H επίσημη παρουσίαση για την ανασκαφή στην Αμφίπολη

H επίσημη παρουσίαση για την ανασκαφή στην Αμφίπολη Facebook Twitter
1

Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθέατρου του υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησε στις 11 το πρωί του Σαββάτου η παρουσίαση των ευρημάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης.  Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθη ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας ο οποίος συνόδευσε την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη.

Στη συνέχεια η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη ξεκίνησε την ενημέρωση προς τους παρευρισκόμενους, με την ανυπομονησία να φτάνει στο αποκορύφωμα. Αυτή είναι άλλωστε η πρώτη επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, από τις 10 Αυγούστου.

H επίσημη παρουσίαση για την ανασκαφή στην Αμφίπολη Facebook Twitter
H αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρ) μιλάει με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή και την υπεύθυνη τύπου για την ανασκαφή στην Αμφίπολη Άννα Παναγιωταρέα κατά την διάρκεια επιστημονικής ενημέρωσης, στο υπουργείο Πολιτισμού, για την πορεία των ανασκαφών στον λόφο Καστά, Αθήνα Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

"Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας" ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε την ομιλία της η κα Περιστέρη. Στην συνέχεια παρουσίασε την πλήρη εξέλιξη της ανασκαφής, παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό και αναφέροντας πως βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για διάφορες εργασίες, οδοποιίας ενώ το τμήμα του περιβόλου που έχει βρεθεί και παραμένει ανέπαφο είναι σχεδόν 80 μέτρα, από τα 497 της συνολικής περιμέτρου.

Η κα Περιστέρη ολοκλήρωσε την παρουσίασή της αναφέροντας: "Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποια είναι ο νεκρός", προκαλώντας έτσι αντιδράσεις από το πλήθος των δημοσιογράφων που την "βομβάρδισαν" με ερωτήσεις για τον σκελετό και τους λόγους που δεν υπάρχει νέα πληροφόρηση. Ωστόσο δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία, ενώ τόνισε πως θα πρέπει όλοι να περιμένουν ανακοινώσεις από το ΥΠΠΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Το μόνο που ανέφερε ήταν ότι ο σκελετός βρέθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες και μεταφέρθηκε με μεγάλη προσοχή για να αρχίσει η εξέταση.

Σχετικά με το κατεστραμμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας η κα Περιστέρη εκτιμά πως αιτία στάθηκε μάλλον η πτώση ενός μαρμάρινου δοκαριού από το επιστύλιο στο εσωτερικό του τάφου, συνεπώς καταρρίπτονται οι θεωρίες για βανδαλισμό του αγάλματος.

Ενδιαφέρον προκάλεσε η δήλωση του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή ο οποίος όταν στη συνέχεια πήρε τον λόγο ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα τα ευρήματα αυξάνονται ως δια μαγείας, κάτι που πιθανόν να συμβαίνει επειδή οι κάτοικοι επιστρέφουν στο σημείο τμήματα και ευρήματα από τον περίβολο που κρατούσαν κρυμμένα στα σπίτια τους.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια
Ε είναι μία καινούργια ελλήνικη must see μπούρδα που άνοιξε πριν κάτι μέρες στις αίθουσες... Γενικά συζητήθηκε πολύ... Αν σου περισσεύει κανά 7 ευρω για πέταμα πήγαινε δες το να έχεις άποψη και να σπάσεις και λίγη πλάκα με τις μπουρδολογίες τους.