Ο Ran σταμάτησε να βλέπει πορνό, και εξηγεί το γιατί

 Ο Ran σταμάτησε να βλέπει πορνό, και εξηγεί το γιατί Facebook Twitter
32

 

Αυτός είναι ο Ran Gavrieli.

Ζει στο Τελ Αβίβ και σπούδασε στο Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. 

Εργάζεται με εφήβους και ενήλικες βοηθώντας τους να χτίσουν την αυτοπεποίθησή σε έναν κόσμο που, όπως λέει ο ίδιος, είναι γεμάτος με σεξουαλικές εικόνες που φέρουν αρνητικούς συνειρμούς. 

Γράφει και μιλά υπέρ του συναισθηματικού και ασφαλούς σεξ, κατακρίνοντας τη βιομηχανία του πορνό και τα αρνητικά αποτελέσματα στον πολιτισμό μας. Επίσης ασχολείται με τις σχέσεις εξουσίας των φύλων, το σεξ και την οικειότητα. 

Είδα το βίντεο της ομιλίας του με τίτλο "Γιατί σταμάτησα να βλέπω πορνό".

Σε κάποια σημεία συμφωνώ, σε άλλα διαφωνώ, αρκετά μου μοιάζουν υπερβολικά. Άνοιξε πάντως την κουβέντα, μέσα απ' την προσωπική του εμπειρία ως πρώην θεατή. [Update: O Ran θα έρθει στην Ελλάδα για να μιλήσει ακριβως για αυτο το ζητημα στο health forward.] 

Εκτός των άλλων υποστηρίζει: 

Όταν κάθομαι μπροστά στο λάπτοπ μου, στην ασφάλεια του σπιτιού μου και βλέπω πορνό, ακόμα κι όταν δεν πληρώνω γι' αυτό, δημιουργώ ζήτηση. Κι όπου υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά!"Η πορνεία [μπροστά στην κάμερα ή όχι] δεν είναι το παιδικό όνειρο κανενός. Είναι πάντα αποτέλεσμα προβλημάτων και δυστυχίας. Άρχισα να το αντιλαμβάνομαι αυτό σταδιακά, όταν ως εθελοντής δούλεψα με ανθρώπους απ' τη βιομηχανία του σεξ, πολλοί απ' αυτούς θύματα trafficking. Aλλά επίσης, δε χρειάζεται να δουλέψεις σε οίκους ανοχής, στο πεζοδρόμιο ή κάτω από γέφυρες, για να καταλάβεις πώς δουλεύει ο μηχανισμός του πορνό:

Το πορνό δεν έχει καμία σχέση με την erotica και την υγιή σεξουαλική επικοινωνία. Ο άντρας εξουσιάζει τη γυναίκα - αυτή είναι η ουσία του πορνό. Η ελεύθερη βούληση των γυναικών εξαφανίζεται, πρέπει να παίζουν το ρόλο των σεξουαλικών αντικειμένων των ανδρών.

Το πορνό δεν έχει σχέση με την ελευθερία του λόγου, αλλά με την σεξουαλική εκμετάλλευση που συχνά συνεπάγεται την εξαναγκαστική εκπόρνευση, το εμπόριο γυναικών, το βιασμό. Για κάθε μια γνωστή πορνοστάρ που "επέζησε" και είναι σήμερα πετυχημένη σε άλλους τομείς, έχουμε χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες που δεν τα καταφέρνουν. Κυριολεκτικά μιλάω. Η βιομηχανία του σεξ τις διαλέγει, και μετά τις πετάει σα στυμμένες λεμονόκουπες, στέλνοντάς τες στα μπουρδέλα, στο πεζοδρόμιο, στα "ινστιτούτα" μασάζ. Γιατί πολλές απ' αυτές πεθαίνουν πριν τα πενήντα τους σε χώρες που ο μέσος όρος θανάτου είναι τα 75; Τέσσερις βασικοί λόγοι: Ναρκωτικά, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, δολοφονία από πελάτη/νταβατζή/γκόμενο - και αυτοκτονία."

