ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Αγαπητή Α,μπα: Ναι ή όχι;

Αγαπητή Α,μπα: Ναι ή όχι; Facebook Twitter
145

Λόγω επικαιρότητας, ακολουθεί μανιφέστο

01. τι θα ψήφιζες την Κυριακή; Προσωπικό ζήτημα, αλλά έχω πελαγώσει, Τόση πληροφόρηση και παρα-πληροφόρηση, που αισθάνομαι πελαγωμένη που είναι αρχίζουν τα όρια του εκφοβισμού, της άγνοιας του κινδύνου, του λαϊκισμού, της χαζομάρας σε όσα λέγονται αυτές τις μέρες.

02. Χωρίς να αποκαλύψεις τι θα ψήφιζες (ή θα ψηφίσεις εάν είσαι εδώ) στο δημοψήφισμα θα ήθελα να ακούσω τα ερωτήματα που θα έθετες εσύ (για αλλαγή) προκειμένου να αποφασίσεις τι θα ψηφίσεις.

Εδώ που φτάσαμε παιδιά, δεν έχω πρόβλημα να αποκαλύψω τι θα ψηφίσω  (είμαι στην Ελλάδα αυτές τις μέρες και ευτυχώς θα ψηφίσω), αν και νομίζω ότι όποιος με διαβάζει ξέρει ήδη. Θα ψηφίσω ναι, χωρίς καμία αμφιβολία. Ο λόγος που δεν έχω αμφιβολία δεν είναι ότι η μια απάντηση είναι ολόσωστη και η άλλη εντελώς λάθος, αλλά επειδή πιστεύω ότι είναι σίγουρα η καλύτερη από τις δύο, έτσι όπως τίθεται το ερώτημα.

Και τώρα η εξήγηση.

Αναγκάζομαι, όλοι μας αναγκαζόμαστε, να απαντήσουμε με ένα 'ναι' και ένα 'όχι' σε ένα ερώτημα που δεν είναι για δημοψήφισμα. Είναι ένα ερώτημα που ίσχυε πριν από μερικές μέρες και είναι ρευστό. Ήδη τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ποιος ξέρει τι θα γίνει μέχρι την Κυριακή. Αυτό είναι το πολύ μεγάλο μου πρόβλημα: ότι το δημοψήφισμα είναι βεβιασμένο, και το ερώτημα είναι εσκεμμένα παραπλανητικό, και αυτό το προϊόν επιπόλαιων πολιτικών σκοπιμοτήτων χωρίζει τον λαό για λάθος λόγους σε στρατόπεδα που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν.

Τα δημοψηφίσματα είναι για ερωτήματα απολύτως ξεκάθαρα, όταν υπάρχουν δύο απαντήσεις που οδηγούν οπωσδήποτε σε διαφορετική πορεία και έχουν απολύτως ξεκαθαρισμένα αποτελέσματα. Πρέπει να είναι ερωτήματα που δεν πιέζονται από το χρόνο, και ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Αλλιώς είναι σφυγμομέτρηση. Σφυγμομέτρηση με όμηρο έναν λαό, με αποτελέσματα πολύ σοβαρά και άμεσα χειροπιαστά.

Αυτό το δημοψήφισμα είναι εντελώς λάθος. Είναι απολύτως πιεστικό χρονικά. Το ερώτημα όχι μόνο δεν είναι σταθερό και ξεκάθαρο ('ΤΑ ΜΕΤΡΑ'), αλλά ελάχιστοι από εμάς έχουμε τα εφόδια για να τα καταλάβουμε και να τα εκτιμήσουμε.

Οπότε ο κόσμος αντιδρά με το συναίσθημα, και όχι με τη λογική του. Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε. Ως λαός έχουμε και μια τάση στο συναίσθημα και αυτή η εβδομάδα είναι σαν ομαδική ψυχανάλυση ενάντια στη μαμά μας.

Όταν ρωτάς κάποιον 'μήπως θέλεις να υποφέρεις κι άλλο;' δεν είναι πιθανό να απαντήσει 'ναι', και αυτοί που ρωτούν, αυτό το ξέρουν πολύ καλά. Όταν κάποιος δεν ξέρει με ποιον τρόπο θα υποφέρει αν πει 'ναι' κα με ποιον τρόπο θα υποφέρει αν πει 'όχι', αν επιπλέον του λείπουν τα εργαλεία για να κάνει υποθέσεις, και του λες ότι έχει μια εβδομάδα για να αποφασίσει, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υποθέσει βασιζόμενος στα αντανακλαστικά του. Τα αντανακλαστικά του είναι 'σε ποια ομάδα ανήκω;' και όχι 'τι με συμφέρει περισσότερο'. Η απάντηση θα είναι συναισθηματική. Δεν θα είναι η απάντηση στη ερώτηση. Είναι απάντηση στο φόβο, και η απάντηση στον φόβο είναι 'όχι'. Θες να πονέσεις; Φυσικά και δεν θέλω!

Πολλοί από όσους υποστηρίζουν το 'όχι' πιστεύουν ότι το κάνουν επειδή είναι ανένδοτοι, ή επειδή δεν φοβούνται, ή επειδή δεν έχουν κάτι άλλο να φοβηθούν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουν κουραστεί να φοβούνται, και αυτό είναι εντελώς άλλο πράγμα. Προσπαθούν να ξορκίσουν τον φόβο, να τον διώξουν, δείχνοντας αυθάδεια και απειθαρχία. Παράλληλα δεν πιστεύουν ότι η καταστροφή είναι μια πιθανότητα. O ίδιος φόβος τους εμποδίζει να δουν αυτή την πιθανότητα ξεκάθαρα. Έχουν την ελπίδα ότι η Ελλάδα στο τέλος θα τα καταφέρει, γιατί έτσι μας έχουν μάθει. Ότι η Ελλάδα στο τέλος τα καταφέρνει. Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτό που έχει καταφέρει η Ελλάδα αυτά τα λίγα χρόνια που έχει δημοκρατία είναι να μην είναι ο παίκτης που θα μπορούσε να είναι μέσα στην Ευρώπη, παρά το κλίμα της, το φυσικό της περιβάλλον, την ευνοϊκή της θέση, και έναν λαό που έχει όλα τα προσόντα να διαπρέψει. Έχει καταφέρει να πάρει λάθος αποφάσεις και το έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά, για πολλές γενιές. Τώρα ζούμε μια τέτοια ιστορική στιγμή. Θα δούμε αν έχουμε μάθει κάτι από τα λάθη μας. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο μύθο της ανίκητης Ελλάδας;

Δεν είναι μάχη μεταξύ δεξιών και αριστερών. Δεν είναι μάχη μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Τα πράγματα έχουν ανακατευτεί πια, υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι μέσα στο ίδιο επάγγελμα, αριστεροί και δεξιοί στην ίδια κυβέρνηση άλλωστε. Σας εκλιπαρώ, μην ψηφίσετε σύμφωνα με αυτό που κάνει η ομάδα στην οποία νομίζετε ότι ανήκετε. Ψηφίστε σύμφωνα με την ομάδα στην οποία θέλετε να ανήκετε. Για τους περισσότερους Έλληνες αυτή η ομάδα είναι η Ευρώπη. Το έχουμε ήδη δηλώσει. Θα ψηφίσω 'ναι', χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι από τις λίγες φορές που δεν έχω καμία αμφιβολία. Κακώς τίθεται αυτό το ερώτημα, αλλά αφού φτάσαμε ως εκεί, η απάντηση είναι 'ναι', γιατί θέλω να ελέγχω το μέλλον μου.

ΥΓ. Όσο για αυτούς που πιστεύουν ότι το 'όχι' δεν οδηγεί στην έξοδο: μπορεί και να μην οδηγεί. Όμως αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες αδειάζουν, τα λεφτά τελειώνουν μέσα σε λίγες μέρες, και είμαστε ακόμη μέσα στην Ευρώπη. Αυτό είναι το 'όχι', και είμαστε ακόμα στη αρχή του. Τα χρέη οδηγούν σε καταστροφή, και σε ατομικό επίπεδο, και σε συλλογικό, και η *μαζική* φτώχια φέρνει αναξιοπρέπεια. Η φτώχια αφαιρεί και όσα χαρτιά διαπραγμάτευσης υπάρχουν. Δεν είναι εκφοβισμός. Όποιος έχει ζήσει με απλήρωτες πιστωτικές, έχει δει μόνο ένα κλάσμα αυτής της πραγματικότητας.

