Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993

Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
1
Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, όταν μέσα στους Δίδυμους Πύργους βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι



Στις 26 Φεβρουαρίου του 1993, στις 12.18 το μεσημέρι, η Αμερική θα ζούσε τον πρώτο της μεγάλο εφιάλτη. Ένα ενοικιασμένο βαν, παγιδευμένο με 550 κιλά εκρηκτικών εξερράγη στον υπόγειο χώρο στάθμευσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Υπεύθυνη για την αιματηρή επίθεση, θεωρήθηκε μια ομάδα επτά τρομοκρατών, οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με ισλαμιστές τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες εγκατέλειψαν την περιοχή αφού πρώτα είχαν ρυθμίσει τη βόμβα να εκραγεί. Η έκρηξη δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα 40 μέτρων στα υπόγεια επίπεδα των πύργων και προκάλεσε μεγάλες φθορές στα θεμέλια ενός γειτονικού ξενοδοχείου. Κατά την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους οποίους, 88 πυροσβέστες, 35 αστυνομικοί και εργαζόμενοι στην υγεία. Περίπου 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το συγκρότημα των Δίδυμων Πύργων.

Η πλήρης εκκένωση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι διασώστες έλεγξαν ένα προς ένα τα 210 ασανσέρ - απελευθερώνοντας παγιδευμένα άτομα που είχαν κλειστεί σε 45 από αυτά- και έψαξαν κάθε όροφο στα τρία κτίρια, σαρώνοντας περισσότερα από 743 χιλιάδες m2.

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, όταν δηλαδή μέσα στους Δίδυμους Πύργους βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι, αφού ακόμη και αυτοί που έκαναν το μεσημεριανό τους διάλειμμα, επέλεξαν να μη βγουν έξω, λόγω του ψύχους που επικρατούσε. Η έκρηξη κατέστρεψε την ηλεκτροδότηση του ξενοδοχείου, καθώς και σημαντικές περιοχές στο Βόρειο και Νότιο πύργο, που επηρέασαν τη λειτουργία των ανελκυστήρων, την επικοινωνία έκτακτης ανάγκης και τα συστήματα εξαερισμού και φωτισμού. Οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης έπαθαν ζημιές από την έκρηξη και έκλεισαν μετά από 20 λεπτά.

Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί μη καλωδιακοί σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης δούλευαν με πολύ χαμηλή τάση αφού οι πομποί τους στην κορυφή του Βόρειου Πύργου έχασαν ενέργεια. Εκατοντάδες επισκέπτες, καταστηματάρχες και πελάτες εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στους πύργους άρχισαν να εκκενώνουν τους ουρανοξύστες πρωτού καν αυτό ζητηθεί.

Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
Εκατοντάδες επισκέπτες, καταστηματάρχες και πελάτες εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες

Μέσα σε λίγα λεπτά, το λόμπι στο Βόρειο Πύργο γέμισε με πυκνό μαύρο καπνό. Ορισμένοι υπάλληλοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο με αναπτήρες και φακούς. Άλλοι δε μπορούσαν να βρουν τρόπο να φύγουν αφού ο καπνός έκρυβε πιθανές εξόδους προς το κλιμακοστάσιο και αναγκάζονταν να περιμένουν βοήθεια. Οι τηλεφωνικές γραμμές του συγκροτήματος αλλά και του ξενοδοχείου ωστόσο, δούλευαν κανονικά και σύντομα οι παγιδευμένοι που ζητούσαν βοήθεια, υπερφόρτωσαν τη γραμμή 911. Περισσότεροι από 100 επισκέπτες που βρίσκονταν στο ψηλότερο σημείο (από όπου μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα) είχαν εντολή να εκκενώσουν το κτίριο από το 107ο πάτωμα χρησιμοποιώντας τις σκάλες. Άλλοι 72 μαθητές και καθηγητές διασώθηκαν από τα ασανσέρ, αφού παγιδεύτηκαν μέσα για ώρες.

Τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα έκτακτης ανάγκης και συνέβαλαν στη μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης στην ιστορία της Νέας Υόρκης (μέχρι το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου). Μέσα σε μια ώρα, η ηλεκτροδότηση για ολόκληρο το συγκρότημα σταμάτησε λόγω των κινδύνων για την ασφάλεια των πυροσβεστών που εργάζονταν κοντά σε νερό, αφήνοντας τα κτίρια και όσους βρίσκονταν μέσα σε αυτά, στο σκοτάδι.

