά, για την τέλεια απόδοση των χαρακτηριστικών του Ατατούρκ, ο Büyükerşen δέχεται παραγγελίες απ’ όλα τα Μουσεία της χώρας, ενώ θεωρεί ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτή η τέχνη – που η Δυτική Ευρώπη και όχι μόνο – λατρεύει εδώ και χρόνια θα κατακτήσει και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Τουρκία: Αυτό είναι το πρώτο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Εσκισεχίρ Facebook Twitter
Ο καλλιτέχνης ανάμεσα στα έργα του
Τουρκία: Αυτό είναι το πρώτο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Εσκισεχίρ Facebook Twitter
Τουρκία: Αυτό είναι το πρώτο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Εσκισεχίρ Facebook Twitter
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια