Δεν είσαι ο Τσίπρας!

Δεν είσαι ο Τσίπρας! Facebook Twitter
27

Και όσο η πιθανότητα να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει, υπάρχουν κάποια στελέχη του που φέρονται τόσο αλλοπρόσαλλα, που αναρωτιέμαι μήπως το κάνουν επίτηδες για να χάσει το κόμμα και να μη χρειαστεί να κυβερνήσουν. 

Βγαίνει ο κάθε -συχνότατα τυχάρπαστος- υποψήφιος του κόμματος και μας λέει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βγει κυβέρνηση, βαφτίζοντας τον οποιοδήποτε δικό του ευσεβή πόθο "θέση του κόμματος". Ενώ δεν το έχουν συζητήσει με κανέναν, λένε με στόμφο αυτό που θα ήθελαν να γίνει, και βάζουν κι ένα "αν γίνουμε κυβέρνηση θα..." μπροστά, κι είναι έτοιμοι. 

"Αν γίνουμε κυβέρνηση χάρη στο μπόνους των 50 εδρών, θα ξαναπροκηρύξουμε εκλογές, για να βγούμε δίκαια", είπε πριν μερικές εβδομάδες ο καθόλου τυχάρπαστος Μανώλης Γλέζος. Έχει δίκιο φυσικά - ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόταν για το μπόνους όταν αυτό συνέφερε τους αντιπάλους του, και το έβρισκε ιδιαιτέρως αντιδημοκρατικό, άρα θα ήταν λογικό να μην δεχτεί να κυβερνήσει χάρη σε αυτό. 

Όμως εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Γιατί ο αγαπητός κ. Γλέζος δεν είπε ότι "πιστεύω ότι θα πρέπει να ξανακάνουμε εκλογές ώστε να βγούμε με το σπαθί μας" αλλά είπε' "θα ξανακάνουμε εκλογές" λες και είναι κάποια ειλημμένη απόφαση ή λες και είναι κάτι που θα το αποφάσιζε ο ίδιος, ενώ είναι γνωστό ότι ο Τσίπρας δεν συμφωνεί καθόλου. 

Στο ίδιο στυλ (και με πολύ λιγότερο κύρος και πολιτική σημασία μάλιστα) υπάρχουν ένα σωρό 'αρχηγίσκοι' στο κόμμα που κάνουν εξαγγελίες, δεσμεύοντας ουσιαστικά το κόμμα που θα πρέπει μετά να απολογηθεί που δεν τα έκανε.  

Αν όμως αυτά δεν έχουν συζητηθεί και δεν έχουν εγκριθεί από κανέναν; Και γιατί το κόμμα δεν τους λέει "Παρακαλούμε βουλώστε το"; Μήπως το συμφέρει να τάζουν από χίλιες πλευρές χίλια αντικρουόμενα πράγματα οι πολιτευτές του;

Έχουμε πχ. την Ραχήλ Μακρή που λέει ότι "θα τυπώσουμε 100 δις". Ποιοι "θα τυπώσουμε"; Αυτή και ποιος άλλος; Γιατί χρησιμοποιεί πρώτο πρόσωπο, και γιατί κάνει κυβερνητικές εξαγγελίες χωρίς καν να μιλήσει με τον Τσίπρα για το θέμα; Και πες ότι έχει δίκιο και αυτό θα κάνουμε και θα σωθούμε: Γιατί πρέπει να το πει αυτή από μόνη της σε μια τυχαία εκπομπή της Κοζανίτικης τηλεόρασης και όχι ο ίδιος ο αρχηγός της;

Βγαίνει ο άλλος και λέει "Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ, δεν χρειάζεται να πληρώσετε τις δύο τελευταίες δόσεις!". Φρίττει ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, "εγώ δεν είπα να μην πληρώσετε" ξαναλέει ο υποψήφιος. 

Βγαίνει ο τρίτος, (πριν λίγο καιρό ο Μπαλάφας, σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών, Στέφανος Τυροβολας και λέει "Θα καταργήσουμε τα ΜΑΤ". Δεν βγαίνει ο Τσίπρας να το πει ή να δεσμευτεί: βγαίνει ο πολιτευτής Τυροβολας! Να τον πάρουμε στα σοβαρά ή όχι;

Θέλω να πω: Όσο κι αν ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει διάφορα καλά ως κυβέρνηση, απογοητεύομαι απ' το ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να ελέγξει την εξωφρενική πολυγλωσσία. Κάθε υποψήφιος κάνει και μια ολόδική του εξαγγελία για το τι "θα κάνουμε όταν βγούμε κυβέρνηση", σαν να πάσχει από παράκρουση μεγαλείου!

Κι αντί ο Τσίπρας να πει σε όλους "Σταματήστε τις υποσχέσεις - Κανείς δεν θα μιλάει για τέτοια πράγματα εκτός από μένα!" τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Κι αντί το κόμμα να καταλάβει πόσο αποκαρδιωτικό είναι το ότι δεν υπάρχει μία, στιβαρή, σταθερή κοινή γραμμή (που να είναι και ξεκάθαρη), τα ρίχνει όλα -όπως και το αλαλούμ για την Ραχήλ Μακρή- στην "γαλάζια μονταζιέρα" που κοιτάζει κάθε μέρα τι θα πουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαν το πρόβλημα να μην είναι η ασταμάτητη λογοδιάρροια των στελεχών του, αλλά η ανάδειξη της λογοδιάρροιας απ' τους εχθρούς (λες κι οι ίδιοι δεν περιμένουν να στραβοπατήσει κάποιος δεξιός για να τον κράξουν!)

Το κόμμα ήταν κάποτε συνασπισμός διαφορετικών κομμάτων, με πολλές αντικρουόμενες συνιστώσες και απόψεις. Τώρα όμως είναι ενιαίο κόμμα. Με όργανα που αποφασίζουν και με αρχηγό που (υποτίθεται ότι) εκφράζει την επίσημη και ξεκάθαρη γραμμή. 

Και γι' αυτό, αντί να κατηγορούνται πάλι οι "κακοί αντίπαλοι", θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος που, με τρόπο αποφασιστικό, θα πει σε όσους αυτοσχεδιάζουν παρουσιάζοντας τους ευσεβείς τους πόθους ως επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ:

"Για άλλες δέκα μέρες τουλάχιστον, κάτσε κάτω, και κράτησε το στόμα σου κλειστό. Και μην ξεχνάς: δεν είσαι ο Τσίπρας!"

27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