Και λίγο πιο μετά τονίζει: 

"Όταν κάθομαι μπροστά στο λάπτοπ μου, στην ασφάλεια του σπιτιού μου και βλέπω πορνό, ακόμα κι όταν δεν πληρώνω γι' αυτό, δημιουργώ ζήτηση. Κι όπου υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά! Αν βλέπω μαύρες ώριμες γυναίκες, κάποιος θα γίνει νταβατζής μιας μαύρων ώριμων γυναικών. Αν έβλεπα 18χρονες Ασιάτισσες, κάποιος μέσω trafficking τρέχει ήδη να μαζέψει 18χρονες Ασιάτισσες για να γυρίσουν κι άλλα φιλμ. Έβλεπα κολλεγιοκόριτσα των ΗΠΑ; Ισραηλινές γυναίκες; Παλαιστίνιες; Τα κατακάθια της Γης τρέχουν ήδη για να τις βρουν, να τις εξωθήσουν σε πορνεία on-camera."

Ολόκληρη η 15λεπτη ομιλία του στο TEDxJAFFA: 

32

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

15 σχόλια
Τελικά όσοι βλέπετε πορνό τί ακριβώς ισχυρίζεστε, ότι επειδή είσαστε εθισμένοι στο να τη βρίσκετε με σκηνοθετημένο "σεξ" ότι αυτό έιναι δήθεν... το "φυσικό", το αντρίκιο;Είσαστε σοβαροί;Μήπως τελικά θα πρεπει να απολογούνται κιόλας όσοι δεν ενδιαφέρονται για το βλακώδες θέατρο της τσόντας;
To "βλέπω τσόντες" είναι κάτι πολύ γενικό, μπορεί να σημαίνει ότι περιστασιακά θα δώ κάτι στην τηλεόραση, δεν θα αλλάξω κανάλι και θα θαυμάσω το στήθος ή πισινό της κοπέλας, ή θα φορτώσω ένα video σε XXX tube ή και ότι έχω έναν κάδο γεμάτο χαρτομάντηλα γιατί δεν έχω σταματήσει να τον αυνανιζομαι όλη μέρα βλέποντας όλα τα ανερτημένα video της Aletta Ocean. Έχει επίσης να κάνει με την ηλικία, είναι λογικό ένας νεότερος κάτω των 18 να βλέπει ακόμα και σε καθημερινή βάση αλλά δεν θα έλεγα το ίδιο για κάποιον ενήλικα όπου το λογικό θα ήταν, να έχει σύντροφο. Από την άλλη, αν δεν έχει σύντροφο για Χ λόγους και καταφεύγει περιστασιακά στον αυνανισμό (με βοηθήματα ή χωρίς), βλέποντας τσόντες, αυτό τον χαρακτηρίζει ως τί κατά την γνώμη σου; Λιγότερο άντρα ή ανώμαλη γυναίκα;Δεν ψήφισα αρνητικά το σχόλιο σου, αλλά είναι τόσο σύνθετο το "βλέπω τσόντες" και τόσοι πολλοί οι παράγοντες, που σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που το δικαιολογείς έστω και σε υπερθετικό βαθμό (ένας πιτσιρικάς) ή κάποιες όχι (πχ κάποιος που ενώ έχει σύντροφο, βλέπει καθημερινά τσόντεςμ αλλά θα έπρεπε να το κάνει με αυτόν που έχει δίπλα του). Αυτά τα ολίγα.
πολύ σωστά τα λέει.. τι γίνεται όμως σχετικά με τις sex tapes κλπ που είναι αντικείμενο συναινέσεων ενηλίκων για την έκθεσή τους ; και γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το 'amateur porn' (ερασιτεχνικό πορνό) το οποίο δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά που αναφέρει ; Είναι θέματα προς συζήτηση. όμως , στη γενική καφρίλα που επικρατεί το να κατακρίνεται (επιτέλους !) το επαγγελματικό πορνό και η σαδιστική σχεδόν αντιμετώπιση των γυναικών εκεί , είναι μεγάλη πρόοδος.
Συγνώμη Αρη αλλά θα εγκαταλείψω για λίγο το lifo.gr και τη στήλη σου και θα μεταφερθώ στο xhamster όπου για λογούς διαμαρτυρίας και αντίστασης στο περιορισμό της πορνογραφικής μου απόλαυσης θα αυνανιστώ βλέποντας Εσθονικό πορνό!
Από όσους πατήσουν όχι θέλω να μου πουν πόσοι ήταν γένους αρσενικού.Με το χέρι στην καρδιά όμως έτσι;Όχι επειδή είναι Ίντερνετ να λέμε μπαρμπούτσαλα και δήθεν ανωτερίλες...
