Πώς το ''Pretty Bra'' άλλαξε τη ζωή των εργαζομένων της εταιρείας που το λανσάρει

Πώς το ''Pretty Bra'' άλλαξε τη ζωή των εργαζομένων της εταιρείας που το λανσάρει Facebook Twitter
30

Το «Ξεκίνημα» Θεσ/νίκης ξεκίνησε εκστρατεία για το θέμα των απολύσεων στην εταιρεία τηλεοπτικών διαφημίσεων Diamant και για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν εκεί.

Για το σκοπό αυτό διακινεί από σήμερα την προκήρυξη που ακολουθεί:

"Το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στο τηλεφωνικό κέντρο της Diamant (που κάνει τις διαφημίσεις για το Pretty Bra, το έξυπνο λάστιχο, μπαστούνι, σίτα, καλσόν, κτλ) μπορεί να περιγραφεί με μία μόνο λέξη: ΓΑΛΕΡΑ!

Οι εργαζόμενοι/ες, ενώ έχουν υπογράψει συμβάσεις για 8ώρο, αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες τη μέρα – και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση! Τελειώνει η βάρδια και τους λένε «πρέπει να καθίσεις άλλες 4 ώρες γιατί έχει δουλειά». Αυτές οι υπερωρίες υποτίθεται ότι «ανταλλάσσονται» με ρεπό – όμως κι αυτό γίνεται όταν θέλει η εταιρία, χωρίς συνεννόηση με τους εργαζόμενους/ες, κάτι που νομικά δεν προβλέπεται.

Όλα τα πιο πάνω είναι παράνομα. Η υποχρεωτική υπερεργασία είναι 1 ώρα τη μέρα και όχι παραπάνω, γιατί και οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι, έχουν ζωή και σπίτια και οικογένειες. Στη γαλέρα Diamant αυτά ισχύουν όχι μόνο για τις καθημερινές, αλλά και για Κυριακές και αργίες.

Ταυτόχρονα υπάρχει αφόρητη πίεση για «παραγωγικότητα», να παίρνονται οι παραγγελίες γρήγορα για να βγάζει υπερκέρδη η εταιρία... Ανάλογα με το πότε βγαίνει η τάδε ή η δείνα διαφήμιση στα κανάλια πρέπει να υπάρχει «τρέξιμο» για να πιαστούν οι «στόχοι» παραγγελιών.

Ποιος μπορεί να δουλεύει κάτω από τέτοιο καθεστώς; Να μην μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε προγραμματισμό της ζωής σου, να μην υπάρχει καθόλου προσωπικός χρόνος, και με τον ελάχιστο μισθό που προβλέπει η σύμβαση;

Όπως είναι φυσικό οι εργαζόμενοι έχουν φρίξει με αυτή την κατάσταση. Όταν όμως 3 εργαζόμενες μίλησαν με την προϊστάμενη ζητώντας τα αυτονόητα, τους έδωσαν τα ρεπό τους και μετά τις απέλυσαν! Να σε απολύουν γιατί απλά ζήτησες να ενημερωθείς για το πρόγραμμα της εργασίας σου, γιατί ζήτησες να μην εξοντώνεσαι στη δουλειά!

Οι απολύσεις αυτές έγιναν προφανώς για συνδικαλιστικούς λόγους, κάτι το οποίο (επίσης) είναι παράνομο.

Ακόμα και στην εποχή των μνημονίων, δεν μπορεί ο εργοδότης να απολύει τον εργαζόμενο απλά και μόνο γιατί διεκδικεί να εφαρμοστούν οι νόμιμες εργασιακές συνθήκες!

Η Diamant είπε στις εργαζόμενες ότι η απόλυση έγινε επειδή «δεν έχει πολλή δουλειά». Ψέμα! Αμέσως μετά τις απολύσεις οι απολυμένες αντικαταστάθηκαν με καινούριο προσωπικό!

Όπως και να έχει ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό και να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας δεν μπορεί να σταθεί την στιγμή που δίνονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την εταιρία για να αγοραστεί τηλεοπτικός χρόνος στα μεγάλα κανάλια τις ώρες αιχμής".

