Να μην τη γλιτώσει πάλι ο Καραμανλής

Να μην τη γλιτώσει πάλι ο Καραμανλής Facebook Twitter
52
Να μην τη γλιτώσει πάλι ο Καραμανλής Facebook Twitter
Η φωτογραφία (Nikos Libertas / SOOC) είναι απ' το φωτορεπορτάζ για τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις. Όπως πάντα, ο πρώην πρωθυπουργός-νυν εθνικό κεφάλαιο, δε συμμετείχε σε καμία συζήτηση, και απλώς παρέμεινε μακάριος στη γαλαρία, μαζί με την παρέα του.

Μια καλή κίνηση της κυβέρνησης: Εξεταστική για το μνημόνιο. 

 [Κάποιοι βέβαια λένε ότι τη στιγμή που μας τελειώνουν αυτό το δεκαήμερο τα χρήματα και πάμε ή σε στάση πληρωμών ή σε grexit ίσως όλη η κυβέρνηση θα έπρεπε να ασχολείται με το πώς αυτό θα αποφευχθεί, αντί να ασχολείται -αυτή τη στιγμή- με επιτροπές και άσχετα νομοσχέδια.

Μπορεί, αλλά το να βρούμε τι ακριβώς έγινε με τη χρεοκοπία της χώρας, τα spread που ανέβηκαν και την προσφυγή στο ΔΝΤ είναι κάτι σημαντικό, και παντός καιρού.]

Από τότε που έφυγε απ' την εξουσία, ο Καραμανλής κρύβεται στη γαλαρία της Βουλής, μακριά απ' τα φώτα της επικαιρότητας χωρίς να έχει δώσει ούτε μία εξήγηση για τα σκάνδαλα ή για την καταστροφική οικονομική του πολιτική, για την καταστροφική του αδράνεια.

Υπάρχει όμως κάποια εξήγηση για το ότι οι ευθύνες θα αναζητηθούν -κατά σατανική σύμπτωση- μόνο σε αυτούς που διαχειρίστηκαν την κρίση και όχι σ' αυτούς που τη δημιούργησαν; Πώς είναι δυνατόν να κατηγορούνται μόνο αυτοί που, μη μπορώντας πλέον να δανειστούν απ' τις αγορές, πήραν σκληρά μέτρα και όχι αυτοί που μας έφτασαν στο να μη μπορούμε να δανειστούμε απ' τις αγορές;

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με πιθανή φυλάκιση (και ισόβια ακόμα) των ΓΑΠ, Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά εκπλήσσομαι με το πόσο κοντή μνήμη έχει η κυβέρνηση της Αριστεράς και των Καμμένων. 

Ξέρετε, υπήρχε και κάποιος που κυβερνούσε για μια ολόκληρη 6ετία πριν την την εντελώς ξαφνική και απροσδόκητη (!) χρεοκοπία μας!

Να μην τη γλιτώσει πάλι ο Καραμανλής Facebook Twitter

Ο Καραμανλής στην Ευρώπη είναι γνωστός ως «ο Πρωθυπουργός της Χρεοκοπίας» και αυτός που γνώριζε ότι μας χρεοκοπούσε και πως δεν θα μπορούσαν οι επόμενοι να βγουν στις αγορές. Όντως έπεσε στην παγκόσμια κρίση (όπως και ο ΓΑΠ) αλλά δεν βλέπω γιατί σ' αυτόν πρέπει να αναγνωρίζεται ως δικαιολογία, αφού μας επαναλάμβανε -ψευδώς ίσως;- ότι η ελληνική οικονομία είναι «θωρακισμένη». Στην Ελλάδα όμως, ειδικά για την ψεκασμένη αριστεροδεξιά είναι ένα «θύμα των ξένων υπηρεσιών που τον ανάγκασαν τον καημένο να μας χρεοκοπήσει» και να μας βάλει σε απίστευτες περιπέτειες. 

Μπορεί να είναι κι έτσι! Γιατί δεν το ψάχνουμε όμως; Γιατί η εξεταστική επιτροπή κατά σατανική σύμπτωση σταματά ακριβώς σε αυτόν; Γιατί η ΝΔ του Σαμαρά (που πήρε σκληρά ταπεινωτικά μέτρα) είναι κακή, ενώ η ΝΔ του Καραμανλή (που δεν πήρε κανένα μέτρο και ανάγκασε τους υπόλοιπους να τα πάρουν όλα μαζί) είναι καλή;

Από τότε που έφυγε απ' την εξουσία, ο Καραμανλής κρύβεται στη γαλαρία της Βουλής, μακριά απ' τα φώτα της επικαιρότητας χωρίς να έχει δώσει ούτε μία εξήγηση για τα σκάνδαλα ή για την καταστροφική οικονομική του πολιτική, για την καταστροφική του αδράνεια.

Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Τσίπρας αθωώνει εκ των προτέρων (χωρίς καν να εξεταστεί ο ρόλος του) τον Καραμανλή. 

Δεν είναι μόνο οι καλές τους σχέσεις ή η φημολογούμενη αλληλοστήριξη. Είναι και το μικροκομματικό παιχνίδι: Στην εξεταστική θα πάνε όλοι οι νυν αντίπαλοι (συν ο Παπαδήμος από σπόντα) της Κυβέρνησης, όλοι οι ενεργοί πολιτικοί αντίπαλοι. Όποιος δεν είναι αντίπαλος ή δεν είναι απειλή τη γλιτώνει. 