145

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Εκτός του ότι θεωρώ το δίλημμα που μας τίθεται επίπλαστο και γι' αυτό επιλέγω τη λύση της αποχής (με την έννοια του δε θα διαλέξω σκοινί να κρεμαστώ/δε θα νομιμοποιήσω με την ψήφο μου κανενός τύπου καταστροφή), έχω να προσθέσω και το εξής: Το μόνο μας (όπως λέχθηκε παραπάνω) πολιτικό δικαίωμα δεν είναι το δημοψήφισμα ή οι εκλογές. Είναι και το συνέρχεσθαι στους δρόμους. Είναι και η απεργία στους χώρους δουλειάς. Διαβάζοντας αυτές τις μέρες το "Οι μέρες αφηγούνται" του Eduardo Galeano, ξαναθυμήθηκα πότε οι λαοί γράφουν ιστορία. Πότε γίνονται υποκείμενο των εξελίξεων και όχι παθητικοί δέκτες μέτρων κι άλλων μέτρων ή πολιτικών που τους κρατούν στη γωνία.
Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να συγκρατηθεί αυτές τις μέρες γιατί αυτά που διακυβεύονται μας αφορούν όλους. Δεν αμφιταλαντεύομαι ούτε για μια στιγμή για το τι θα ψηφίσω. Το πόσο ανήθικο είναι το δημοψήφισμα αποδιεκνύεται από το ότι όλοι ανεξαρτήτως του τί θα ψηφίσουν επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από το συναίσθημά τους. Από το φόβο τους, την αγανάκτησή τους, την εκδίκηση που θέλουν να πάρουν. Αν ήταν ένα τυπικό ερώτημα δημοψηφίσματος π.χ "είστε υπέρ ή κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων" δεν νομίζω ότι θα αποφασίζαμε υπό το καθεστώς αυτών των συναισθημάτων. Οπότε θα είχε και νόημα να κάνεις δημοψήφισμα για να δεις ποια είναι η επικρατούσα άποψη. Τώρα όμως? Καταλαβαίνω όλους αυτούς που επιθυμούν να απέχουν γιατί αισθάνονται εξαπατημένοι από το ερώτημα που τους τίθεται. Έπειδή όμως δε μιλάμε για εθνικές εκλογές αλλά για δημοψήφισμα πιστεύω πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αφήσει κάποιος κάποιους τους άλλους να αποφασίσουν για αυτόν. Δεδόμένου μάλιστα ότι κανείς δεν γνωρίζει πως θα ερμηνευτεί αυτή η αποχή.
ευχαριστώ για την απάντηση Α, μπα.συμφωνώ σε όλα σχεδόν τα σημεία. προσωπικά ψηφίζω ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ και το θεωρώ ανήθικο που γίνεται. Αν ήταν μέσο πίεσης προς της Ευρώπη, απέτυχε, και τώρα αποτυγχάνει και σε εσωτερικό επίπεδο. Πετάνε το μπαλάκι στο λαό να αποφανθεί για κάτι που δε γνωρίζει.Θυμώνω, εξοργίζομαι.Θα έπρεπε να υπάρχει μια διαδήλωση ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
"αν ήταν μέσο πίεσης προς την Ευρώπη απέτυχε" αυτό δεν μπορείς να το πεις πριν γίνει..."πετάνε το μπαλάκι στο λαό για κάτι που δε γνωρίζει" δε γνωριζεις οτι με το νεο μνημονιο θα μειωθουν κ αλλο οι μισθοι και οι συνταξεις;δε γνωριζεις οτι θα κοπουν κοινωνικες παροχες;δε γνωριζεις οτι θα αυξηθει η ανεργια;δε γνωριζεις οτι θα αυξηθουν οι αυτοκτονίες;δε γνωριζεις οτι θα αρχισουν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα λιμάνια/αεροδρόμια θα πουληθουν στους ξένους;.......
Εσύ γνωρίζεις ότι θα αυξηθούν οι αυτοκτονίες;Ουάου, που λέει κι ο ήρωάς σου, έχεις κληρονομικό χάρισμα...Για τα υπόλοιπα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση. Ας ξοδέψει σοφά τα δανεικά που θα πάρει κι ας μην τα σπαταλήσει σε σάντουιτς ΔΕΗτζήδων. Όμως έχει δείξει περίτρανα ότι αυτό ακριβώς θα κάνει.Πώς μπορείτε πια κι αναμασάτε τα συνθήματα των απατεώνων έτσι άκριτα; Τόσο σανό πια;
Parapera επειδή βλέπω αναφερεις συχνά τον σανό, κάπου υπάρχει το alter ego σου με το όνομα Άλεν Ντελόν. Και 3-4 άλλοι ακομα που λένε ακριβώς τα ίδια (παίζει να είναι και το ίδιο άτομο..)
@ La vie en rose Κάνεις λάθος. ΔΕΝ αναφέρω συχνά το σανό.Ίσως με μπερδεύεις με τους 3-4 που φαντασιώνεσαι ότι είμαστε το ίδιο πρόσωπο (στη λασπολογία είσαστε μανούλες εκεί στο κόμμα).
Αγαπητη/ε για αυτό το ποστ μιλάω, δεν σε παρακολουθώ ξέρεις. Τον σανό τον ανεφερες σε δύο διαφορετικά σχόλια ΕΔΩ.Επίσης δεν εννουσα ότι εσυ είσαι το ίδιο πρόσωπο με αυτούς αλλά οτι αυτοί οι 3-4 είναι το ίδιο. Την παρένθεση στην επιστρέφω.
μίλησα πριν λίγο με φίλο μου που δουλεύει σε τράπεζα και μου είπε πως αν κάποιος από τους εργαζόμενους (της τράπεζας) υποστηρίξει στα social media το ΟΧΙ κινδυνεύει με απόλυση. σε άλλες μεγαλοεπιχειρήσεις οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να πάνε γκρουπάκι (απουσίες δε γίνονται δεκτές) στη διαδήλωση υπέρ του ΝΑΙ.το δήλωσα και σε άλλο σχόλιο οτι επιλέγω να απέχω, δεν το ανέλυσα αλλά συμφωνώ ουσιαστικά με την τσούχτρα, και επιπλέον επειδή το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ το να υπάρχει τέτοια ασάφεια σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Και οι 2 πλευρές έχουν σοβαρά και σωστά επιχειρήματα αλλά γιατί δεν καταλαβαίνετε ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΠΛΕΥΡΕΣ! Θα έπρεπε να είμαστε όλοι στην ίδια και ότι κάθε ναι και κάθε όχι τον ίδιο φόβο κρύβει από πίσω. μας σκόρπισε ο φόβος και δεν βλέπουμε ότι ζούμε σε ένα ριάλιτι με σκοπό το κέρδος των άλλων. Κάποιοι τώρα που μιλάμε παίζουν στοίχημα με το αν θα υπάρξει grexit και εμείς θα κατηγορούμε εσαεί τους "άλλους" που φοβήθηκαν και ψήφισαν >____< . Ρε Λένα εσύ μου έμαθες να μην αναλώνομαι σε ψέυτικα διλήμματα....
Εδώ άλλοι εργοδοτες-στελεχη Ν.Δ απειλούν η' θα έρθεις να διαδηλώσεις στο "μένουμε Ευρώπη" η' δεν πληρώνεσαι. Έγινε θέμα με έναν αλλά αν πω όνομα θα κοπω στο μοντάζ μάλλον.