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

9 σχόλια
Καλως ηρθατε στην Ελλαδα! Καλως βγηκε αυτο στην φορα, καιρος να ξεσκεπαστουν και αλλες επιχειρησεις που δουλευουν παρομοιως.. Ετσι ανοιγει το δευτερο καταστημα στο Κολωνακι!!
Την πιθανοτητα ο καταναλωτής -εμεις- να τιμωρούμε τους αχρείους και να επιβραβεύουμε τους σωστούς - έστω κ με μικρή επιβάρυνση επί της τιμης- δεν την εξετάζουμε ποτε ε? Πάντα φταίνε οι άλλοι σε αυτή την χώρα... ΠΑΝΤΑ!
Αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος από μια σοβαρή αρχή τότε η ιδιωτική πρωτοβουλία δρα ελληνικά. Όμως επίσης έχει ενδιαφέρον ότι οι καταγγελίες έγιναν ΜΕΤΑ τις απολύσεις...(πάλι με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο αντίληψης των εργασιακών σχέσεων)
O "σωστός έλεγχος από μια σοβαρή αρχή" στη νεοφιλελεύθερη γλώσσα ονομάζεται "αγκύλωση" η οποία πρέπει να καταρηθεί μέσω "διαρθρωτικών αλλαγών".Κι έχει πλάκα που οι παθογένειες του κρατισμού οφείλονται στον ίδιο τον κρατισμό, αλλά η καννιβαλική φύση του καπιταλισμού οφείλεται πάντα "στην άτιμη φάρα μας μωρέ". Είδαμε πόσο καλύτερα κι ευρύτερα εργασιακά δικαιώματα απολαμβάνει ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία 4 χρόνια που την εργασιακή νομοθεσία καθορίζει η τρόικα και όχι "εμείς οι κακοί έλληνες". Όχι άλλο Κάρβουνο.
Τι;Άλλαξε το τροπάρι του «αφήστε τις αγορές να αυτορυθμιστούν δίχως εξωτερική παρέμβαση»;Άλλα σχόλια με κάλυψαν πλήρως.Απλά για τα πρακτικά,παραθέτω τις φίφες που ευαγγελίζεστε κατά καιρούς.
Μην τα ρίχνεις στην "ιδιωτικη πρωτοβουλια", βρίσκουν και τα κάνουν. Αν υπηρχε κρατος κανεις εργοδοτής δεν θα τολμούσε να κάνει αυτα που κάνει γιατί δεν θα τον έπαιρνε. Απο την στιγμή όμως που κανείς δεν τον ελέγχει αυτός κάνει οτι θέλει.
το να μην τον ελέγχει δεν είναι μια κακή στιγμή του συστήματος - ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ είναι δομικό στοιχείο του. Δεν μπορεί να υπάρξει αυτό το σύστημα χωρίς να εκμεταλλεύεται τους εργαζομένους, απλώς αλλάζει η ένταση ανάλογα με το αν είσαι πρωτοκοσμικός ή τριτοκοσμικός. Ενίοτε, ακόμη και μέσα στον "πρώτο" κόσμο υπάρχει και ο "τρίτος". Ξέχασατε τόσο γρήγορα ότι ο Λάκης Γαβαλάς είχε ελληνάρα υπεργολάβο που εκμεταλλευόταν 60 μπαγκλαντεσιανούς;
Όλοι δημόσιο μωρέ!!που να γινονται τωρα έλεγχοι για να αντιμετωπιζονται οι παράνομοι.. Καλύτερα να κλεισει τελείως ο ιδιωτικος τομεας, να κρατικοποιηθούν τα πάντα και να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι! Και μετά θα πληρωνόμαστε με δραχμές Λαφαζάνη.
Δεν πάνε Johnny γιατι πολύ απλα η διαδικασία καταγγελίας ενος εργοδότη είναι ατελείωτη. Απο την στιγμή που θα κάνω εγω την καταγγελία μέχρι την στιγμή της απόφασης απο το κράτος μπορεί να περάσει και μια πενταετία (στις καλές περιπτώσεις). Στην χειρότερη δεν θα γίνει τίποτα, αυτή η κατάντια της ελληνικής αγοράς. Αλλά φταίνε και οι συνδικαλιστές που αντί να κοιτάξουν πως μπορούν να βοηθήσουν τους απλούς υπαλλήλους να παρακάμψουν ολή αυτη την γραφειοκρατία και να σταθούν στο πλευρό τους ασχολούνται με οτι αλλό μπορείς να φανταστείς.