Επίσης: η περίφημη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ήταν το Νο2 της κυβέρνησης χρεοκοπίας Καραμανλή. Θα είχε τα κότσια ο Τσίπρας να ερευνήσει τις ευθύνες εκείνης της κυβέρνησης και του ίδιου του Παυλόπουλου για το πώς οδηγηθήκαμε στα Μνημόνια; 

Να μην τη γλιτώσει πάλι ο Καραμανλής Facebook Twitter

Και ένας τελευταίος λόγος: Ξέρετε ποιος ήταν μέλος της Κυβέρνησης Καραμανλή, βουλευτής του Καραμανλή σε όοοολη τη διάρκεια της εξαετίας της και μάλιστα ως υφυπουργός ήταν και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου; Ο μεγάλος εχθρός των μνημονίων και συνεργάτης του Τσίπρα Πάνος Καμμένος! Πώς θα τολμούσε λοιπόν να τα βάλει ο Τσίπρας με την κυβέρνηση του Καμμένου και του Παυλόπουλου; 

Να μην τη γλιτώσει πάλι ο Καραμανλής Facebook Twitter

Δεν νομίζω ότι είναι αργά: Αν η εξεταστική επιτροπή δεν φτιάχτηκε απλώς για μικροκομματικούς και επικοινωνιακούς λόγους, εκτός απ' τους (δικαίως ελεγχόμενους) ΓΑΠ και Σαμαρά, ας προστεθεί και η περίοδος Καραμανλή, εξαιτίας της οποίας ίσως ζούμε ό,τι ζούμε σήμερα. 

Εκτός αν σκέφτονται να κάνουν ξεχωριστή εξεταστική γι' αυτόν, που θα είναι όλη δική του. 