Τα όσα περιγράφεις από μόνα τους δείχνουν πολλά...Θα προσθέσω και τις ιστορίες συνομωσίας που άκουσα μεταξύ καφέ και τηλεφώνου, πως δήθεν στα κεντρικά της ευρωπαϊκής τράπεζας έχουν ήδη τυπωθεί δραχμές.Και μετά από τέτοια περιστατικά ακούμε το "ναι" είναι η λογική. Το "όχι" το συναίσθημα. Καμία συναίσθηση δηλαδή.Το πρόβλημα είναι πως και στις δύο περιπτώσεις, η οικονομία της χώρας πάει για φούντο, και αυτοί που πραγματικά κερδίζουν από το όποιο αποτέλεσμα, είναι οι όσοι, όπως λες, στοιχημάτισαν.Και αυτό που εμένα με θλίβει, είναι ότι εκτός από κατεστραμμένοι (που αμφιβάλλω πλέον αν μπορούμε να το αποφύγουμε, ανεξαρτήτως αποτελέσματος) καταλήγουμε επιπρόσθετα ΚΑΙ διχασμένοι.Αν πραγματικά η Ευρώπη ήθελε να διαπραγματευτεί, αν πραγματικά η πρόταση δεν επρόκειτο να ισχύσει, για ποιό λόγο δε βγήκαν δημοσίως να πούνε: "Δεδομένου του γεγονότος ότι ψηφίζετε επάνω σε κάτι ανυπόστατο, η πορεία της χώρας θα κριθεί όχι από το δημοψήφισμα, αλλά από τις επόμενες διαπραγματεύσεις", ενώ αντιθέτως άλλος λέει το ένα και άλλος το άλλο, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας;
Διαβάζω τη στήλη καθημερινά και είναι η πρώτη φορά που απογοητεύτηκα, και μάλιστα με 2 πράγματα: 1ον που επέλεξες να τοποθετηθείς εδώ, σε μία συγκεκριμένη θεματικά στήλη, και έτσι δεν διάβασα τις αναμενόμενες 7 ερωτοαπαντήσεις και 2ον με την ίδια τη θέση σου! Συμβαίνουν κι αυτά, δεν γίνεται να συμφωνούμε όλοι με όλα! Θα ήθελα όμως, μια που επέλεξες να εκφράσεις την άποψή σου μέσω της στήλης σου, να εκθέσω και τη δική μου άποψη επί του θέματος, αρκετά σύντομα, χωρίς να σας κουράσω.Θα ψηφίσω ΟΧΙ, για τον εξής λόγο: προ εξαμήνου περίπου, ο ελληνικός λαός, με τις εκλογές που διεξήχθησαν, επέλεξε την κυβέρνησή του, ανατρέποντας τις μέχρι εκείνη τη στιγμή χρόνιες, δοκιμασμένες και δικομματικές επιλογές του. Η κυβέρνηση αυτή, ζητά ξεκάθαρα να ψηφίσουμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που προκήρυξε, για τους λόγους που μόνο η ίδια ξέρει. Επιλέγω, λοιπόν, πολύ απλά, να την στηρίξω σε αυτό που έχει επιλέξει να κάνει, έστω και αν δεν την ψήφισα στις προηγούμενες εκλογές.
Το επιχείρημα υπέρ του "ναι" ποιό είναι, γιατί δεν κατάλαβα; Ψηφίζω "ναι" γιατί θέλω να μείνω Ευρώπη; Δηλαδή γιιατί θέλω να έχω Ευρώ στην τσέπη μου;Για να μην ξαναλέω τα ίδια, με καλύψανε απόλυτα οι υπέρ του "όχι" τοποθετηθέντες. εξωγήινη, bagle, sissy, fedora, mplr, freepress, aquarius, αμύριστο λουλούδι, mayhem, nayakepler σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου.Ως προς το θέμα Ευρώπη να πω τα εξής: τα τελευταία χρόνια είμαστε στην ΕΕ, και στο Ευρώ, αυτό όμως δεν μας κάνει Ευρωπαϊκό κράτος με την έννοια του ανεπτυγμένου. Μας κάνει απλά ένα κράτος στο οποίο οι συναλλαγές γίνονται σε ευρώ. Πλανάστε οικτρά. Δεν "θα" γίνουμε Ουγκάντα, είμαστε ήδη. Έχω ζήσει σε φτωχή χώρα της Αφρικής με διάφορους Ευρωπαίους και σας πληροφορώ ήμουν η μόνη χωρίς θέμα προσαρμογής. Η μόνη διαφορά ήταν ότι στην Ελλάδα είχα στην τσέπη μου ευρώ και όχι δηνάρια. Όλα θέμα Lif(€)style είναι τελικά;
Λένα μου καλωσόρισες στην πόλη!Χειρότερη περίοδο δε θα έβρισκες,και να το κανόνιζες!Σχετικά με όσα λες,είμαι εντελώς μαζί σου,και για κάποιους επιπλέον λόγους. Διαφωνώ απολύτως με όσους λένε ότι δε θα έπρεπε να πεις τη γνώμη σου για τον απλούστατο λόγο ότι εδώ ο κόσμος σε ρωτάει κι εσύ λες τι πιστεύεις.Γιατί να υπάρξει εξαίρεση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα;Απλά να προσθέσω τα εξής:1.Ο Yanis χθες δήλωσε ότι η κυβέρνηση «Δεν είχε ούτε εντολή για μία μη βιώσιμη λύση, ούτε για ρήξη, γι' αυτό πάει σε δημοψήφισμα». Μας λέει δηλαδή ότι το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε μη βιώσιμη λύση και το ΟΧΙ σημαίνει ρήξη,σωστά;2.Από χθες,γίνεται crowdfunding από έναν Βρετανό στο indiegogo,να μαζευτούν χρήματα υπέρ της Ελλάδας.Στο crowdfunding συμμετέχει κόσμος απ'όλη την Ευρώπη.Την Ευρώπη που εμάς μας ξινίζει και την κατηγορούμε για όλα μας τα δεινά.Σ'αυτή την Ευρώπη,έχουν βρεθεί ως τώρα 83000 άνθρωποι που έχουν προσφέρει συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ για εμάς,που τους λέμε γερμανοτσολιάδες και υποταγμένους.Ντροπή;Κάποιος;Anyone???Αυτά.Κατά τα άλλα παιδιά μη σκοτωνόμαστε και μεταξύ μας,αν ο άλλος δεν έχει την ίδια γνώμη με εμάς δεν είναι κατώτερο θηλαστικό,cool.
2-3 πράγματα χωρίς εχθρική διάθεση.Βλέπω πολύ πολιτισμένες συζητήσεις σήμερα. Θα μπορούσαμε να βριζόμαστε, αλλά μας θαυμάζω όλους που αντί να το κάνουμε καθόμαστε και μιλάμε με επιχειρήματα. Δεύτερον το crowdfunding campaign έχει στόχο το 1,6 δις και δε θα πάρει τίποτα η Ελλάδα αν δε μαζευτεί. Και μην ξεχνάμε ότι πέφτει μετά φορολογία και ποσόστωση. Και άρχισε 3 μέρες πριν, όχι χτες. Τέλος, δε μισούμε όλοι όλους τους Ευρωπαίους. Απλά όπως ο τυχαίος Ολλανδός μπορεί να σιχαίνεται τον τυχαίο Έλληνα έτσι και ο τυχαίος Έλληνας μπορεί να σιχαίνεται τον τυχαίο Γερμανό. Δεν το κάνουμε όλοι, δεν το κάνουμε αδιακρίτως με όλους, οπότε μην τσουβαλιάζεις πλιζ. Δε νομίζω ότι όσοι γράφουν εδώ λένε τους Ευρωπαίους γερμανοτσολιάδες και υποταγμένους πάντως. Η αλληλεγγύη είναι κάτι που το έχουμε όλοι.
Ε αφού ξεκίνησε το crowdfunding πριν 3 μέρες και όχι χθες αλλάζουν όλα και ανακαλώ όσα είπα!Σοβαρά τώρα,αυτό που είπα είναι ότι η Ευρώπη δείχνει αλληλεγγύη και πρέπει να το σκεφθούμε αυτό δύο φορές πριν πούμε ότι δεν θέλουμε να είμαστε ισότιμο μέλος της και σαν παράδειγμα χρησιμοποιησα τη δράση στο indiegogo.Ξέρω ακριβώς πως λειτουργεί το σύστημα του indiegogo αλλά σ'ευχαριστώ πολύ που το εξήγησες.Δεν είπα ότι οι λέξεις υποταγμένος και γερμανοτσολιάς γράφτηκαν εδώ μέσα,αλλά ακούγονται πολύ αυτές τις μέρες.Πραγματικά,η αυτοσυγκράτησή μας είναι εντυπωσιακή.Φιλικά,πάντα.