(γένους θηλυκού γράφει)Αναρωτιέμαι, εντελώς σεμνά, σχεδόν παιδικά: πώς θα ήταν εάν υπήρχε πορνό το οποίο θα ήταν επιβεβαιωμένα γυρισμένο με άτομα τα οποία έχουν δώσει την ολοκληρωτική συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο, και τα οποία δρουν σε αυτόν τον χώρο χωρίς να είναι αντικείμενα εμπορίου; Βιο-πορνό, ένα πράγμα, για να καταλάβετε.Αδύνατον, βέβαια, (η βιομηχανία του πορνό μοιάζει να είναι ένα άπειρο χάος στο οποίο αν χαθείς, χάθηκες) και ψιλο-συντηρητική μου μοιάζει από την άλλη μια τέτοια θεωρητική κατάσταση... μη σας πω και ξενερωτικό "Δείτε τη Λόλα να **** --- 100% με την συγκατάθεσή της!" (τελεμάρκετινγκ!).... απλά ιδού η απορία. Οι άντρες θα έθεταν ως προτεραιότητά τους να δουν πορνό το οποίο έχει παραχθεί με εντελώς ανθρωπιστικά κριτήρια (λέξεις που δεν περίμενα να χρησιμοποιήσω στην ίδια φράση), εάν υπήρχε τέτοιο; Εάν έκανε όντως διαφορά, το ΤΙ πορνό βλέπεις, γνωρίζοντας από που προέρχεται, θα το έκανες;Ξέρω πως το πορνό μοιάζει, τουλάχιστον για μένα και αυτούς που ξέρω, να είναι για τους άντρες καθημερινότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με την σεξουαλική τους εξέλιξη/εκπλήρωση (αν και λυπάμαι γιατί είναι όσο λάθος είναι και η συναισθηματική εξέλιξη/εκπλήρωση των γυναικών με τις πριγκίπισσες του Ντίσνεϊ) και ότι "δεν θα κάτσουμε τώρα να ψειρίσουμε την τσόντα", αλλά συνεχίζω να αναρωτιέμαι.
Πραγματικά έγραψα ένα τεράστιο κατεβατό,στο τέλος το μετάνιωσα και δεν πάτησα «καταχώριση».Όποιος θέλει του το στέλνω σε mail :PΑπλά δεν είναι ανάγκη να υπεραναλύουμε ένα σχόλιο το οποία αρχικά το έγραψα μεταξύ σοβαρού και αστείου.Δεν θέλω να το αναλύσω άλλο.Αυτά,καληνύχτα.
Καλέ, DelusionsEnd, η ερώτηση δεν πήγαινε σε σένα προσωπικά, κι ούτε ήθελα να σε βάλω στο τοίχο για να μου τα αναλύσεις, μην άγχεσαι! Απλά έθεσα μια ρητορική ερώτηση (Heuristic, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα κι εγώ), για να εξερευνήσουμε και αυτήν την ιδέα. Έστω και νοητά :)
Τα όσα περιγράφει για τη βιομηχανία του πορνό, δηλαδή τα ναρκωτικά, το ότι για κάθε έναν που ξεχωρίζει υπάρχουν χιλιάδες που δεν τα κατάφεραν, ισχύουν συνολικά για το χώρο του θεάματος. Να υποθέσω πως θα κόψει και τον κινηματογράφο, τη μουσική και το ποδόσφαιρο; Υπερβολικός τουλάχιστον. Ο νεοσυντηρητισμός έχει το ευγενικό πρόσωπο του Ran Gavrieli.
Ε τότε ας μας εξηγήσει και για το ερασιτεχνικό πορνο......αλλά δεν μπορεί.Ναι υπάρχει πρόβλημα τεράστιο trafficing αλλά όχι λόγω πορνό.Μάλιστα στις χώρες που ΔΕΝ υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο πορνό, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.
το ερασιτεχνικο πορνο συνηθως ειναι αναμεσα σε ενα ζευγαρι που βιντεοσκοπει τις σεξουαλικες του πραξεις,99% των φορων,αυτα τα βιντεο ανεβαινουν στα πορνογραφικα site,χωρις να το ξερει ο ενας απο τους δυο (κυριως η κοπελα οταν μιλαμε για ετεροφυλικα ζευγαρια) με αποτελεσμα να καταστρεφεται η ζωη τους...
Εσυ αυτο απο που το ξερεις; υπαρχει καποιο στοιχείο για αυτο που λες; αν ειχες εστω ασχοληθει θα ηξερες οτι τα περισσότερα ερασιτεχνικά γυρίζονται απο κανονικες εταιριες πόρνο και απλα δεν υπαρχει σεναριο σκηνοθεσια κτλπ...
