Ψινάκης, Ντόρα και Δούρου διαμαρτύρονται με λαμπάδες έξω από το Μουσείο Ακρόπολης

Ψινάκης, Ντόρα και Δούρου διαμαρτύρονται με λαμπάδες έξω από το Μουσείο Ακρόπολης Facebook Twitter
23

Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρά τη βροχή συμμετείχαν στη διαμαρτυρία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας  ήταν μια πρωτοβουλία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Ψινάκης, Ντόρα και Δούρου διαμαρτύρονται με λαμπάδες έξω από το Μουσείο Ακρόπολης Facebook Twitter

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης και κρατούσαν αναμμένα κεριά που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους συμβόλιζαν την ειρήνη τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη των λαών.

 

Ψινάκης, Ντόρα και Δούρου διαμαρτύρονται με λαμπάδες έξω από το Μουσείο Ακρόπολης Facebook Twitter

 

Η  πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής της Α περιφέρειας των Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου βρέθηκαν και αυτές στο πλευρό του Ηλία Ψινάκη κρατώντας κεριά. 

 

Ψινάκης, Ντόρα και Δούρου διαμαρτύρονται με λαμπάδες έξω από το Μουσείο Ακρόπολης Facebook Twitter

 

Σύμφωνα με τον Hλία Ψινάκη, αφορμή για την σημερινή εκδήλωση είναι η επιστροφή αύριο στο Βρετανικό Μουσείο ενός από τα αγάλματα που είχαν δανείσει οι Βρετανοί στο Μουσείο Ερμπάζ της Αγίας Πετρούπολης.

 

Ψινάκης, Ντόρα και Δούρου διαμαρτύρονται με λαμπάδες έξω από το Μουσείο Ακρόπολης Facebook Twitter