Να μην τη γλιτώσει πάλι ο Καραμανλής Facebook Twitter
52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Δεν θέλω να μπω στην ουσία του αρθρου, αν και πρέπει να ειπωθεί ότι το χρέος εκτοξευθηκε από τον Αντρέα, στη συνέχεια υπερδιπλασιάστηκε από τον Σημίτη και τέλος άγγιξε δυσθεώρητα ύψη από τον Κώστα τον Οκνηρό. Κάπου σε ένα μικρό τριετές διάλειμμα, ο αντιπαθέστερος (όχι κατ' εμέ) Έλληνας πολιτικός, ο Μητσοτάκης προσπάθησε να πει στον μέσο Έλληνα ότι η συνταγή ήταν λάθος και έπρεπε να αλλάξει και εισέπραξε την οργή του Υπερήφανου Λαού μας...Θέλω να μείνω σε μία γραμμή από έγραψε ο Άρης στο συγκεκριμένο άρθρο : "Δεν έχω κανένα πρόβλημα με πιθανή φυλάκιση (και ισόβια ακόμα) των ΓΑΠ, Σαμαρά και Βενιζέλου..." για να καταδείξω πόσο επικίνδυνο είναι να κρατά ο κάθε απαίδευτος τυπάκος πένα (ή πληκτολόγιο) και πόσο ασυνάρτητος είναι ο λεγόμενος δημόσιος διάλογος (ή μονόλογος) σε αυτή τη γελοία χώρα.Καληνύχτα και καλή τύχη...
Αυτος που μας χρεοκοπησε πιο πολυ απ ολους ειναι ο Ανδρεας Παπανδρεου του Τσοβολα δωστα ολα και απο τα μηδαμινα χρεη το 81 πηγαμε στα αστρονομικα ποσα μεσα της δεκαετιας του 90.Προφανως ο Καραμανλης τζουνιορ ηταν ανυπαρκτος και του εκατσε και η παγκοσμια κριση.Αλλα μην τα φορτωνουμε λαθος. Αν ειναι να το πιασουμε το θεμα ολοκληρο, να το πιασουμε απο την αρχη. Και αυτη εγινε το 1981!
Αρη σε διαβαζω πάντα με μεγάλο ενδιαφερον κ ειτε συμφωνω ειτε όχι μαζί σου, χαίρομαι όταν διαβαζω αποψεις που μπορουν να με βαλουν σε σκεψεις. Εδω όμως θα μου επιτρεψεις να σου πω πως το άρθρο σου ειναι biased. Όλοι σαφώς εχουμε ενα background πολιτικό, ιδεολογικό, αλλά νομίζω ότι οφείλουμε να προσπαθούμε να κρίνουμε μια κατασταση αντικειμενικά, ανεξάρτητα από προσωπικές προιδεάσεις και αντιλήψεις. Η δική μου αναγνωση σε αυτά που γραφεις ειναι η εξής: Μεχρο το 2004 ειχαμε πολύ αξιες κυβερνήσεις που δεν αδειασαν ποτε τα ταμεία, που δεν ξοδευτηκαν σε παροχές, ρουσφέτια, μιζες, χρηματιστηρια, σκανδαλα, αποψίλωση της ελληνικής βιομηχανιας κτλ, κτλ κ ξαφνικά ήρθε μια κυβερνηση το 2004 και καταφερε μεσα σε 6 χρονια να διαλύσει την Ελβετία του νότου, εκεί που πήγαιναν ολα τοσο καλά με τον κ. Σημίτη, και τον κ. Λαλιώτη και τον κ. Τσοχατζόπουλο. Οποτε ο σοφός ελληνικός λαός δικαίως ψηφισε τον ΓΑΠ (ο οποίος βεβαια του εταξε δισεκατομμυρια ευρω) κ οποίος κ πάλι παρελαβε "καμμένη γη", οποτε δεν πολυφταίει. Οποτε ο λαός αυτός που καμία συμμετοχή δεν ειχε στο εγκλημα που τελείτο επί 35 χρονια στη χωρα του (γιατί ποτε δεν ψηφισε ΠΑΣΟΚ κ ΝΔ...) αναγεννημένος, αναβαπτισμενος πια ψηφισε ΣΥΡΙΖΑ κ κατηγορεί όλους εκείνους που τοσο χρόνια ψήφιζαν ΠΑΣΟΚΟΝΔ (ο απόλυτος κ προκλητικότατος στρουθοκαμηλισμός κ υποκρισία).Θα ήθελα επιπλέον να επισημάνω, χωρίς καμία διαθεση υπερασπισης της Κυβερνησης Καραμανλή που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο βαθμό που της αναλογούν, ότι τα χρεη παντα μεγαλώνουν με γεωμετρική προοδο. Ειναι απλά μαθηματικά. Επομένως οφείλουμε να αποδώσουμε ευθύνες στον Καραμανλή που δεν εκανε τίποτα 6 χρονια (αυτό όμως που εκαναν ολοι οι προηγουμενοι) για να σωσει την κατασταση που έβλεπε να οδηγεί σε αδιεξοδο, αλλά το χρεος της χωρας ειναι κατι που πρεπει να διερευνηθεί απο πολύ πιο παλιά γιατι εφτασε εκεί που εφτασε. Επομένως, όταν παλι μιλάς μόνο για τον Καραμανλή κ αφήνεις εξω αλλα 20 χρόνια διακυβερνησης θεωρώ ότι υποκύπτεις σε μία λογική χαιδεματος των αυτιών των αριστερών ψηφοφόρων (που μη γελιομαστε επί πολλά χρόνια ψηφιζαν ΠΑΣΟΚ) κ που φερουν τεραστια ευθύνη κα αυτοί με την ψήφο που χαριζαν τοσα χρόνια για αμφιβόλου ηθικής ανταλλάγματα (επιδοτήσεις, θεσούλες στο δημόσιο κτλ).Οποτε ναι στην εξεταστική για τον ΓΑΠ, ναι για τον Καραμανλή, αλλα μη μου αφήνεις απέξω το Σημίτη κα τις κυβερνήσεις Παπανδρέου (ο ίδιος μπορεί να αποβίωσε αλλα πολλοι ακόμα ζουν κ βασιλεύουν απο τις κυβερνησεις του). Όταν διαρκώς εχουμε δύο μέτρα κ δύο σταθμα, δε θα μπορέσουμε ποτε να γίνουμε όυτε σωστοί, πολίτες, ουτε σωστοί συνομιλητές, ούτε να κατορθώσουμε να δούμε την αλήθεια καταματα για να μπορέσουμε να αλλάξουμε κατι.