πενταετία? καλά θα ήταν. Στην καταγγελία στο ΙΚΑ που κάναμε μας είπαν ότι είναι σε διαθεσιμότητα οι περισσότεροι υπάλληλοι, υπάρχουν μόνο δύο (στο ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης μιλάμε τώρα) και ακόμα βρίσκονται στις υποθέσεις του 2011
Θα μπορούσαν να ρθούνε σε συμβιβασμό όμως και να πληρώσει λιγότερα ο εργοδότης. Δε νομίζω να ισχύει το 5ετία.Όσες περιπτώσεις είδα, έγινε αμέσως η πληρωμή.Το κακό είναι ότι ο επόπτης δεν είναι αντικειμενικός αλλά πάντα με το μέρος του εργαζομένου ή όποιου πάει πρώτος σε αυτόν.Κάποιος μπορεί να μη θέλει ασφάλεια, να παίρνει 50 ευρώ τη μέρα αντί για 30 και στο τέλος να κάνει καταγγελία και να παίρνει κι άλλα
johnny p, δεν μπορεί να γίνεται δεκτό αυτό που λες, επισήμως δεν μπορεί κανένας να λέει ότι δεν θέλει να ασφαλίζεται. Ακόμη κι αν ο εργαζόμενος το ισχυρίζεται, ο ισχυρισμός του έχει τόση αξία όσο και το να πει "να μωρέ, όπως περνούσα τον λυπήθηκα τον κακομοίρη τον μαγαζάτορα κι είπα να βάλω ένα χεράκι να τον βοηθήσω λίγο..." - καμμία δηλαδή. Απλώς οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες υποστελεχώνονται (χάρη στα νεοφιλελεύθερα ουρλιαχτά) κι έτσι έχει φτιαχτείο ένα θερμοκήπιο που μέσα του φυτρώνουν όλα αυτά τα λουλούδια...
Πιστεύω όλοι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι. Είναι άτομα 27 χρονών που δεν έχουν ούτε ένα ένσημο.Δεκτό, φταίει ο επιχειρηματίας για τον ανασφάλιστο αλλά τι γίνεται όταν συμφωνεί και ο υπάλληλος? Αντικειμενικά μιλάω. Όχι θες ασφάλεια, φύγε θα πάρω άλλον χωρίς. Και αν δεν του έχει ασφάλεια να του δίνει τα λεφτά στο χέρι. Όχι βασικό χωρίς ασφάλεια.Renton ισχύουν τα ημερομίσθια που αναφέρω. Εκτός από αυτούς που πάνε να βγάλουν απ τη μύγα ξύγκι, είναι και κάποιοι που δίνουν κανονικούς μισθούς έχοντας μειώσει την κερδοφορία τους. Είναι λίγοι και καλοί αλλά πρέπει να δουλεύεις κιόλας και να φαίνεται ότι σου αρέσει αυτό που κάνεις.Τα καλά μαγαζιά φαίνονται και κρατάνε μια ζωή γιατί λειτουργούν σαν ομάδα. Όλοι προσπαθούν για τον ίδιο στόχο και δεν περιμένουν να περάσει το 8ωρο. Θα το πω πάλι, όσο περίεργο κι αν φαίνεται: Οι καλοί δε μένουν χωρίς δουλεία. Αν είσαι καλός αναγνωρίζεται η προσπάθειά σου. Μπορεί να είναι μαλάκας ο εργοδότης αλλά σε βλέπουν και οι γύρο σου
οκ αν δουλεύεις σε επιχείρηση ή μαγαζί με 30 ευρώ μπράβο. εγώ το διάστημα πριν παραιτηθώ έπαιρνα 24 ευρώ ανασφάλιστος συντηρώντας ουσιαστικά την επιχείρηση όπως και οι συνάδερφοι μου. ομοίως και στα υπόλοιπα μαγαζιά της περιοχής. Και δεν μιλάμε απλά για 8ωρα. Για τον επισιτισμό μιλώντας.
Και 20 ευρώ να παίρνεις, (εννοείται να έχεις ασφάλεια), αν βλέπεις ότι η δουλειά δεν τραβάει και το παλεύεται θα ανταμιφθείς όταν ανέβει. Αλλά μιλάω για ιδιοκτήτη που δουλεύει και κάνει μείωση για να μην κάνει απόλυση. Μπορεί να μπει και μέσα αλλά ποντάρει στην ανάκαμψη. Δεν μιλάω για τον κλασσικό τενεκέ που άνοιξε το μαγαζί, έβαλε μέσα 5 άτομα και αυτός πάει εκεί για να πίνει καφέ και να το παίζει υπεύθυνος χωρίς πολλές φορές να χει ιδέα του τι γίνεται