Το Λιμενικό της Νέας Υόρκης και προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις του κτιρίου από το Νιου Τζέρσεϋ, παρέμειναν στους πύργους για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονταν μέσα. Ελικόπτερα μετέφεραν διασώστες στην οροφή για να απεγκλωβίσουν τους υπαλλήλους των γραφείων στους πάνω ορόφους.

Η πλήρης εκκένωση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και του γειτονικού ξενοδοχείου, διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι διασώστες έλεγξαν ένα προς ένα τα 210 ασανσέρ - απελευθερώνοντας παγιδευμένα άτομα που είχαν κλειστεί σε 45 από αυτά- και έψαξαν κάθε όροφο στα τρία κτίρια, σαρώνοντας περισσότερα από 743 χιλιάδες m2.

Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
Η έκρηξη δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα 40 μέτρων στα υπόγεια επίπεδα των πύργων και προκάλεσε μεγάλες φθορές στα θεμέλια ενός γειτονικού ξενοδοχείου
Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
Ήταν η μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης στην ιστορία της Νέας Υόρκης (μέχρι το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου)
Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
Κατά την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα
Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
Ένα αυτοκίνητο επάνω σε ένα άλλο στο υπόγειο πάρκινγκ
Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
Τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα έκτακτης ανάγκης
Η 1η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γίνει σαν σήμερα το 1993 Facebook Twitter
Εξώφυλλο της επόμενης ημέρας

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Βιβλίο / Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1854 ο Αρθούρος Ρεμπό. Ο ποιητής, μουσικός και μπλόγκερ Aidan Andrew Dun έπεσε τυχαία σε δύο εντελώς άγνωστες φωτογραφίες, βγαλμένες στην Place Vendôme, και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο έφηβος Αρτίρ Ρεμπό, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Σαν Σήμερα / Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Edith Piaf: «Το σπουργιτάκι» που ξεκίνησε από τους δρόμους του Παρισιού και δοξάστηκε όσο λίγοι. Αυτή είναι η ζωή της, το τέλος που της επιφύλασσε η Καθολική εκκλησία και ένα απόσπασμα από μία συνέντευξή της.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ
Νταϊάνα: Η μυθιστορηματική ζωή της διασημότερης γυναίκας του πλανήτη

Σαν Σήμερα / Νταϊάνα: Η μυθιστορηματική ζωή της διασημότερης γυναίκας του πλανήτη

«Η Νταϊάνα διεκδίκησε την εκτίμηση ενός βασιλικού περίγυρου που τη χρησιμοποίησε κατά περίσταση. Διεκδίκησε την ελευθερία της από έναν σύζυγο που την έβλεπε πάντα ως την αιτία του προσωπικού του αδιεξόδου. Διεκδίκησε τα παιδιά της από μια συντηρητική οικογένεια. Και εν τέλει διεκδίκησε τη ζωή της από τους ηδονοβλεψίες παπαράτσι που την καταδίωκαν ανελέητα»
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μαντόνα: «Είμαι σκληρή, φιλόδοξη και ξέρω ακριβώς τι θέλω. Αν αυτό με κάνει σκύλα, δεν πειράζει»

Μουσική / «Είμαι σκληρή, φιλόδοξη και ξέρω τι θέλω. Αν αυτό με κάνει σκύλα, δεν πειράζει»

Pop icon, μίλησε για το woman empowerment πριν υπάρξει καν ο όρος, gay icon, fashion icon, η απόλυτη σταρ, η πιο πετυχημένη γυναίκα μουσικός όλων των εποχών, όπως και να τη χαρακτηρίσει κανείς, είναι μία και μοναδική και ήρθε για να αλλάξει τα πάντα.
M. HULOT
Yves Saint Laurent: «Το Μαρακές άνοιξε τα μάτια μου στο χρώμα»

Μόδα & Στυλ / Yves Saint Laurent: «Το Μαρακές άνοιξε τα μάτια μου στο χρώμα»

Σήμερα, στα γενέθλιά του, θυμόμαστε τον μελαγχολικό βασιλιά της γαλλικής couture μέσα από τη διαδρομή του στο Μαρόκο, που δεν υπήρξε απλώς ένας τόπος ελευθερίας αλλά και η μούσα του στη ζωή και στη δουλειά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

1 σχόλια
Τα δύο αυτά κτίρια υπήρξαν ανέκαθεν για τους τρομοκράτες ένα σύμβολο ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών που έπρεπε να κάμψουν. Και λίγα χρόνια αργότερα, τελικά, το κατάφεραν.