Εγώ κι αν είμαι παιδί της Ευρώπης, μεγαλωμένη στην Γερμανία με Ελληνικές ρίζες υποστήριξα οτιδήποτε είχε σχέση με την ιδέα της Ευρώπης! Αλλά η Νομισματική Ένωση έχει αποτύχει κατά την γνώμη μου. Η λιτότητα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα γιατί και στην 'πλούσια Γερμανία' ανεβαίνουν ολοένα τα ποσοστά της φτώχειας που άρχισε σταδιακά μετά το 2000. Οι χρυσές εποχές του 80' δεν θα ξαναγυρίσουν. Ο κόσμος ζει σχετικά καλά εδώ αλλά αυτοί που επιζούν αυξάνονται ολοένα σε μια χώρα που έχουν την μεγαλύτερη παραγωγικότητα και είναι νούμερο ένα στις εξαγωγές παγκόσμια. Που είναι πλούσια και 'εργατική' υποτίθεται που είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμια επίπεδο. Νταμν, δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για γίνει βιώσιμη;Σίγουρα το Δημοψήφισμα είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω και είναι δύσκολο να πάρει κανείς κάποια απόφαση που αφορά την καθημερινότητα κάποιου άλλου. Αλλά αν αυτοί που θα ψηφίσουν όχι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το άγνωστο τότε αυτό σημαίνει ωριμότητα για μένα, ευπρόσδεκτη και αξιοθαύμαστη!
Λένα, το ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν θα έπρεπε να είναι αυτό που τίθεται, το λένε πολλοί. Αν πραγματικά το πιστεύεις ρίξε άκυρο, μην το τροφοδοτείς..Τώρα, γαι το άν θα έπρεπε εξ'αρχής να μπούμε Ε.Ε, ας δούμε όλοι αυτό το 20λεπτο βίντεο με πολλά που "πέρασαν" στο ντούκου και ίσως αλλάξουμε λίγο-αν όχι ριζικά-τον τρόπο που φτάνουμε σε συμπεράσματα..http://thesecretrealtruth.blogspot.gr/2014/05/blog-post_5640.html?spref=fb&m=1
Πραγματικά απογοητεύτηκα Λένα από αυτά που έγραψες σήμερα. Μπορεί να μην κατέχω τα οικονομικά αλλά σίγουρα μπορώ να ερμηνεύσω σωστά την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την προκαταβολή 100% του φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση 400εκ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες και τόσα άλλα που προτείνουν. Γιατί λοιπόν να είναι συναισθηματικό το ΟΧΙ που θα ψηφίσω; Εκτός κι αν εννοείς ότι θα πηγάζει από την οργή μου που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι 250 ευρώ πλέον για να ζήσουν, θα κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά μαγαζάκια κλπ κλπ. Κι αν αυτά τα μέτρα ήταν για μια απλή παράταση, φαντάσου τι θα ζητήσουν για το διετές πρόγραμμα αν απαντήσουμε ΝΑΙ. Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο ακριβώς θεοποιούμε το ευρώ. Ας είναι δραχμή, ας μετράμε σε οβολούς, το θέμα είναι τι πολιτική ακολουθείται, όχι ποιο νόμισμα έχουμε. Μπορούμε να είμαστε στην Ευρώπη και χωρίς να είμαστε στο ευρώ (όπως η Αγγλία).Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω με ποια λογική θα ψηφίσει κάποιος ΝΑΙ. Ειδικά εσείς που ζείτε μόνιμα στο εξωτερικό και περνάτε ζάχαρη σε σύγκριση με εμάς τους εξαθλιωμένους, αφήστε μας να κάνουμε έστω αυτή την τοσοδά επαναστασούλα απέναντι στους κυρίαρχους Ευρωπαίους, μπας και δούμε μια άσπρη μέρα. Απλώς μην ψηφίσετε. Πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη, να καταλάβουν πως δεν θα σκύψουμε άλλο το κεφάλι. Φτάνει. Φαίνεται ότι το δημοψήφισμα έχει ταρακουνήσει τα νερά από το ότι έχουν θορυβηθεί. Αλλιώς θα έβγαιναν και θα έλεγαν, ό,τι και να ψηφίσετε, ποσώς μας ενδιαφέρει. Ειλικρινά το ότι είναι υπέρ του ΝΑΙ, τα κόμματα που μας έριξαν στον γκρεμό, δεν σας λέει τίποτα;
Θα ήθελα να πω πως διαβάζοντας το μανιφέστο της Λένας και τα πρώτα σχόλια απογητεύτηκα και ένιωσα μεγάλη θλίψη..απέραντη.. Χαίρομαι όμως που επανήλθα να διαβάσω και άλλα σχόλια. Τώρα νιώθω λίγο καλύτερα και χαίρομαι που υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι εκεί έξω. Σας ευχαριστώ εξωγήινη, bagle, sissy, fedora, mplr, freepress, aquarius, αμύριστο λουλούδι κλπ παιδιά γιατί μου δώσατε μια ανάσα αισιοδοξίας μακριά από κουτόχορτα και σανό. :))
Αυτό το τελευταίο βασικά. Όταν έχεις τον Άδωνι να βγαίνει και να λέει "ναι"*10^23 φορές με τόσο πάθος πώς είναι δυνατόν να μη σκιάζεσαι? Και συμφωνώ μαζί σου, εμείς στο εξωτερικό είμαστε σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες και δεν έχουμε ζήσει την εξαθλίωση από κοντά. Έρχομαι πλέον μια φορά το χρόνο και βλέπω άλλα πράγματα από αυτά με τα οποία μεγάλωσα. Μαυρίζει η ψυχή του οποιουδήποτε με τόση κατάντια γύρω του.Είτε στο ευρώ είτε στη δραχμή το ότι δεν έχουμε παραγωγή σαν χώρα δεν αλλάζει. Κάποτε που είχαμε και δεν πληρώνονταν οι εργάτες κλείνανε οι κλωστοϋφαντουργίες, κλείνανε εταιρείες ελληνικές, οι μόνες που είχαμε και τώρα τι μένει; Τίποτα. Χώρα που δεν έχει παραγωγή είναι καταδικασμένη εξαρχής, με ό,τι νόμισμα και να είναι.
Εκτος απο τους υπεροχους Γεωργιαδη,Βενιζέλο, Σαμαρά, Βορίδη,Καμίνη προσθετω υπερ του ναι: Κ.Μητσοτάκης, Κ.Καραμανλής, Γιάννος Παπαντωνίου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιωργος Παπακωνσταντινου καθώς και αλλα "ιερα τερατα" που ανήκουν στο χρονοντουλαπο της ιστορίας. Α! και ο Ανθιμος
Για ποια Ευρώπη μιλά η Α,μπα;Σίγουρα δεν μπορεί να εννοεί των λαών.Επιπλέον,πόσο διαρκούν τα δανεικά;Χωρίς παραγωγή πλούτου και με συντριπτικά υπέρογκες εισαγωγές;Αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν απαντηθεί από κανέναν,κατά την άποψή μου,πρώην,νυν και μελλοντικούς.Μάλιστα,δεν έχει καμία σημασία αν θα ανήκουμε σε κάποια ένωση ή όχι,για να διεκπεραιωθεί αναδιοργάνωση της παραγωγής.Αν υπήρχε όντως παραγωγή,θα μας υποδέχονταν ακόμη και στην Alpha Centauri Union,για όλους τους λόγους,αγαθούς και μη. Το δημοψήφισμα με αφήνει αδιάφορο,γιατί είτε εντός,είτε εκτός,είμαστε καταδικασμένοι. KEEP CALMLISTEN TO METAL HEADBANG
Παραθέτω τη συνέντευξη του εξαιρετικού καθηγητή μου από την ίδια τη lifo: http://www.lifo.gr/team/apopseis/58854 Όσο για αυτά τα οποία καταθέσατε κυρία Φουτσίτζη (με συγχωρείτε αν τόνισα λανθασμένα το επώνυμό σας) έχω να δανειστώ μια ατάκα: "από εκεί που βρίσκεσαι, βλέπω κι εγώ τη λάμψη".
Πράγματι, πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη, μας δείχνει και μια άλλη όψη. Κρίμα που συνοδεύεται από ένα (ένα προς το παρόν τουλάχιστον) ελεεινό σχόλιο από κάτω.
