H ανασκαφή και η χώρα που παραμιλά

H ανασκαφή και η χώρα που παραμιλά Facebook Twitter
Μόνο μέντιουμ δεν αποφάνθηκαν για το τι κρύβει ο τάφος και αν έχει συληθεί, αν και για το τελευταίο υπάρχει απάντηση: δράστες είναι σίγουρα ορισμένοι από τους εκεί αρχαιολόγους και η κυβέρνηση... Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO
10


Αυτό που γίνεται πλέον με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη δεν θα μπορούσε ούτε η χούντα να το καταφέρει. Εκείνη η δικτατορία που έπεσε πριν από 40 χρόνια, παραδίδοντας στην Τουρκία τη μισή Κύπρο, αφού προηγουμένως είχε καταδημαγωγήσει τον πατριωτισμό των Ελλήνων και την αρχαία κληρονομιά. Η προγονοπληξία των συνταγματαρχών είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που διοργάνωναν φιέστες στο Παναθηναϊκό Στάδιο με κιτς αναπαραστάσεις μαχών ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Πέρσες. Ήταν τότε που τηλεόραση είχαν πολύ λίγοι και επομένως η καθεστωτική προπαγάνδα χρησιμοποιούσε τέτοιες δημόσιες γιορτές, τις οποίες κινηματογραφούσαν για τα επίκαιρα, που προβάλλονταν υποχρεωτικά στα σινεμά, πριν από τις ταινίες.


Τώρα με την τηλεόραση τα πράγματα έχουν γίνει πιο απλά. Ενώ η κυβέρνηση βρισκόταν σε δύσκολη θέση μετά από παρατεταμένες γκάφες, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε κατακαλόκαιρο μία αλά Ιντιάνα Τζόουνς αιφνιδιαστική επίσκεψη στις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Το έργο των αρχαιολόγων ήταν μέχρι τότε γνωστό μόνο στους ειδικούς και αυτό είναι ο κανόνας σε όλες τις επιστημονικές έρευνες: κάνεις απερίσπαστος τη δουλειά σου, βρίσκεις αυτό που πραγματικά υπάρχει και ύστερα το ανακοινώνεις. Τι θα είχε γίνει άραγε αν ο Φλέμινγκ είχε ανακοινώνει ότι θα σώσει την ανθρωπότητα πριν ανακαλύψει την πενικιλίνη; Ίσως να μην είχε προλάβει ποτέ να ολοκληρώσει την ανακάλυψη.

Αυτό είναι ακριβώς το επικίνδυνο για τη χώρα, κυβερνήτες που είναι έτοιμοι να συλήσουν και αρχαίους τάφους, να παρατείνουν τη σήψη της κυβέρνησής τους και της χώρας ή να κάνουν τον όποιο τυχοδιωκτισμό προκειμένου να σωθούν.


Φαίνεται, όμως, ότι ορισμένοι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη είναι νεοδημοκράτες, πράγμα από μόνο του αδιάφορο, αν δεν έβαζαν τη δουλειά τους στην υπηρεσία της κυβερνητικής επιβίωσης. Κάλεσαν, λοιπόν, τον Ιντιάνα Σαμαρά και τη συνέχεια ανέλαβαν τα σύγχρονα Παναθηναϊκά Στάδια, τα κανάλια και όλος αυτός ο συρφετός των ΜΜΕ (μέσων μαζικής εξαπάτησης), από «ενημερωτικά» sites μέχρι εφημερίδες. Τα οποία, φυσικά, ξέχασαν να αναφέρουν ότι το 2012 η πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά κατήργησε το υπουργείο Πολιτισμού (υπεύθυνο για την υποτίθεται «βαριά βιομηχανία» της χώρας), μετατρέποντάς το σε γενική γραμματεία του υπουργείου Παιδείας, ενώ με τις πολιτικές λιτότητας που έκτοτε η κυβέρνηση εφαρμόζει συρρικνώνονται δραματικά οι αρχαιολογικές υπηρεσίες.


