ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Δεν είσαι ο Τσίπρας!

Δεν είσαι ο Τσίπρας! Facebook Twitter
27

Και όσο η πιθανότητα να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει, υπάρχουν κάποια στελέχη του που φέρονται τόσο αλλοπρόσαλλα, που αναρωτιέμαι μήπως το κάνουν επίτηδες για να χάσει το κόμμα και να μη χρειαστεί να κυβερνήσουν. 

Βγαίνει ο κάθε -συχνότατα τυχάρπαστος- υποψήφιος του κόμματος και μας λέει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βγει κυβέρνηση, βαφτίζοντας τον οποιοδήποτε δικό του ευσεβή πόθο "θέση του κόμματος". Ενώ δεν το έχουν συζητήσει με κανέναν, λένε με στόμφο αυτό που θα ήθελαν να γίνει, και βάζουν κι ένα "αν γίνουμε κυβέρνηση θα..." μπροστά, κι είναι έτοιμοι. 

"Αν γίνουμε κυβέρνηση χάρη στο μπόνους των 50 εδρών, θα ξαναπροκηρύξουμε εκλογές, για να βγούμε δίκαια", είπε πριν μερικές εβδομάδες ο καθόλου τυχάρπαστος Μανώλης Γλέζος. Έχει δίκιο φυσικά - ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόταν για το μπόνους όταν αυτό συνέφερε τους αντιπάλους του, και το έβρισκε ιδιαιτέρως αντιδημοκρατικό, άρα θα ήταν λογικό να μην δεχτεί να κυβερνήσει χάρη σε αυτό. 

Όμως εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Γιατί ο αγαπητός κ. Γλέζος δεν είπε ότι "πιστεύω ότι θα πρέπει να ξανακάνουμε εκλογές ώστε να βγούμε με το σπαθί μας" αλλά είπε' "θα ξανακάνουμε εκλογές" λες και είναι κάποια ειλημμένη απόφαση ή λες και είναι κάτι που θα το αποφάσιζε ο ίδιος, ενώ είναι γνωστό ότι ο Τσίπρας δεν συμφωνεί καθόλου. 

Στο ίδιο στυλ (και με πολύ λιγότερο κύρος και πολιτική σημασία μάλιστα) υπάρχουν ένα σωρό 'αρχηγίσκοι' στο κόμμα που κάνουν εξαγγελίες, δεσμεύοντας ουσιαστικά το κόμμα που θα πρέπει μετά να απολογηθεί που δεν τα έκανε.  

Αν όμως αυτά δεν έχουν συζητηθεί και δεν έχουν εγκριθεί από κανέναν; Και γιατί το κόμμα δεν τους λέει "Παρακαλούμε βουλώστε το"; Μήπως το συμφέρει να τάζουν από χίλιες πλευρές χίλια αντικρουόμενα πράγματα οι πολιτευτές του;

Έχουμε πχ. την Ραχήλ Μακρή που λέει ότι "θα τυπώσουμε 100 δις". Ποιοι "θα τυπώσουμε"; Αυτή και ποιος άλλος; Γιατί χρησιμοποιεί πρώτο πρόσωπο, και γιατί κάνει κυβερνητικές εξαγγελίες χωρίς καν να μιλήσει με τον Τσίπρα για το θέμα; Και πες ότι έχει δίκιο και αυτό θα κάνουμε και θα σωθούμε: Γιατί πρέπει να το πει αυτή από μόνη της σε μια τυχαία εκπομπή της Κοζανίτικης τηλεόρασης και όχι ο ίδιος ο αρχηγός της;

Βγαίνει ο άλλος και λέει "Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ, δεν χρειάζεται να πληρώσετε τις δύο τελευταίες δόσεις!". Φρίττει ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, "εγώ δεν είπα να μην πληρώσετε" ξαναλέει ο υποψήφιος. 