Όλες αυτές τις μέρες είμαι ιδιαίτερα μετριοπαθής με όσα ακούω. Η δική σου όμως παρέμβαση (γιατί διάλεξες άραγε να δημοσιεύσεις τις θέσεις σου για το δημοψήφισμα;) με βγάζει εκτός εαυτού. Και ξέρω ότι είναι λάθος να εξοργίζομαι γιατί όλοι έχουν το δικαίωμα της έκφρασης και της γνώμης, αλλά έτσι νοιώθω και δεν μπορώ να το κρύψω. Λες ότι δεν πιστεύεις σε αυτό το δημοψήφισμα και στο ερώτημα του (συμφωνώ απόλυτα) αλλά δεν διστάζεις να πάρεις θέση. Αν άνθρωποι με την παιδεία και οξυδέρκεια σου δεν αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι ανατροπής μιας εκλεγμένης κυβέρνησης (είτε την ψήφισαν είτε όχι –εγώ δεν την ψήφισα-) δεν υπάρχει σωτηρία. Κάτι τελευταίο… δεν αντέχω το ότι θα αποφασίσεις για μένα όταν είσαι κάτοικος εξωτερικού. Ορίζεις το μέλλον μου αλλά δεν θα λουστείς κανένα από τα μέτρα που θα νομιμοποιήσει η ψήφος σου. Ένας από τους πιο φανατικούς σου αναγνώστες…
Μόνο για το τελεύταίο κομμάτι του σχολίου σου, έχω μια κάποια ένσταση.Το ότι ζεις στο εξωτερικό, δεν πάει να πει ότι δε σε ενδιαφέρει το μέρος που μεγάλωσες, οι δικοί σου που έχουν μείνει πίσω και επίσης, όταν μεταναστεύεις σε άλλη χώρα, δε σημαίνει ότι κλείδωσες την πόρτα πίσω σου και πέταξες τα κλειδιά. Μπορεί να θες να γυρίσεις σύντομα ή λιγότερο σύντομα και φυσικά η απόφαση αυτή επηρεάζεται από την κατάσταση στη χώρα.Έδω να σου παραθέσω αυτό: http://www.bbc.co.uk/news/uk-32872211 ... και να θέσω το αντεπιχείρημα ότι άλλοι θα ψηφίσουν για μένα, αλλα τα αποτελέσματα θα τα 'λουστώ' κι εγώ.
Η κυβέρνηση το αποφάσισε το δημοψήφισμα, έπαιξε δηλαδή πολιτικό παιχνίδι στον εαυτό της;Ε, τότε κακό του κεφαλιού της. Κι αυτό την κάνει περισσότερο αναξιόπιστη.Για να φτάσουμε στις εκλογές του Ιανουαρίου, παίχθηκε πάλι ένα πολιτικό παιχνίδι. Έτσι είναι η πολιτική και οι πολιτικοί. Όποιος δεν θέλει να επηρεάζεται από τις γνώμες των άλλων, μπορεί να κλείσει τα αυτιά του και τα μάτια του και να εμπιστευθεί το ένστικτό του.
Λένα εσύ λείπεις. Δεν θα πληρώσεις τα σπασμένα της απόφασης σου. ΘΕΩΡΗΤΙΚΆ ναι, ωραίο είναι να είμαστε "Ευρώπη". Αλλά πιστεύεις οτι είμαστε; Πιστεύεις οτι έστω κοντεύουμε να γίνουμε; Στην Γαλλία αν μείνει μια γυναίκα έγκυος και είναι ανύπαντρη θα παίρνει 1000 ευρώ το κάθε παιδί που κάνει μέχρι να γίνει το παιδί 18. Μένουν σε σπίτια του κράτους 65 τετραγωνικά 300 ευρώ ενοίκιο-κοινόχρηστα αν έστω ο ένας απ το ζευγάρι-χωρίς να είναι παντρεμένοι- είναι άνεργος. Επίσης το επίδομα ανεργίας δεν είναι 350. Είναι όσα ήταν ο μισθός σου. Για να μην αναφέρω οτι εκεί ο κατώτατος μισθός είναι τα 1200. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ; Όλες οι χώρες έχουν χρέος. Γιατί στοχοποιούνται συγκεκριμένες χώρες απο το ΔΝΤ; Διάβασα -όπως οι περισσότεροι- αυτό το άρθρο του νέου επιχηρήματία προς τον Alexis. Ναι φίλε, καλή ιδέα να προσλάβεις 20 άτομα με 400 ευρουλάκια μισθό. Ότι να 'ναι ακούω απο επιχειρήματα σε όσους θέλουν το ΝΑΙ. Εγω παιδιά σας μιλάω ειλικρινά, θα ψήφιζα ΝΑΙ αν μιλάγαμε για ισότιμα δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη. Τότε εννοείται θα έλεγα "ναι στην Ευρώπη". Αυτό με νοιάζει εμένα. Λένα, δεν γίνεται να μην βλέπεις πως οι άνθρωποι πανικοβάλλονται επειδή τους ταΐζει η τηλεόραση σκουπίδια και γι αυτό βγάζουν τα λεφτά από τις τράπεζες. Εγώ ευτυχώς, με έχουν απλήρωτη 5 μήνες στην δουλειά (να ναι καλά οι άνθρωποι) και δεν είχα λεφτά στην τράπεζα να βγάλω. ουφ αν δεν τα έλεγα θα έσκαγα. Τόσες μέρες δεν μιλάω. Καλά να περάσεις όσο είσαι εδώ! Να χορτάσεις ήλιο και ξεκούραση! :)
Αν δεν τρώγανε τα λεφτά οι κομματικοί στρατοί του Δημοσίου θα περισσεύανε μερικά και για τη στήριξη της ανύπαντρης μάνας. ΔΕΝ φταίει η Ευρώπη που οι ελληνικές κυβερνήσεις σπαταλούν τα δανεικά για το τάισμα της πελατείας και την παραμονή τους στην εξουσία. Η τωρινή κυβέρνηση εδώ και 5 μήνες κάνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αυτό. Είμαι άνεργη εδώ και 3 χρόνια και όπως βλέπω ούτε καν έχω περάσει από τη σκέψη τους. Λες να πάω να ψηφίσω αυτό που μου λένε;
Επίσης άμα βγει το ΝΑΙ όπως λες θα είσαι τυχερή που θα μπορείς να φύγεις. Εγώ θα μπορώ να φύγω άμα βγει το ΟΧΙ και είμαστε εκτός ΕΕ; Να πάω ΠΟΥ; Στη Ζιμπάμπουε και τη Σομαλία που είναι η νέα μας παρέα; Τα σύνορα θα είναι ανοιχτά;
Και γιατί σου φταίει η Ευρώπη για αυτούς που ψηφίζεις τόσα χρόνια και συμπεριλαμβάνω και τους σημερινούς που διορίζουν με ακόμη πιο κυνικό τρόπο όλα τα πελατάκια τους στο δημόσιο και αδιαφορούν παγερά για την ελληνική οικονομία;Πότε ως χώρα ψηφίσαμε τον μη δημαγωγό,αυτόν που μας λέει την αλήθεια ακόμη κι αν πονάει;Δεν γίνεσαι με ένα κουμπί Ευρώπη.Χρειάζεται δουλειά και υπευθυνότητα.Η Εσθονία βγήκε από τον εφιάλτη του σοβιετικού καθεστώτος και ήδη έχει κράτος ευρωπαϊκό και σύγχρονο.Τους το χάρισαν οι Ευρωπαίοι ή απλώς δούλεψαν σκληρά χωρίς λαϊκισμούς με γνώμονα την σύγκλιση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;
Στην επαρχία έχεις πάει να δεις πώς ξεκοκαλίζουν τα κοινοτικά κονδύλια πίνοντας καφέδες και γλεντώντας στα μπαρ των εθνικών οδών; Πού είναι η παραγωγή της Ελλάδας, πού είναι η βιομηχανία της και η επιχειρηματικότητά της; Εδώ έναν τουρισμό έχουμε και κοιτάμε να μαδάμε τον τουρίστα που έρχεται.Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό του "σοσιαλισμού", του εύκολου κέρδους και των συνδικαλιστικών κεκτημένων. Και φάγανε όλοι τους καλά, με δέκα μασέλες ο καθένας. Όταν τα έχεις χάσει όλα, όμως, για να πετύχεις τα ισότιμα δικαιώματα που ζητάς πρέπει να αποδείξεις ότι το αξίζεις, σηκώνοντας τα μανίκια και αλλάζοντας νοοτροπία. Η λέξη "κεκτημένο" έχει αποκτήσει μια πάρα πολύ αρνητική χροιά στον τόπο μας. Όλοι τα θέλουν όλα χωρίς να προσφέρουν τίποτα. Ο άλλος, συνταξιούχος εφοριακός, από τα 50 του στη σύνταξη, θα ψηφίσει ΟΧΙ. Πώς μπορώ να ταχθώ εγώ δίπλα σε μια τέτοια νοοτροπία, που δουλεύω από τα 18 και θα δουλεύω για 20 χρόνια ακόμα για να πληρώνονται χιλιάδες σαν και δαύτον; Κάτι τέτοιοι είναι που στερούν από τα ταμεία πολύτιμα χρήματα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν χιλιάδες οικογένειες.Λες και το ΟΧΙ θα σταματήσει το πελατειακό κράτος - απεναντίας, θα το γιγαντώσει!Λες και το ΟΧΙ θα κρατήσει τους νέους στην Ελλάδα. Τότε είναι που θα μείνουν μόνο οι παππούδες στην Ελλάδα και οι βολεμένοι κρατικοδίαιτοι.