Καλέ μου άνθρωπε, καταρχάς, το πολιτικό μου background είναι Συνασπισμός της Αριστεράς. Δεν είπα ότι κανένας άλλος δεν ευθύνεται, αντίθετα ας μπουν κι εκείνοι στην εξεταστική. Αν όμως μιλάμε για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο (τότε που τελείωσαν τα λεφτά) δεν γίνεται να μην προσέξουμε ότι τα λεφτά τελείωσαν προς το τέλος της εξαετίας Καραμανλή. Μπορεί μετά τον Σημίτη να είχε κυβερνήσει κάποιος άλλος, και να μην είχε εκτοξεύσει το χρέος και να μην είχαμε φτάσει στα μνημόνια. Μπορεί και όχι. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί. Κι αν βρεθεί ότι ο Καραμανλής δεν ήταν υπεύθυνος καθόλου, επειδή είχε παραλάβει προβλήματα απ' τον Σημίτη, τότε πάμε και στον Σημίτη και στον προηγούμενο, και στον προηγούμενο. Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΡΕΥΝΑ, στον Καραμανλή (αποκλείοντας έτσι και τους ακόμα προηγούμενους) είναι ύποπτη και λάθος, κατά τη γνώμη μου. Αυτό είπα.
Για ολο αυτο Αρη τοτε πρεπει να κατηγορήσει καποιος τον ΣΥΡΙΖΑ κ ολα αυτα τα κόμματα που αναλώθηκαν στο να πείσουν τον κόσμο - που λειτουργεί σαν όχλος κ το ξέρεις - πως το μνημόσιο έφερε την κρίση κ όχι η κρίση ηθική, αξιακή, πρωτίστων κ οικονομικοκοινωνική το μνημόνιο. Στη θεση τοςυ αυτή αν μη τι αλλο ειναι συνεπείς κ αυτός ειναι κ ο λόγος που θεωρούν ότι η εξεταστική πρεπει να αρχίσει απο τον ΓΑΠ. Εγώ προσωπικά πιστευω πως η εξεταστική πρεπει να αρχίσει χρόνια πριν. Ομως πιστευω πως κ ο καθένας πρεπει να ξεκινήσει μια προσωπική εξεταστική. Ποιος ψηφιζε ολους αυτούς τους ανθρώπους τόσα χρόνια, με ποια κριτήρια κ ποιες προσδοκίες. Όταν χάσαμε την επιδίωξη της συλλογικής ευημερίας και προχωρήσαμε στην αναζήτηση της ατομικής ευδαιμονίας χασαμε το παιχνίδι. Για υτο πιστευω ότι ειναι ώρα να βγαλουμε τις παρωπίδες μας κ να δούμε την αλήθεια, μηπως κ μπορέσουμε να σώσουμε κατι για τις επόμενες γενιές. Οι τριαντα κ πάνω το εχουμε χασει το τρενο.
Η εξεταστική δεν είναι για το χρέος. Αν στήσεις τέτοια δεν θα σε βγάλει πουθενά, δυστυχώς. Η εξεταστική είναι για την σύναψη της Δανειακής Σύμβασης και τα Μνημόνια που απορρέουν απ' αυτήν. Εκεί ξεκινάνε οι σκανδαλώδεις όροι, ο ρόλος της ΤτΕ και του Προβόπουλου, το πέρασμα νομοθεσίας που ευνόησε συγκεκριμένες συντεχνίες, και πάει λέγοντας. Εξεταστική για το χρέος γενικά είναι αδύνατον να έχεις αν θέλεις να μιλάς για συνέχεια του κράτους και όχι για επανίδρυση. Αντίθετα, μια χαρά μπορείς, αν θέλεις πάντα, να χώσεις μέσα ΓΑΠ, Προβόπουλο (αν κι έχει ισόβια ασυλία), Στουρνάρα (εξίσου ισόβια ασυλία), Βενιζέλο (το PSI μόνο φτάνει), Παπαδήμο και το μισό κοινοβούλιο. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και οι μισοί πάνε μέσα έως και για εσχάτη προδοσία. Εσύ τι λες; Θα πάνε;
Η κυβέρνηση του Καραμανλή ήταν μία από τις χειρότερες που έχει ζήσει η χώρα. Ως Π/Θ υπήρξε άτολμος, ανίκανος και γενικά, ενώ είχε πλήρη γνώση της κατάστασης, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να μαζέψει έστω και ελάχιστα τα ασυμάζευτα. Αντίθετα, τότε έγινε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών (με 28 δις κατ' αρχήν, αν θυμάμαι καλά) και ο ανεκδιήγητος Αλογοσκούφης "αναβάθμισε" το ελληνικό χρέος, γεγονός που θεωρήθηκε από τους FT ως μία από τις 10 μεγαλύτερες οικονομικές μαλακίες της χρονιάς. Ο Καραμανλής φέρει βαρύτατες ευθύνες για την οικονομική κατάσταση στην οποία άφησε τη χώρα αλλά, αν πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου (και να μην φτάσουμε στα εθνικά δάνεια του '21 και τις πολεμικές αποζημιώσεις του '87) θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτούς που υπογράψανε την Δανειακή Σύμβαση και δέσαν τη χώρα χειροπόδαρα, ενώ, την εποχή εκείνη, όντως υπήρχαν κι άλλες λύσεις (πχ διεθνής πρακτική κουρέματος των ομολόγων που τότε βρίσκονταν ακόμα σε ελληνικό δίκαιο και το είχε προτείνει το ίδιο το ΔΝΤ). Αντίθετα, ο ΓΑΠ επέλεξε να ρίξει τη χώρα στα βράχια και να ξελασπώσει στην πλάτη μας όλους τους κατόχους ελληνικών ομολόγων (ιδιώτες, Τράπεζες εξωτερικού, κλπ). Την ίδια πρακτική ακολούθησαν και οι μετάπειτα Κυβερνήσεις (τα δύο PSI που κυριολεκτικά μας καταστρέψανε και ο Παπαδήμος είναι λαμπρά παραδείγματα λαμογιάς, με τον Παπαδήμο μάλιστα να αποπληρώνει πλήρως ομόλογα ελληνικού δικαίου που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ του λέγανε να μην αποπληρώσει). Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ θα τον έχωνα μέσα πολύ κόσμο για εσχάτη προδοσία. Αυτό άλλωστε απαιτεί το Σύνταγμα για όσους παίζουν με τα ελληνικά ομόλογα, δηλ. με την ίδια τη χώρα.