Βγαίνει ο τρίτος, (πριν λίγο καιρό ο Μπαλάφας, σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών, Στέφανος Τυροβολας και λέει "Θα καταργήσουμε τα ΜΑΤ". Δεν βγαίνει ο Τσίπρας να το πει ή να δεσμευτεί: βγαίνει ο πολιτευτής Τυροβολας! Να τον πάρουμε στα σοβαρά ή όχι;

Θέλω να πω: Όσο κι αν ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει διάφορα καλά ως κυβέρνηση, απογοητεύομαι απ' το ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να ελέγξει την εξωφρενική πολυγλωσσία. Κάθε υποψήφιος κάνει και μια ολόδική του εξαγγελία για το τι "θα κάνουμε όταν βγούμε κυβέρνηση", σαν να πάσχει από παράκρουση μεγαλείου!

Κι αντί ο Τσίπρας να πει σε όλους "Σταματήστε τις υποσχέσεις - Κανείς δεν θα μιλάει για τέτοια πράγματα εκτός από μένα!" τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Κι αντί το κόμμα να καταλάβει πόσο αποκαρδιωτικό είναι το ότι δεν υπάρχει μία, στιβαρή, σταθερή κοινή γραμμή (που να είναι και ξεκάθαρη), τα ρίχνει όλα -όπως και το αλαλούμ για την Ραχήλ Μακρή- στην "γαλάζια μονταζιέρα" που κοιτάζει κάθε μέρα τι θα πουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαν το πρόβλημα να μην είναι η ασταμάτητη λογοδιάρροια των στελεχών του, αλλά η ανάδειξη της λογοδιάρροιας απ' τους εχθρούς (λες κι οι ίδιοι δεν περιμένουν να στραβοπατήσει κάποιος δεξιός για να τον κράξουν!)

Το κόμμα ήταν κάποτε συνασπισμός διαφορετικών κομμάτων, με πολλές αντικρουόμενες συνιστώσες και απόψεις. Τώρα όμως είναι ενιαίο κόμμα. Με όργανα που αποφασίζουν και με αρχηγό που (υποτίθεται ότι) εκφράζει την επίσημη και ξεκάθαρη γραμμή. 

Και γι' αυτό, αντί να κατηγορούνται πάλι οι "κακοί αντίπαλοι", θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος που, με τρόπο αποφασιστικό, θα πει σε όσους αυτοσχεδιάζουν παρουσιάζοντας τους ευσεβείς τους πόθους ως επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ:

"Για άλλες δέκα μέρες τουλάχιστον, κάτσε κάτω, και κράτησε το στόμα σου κλειστό. Και μην ξεχνάς: δεν είσαι ο Τσίπρας!"