Θέλω να σου απαντήσω αλλά δεν καταλαβαίνω πως αυτά που λες σχετίζονται με αυτά που ανέφερα. Που κολλάει η επαρχία; Οτι λόγω της νοοτροπίας μας δεν θα γίνουμε Ευρώπη; Ε τότε τι σκάτε όλοι; Για έναν τίτλο; Δεν καταλαβαίνω πως το ΟΧΙ δεν θα κρατήσει τους νέους στην Ελλάδα. Ποιος νομίζεις φωνάζει ΟΧΙ; Οι συνταξιούχοι; Εγω έτσι κ βγει το ΝΑΙ έχω φύγει απο την χώρα κ κάτσε εσύ, η Λένα κ οι λοιποι ΝΑΙΟΙ με 284 ευρω βασικό. Και στην τελική δεν καταλαβαίνω προς τι αυτή η επιθετικότητα των 2 στρατοπέδων. Κάποιοι θα βγούν περισσότεροι στο μέτρημα. Οτι χρειάζονται οι περισσότεροι θα γίνει στην χώρα. Ετσι δεν πρέπει; Εμείς οι Έλληνες λέμε οτι είμαστε της νοοτροπίας "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Γιατί δεν παραδεχόμαστε οτι είμαστε και της νοοτροπίας "αν έχω εγώ κατσίκα και δεν έχει ο γείτονας, να ψοφήσει ο γείτονας παρά να του δώσω γάλα"; Αυτή την στιγμή έχεις γείτονες που χρειάζονται να μην μειωθούν οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια. Να μην καταβληθεί ο φόρος στο 100% στους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μην παγώσουν οι συνταξεις ως το 2021. Αυτό με τα ταμεία είναι άλλη κουβέντα. Το αν και πόσο ένα κράτος μπορεί να είναι κράτος-πρόνοιας,, για εμένα εξαρτάται απο την οικονομική κατάσταση του λαού του. Και πως μπορεί να είσαι σίγουρος/η για το ότι το ΟΧΙ θα γιγαντώσει το πελατειακό κράτος; Δεν αναφέρεις τα επιχειρήματα σου. Ήθελα να ξερα, αν περάσει το ΌΧΙ και βγεί κάτι καλό απο αυτό θα το παραδεχτείτε;
Συγκεκριμένα για τις συντάξεις θέλω να επισημάνω κάτι. Όλοι αυτοί όλα τα χρόνια που εργάζονταν πριν βγουν στη σύνταξη έδιναν μέρος του μισθού τους στο κράτος, τους το παρακρατούσαν δηλαδή, για να τους το δώσει πίσω το κράτος όταν δεν θα μπορούσαν πλέον να δουλέψουν. Είναι δηλαδή λεφτά δικά τους, δεδουλευμένα και τα εμπιστεύτηκαν στο κράτος για να ζήσουν αξιοπρεπώς στα γεράματα. Δεν φταίνε αυτοί αν παίχτηκαν τα λεφτά τους στο χρηματιστήριο (τα δομημένα ομόλογα που λένε) και αναγκαζόμαστε τώρα ουσιαστικά να βουλώσουμε τις τρύπες από την αποτυχία των κυβερνήσεων να αφήσουν τα λεφτά των ταμείων ήσυχα.
Δεν το ξέραμε να τη πληρωσουμε ΟΛΟΙ μας για την επαρχία που εφαγε λεφτά στα μπαρ,τους συνδικαλιστές και τα λαμογια!Με εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία δεχεσαι να θυσιαστεις για κάτι που δεν εκανες. Εγω (οπως και πολλοι αλλοι) δεν έφαγα τίποτα,δεν ψηφισα ποτέ τα δύο μεγάλα κόμματα και δεν δέχομαι να θυσιαστω για πράγματα που δεν έχω καμία ευθύνη. Αυτό ότι οι βολεμενοι θα ψηφίσουν "όχι" είναι δική σου υπόθεση εντελώς. Όπως τους βάζεις όλους του "όχι" σε ένα τσουβαλι,μπορώ τότε να βάλω και εγώ αυτους του "ναι",χρησιμοποιώντας αντίστοιχους επιθετικούς προσδιορισμούς του βολεμενου και του κρατικοδιαιτου, εκτός βέβαια και αν πιστεύεις ότι μητσοτακοσαμαροβενιζελοι και οι βιομήχανοι τάσσονται με το πλευρό των μη ευνοιημένων.
Haifischnet λες "Ο άλλος, συνταξιούχος εφοριακός, από τα 50 του στη σύνταξη, θα ψηφίσει ΟΧΙ. Πώς μπορώ να ταχθώ εγώ δίπλα σε μια τέτοια νοοτροπία, που δουλεύω από τα 18 και θα δουλεύω για 20 χρόνια ακόμα για να πληρώνονται χιλιάδες σαν και δαύτον; "Συγνώμη, με τη Λένα πώς μπορείς να ταυτιστείς, που , προφανέστατα, φτωχή δεν είναι;!
Θα ήθελα αν κάποιος έχει κουράγιο ακόμα να μου εξηγήσει τι δε κατάλαβα καλά.Δεν θα πάω να ψηφίσω. Και εξηγώ.Έχουμε την επιλογή του Ναι και του Όχι που αφορά μια συμφωνία η οποία τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν ισχύει καν.Τι ακριβώς ψηφίζουμε δηλαδή;Να πιστέψουμε τον Βαρουφάκη ή τον Γιούνκερ;Δεν είναι δυνατον να βγαίνει και να λέει ο καθένας το τι μπορεί να σημαίνει η κάθε επιλογή λες και διαβάζουν το φλιτζάνι του καφέ και να πέφτει το βάρος μιας τέτοιας απόφασης (τι αποφασίζουμε;) στον ελληνικό λαό.Παρακαλώ πολύ όποιος θέλει ας μου εξηγήσει γιατί είναι λάθος το να μη πάω να ψηφίσω.(for the record, δεν είμαι καθόλου μα καθόλου ΚΚΕ)
Δεν είναι λάθος να μην πας να ψηφίσεις. Δικαίωμα και επιλογή σου είναι (κι ας θεωρείται "νομικά" λειτουργικό δικαίωμα, δηλαδή δικαίωμα και υποχρέωση μαζί). Ο λόγος που θα σου έλεγα να πας να ψηφίσεις είναι γιατί είναι ο μόνος τρόπος που έχεις να ακουστεί η γνώμη σου. Και ναι, είναι άθλιο το δημοψήφισμα (με τον τρόπο που γίνεται), άδικο να πέφτει το βάρος στο λαό έτσι όπως γίνεται, όμως αν ψηφίσεις θα μπορείς να πεις ότι πήρες θέση. Οι πολιτικοί θα εκμεταλλευτούν το "ναι" και το "όχι" όπως τους βολεύει ό,τι και να κάνεις. Αλλά γιατί να τους χαρίσεις το μόνο πολιτικό σου δικαίωμα;
έχεις δίκιο, εγώ δε το διατύπωσα σωστά. Ήμουν πάντα κατά της αποχής για τους λόγους που αναφέρεις κι εσυ και τώρα βλέποντας τη συντριπτική πλειοψηφία να υποστηρίζει τόσο γρήγορα και τόσο φανατικά το ναι ή το όχι, μούδιασα και λέω μήπως κάνω λάθος? το γιατί δε θεωρώ πλέον ότι κάνω λάθος το έχω υποβάλλει σε άλλο σχόλιο ας μην επαναληφθω