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

9 σχόλια
ανώριμος23 Εγω θελω τα μαρμαρα εκει που ειταν 20 αιωνες,σπιτι μου,αν σα αρεσει να τα βλεπεις στην αγγλια,εχουμε κανει εξαιρετικα αντιγραφα να τα χαζευεις κι εσυ και αυτοι
Είμαι κατά της επιστροφής των μαρμάρων (γλυπτών)... καλώς ή κακώς η Άγγλοι τα έσωσαν σε μια δύσκολη περίοδο, που η Ελλάδα ήταν εντελώς κατεστραμμένη χώρα και τώρα έχουν συνδεθεί με τη νεότερη ιστορία του αγγλικού πολιτισμού. Όποιος θέλει, ας πάει να τα δει στην Αγγλία. Κανονικά (αν είχαμε αξιοπρέπεια ως λαός), έπρεπε να ζητήσουμε και ευχαριστώ από την αγγλική κυβέρνηση που όχι μόνο τα προφύλαξε, αλλά έδωσε τη δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να τα επισκεφτεί και όλα αυτά χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα τάληρο. Το χρέος και τα μνημόνια δε σβήνουν με μάρμαρα, αλλά μόνο με ανατροπή του συστήματος προς πιο φιλολαϊκό. Ας αφήσουμε τις υστεριες και τα περσινά ξινά σταφύλια και ας δούμε τι θα κανουμε στο σημερα.
Αγαπητέ Ανώριμε 23, Στο μόνο που συμφωνώ μαζί σου είναι ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν το απόγειο του κιτς και της γελοιότητας. Ας είναι καλά το ΥΠ.ΠΟ. που έκανε την αρχή με τα καραγκιοζιλίκια της Αμφίπολης.Αν όμως κάνεις τον κόπο να διαβάσεις καμιά σοβαρή μελέτη, θα καταλάβεις ότι οι Άγγλοι όχι μόνο δεν έσωσαν τα γλυπτά, αλλά προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στο κτήριο. Επιπλέον, αφού είσαι τόσο φιλολαϊκός, κάνε τον κόπο να μελετήσεις τη συμπεριφορά των αποικιοκρατών Άγγλων στην υπό οθωμανική κατοχή Ελλάδα του 19ου αιώνα, για να καταλάβεις τι σημαίνει να σου στερούν και την ελευθερία και τον πολιτισμό. Αν μετά από αυτό, εσένα σου βγαίνει να πεις κι ευχαριστώ, be my guest.Όσο για το "Ας αφήσουμε τις υστεριες και τα περσινά ξινά σταφύλια και ας δούμε τι θα κανουμε στο σημερα", ένας λαός που επιχειρεί να προχωρήσει στο μέλλον χωρίς τον πολιτισμό και την ιστορία του είναι απλώς ένας μάτσο τούβλα. Ξανακάνε τον κόπο να διαβάσεις πώς μεταχειρίστηκε η Οκτωβριανή Επανάσταση τα μνημεία της Ρωσίας, για να καταλάβεις πόσο μπροστά μπορούν να είναι κάποιοι άνθρωποι που έζησαν 100 χρόνια πίσω.
Το "προφύλαξε" που αναφέρεις δείχνει ότι δεν γνωρίζεις στοιχεία.Κατά τη Βικτωριανή περίοδο έξυσαν τα μάρμαρα με σιδερένιες βούρτσες για να τα 'ασπρίσουν'. Η βασίλισσα αγαπούσε το λευκό.Αστο. Προστασία δεν παίζει.Απλά είδες πολύ κόσμο υπέρ της επιστροφής και είπες να πας από την άλλη για να το παίξεις εναλλακτικός ε;
Όλοι αυτοί οι πολιτικοί ασχολούνται με ανούσια πράγματα, αντιπαραγωγικά,μηδενικής σημασίας για το παρόν κ το μέλλον της χώρας. Ενώ, υπάρχουν άλλα πολύ πιο πρακτικά ζητήματα, που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Δυστυχώς, αυτοί είμαστε ως λαός ψευτοπερήφανοι, εγωιστές, αγνώμονες και λαικιστές. Τα μάρμαρα ανήκουν σε όλους τώρα, καθένας έχει ελεύθερη προσβαση να τα επισκεφτεί (δεν ανήκουν σε κάποια ιδιωτική συλλογή) και εμάς μας φταίνε όλα, επειδή α) έχουμε κόμπλεξ ως λαός που δεν πετύχαμε- "χτίσαμε" τίποτα συλλογικά στην νεότερη ιστορία, β) τους βλέπουμε όλους σαν εχθρούς και ανταγωνιστικά, γ) οι πολιτικοί θέλουν να αποπροσανατολίσουν το κοινωνικό σώμα από τα πραγματικά προβλήματα με δήθεν φανταστικές διεκδικήσεις και πολιτιστικούς "ιερούς πολέμους". Ας κοιτάξουμε πρώτα τη δική μας την καμπούρα, σε όλα τα χωριά με αρχαία έχουν κλέψει όλοι αγγεία και τα χουν κάνει γλάστρες στα προκήπια. Οι έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι αρχαιοκάπηλοι. Δυστυχως από τις αρνητικές ψήφους φάνηκε για άλλη μια φορά πόσο καλπικοι προοδευτικοί ειναι όλοι. Αφου θεωρούν τον αρχαίο πολιτισμό κτήμα τους και τους ενοχλεί που κάτι εκτίθεται σε άλλη χώρα και καθημερινά το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος αυτών που ψηφίσανε αρνητικά δεν έουν επισκεφτεί κανεναν αρχαιολογικό χώρο και διαβάζουν Πρώτο Θέμα
Πάντα θα υπάρχει κάτι πιο μείζον να ασχοληθεί κανείς. Ποτέ δε θα λείψουν τα εντονότερα προβλήματα από τα μάρμαρα. Επαναλαμβάνω, προφανώς αγνοείς βασικές πλευρές της διεκδίκησης, όπως είναι η επανένωση ενός ενιαίου συνόλου τεμαχισμένου. Δεν μίλησε κανείς μας για τα χιλιάδες άλλα ελληνικά αρχαία που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και αλλού.Δυστυχώς οι αρνητικές ψήφοι σε έκαναν να μπεις σε defense mode και να προσπαθείς να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο.Τι να κάνουμε.Μέσα στον ελληνικό κυκεώνα των χιλιάδων γνωμών, υπάρχει και η δική σου. Δικαίωμά σου είναι.
Αν έρθει η Αλαμουντίν με τους δικηγόρους για τη διεκδίκηση ουρλιάζουμε μαζικά.Αν ανάψουν κεράκια δέκα εγχώριες περσόνες, είναι επιτυχημένη εκδήλωση διεκδίκησης.Είμαστε ότι να'ναι.
Οντως ο,τι να ναι!Δεν να αφήνουν τα μάρμαρα στην ησυχία τους ώστε κάθε φορά που πάμε στην Αγγλία για δουλειά (δεύτερο σπίτι για πάρα πολλούς ) να βλέπουμε και κάτι Ελληνικό?...να δει που όλη η φιέστα τύπου Πάσχα έγινε γιατί η κα Πατουλη είχε ράψει κόκκινο συνολακι!
Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά επειδή την “πέσατε” πολύ απότομα στον DYLAN, αξίζει να αναφερθεί η μακροσκελή άποψη του αειμνήστου Σπύρου Ιακωβίδη, ενός από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους αρχαιολόγους και ακαδημαϊκούς μας (στην εκπομπή της Βίκυ Φλέσσα στις 26/10/12, 2ο μέρος – 1:20 λεπτό), ότι είναι πολύ καλύτερα τα γλυπτά του Παρθενώνα να μείνουν στο Βρετανικό μουσείο!!...Αξίζει να την παρακολουθήσετε:1ο μέροςhttp://www.dailymotion.com/video/xumwsd_%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%BF-pinakio-blogspot-gr-%CF%83%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-i%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%B2%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CE%BA%CF%81%CE%B1_people2ο μέρος http://www.dailymotion.com/video/xumxdp_%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%BF-pinakio-blogspot-gr-%CF%83%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-i%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%B2%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-2%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82_peopleΣ.Σ.: Με την συγκεκριμένη άποψη δεν συμφωνώ καθόλου αλλά έχει τη σημασία της όταν μάλιστα εκφράζεται από έναν τέτοιο άνθρωπο.
Ό,τι να ναι...!Άντε και καλή Ανάσταση!...Περιμένουμε ανακοινώσεις από την Ιερά Σύνοδο για αυτή την κίνηση των άπιστων. Βεβηλώνονται ήθη και έθιμα καπαρωμένα από άλλους (βλέπε εκκλησία Α.Ε.)...