27

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
Και πού είστε ακόμα,Θα γελάσουμε πολύ, μα πάρα πολύ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Τώρα βέβαια μπορεί και να κλαίμε με μαύρο δάκρυ, αλλά είναι απολύτως σίγουρο ότι αν μπορέσει κάποιος να αποστασιοποιηθεί (πχ αν φύγουμε ομαδικά στο εξωτερικό για να μη μας αγγίζουν όσα γίνονται εδώ), θα διασκεδάσει πολύ με τα καμώματα του ΣΥΡΙΖΑ...Ε, ρε γέλιο που έχει να πέσει...
Δυστυχώς και το ακροατήριο δεν το νοιάζει πια.Αυτοϊ που έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν Σύριζα θα ψηφίσουν ό,τι βλακεία και παραλογισμό να ξεστομίσουν τα στελέχη τους. Γιατί η ψήφος ελάχιστη σχέση έχει με τη λογική. Είναι καθαρά συναισθηματική και εκδικητική.
Έχεις μπερδέψει τον Σύριζα με το Ποτάμι, το κόμμα του ενός επικεφαλής (που είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος), και πολλών εθελοντών που δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα και δεν εκπροσωπούν καν το κόμμα.Τα δημοκρατικά κόμματα δεν είναι ποτάμια, είναι όπως ο σύριζα. Σύνθεση πολλών απόψεων.
Όπώς λέτε πρέπει να υπάρχει *σύνθεση* πολλών απόψεων. Σύνθεση που να οδηγεί κάπου, όμως! Σε κάποιο αποτέλεσμα, σε κάποια οριστική και ανακοινώσιμη απόφαση. Αν οι πολλές απόψεις παραμένουν "διαφορετικές απόψεις", δεν γίνεται καμία σύνθεση, απλώς υπάρχουν αντικρουόμενες -και αλληλοαναιρούμενες στην τελική- άχρηστες γνώμες.
Την σύνθεση θα στην πει ο Τσίπρας. Το κάθε μέλος του κόμματος όμως είναι ελεύθερο να πει την άποψη του. Έτσι είναι οργανωμένος ο σύριζα. (Η σύνθεση έρχεται μετά από συζήτηση για θέματα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σύνθεση εκ των προτέρων σε κάθε ερώτημα που θα τεθεί σε μια προεκλογική περίοδο.)Αυτό που ζητάς στο άρθρο μπορεί να γίνει μόνο στο ποτάμι, που το κόμμα εκφράζει μόνο ο επικεφαλής (το γράφει το καταστατικό). Εκεί όταν ακούς πράγματα όπως "συμφωνώ με το μαιλ Χαρδούβελη" και "έχει δίκιο ο Σοιμπλε που μας συμπεριφέρεται έτσι" (Λιαρόπουλος Σάββατο πρωί στο ΣΚΑΙ), γνωρίζεις ότι είναι άποψη εθελοντή. Για την ακρίβεια, δεν πρέπει να ακούς κανέναν άλλο εθελοντή του ποτάμι, παρά μόνο τον επικεφαλής.Ο πληθυντικός δεν χρειάζεται. Μίλα μου ελεύθερα στον ενικό.
Μα η λέξη κλειδί είναι η *άποψή* τους. Αυτοί δεν λένε άποψη! Αποφασίζουν και διατάσσουν! "Θα κάνουμε αυτό" "Θα κάνουμε το άλλο". Δεν λένε "προτείνω να κάνουμε αυτό", "νομίζω ότι καλό θα είναι να κάνουμε το άλλο" - ώστε να αφήσουν να γίνει μια σύνθεση απόψεων!Νομίζω ότι το έκανα απόλυτα σαφές στο άρθρο αυτό, δεν καταλαβαίνω γιατί μπλέκεις το ποτάμι. Μπορούν να λένε την άποψή τους, όχι όμως να κάνουν οριστικές εξαγγελίες και να μιλούν εξ ονόματος του κόμματος.
το πρόβλημα, κ. Δημοκίδη, είναι το γιατί δεν κρατάνε κλειστό το στόμα τους μέχρι να βγουν ή οι ανοησίες που λένε. Οι ίδιοι αυτοί αμετροεπείς θα πάρουν αύριο οφίτσια και δημόσιες θέσεις, θα εισηγούνται, θα ψηφίζουν, θα αποφασίζουν. "ρώμη δε τ' αμαθής πολλάκις τίκτει βλάβην" η στερούμενη φρόνησης δύναμη πολλές φορές προκαλεί ζημιές. Ευριπίδης - Τημενίδαι.