Στο ψηφοδέλτιο, το ερώτημα θα είναι αν εγκρίνεται ή όχι μια τεχνική πρόταση των θεσμών. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες ερμηνείες ως προς αυτό.Ο Ολάντ και ο Γιούνκερ είπαν ότι το ερώτημα είναι και Ναι ή Όχι στο ευρώ. Ο Σόιμπλε (και σήμερα και ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Ντε Γκίντος) είπε ότι ακόμα και αν βγει το Όχι θα συνεχίσουν να είναι ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις.Τον Γιούνκερ των LuxLeaks χαρακτήρισαν την Δευτέρα ψεύτη ακόμα και δημοσιογράφοι που δεν μας πολυσυμπαθούν και ότι ο Ολάντ χθες ζητούσε να γίνει άμεση συμφωνία πριν το δημοψήφισμα, αλλά δεν φάνηκε ούτε να τον λαμβάνει κανείς υπόψη του ούτε να εμμένει αυτός στην άποψη του.Επομένως υπάρχει το ενδεχόμενο οι θεσμοί (ή η Γερμανία, μικρή η διαφορά αν είμαστε λίγο πιο κυνικοί) να δέχθηκαν ήδη το δημοψήφισμα σαν αυτό που το προόριζε η Ελληνική κυβέρνηση:Σαν σφυγμομέτρηση και μέσο πίεσης και διαπραγμάτευσης.
Τι καλά, ΜΑΚΑΡΙ, να μην ψήφιζε ο περισσότερος κόσμος. Βγήκε πρωθυπουργός εκείνος που έλεγε πως θα σκίζει τα μνημόνια και τώρα δίνει το μνημόνιο στα δικά μου χέρια για να το σκίσω εγώ.Για κάτσε ρε ομορφόπαιδο, όταν πας έξω να φας, σου λέει ο σεφ έλα να μαγειρέψεις εσύ άμα δε θες να είναι νόστιμο;
Για να τοποθετηθώ κι εγώ, μιας κι εδώ είμαστε κάπως σαν παρέα που ο καθένας, καθημερινά, λέει τη γνώμη του:Δεν ξέρω αν θα ψηφίσω. Θα επέλεγα με κλειστά μάτια ΟΧΙ, αν ζούσα σε μια χώρα που θα μπορούσε ν'ανταπεξέλθει στις συνέπειες του. Καμία από τις κυβερνήσεις που πέρασαν, ούτε η σημερινή, με πείθουν ότι μπορούν. Κανέναν από όσους είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής δεν θεωρώ ικανό για να βάλει τάξη σ'αυτό κράτος, να το νοικοκυρέψει με τέτοιον τρόπο ώστε να ευημερήσει μελλοντικά. Δεν θέλω να με κυβερνά κανένας ξένος όμως και κανένας Έλληνας δε νιώθω πως αγάπησε τη χώρα μου. Κανείς δεν την προστάτευσε για να μη φτάσει σ'αυτή την κατάντια. Ούτε ΝΑΙ θέλω να ψηφίσω γιατί φυσικά και βρίσκω τα μέτρα απαράδεκτα, γελοία και προσβλητικά. Οι γνώσεις μου είναι πολύ περιορισμένες για να μπορώ να υπολογίσω τις συνέπειες και στις δυο περιπτώσεις. Μέχρι την Κυριακή ακούω τις απόψεις ανθρώπων, στο περιβάλλον μου, που εκτιμώ. Εκείνων που ζητάω τη γνώμη τους γιατί εμπιστεύομαι την κρίση τους ακόμα και σε ασήμαντα ζητήματα, εκείνων που είναι κοντά στα δημοσιονομικά, εκείνων που γνωρίζουν καλά Ιστορία, εκείνων που έζησαν ιστορικά γεγονότα. Παράλληλα παρακολουθώ όσο το δυνατόν περισσότερο τηλεόραση και έχω το λάπτοπ συνεχώς ανοιχτό σε διάφορα σάιτ. Και εκεί κάνω το ίδιο, όπως παραπάνω. Η άποψη της Λένας με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Περίεργο εδώ που τα λέμε, γιατί εγώ είμαι πολύ συναισθηματική και ενθουσιώδης και παρορμητική ενώ η Λένα πιο ορθολογίστρια και τετράγωνη, όπως συνηθίζω να λέω. Έχω διαφωνήσει πολλές φορές, σε βάθος, με τις απόψεις της, μ'έχει νευριάσει και μ'έχει στεναχωρήσει επίσης.Πιθανόν, αν ήμουν καθαρά υπέρ του ΟΧΙ, να μου φαινόταν κι εμένα άσχημο το ότι τοποθετήθηκε, δεν ξέρω. Γκρούπι είμαι, όμως το βρίσκω λίγο τραβηγμένο να λέμε ότι η αυτή η στήλη διαμορφώνει ή επηρεάζει απόψεις. Αλλά ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό, τότε σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι ζήτησαν βοήθεια στα προβλήματά τους από ειδικό, οπότε καλώς συμβαίνει αυτό. Για μένα προσωπικά, αυτό είναι σημαντικότερο από το τι θα ξημερώσει τη Δευτέρα.
Έχω δεκάδες επιχειρήματα υπέρ του "όχι" αλλά αυτό που με κάνει πραγματικά βέβαιη για την επιλογή μου είναι 1) Η χωρίς έλεος προπαγάνδα από κανάλια και site υπέρ του "ναι". To να πεις πως απλώς μεροληπτούν δεν το περιγράφει επαρκώς. 2) Το ποιοί υποστηρίζουν το "ναι". Σημίτης, κρατικοδίαιτο Μητσοτακαίικο, η Ελεωνόρα Μελέτη και η Τζένη Μπαλατσινού του διαπλεκόμενου και ""χρεοκοπιημένου"" Κωστόπουλου (με παρουσία στη συγκέντρωση!!), ο λαικιστής Άδωνης και και και και... ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Με αυτούς αποκλείεται να έχω κοινά συμφέροντα!!!
Ενώ η προπαγάνδα της δημόσιας ΕΡΤ και του ΑΠΕ είναι υπέροχη γιατί υποστηρίζει την επιλογή μας,ε;Όσο για τα κοινά συμφέροντα,έχεις τους χρυσαυγίτες,τον Γιαννακόπουλο,τον Λαζόπουλο,τον Κουρή,τον Καμμένο,τον Νικολόπουλο κοκ...
Ας αφήσουμε, λοιπόν, το συναίσθημα στην άκρη κι ας το δούμε σε πρακτικό επίπεδο. Το «Ναι» σημαίνει ότι ως λαός συμφωνούμε:Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί.Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014.Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ).Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό.Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%.Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021.Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο.Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών.Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.Και η λίστα συνεχίζεται για να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιος νοιάζεται για την πάρτη του και ποιος για το σύνολο. Για μένα, για να μιλήσω συναισθηματικά, η χυδαιότητα και το μίσος που ξεχύνεται τις τελευταίες μέρες από τον λόγο/οχετό πάρα πολλών υποστηρικτών του «Ναι», δεν με στρέφει μόνο υπέρ του «Όχι» αλλά και υπέρ του να φύγω από τη χώρα και να μην ξαναγυρίσω ποτέ.
Γιατί κανείς δεν μας λέει τι σημαίνει και το 'Όχι'; Μήπως γιατί ούτε η ίδια η κυβέρνηση ξέρει; Δεν έχουν παρουσίασει ούτε ένα στοιχειώδες πλάνο για το τι θα συμβεί αν βγει το όχι και το υποστηρίζετε με θέρμη νομίζοντας ότι για όλα φταίνε οι κακοί Γερμανοί και όχι οι Κυβερνήσεις και ο λαός που μια ζωή έμαθε να κυνηγάει το βόλεμα και την καλοπεράση, λεφτά να του δίνουν και να μην τον νοιάζει από πού έρχονται και τις συνέπειες. Θεωρείτε ότι μόνοι μας είμαστε άξιοι και εμείς και οι κυβερνήσεις μας να βγούμε από τον πάτο και να αναστηθούμε ξανά; Η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών άλλα έχει δείξει.Εάν σας αρέσει που και οι ελάχιστες υγιείς επιχειρήσεις που είχαν μείνει να παλεύουν πάνε για κλείσιμο από τη Δευτέρα και μετά, τελικά μας αξίζουν αυτά που παθαίνουμε.