Ένα πράγμα που κανένας εδώ δεν το αναφέρει είναι πως με Καραμανλή-Σουφλιά όλοι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας εκσυχρονίστηκαν και ολοκληρώθηκαν(Μαλλιακός,Εγνατία,Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο,αν τα δίοδια είναι υψηλά αυτό είναι άλλο θέμα),για πρώτη φορά υπογράφηκε συμφωνία charter από Ρωσία για το αεροδρόμιο της Μακεδονίας και κάθε χρόνο βουίζει η χώρα από Ρώσους τουρίστες που φέρνουν συνάλλαγμα στον τόπο.Καλό είναι να αποφεύγουμε το μηδενισμό και να μην σκεφτόμαστε σαν αγέλη.
Η κίνηση αυτή του Τσίπρα δείχνει ότι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι δεν έχει καταλάβει τα αίτια της κρίσης. Νομίζει ότι είναι το μνημόνιο. Ενώ το μνημόνιο δεν είναι παρά το αμφιλεγόμενο φάρμακο μιας ασθένειας που ονομάζεται τεράστιο, διεφθαρμένο και σπάταλο μεταπολιτευτικό κράτος. Φυσικά δεν φταίει αυτός αλλά οι οικονομικοί του συμβουλάτορες (Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Σταθάκης, κτλ) που είναι και αυτοί με τη σειρά τους εκτός τόπου και χρόνου.
Συνήθως τα κείμενα σου Αρη είναι στην σωστή οπτική αλλά αυτό για τον πρώην Πρωθυπουργό είναι απαράδεκτα επιφανειακό. Για την ουσία της ενέργειας (εξεταστική) του Τσίπρα, είναι άλλο ένα παραπέτασμα καπνού στην κατάρρευση της χώρας και στις καίριες ευθύνες του για αυτό.
Τελικά ποιός ευθύνεται και σε τι βαθμό για την αύξηση του ελλείμματος το 2009;- η κυβέρνηση του Καραμανλή;- υπήρχαν κρυφά χρέη απο την εποχή του Σημίτη;- η διεθνής κρίση;- παραποίησε τα νούμερα ο Παπανδρέου;Καθένας ανάλογα με τα συμφέροντά του ή την κομματική του τοποθέτηση ρίχνει και αλλού την ευθύνη. Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνει μια αναλυτική παρουσίαση ποιες δαπάνες αυξήθηκάν, ποιά έσοδα μειώθηκαν και που οφείλονται αυτές οι μεταβολες.
Απλως να θυμισω οτι η κυβερνηση Καραμανλη στος εκλογες του Οκτωβριου του 2009 υποστηριζε οτι επρεπε να παρθουν μετρα για την οικονομια σε αντιθεση με το ΓΑΠ που εκλεχτηκε με τη περιφημη φραση λεφτα υπαρχουν γιατι πολυ απλα στην Ελλαδα εκλεγεται πρωθυπουργος οποιος χαιδευει περισσοτερο τα αυτια του λαου. Ακομα μολις πριν λιγες ημερες βγηκε στη δημοσιοτητα κειμενο απο Βελγιο μερια που υποστηριζει οτι δεν βαραινουν την κυβερνηση Καραμανλη οι ευθυνες για τη σημερινη κατασταση. Το τι ακρες εχει ο Καραμανλης στο Βελγιο για να τον υποστηριζουν ερευναται. Τελος να υπενθυμισω οτι επι Κυβερνηση Καραμανλη δημιουργηθηκαν οι συνθηκες για πραγματικη συνεργασια με τη Ρωσια με τον αγωγο Μπουργκας-Αλεξανδρουπολη ο οποιος εκτιματο οτι θα απεφερε τεραστια κερδη στην Ελλαδα. Το οτι το σχεδιο αυτο εμεινε ανεκμεταλλευτο απο τη μετεπειτα κυβερνηση κατ' εμε ειναι απο τα μεγαλυτερα εγκληματα της πολιτικης εξουσιας μας προς το εθνος.
Κάποια πράγματα προς επισήμανση:1. Το να λες απο τη μία "αυτή είναι η Ελλάδα" και , από τη άλλη, να τη βάζεις σε μια νομισματική ένωση υπό ένα σκληρό (και άκαμπτο) νόμισμα και με "περίεργο" (για να μην πώ κάλπικο τρόπο) συνιστά έγκλημα. Μη θυμηθώ τι τάζανε τότε .... εναρμόνιση με την Ευρώπη , εξίσωση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και λοιπά ΠΡΑΣΙΝΑ άλογα. Και τι δε θα έδινα να δώ το Βενιζέλο να καταθέτει εις βάρος του Σημιτη.2. Ο Καραμανλής φταίει διότι δε διαχειρίστηκε την κατάσταση ... αλλά ποιους είχε μαζί του; Τους μισούς και βάλε , εξ' αυτών που τώρα τον κατηγορούν ... Κάποιος να τους πεί ότι εκεί που γλύφουν δε κάνει να κατουράνε!!!3. Ο ΓΑΠ ήταν ο μακράν πιο επικίνδυνα ανίκανος και όλων.3. Κάποιοι (της ΝΔ) μιλάνε για τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ ... Να μην βιάζονται ... Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί για το όποιο έργο του από την προσπάθεια μεν και το αποτέλεσμα δε. Και ναι μεν το αποτέλεσμα δεν το ξέρουμε ακόμη , η προσπάθεια είναι φανερή (αν μάλιστα θυμηθούμε από την άλλη το mail του Γκίκα).ΥΓ: Η ώρα του ξεκατινιάσματος για τους πρώην συγκυβερνώντες, φαίνεται πως έφτασε. Ευκαιρία να μάθουμε και εμείς τι έγινε!