καλά δεν είμαστε και στον Άρχοντα των μυγών, οι περισσότεροι στον σύριζα πολιτεύονται χρόνια, δεν τους πήραν ξαφνικά από τις αλάνες που έπαιζαν και τους έβαλαν στο Μαξίμου.Εξάλλου η μετριοπάθεια και η πορεία προς τη σοσιαλδημοκρατία είναι ολοφάνερη
Οσονούπω εκατομμύρια Έλληνες που επί τετραετίες ξεφώνιζαν "πρόβατα βουλευτές, στο μαντρί , κ.λπ.) θα αντιληφθούν ότι πολυφωνία και δημοκρατία δε σημαίνει κομφούζιο, 300 βουλευτές 300 διαφορετικές απόψεις, πολυφωνία και δημοκρατία σημαίνει να υπάρχουν χ διαφορετικά κόμματα με χ διαφορετικές απόψεις.
Στην χώρα μας μέσα στον 20στο αιώνα περάσανε όλες οι ιδεολογίες απο την εξουσία - Απο τους φασίστες και τους χουντικούς μέχρι τους σοσιαλιστές ( μην γελάτε εκεί στο βάθος σας βλέπω ! ).Πλέον το μόνο που απομένει στο λαό μας είναι να έρθει και ένα αριστερό κόμμα στην εξουσία ( έτσι αυτοπροσδιορίζεται - πάλι μη γελάτε εκέι εσείς οι ίδιοι στο βάθος θα σας βγάλω έξω ) μπάς και καταλάβουμε ότι όσο η Ελλάδα μας παραμένει αυτό που είναι ( ενα μίγμα διορισμένων κηφήνων / φοροφυγάδων όλων των κατηγορίων / "επιχειρηματιών" που όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν να κάνουν μία ( 1 ! ) εταιρεία μεγάλη που να δίνει δουλειά σε κόσμο και να φέρνει χρήματα στη χώρα χωρίς να έχει ανάγκη την κρατική προστασία και τα θαλασσοδάνεια απο τις τράπεζες και στη μέση οι δόλιοι που φορολογόυνται άγρια ή ονειρεύονται να βρούν μια δουλίτσα ) τίποτα δεν αλλάξει δε μπα να έρθουν στην εξουσία o Doctor Who ή οι Jedi.Εϊναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα τα αλλάξει όλα τα παραπάνω?Μέχρι στιγμής λέει ναι σε όλους - είναι δεδομένο ότι μετά τις εκλογές θα χρειαστεί να πει και οχι σε κάποιους...και αν πέφτει η συγκυβέρνηση δεν είναι επειδή είπε οχι σε κάποιους...αλλά μας κοροιδεύει μιλώντας για μεταρρυθμίσεις και τρίχες κατσαρές. Οι ελπίδες ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας είναι στον ΣΥΡΙΖΑ...το σημαντικό είναι να καταλάβουν ότι θα είναι κυβέρνηση και του άλλου κομματιού ( αυτού που δεν τους φήφισε ).Οι ιδεοληψίες και τα '' η εμείς η αυτοί " δεν με καθησυχάζουν πάνω σε αυτό.
Όμως Άρη γιατί σου κάνει εντύπωση (αν όντως εκπλήσσεσαι τόσο);O Σύριζα δεν είναι κόμμα εξουσίας, βρέθηκε συγκυριακά από το 4% στο ποσοστό που θα πάρει γιατί έχει μαζέψει το βαθύ ΠΑΣΟΚ, έχει ένα πρόγραμμα που υπόσχεται πολλά (και πατάει στην βαθύτατη δυσαρέσκεια με τις προηγούμενες και παρούσες άθλιες κυβερνήσεις) και γιατί ποντάει στο "ας δοκιμάσουμε και φάβα με μπύρα γιατί από το κατσικάκι με πατάτες δεν χορτάσαμε". (Δηλαδή για όσους κόμπιασαν στην γαστριμαργική αναλογία, ας πάρουμε και το πιάτο που δεν ξέρουμε γιατί οι άλλοι τα μούσκεψαν, πόσο πιο χάλια να πάει πια). Επόμενο είναι να μην έχει συγκροτηθεί μια