Πολύ σωστά μιλάει. Δεν βλέπω τίποτα το υπερβολικό.... Ίσως το να συνειδητοποιεί κάποιος την πραγματικότητα ,έστω και λίγο, να είναι ένα σοκ για τον ίδιο- καθόλου ευχάριστο... Αλλα τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέει- αν θέλουμε να δούμε το θέμα απο την "ανθρωπιστική" πλευρά του τουλάχιστον...
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: σε κάποιο ποσοστό έχει δίκιο για traficking καιαιαιαι αυτό. Τελεία. Τα υπόλοιπα δείχνουν πόσο πέρασε και δεν ακούμπησε: πορνεία <> πορνό, για την ακρίβεια η μέση πόρνη επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο από την μέση πορνοστάρ, βλ. ανωνυμία.Δεν είναι "πάντα αποτέλεσμα προβλημάτων και δυστυχίας".Δεν υπάρχει αξιόπιστο στατιστικό δείγμα για τους θανάτους. Να υπενθυμίσω ότι ως χώρος η πορνοβιομηχανία άνθησε λιγότερα από 50 χρόνια πριν και ακόμα γιγαντώνεται και αλλάζει. Ακόμα και συγκριτικά με άλλες ομάδες δεν υπάρχει ουσιαστικά σύγκριση, γιατί δεν είχε "σταθεροποιηθεί" ως σύνθεση και φυσικά ακόμα κι έτσι πολύ θα ήθελα αγνά στατιστικά στοιχεία.Δεν τις πετάνε στα μπορντέλα... τι είδους μυαλό κουβαλάει;
Παραδόξως ακριβώς επειδή προβληματίστηκα και διάβασα συνεντεύξεις, μελέτησα αναλύσεις και παρακολούθησα ντοκιμαντέρ για το θέμα της βιομηχανίας πορνό. Άστατη ερωμένη μου η Περιέργεια, προς το παρόν δεν με έχει σκοτώσει τουλάχιστον - και έτερη (κι όχι εταίρα) μετραίσα μου η Αντίδραση σε αυθεντίες παντός είδους, ειδικά αυτές που τολμάνε να εκστομίζουν θέσφατα.
Άρα λοιπόν μετά από ενδελεχή έρευνα η οποία οφείλεται στην ασίγαστη φιλομάθεια σου κατέληξες στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία πίεση και όλα γίνονται οικειοθελώς...
Από ειρωνίτσα καλά πάμε, τα ελληνικούλια όμως τα παρατήσαμε, γιατί;Γράφω πολύ συγκεκριμένα "Δεν είναι "πάντα αποτέλεσμα προβλημάτων και δυστυχίας".". Δεν ξέρω πόσο πιο σαφής μπορώ να γίνω. Η λέξη κλειδί είναι το "πάντα".Και λίγα επί της ουσίας: άλλη είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ (που απασχολείται και η πλειονότητα του κόσμου και παράγεται η πλειοψηφία των ταινιών) και άλλη πχ στην Βραζιλία, που η κατάσταση είναι πραγματικά άγρια. Ακόμα και στο αμέρικα υπάρχουν θλιβερές περιπτώσεις που θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο υπάρχει ανέχεια. Για κάθε φοιτήτρια που κάνει 10-12 σκηνές για να τελειώσει τις σπουδές της, φρονώ αντιστοιχούν δεκάδες που δεν τα παρατάνε (γιατί πχ. με 10 χρόνια πορνό μπορούν να βγάλουν όσα θα έβγαζαν σε μια ζωή) και άλλες δεκάδες που ποτέ δεν είχαν ουσιαστική επιλογή να σταματήσουν.
Καλο θα ηταν οταν δεν ξερεις τιποτα για το αντικειμενο που μιλας και καποιος απλα σου λεει αυτα που ξερει και οταν τον ειρωνεύεσαι σου ξανα κανει την τιμη να απαντησει και να σε βαλεο στη θεση σου να αποσυρεσαι της συζητησης χωρις παραπάνω ειρωνια...
Νταξ φίλε, βλέπεις πορνό και το φχαριστιέσαι. Δε χρειάζεται να μας φλωμώσεις στα άκυρα 'επιχειρήματα' για να δικαιολογήσεις στον εαυτό σου το πόσο δε θα πρέπει να νιώθεις ένοχος.