Πολυ σωστα. Ευθυνη φερουν ολες οι προηγουμενες κυβερνησεις συμπεριλαμβανομενης και της κυβερνησης Σημιτη οπου εγινε και το μεγαλο παρτυ των ολυμπιακων αγωνων.
Aρη,δυστυχως,βλεπεις τα πραγματα επιφανειακα(ελπιζω)αν οχι κομματικα-ιδεολογικα(που δεν το ελπιζω):-Αφενος το δημοσιο χρεος αυξηθηκε λογω του οτι,κυριως,αναγκαστηκαμε ξαφνικα να πληρωσουμε τα swap και αλλα νομικα τερτιπια που εκανε ο Σημιτης για να μπουμε με καλυτερα στοιχεια στο ευρω.Αυτα ηρθε η προθεσμια να τα πληρωσουμε απο το 2007 και μετα.Ηδη μια γαλλικη(!) εφημεριδα προσφατα παρουσιασε στοιχεια για το πως το δημοσιο χρεος αυξηθηκε επι Καραμανλη λογω των ενεργειων της κυβερνησης Σημιτη.Επιπλεον πολλα δανεια ηρθε η ωρα να τα πληρωσουμε επι ημερων του,δανεια που συμφωνηθηκαν κυριως την διακυβερνηση Σημιτη.-Για το ελλειμα που αφησε η κυβερνηση Καραμανλη το 2009 στην κυβερνηση Παπανδρεου,σας παραπεμπω εδω:http://www.papathanassiou.gr/numbers.pdf.Αναλυτικα στοιχεια για το πως το ελλειμα φουσκωθηκε επι Παπανδρεου για να μπουμε σκοπιμως στο ΔΝΤ και αυτο να καταντησει μονοδρομος.-Οσο για τις αυξησεις μισθων και νομιμοποιησεις στο δημοσιο επι Καραμανλη,πρεπει να πουμε τα εξης:Αφενος στο πρωτο σημειο,οι αυξησεις ηταν καθε χρονο στο οριο του πληθωρισμου,οπως οριζουν οι ευρωπαικες οδηγιες σχετικα και αφετερου στο δευτερο σημειο,οι περισσοτεροι ηταν ''παιδια του πασοκ'' που νομιμοποιηθηκαν διοτι μεχρι τοτε δουλευαν με συμβασεις και τα λεγομενα ''stage'' που η κυβερνηση του Καραμανλη ευτυχως εκοψε.Αν ολοι αυτοι δεν προσλαμβανονταν αλλα απολυονταν,τωρα το δημοσιο θα ηταν ερημο διοτι αποτελουσαν το 20-25% των υπαλληλων και ηταν απο νοσοκομοι εως οδοκαθαριστες.Αντιθετα,δεν σας ειδα ποτε να κανετε ενα αρθρο για το σχεδιο δολοφονιας του(το ερευνα εισαγγελεας,δεν ειναι ψεκασμος),για την επιθεση που του εγινε λογω των αμφιροπων συμφωνιων(Ρωσοι,Κινεζοι κτλπ) τις ενεργειες που πολεμηθηκαν και δεν εγιναν,οπως ο βασικος μετοχος και εξυγιανσεις οπως η Ολυμπιακη και επενδυσεις οπως η Cosco.Προτου γραφουμε ενα αρθρο η κατηγορουμε για κατι,αφενος να διαβαζουμε και να ψαχνουμε ολα τα στοιχεια και αφετερου να μην εχουμε αποψεις καλυμμενες απο κομματικες και ιδεολογικες παρωπιδες.
Έχω ψάξει το θέμα πολύ, και γι' αυτό δεν παίρνω στα σοβαρά τις δικαιολογίες για "δολοφονίες" κλπ. Αν το έπαιρνα όμως -και συνειδητοποιούσα ότι δεν έκανε τίποτα κατά την περίοδο κυβέρνησής του, λόγω απειλών, θα ήμουν διπλά εκνευρισμένος, που είμαστε εδώ που είμαστε επειδή, παρ' ό,τι ήταν δεμένα τα χέρια του δεν έφευγε απ' την αρχή και χρειάστηκε έξι χρόνια και την οικονομική καταστροφή της χώρας για να το κάνει. Το σχέδιο δολοφονίας, οι αμερικανοί που δεν άντεχαν τις γενναίες σχέσεις του με την Κίνα κλπ είναι, προς το παρόν, εικασίες και συνωμοσιολογίες. Αν ο εισαγγελέας που τις ερευνούσε είχε βρει ότι ήταν αληθινές, και πως παρ' όλα αυτά ο Καραμανλής κατσικώθηκε στην καρέκλα για 6 χρόνια ξέροντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει τις καταπληκτικές πολιτικές του, το ξανασυζητάμε.
Τα swap είναι παρανυχίδες αγαπητέ (σε σχέση με τα δομημένα ομόλογα).Σε διάβασα μέχρι την αναφορά σου ότι οι αυξήσεις ήταν στο όριο του πληθωρισμού. Μάλλον είχαμε 17% πληθωρισμό και μας το κρύβαν. Τώρα οι δήθεν ευρωπαϊκές οδηγίες που λες είναι απ το papathanasiou.gr. Για πες αριθμό οδηγίας;
Πες τα Χρυσοστομε! Ειναι πραγματικα αποριας αξιον γιατι ο Καραμανλης απολαμβανει τετοιας ασυλιας, ενω πρωτος αυτος και οι υπουργοι επρεπε να ελεγχονται και να πληρωσουν για την καταντια μας.
Αυτή η εξεταστική θα αντέξει μέχρι την ημέρα που θα καταθέσει η Ζωή Γεωργαντά και θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Γιατί η όλη θεωρία των μνημονίων βασίζεται στο ότι το έλλειμα φουσκώθηκε τεχνητά για να μπούμε στα μνημόνια και να μας πάρουν τα πετρέλαια (που τώρα χαρίζουμε 70-30).