ενιαία κομματική "γραμμή" (ιδιαίτερα γιατί υπάρχουν οι συνιστώσες) και να μην είναι καλά ανεκτή και μια "σιδηρογροθιά" αρχηγική φωνή για λόγους προοδευτικότητας /εσωτερικής δημοκρατίας. Με τους τυχάρπαστους, δε, που μαζεύτηκαν (σε όλα τα κόμματα, αλλά μιας και μιλάμε για το συγκεκριμένο σε αυτό το άρθρο) πολλές κοτσάνες θα ακούσουμε ακόμα! Όσο για το ότι "δεν θέλουν να κυβερνήσουν" ίσως να έχει και βάση. Άλλωστε οι εκλογές βολεύουν κυρίως τον Σαμαρά.
Μα, νομίζω ότι αυτή η "εξωφρενική πολυγλωσσία" είναι εντελώς ενδεικτική τού τι συμβαίνει μέσα σ΄αυτό το τυχάρπαστο κόμμα.Το ότι δηλαδή, όλοι αυτοί πού βγαίνουν και λένε ότι τούς κατέβει το κάνουν ακριβώς διότι αισθάνονται ότι έτσι θα κυβερνήσουν αν είναι κυβέρνηση. Αυτή ειναι η εσωτερική αύρα τού Συριζα.Οτι γουστάρουνε λένε κι ας είναι η αποθέωση τής ψυχεδέλειας επειδή νιώθουν ότι αυτό πρεσβεύει το κόμμα. Πλήρης τρικυμία.Αν μη τι άλλο, ο Συριζα θα παράξει άφθονο κωμικοτραγικό τοπίο κυβερνώντας.Θα μού πείς, οι μέχρι τώρα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) τι παράξανε?Καμία αντίρρηση, τραγέλαφο παράξανε και καταστροφή.Το θέμα είναι ότι αυτό θα παράξει κι ο Συριζα.Και, για να προλάβω την ενδόμυχη ερώτηση, δεν βλέπω καμία λύση.
Και πού είστε ακόμη κ. Δημοκίδη, θα έχει συνέχεια το σήριαλ, και κυβέρνηση να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς διότι ίσως κάποιοι να μην θέλουν να κυβερνήσουν για έναν λόγο και μόνο: το να κυβερνήσεις σημαίνει ότι θα πρέπει να δυσαρεστήσεις κάποιους, δεν μπορείς όλους να τους έχεις ευχαριστημένους. Όντας στην αντιπολίτευση είναι πολύ εύκολο να λες ευχάριστα πράγματα για όλους, όταν όμως βρεθείς με την καυτή πατάτα στα χέρια, τα πράγματα αλλάζουν. Και όσο και να ευχαριστήσει ένα ''κοινό'' με το πρόγραμμά του, στην πράξη θα δυσαρεστήσει πολύ περισσότερους.
Υπάρχουν τρόποι να ευχαριστήσει πολύ περισσότερους (και αναλογικά να δυσαρεστήσει λιγότερους).Ακόμα και να (φτου φτου) εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχουν συννενοηθεί τα μέιλ της ΝΔ με την τρόικα, μπορεί να κάνει άλλα πράγματα, κάποια από τα οποία -Πολιτικά- θα ήταν λάθος να αναφέρει προεκλογικά.Το αν θα τους βρει και εφαρμόσει, είναι κάτι που μένει να το δούμε, αν και εφόσον κυβερνήσει αυτοδύναμος ή με "ανεκτή" συμμαχία.Υγ:Πολύ ωραίο το να καταργηθούν οι 50 έδρες και μετά να ξαναγίνουν εκλογές, σωστό ηθικά, αλλά αν δεν γίνουν πρώτα κάποιες αλλαγές.. δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Πρακτικά, ΔΕΝ γίνεται. Γίνεται όμως μετά την 4ετία, οι επόμενες -ή μεθεπόμενες μιας και νομίζω ότι αλλαγή κάνεις στον εκλογικό νόμο ισχύει από τις μεθεπόμενες- να έχουν κάνει τις αλλαγές που πρέπει στην διαδικασία, στο σύνολο της και όχι απλά και ξερά το μπόνους. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν γενικώς, πρέπει να γίνουν σωστά και με χρονοδιάγραμμα, όσο πιεστικές (συναισθηματικά) και αν είναι κάποιες.