Δηλαδή δεν θα πάνε για κλείσιμο οι επιχειρήσεις αν κληθούν να προκαταβάλλουν τον φόρο της επόμενης χρονιάς;(αν είναι δυνατόν)Το παραμύθι του βολεψάκια Έλληνα που φταίει για όλα δεν το δέχομαι. Εγώ κι εσύ ουδέποτε είχαμε πρόσβαση σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να τα υπεξαιρέσουμε και να τα βγάλουμε στην Ελβετία. Μόνο αυτούς που ξέρουμε ότι πήραν μίζες σε Δήμους και Υπουργεία φτάνουν τα δισ. ευρώ, τι να λέμε τώρα... 15 οικογένειες έχουν καταστρέψει την Ελλάδα και βγάζουν κι άλλα λεφτά στις αγορές από την καταστροφή της. Τι σημαίνει το ΟΧΙ; Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει κανείς ότι θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης; Από κει και πέρα δεν είμαστε μάγοι να ξέρουμε σε τι θα καταλήξουν, δεν θα σκύψουμε όμως κιόλας για να μας ρίξουν ακόμα μεγαλύτερη καρπαζιά. Το ΝΑΙ σημαίνει, ναι Ευρώπη βάλε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, εξαθλίωσε μας εντελώς. Μα αυτό θέλετε;
Από μένα περιμένεις να σου πω τι σημαίνει το «Όχι» Kirky; Γιατί, με είδες να προσπαθώ να πείσω κανέναν για το τι να ψηφίσει; Στην ανάρτηση της Α,μπα τοποθετήθηκα με το σχόλιό μου, επειδή μας εκλιπαρεί να ψηφίσουμε «Ναι» χωρίς όμως κι εκείνη να μας λέει τι θετικό προσφέρει το «Ναι». Μας λέει να μην ψηφίσουμε με βάση το συναίσθημα αλλά κι κείνη στο θυμικό μας απευθύνεται, όχι στη λογική μας. Ε, να λοιπόν μερικές παράμετροι του «Ναι». Θα σου απαντήσω όμως σε δύο σημεία, αν και δεν μου άρεσε ούτε ο επιθετικός σου τόνος, ούτε η χρήση του β’ πληθυντικού προσώπου, που επιδιώκει να με εντάξει… πού, αλήθεια; Πρώτον, εσύ βλέπεις ότι με το «Ναι» θα σωθούν οι επιχειρήσεις; Δεν ξέρω τι τρόπο έχεις βρει (ανασφάλιστη εργασία; Απολύσεις; Ευέλικτο ωράριο; φοροδιαφυγή;), πάντως έτσι δείχνεις ότι εσύ δεν νοιάζεσαι τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι), όχι εγώ. Δεύτερον, λες ότι φταίνε οι κακές κυβερνήσεις κι όχι οι κακοί Γερμανοί (και φυσικά συμφωνώ) κι εννοείς αυτούς που κυβερνούν 5 μήνες; Μα τόσα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (που μεταλλάχτηκε σε Ποτάμι) μας οδήγησαν εδώ και τώρα πραγματικά μου λες ότι πρέπει να εμπιστευτώ τους ίδιους για να «σωθούμε»; Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, εντάξει;
Όταν λέω "κυβερνήσεις" (πληθυντικός) φυσικά και δεν εννοώ μόνο την τελευταία, αλλά όλες αυτές που έχουν περάσει τα τελευταία 30 χρόνια. Επίσης δεν θυμάμαι να ανέφερα πουθενά ότι τα αλλά κόμματα ειναι καλύτερα και ότι πρέπει να τα εμπιστευτείς (κάποιο άλλο post θα διάβαζες μάλλον). Επίσης γιατί πιστευεις ότι με το όχι θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν καλύτερα; 5 μήνες τωρα διαπραγματεύονται και έχουν τη στήριξη του λαού, αυτός τους ψήφισε και τους έκανε κυβέρνηση και δεν κατάφεραν τίποτα, πως είμαστε σίγουροι ότι τωρα θα καταφέρουν;Αυτό που βλέπω εγώ πάντως απο τις τελευταίες μέρες ειναι ότι η χώρα οδηγειται με γοργό ρυθμό σε μια καταστροφή και δεν έχω εμπιστοσύνη ότι οι άνθρωποι που έχουν εξουσία (και οι τωρινοί και οι παλιοί) μπορούν τα σώσουν. Αυτά και να με συγχωρείτε που εξέφρασα μια διαφορετική άποψη, δεν θα ξανασυμβεί.
τι σε κάνει να το λες αυτο; επειδη καποιοι εχουν διαμορφωμένη άλλη άποψη και με επιχειρήματα και όχι "έρχεται η καταστροφή" πάει να πει ότι δε την διαβάσαμε;
northernlight διαβάζω την στήλη τοσα χρόνια και δεν θυμαμαι ποτε να έχεις σχολιασει.Πηγαινε σε άλλα αρθρα να πεις τα δικα σου που πήρες ξαφνικά σβαρνα ολα τα σχόλια.
@La Vie en rose, Έχω σχολιάσει ξανά στην στήλη της Α Μπα αλλά δεν ήξερα ότι πρέπει να έχουμε πάρει πρώτα την έγκριση σου πριν εκφέρουμε μια άποψη που προφανώς σε ενοχλεί.Διαβάζω τη Λένα πάνω από 2 χρόνια καθώς και τα σχόλια πολλών μόνιμων θαμώνων της στήλης.Δεν σχολιάζω τις περισσότερες φορές γιατί με καλύπτουν αυτά που γράφουν κάποιοι άλλοι σχολιαστές.Εγώ πάντως δεν θα σου απαγορεύσω να σχολιάζεις όπου θες όπως κάνεις εσύ που προφανώς διακατέχεσαι από ένα βαθύ πνεύμα δημοκρατικότητας.
Δεν είπε κανεις να ζητήσεις την γνώμη μου για να σχολιάσεις αλλά ξαφνικά βλέπω να απαντάς παντου. Μαλλον αυτή την φορά δεν σε κάλυπταν οι απαντήσεις των θαμώνων φαίνεται οπως τις αλλες φορές. Μπορεί να θίχτηκες για τον Σημίτη ή την Μπαλατσινού που σου είπε η άλλη σχολιάστρια,δεκτό. Τα αλλα για τις απογορευσεις και το βαθύ πνεύμα δημοκρατικότητας κτλ τα προσπερνάω γιατί σε ενα σαιτ είσαι αλλα βλέπω το πήρες σοβαρά το ζήτημα. Υπερβάλλεις με λίγα λογια.
Μία φορά έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε άμεσα μια απόφαση που εμάς θα αφορά και αντί να σκεφτεί ο καθένας ή να ψαχτεί αρχίσαν όλοι να κλαίγονται. δεν ανήκω σε καμία παράταξη στο πανεπιστήμιο ούτε ψηφίζω μόνιμα κάποιο κόμμα αρα όλο αυτό δεν εχει καμία σχέση με πολιτκές ιδεολογίες. Αλλά είμαι υπέρ του όχι. γιατί εκπροσωπεί τη δυνατότητα, να εκφραστεί ο λαός, να αποφασίσει και να δείξει ότι η καταπάτηση κ εξαθλίωση "για το καλό του" ήταν μέχρι εδώ. Τώρα όποιος θέλει να κρυφτεί στην κρυψώνα ή να ψηφίσει ναι γιατί δε πονάει να βλέπει να υποτιμάται έτσι η πατρίδα του κ σιγά σιγά να αντιμετωπίζεται σα παρακατιανός.. τι να πω. μια ζωή αυτή η χώρα απογοητευτική ήταν, τώρα θα άλλαζε
Η απόφαση που λες, και την οποια μας προπαγανδίζει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση να πάρουμε, είναι ακριβώς αυτή η οποία μας απαλλάσσει από κάθε ευθύνη. Ποτέ δεν φταίμε εμείς, για ΟΛΑ φταίνε οι ΑΛΛΟΙ (Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και προσφάτως οι νεοι μας οχτροί οι ΝΑΙΔΕΣ)Δεν είναι λίγο οξύμωρο; Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, να είμαστε ανεύθυνοι