Αιωνια, αφελης ισως, απορια μου ειναι γιατι η δυναμη του ΠΑΣΟΚ εχει φτασει σε μονοψηφια ποσοστα και η ΝΔ κρατιεται ακομα σε 20+%. Δεν παραπονιεμαι για την τωρινη κατασταση του ΠΑΣΟΚ, αλλα αναρωτιεμαι γιατι δεν πηρε η μπαλα και τη ΝΔ. Τοσο χρυσοψαρα οι ψηφοφοροι;
1. Επειδή έχει ευρέως περάσει στον κόσμο η άποψη πως η χώρα ξεκίνησε να καταστρέφεται άπαξ και πήρε ο Ανδρέας Παπανδρέου την εξουσία.2. Επειδή το ΠΑΣΟΚ αυτά τα 35 χρόνια κυβέρνησε πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα από τη ΝΔ, άρα τα μέλη του είχαν περισσότερο χρονικό διάστημα το χέρι στο βάζο με το μέλι και οι πάντες είναι πεπεισμένοι πως σχεδόν όλοι όσοι κυβέρνησαν συμμετείχαν σε απάτες ( ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη αποδείξεων για κάτι τέτοιο ). Άρα θεωρούν πως καταψηφίζοντάς τους τους τιμωρούν. Εδώ βέβαια τίθεται το θέμα γιατί είδανε την ανάγκη να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Φοβάμαι πως έχει να κάνει με τη νοοτροπία του " Εγώ να βολευτώ και ας φάνε και οι πιο πάνω "...3. Γιατί βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει το ρόλο του γενοσήμου του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάτι αντίστοιχο για τη ΝΔ δεν υπάρχει.
Αγαπητέ κάνεις ένα λάθος, Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε απο το ΠΑΣΟΚ απο τα σκάνδαλα.Το 2009 που ο ΓΑΠ πήρε 44% ήταν γνωστά τα σκάνδαλα του τσουκάτου του τζοχατζόπουλου του μαντέλη αλλά τον Έλληνα το μόνο που τον απασχολεί είναι η τσέπη του και μόνο όταν του έβαλε χέρι εκεί ξεκίνησε η ραγδαία πτώση του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά το κεντροαριστερό ακροατήριο που είναι και σεσημασμένο με την παραμύθα και τον σοσιαλισμό κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα σε νέο κόμμα. Όσον αφορά την ΝΔ, δεν έχει καμία σχέση η ΝΔ του Σαμαρά με αυτήν του Καραμανλή. Επίσης στην ΝΔ που οι ψηφοφόροι της είναι συντηρητικοί και δεξιοί έχουν μεγαλυτερή ανοχή σε πολιτικές μνημονίων απο αυτές της αριστεράς. Είναι και ο κυριότερος λόγος που κατα την γνώμη μου θα ξεκινήσει μια καταιγιστική πτώση σε λίγο καιρό των ποσοστών του Σύριζα.Και κάτι τελευταίο ίσως και σημαντικότερο η ΝΔ εποφελήθηκε περισσότερο απο την συγκυρία. Στις εκλογές του μαίου παρόλο που πάτωσε κατόρθωσε να περάσει το δίπολο ΝΔ η Σύριζα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ώς τρίτο τότε δεν είχε κάποιο ρόλο και απο 13,5% πήγε 4,7% ενώ η ΝΔ απο 18,5% 29+% και έπειτα στο 27,8%.
Έχει απειροελάχιστη σημασία, αλλά πού είπα πως οι Πασόκοι έφυγαν από τα σκάνδαλα; Το δεύτερο κομμάτι του σχολίου μου λέει το ακριβώς αντίθετο. Για όνομα του Θεού, ελληνικά μιλάω ....
μηπως επειδή η μεγαλη μαζα των ψηφοφορων του πασοκ - που νομιζαν οτι ψηφιζαν σοσιαλισμό - βρηκε αποκουμπι σε αλλο πολιτικο κομμα που εχει πολλες ομοιοτητες στη ρητορικη του με το πασοκ 80s?Oσοι τοποθετουνται δεξια ή κεντροδεξια ακομη και με μιση καρδια που λεει ο λογος ΝΔ θα ψηφισουν παλι διοτι προς το παρον δεν υπάρχει αλλο κόμμα που να εκφραζει αυτον τον χωρο πιο αξιοπιστα.και να τολμησω επισης να πω, πως εαν θελήσουμε να κρινουμε ολη την μεταπολιτευτική περιοδο, οι κεντρικες πολιτικές επιλογές που βοηθησαν να φτασουμε στην σημερινη κρίση στο πασοκ ανηκουν. Η ΝΔ πάντα παρένθεση ηταν. ακόμη και επι Καραμανλή μερικα από τα προσωπα που θυμαμαι εγω να δημιουργουν και να διαμορφωνουν αντιληψεις, στελεχη του Πασοκ ήταν και σημερα ειναι ή μελη της κυβέρνησης ή βουλευτεςΜητροπουλος πχ κοντεψε να βγαλει ριζες στα καναλια μεχρι να μονιμοποιηθουν ολοι οι συμβασιουχοι. Καριερα εκτισε και σημερα εξαργυρώνει.Οσο για εξεταστική, καταρχήν η στιγμη ειναι εντελώς άκαιρη επι της ουσιας. Επικοινωνιακα μια χαρα ειναι βεβαια.Αλλά να κρίνουν τι? απο οπου και να την ξεκινησουν...Πχ Καραμανλής, μεγαλη ευθύνη διοτι με 44% και απόλυτη πλειψηφια δεν τόλμησε τιποτα. Cosco μαλλον η πιο καλή του κινηση . Εαν υπήρξε συνομωσία και απόπειρα δολοφονιας ή παραιτεισαι εαν δεν το αντεχεις ή κανεις αυτο που πρεπει, δεν λουφαζειςεπισης ποιος θα κρινει εκτος απο κυβερνησεις και τις αντιπολιτευσεις που συνηθως δεν επιτρεπουν να γινει ουτε ενα πραμα της προκοπης?αυτες που σκιζουν τα ιματια τους μεχρι να γινουν κυβερνηση και να κανουν ακριβως τα ιδια! Ο ΓΑΠ δακρυζε στον Πειραια και μετα αλλα λογια να αγαπιομαστεδυστυχως καμμια εξεταστικη δεν θα βρει ολους τους ενόχους διοτι οι ένοχοι με μικροτερη ή μεγαλύτερη ευθύνη ειναι παντου! Σε όλα τα κόμματα.Θα βρεθουν 2-3 και οι υπόλοιποι 100 ενοχοι θα φωναζουν με το ποπολο Σταυρωσον Σταυρωσον! Τωρα βεβαια το αρθρο αφορα Καραμανλη, αλλα ο,τι και αν λεω για εξεταστική, αυτος ο ΓΑΠ που εχει καθισει πολυ βαρια στο στομαχι, μου κακοφαινεται να την γλυτωσει!
Επίσης οι επικλήσεις της συντηρητικής δεξιάς στην πατρίδα και τη θρησκεία φέρνουν πάντα ενα 10-15% ψηφοφόρων. Αυτών που τέλος πάντων θεωρούν τον Καμμένο προδότη της κυβερνητικής δεξιάς και τους ΧΑ δολοφόνους τραμπούκους. Έτσι μένει ψηλά η ΝΔ.
Εχω την αισθηση οτι η ρητορικη ΣΥΡΙΖΑ ειναι οτι τα μνημονια εφεραν την κριση, οχι η κριση τα μνημονια. Πανω σε αυτη τη ρητορικη παταει και πουλαει οτι τελος παντων πουλαει στο εκλογικο σωμα, και πανω σε αυτη τη ρητορικη κανει την εξεταστικη
Μα τα Μνημόνια όντως έφεραν κρίση ή, αν θέλεις, μετέτρεψαν μια κρίση σε τεράστια καταστροφή. Διότι ο ΓΑΠ, θέλοντας να "αλλάξει" τη χώρα, τα έκανε πλακάκια με το ΔΝΤ και μας έδεσε κυριολεκτικά χειροπόδαρα με την Δανειακή Σύμβαση και τα απορρέοντα απ' αυτήν Μνημόνια. Η Ελλάδα σαφώς και είχε πρόβλημα αλλά οι λύση που επιλέχθηκε εκείνη την εποχή ήταν "πάμε να πέσουμε πρώτοι στη θάλασσα με το κεφάλι". Πράγμα που δεν είχε κανένα λόγο να κάνει, κι αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα πρέπει να ερευνηθεί (υπάρχουν οι μαρτυρίες του Στρος Καν πχ).Το 2010 η Ελλάδα, που κυριολεκτικά κρατούσε όχι πιστόλι αλλά πυρηνικά στα χέρια, θα μπορούσε, τόσο να διαπραγματευτει καλύτερους όρους μερικής αποπληρωμής όσο και να κουρέψει χρέος, μιας και τα ομόλογά της βρίσκονταν ακόμα στα χέρια ιδιωτών και σε ελληνικό δίκαιο. Αντίθετα, ξεκίνησε να μιλάει για Τιτανικούς και να περνάει νόμο που επέτρεψε στους κερδοσκόπους να "παίξουν" με τα ελληνικά ομόλογα (δηλ. να παίξουν με την ίδια τη χώρα και ο Προβόπουλος κανονικά πρέπει να πάει για εσχάτη προδοσία). Εκτός κι αν τα σπρεντ με 2000 διαφορά στη μονάδα βάσης είναι κάτι φυσιολογικό που μπορεί να συμβεί παντού. Κι εκεί βρήκε ευκαιρία ο Τρισέ να "ξεφορτώσει" τα φιλαράκια του των γαλλικών (και εν συνεχεια των Γερμανικών) τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, αγοράζοντάς τα μέσω της ΕΚΤ και φεσώνοντας το κόστος τους στο ελληνικό δάνειο. Κοινώς εγώ και εσύ πληρώσαμε και ακόμα πληρώνουμε τη χασούρα των ξένων τραπεζών (50 δις ήταν εκείνη η αγορά). Επιπλέον, είναι άλλο να έχεις 4% πτώση του ΑΕΠ και άλλο να έχεις 25% πτώση του και να μπεις σε σπιράλ χρόνιας ύφεσης και αποπληθωρισμού (κοινώς να νεκρώνει η οικονομία σου). Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες κι ακόμα δεν έχουμε καν αγγίξει τα δύο PSI.
Κάνεις λάθος. Το 1989, χρονιά που τελείωσε ο ΓΑΠ, το χρέος της χώρας ανέρχονταν στα 50 δις περίπου και το μεγαλύτερο ποσοστό του ήταν εσωτερικό χρέος. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις για το εσωτερικό χρέος είναι ότι δεν το αναγνωρίζει ως χρέος ούτε καν το ΔΝΤ. Λυπάμαι αλλά, είτε το θέλεις είτε όχι, δεν έφταιγε ο ΑΓΠ για το χρέος. Αν θέλεις να ψάξεις τη ρίξα του, ξεκινα από τις Κυβερνήσεις Σημίτη και εντεύθεν κι αν θες να καταλογίσεις ευθύνη στον ΑΓΠ, καταλόγισέ του ότι "έδωσε" το κόμμα στους "εκσυχρονιστές" (βλ. λαμόγια φιλελέ) του Σημίτη.
Το πρόβλημα Άρη ίσως είναι ότι αν γίνει εξεταστική για εκείνη την περίοδο θα πρέπει, εκτός από το ερώτημα γιατί αυξήθηκαν οι δαπάνες, να απαντηθεί και το ερώτημα που διοχετεύθηκαν οι δαπάνες αυτές. Και εκεί η απάντηση (αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, προσλήψεις αγροφυλάκων, παροχές, προεκλογικές αποζημιώσεις πυροπαθών κτλ) δεν συνάδει με την αφήγηση που έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι από εμάς...