Αντίθετα, μας έπηξαν στα στημένα ρεπορτάζ για τις γνώσεις του πρωθυπουργού γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο ή, πιο πρόσφατα, για τις φωτογραφίες από την ανασκαφή που έδειξε στην Άνγκελα Μέρκελ (φαίνεται ότι τη συνεπήραν τόσο, ώστε δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα αιτήματα του πρωθυπουργού, που γύρισε με άδεια χέρια). Και ολημερίς ατέλειωτη φιλολογία για το περιεχόμενο του τάφου, με αλληλοσυγκρουόμενες προβλέψεις, γνωματεύσεις, διαμάχες και μαντείες ειδικών και ψώνιων, που αναζητούν τα 15 δευτερόλεπτα τηλεοπτικής δημοσιότητας. Μόνο μέντιουμ δεν αποφάνθηκαν για το τι κρύβει ο τάφος και αν έχει συληθεί, αν και για το τελευταίο υπάρχει απάντηση: δράστες είναι σίγουρα ορισμένοι από τους εκεί αρχαιολόγους και η κυβέρνηση.

Έτσι, έχουμε φτάσει σε μια πρωτοφανή κατάσταση για τα παγκόσμια αρχαιολογικά, και ίσως ερευνητικά γενικώς, χρονικά: οι εργασίες εκβιάζονται στην πραγματικότητα να ανακαλύψουν πράγματα που οι κάθε είδους προφητείες και η κυβερνητική προπαγάνδα έχουν ήδη ανακαλύψει, δηλαδή κάποια σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Εκβιάζονται, μάλιστα, και χρονικά να αποδώσουν αποτέλεσμα, γεγονός που είναι προφανώς σε βάρος των ίδιων και της ποιότητας των ανασκαφών.


Είναι ασφαλώς αλήθεια ότι, θύμα της πρώτης πλύσης εγκεφάλου στην ιστορία με... αρχαιολογικό περιεχόμενο, το πιο ελαφρόμυαλο τμήμα του πληθυσμού έχει τσιμπήσει. Όπως ακριβώς τσιμπούσε τότε με τα Παναθηναϊκά Στάδια, ανεχόμενο ή και υποστηρίζοντας τη χούντα. Έτσι, στο «Βήμα της Κυριακής» μια κυρία από τας Σέρρας, πρώην τραπεζικός και συγγραφέας παρακαλώ, αφού εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι ο τάφος περιέχει «κάτι που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, αν δεν είναι ο ίδιος (sic) είναι τα τιμαλφή του μέσα», περιγράφει πώς ένιωσε με την ανακάλυψη: «Απέραντη ανακούφιση. Διότι πολύ την έχουν λοιδορήσει την Ελλάδα. Άλλαξε η ζωή μου, άλλαξε η ψυχολογία μου. Μου έφυγε το άγχος για τον ΕΝΦΙΑ, για την οικονομική δυστοκία που ταλανίζει όλους!».


Και καλά η κυρία συγγραφέας, ανακουφίστηκε η γυναίκα. Το χειρότερο είναι ότι η παραπαίουσα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Τζόουνς πιστεύουν ότι, αν ο Αλέξανδρος ο Μέγας μιλήσει εκ του τάφου, μπορούν να σώσουν την παρτίδα. Αυτό είναι ακριβώς το επικίνδυνο για τη χώρα, κυβερνήτες που είναι έτοιμοι να συλήσουν και αρχαίους τάφους, να παρατείνουν τη σήψη της κυβέρνησής τους και της χώρας ή να κάνουν τον όποιο τυχοδιωκτισμό προκειμένου να σωθούν. Και σε αυτό βρίσκουν και οπαδούς! Το ρεπορτάζ της εφημερίδας είχε τίτλο «Η ανασκαφή που κάνει την υφήλιο να παραμιλά». Κανονικά θα έπρεπε να είναι «η χώρα που παραμιλά».

O κ. Κούλογλου είναι διευθυντής του tvxs.gr.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
Και γιατι να κατηγορησουμε τον Σαμαρα που χρησιμοποιει την Αμφιπολη "προσπαθωντας να αποπροσανατολισει" και οχι τον οποιο λαο που δεχετε κατι τετοιο; Αν ειχαν ελαχιστη κριτικη σκεψη θα εδιναν στην ανακαλυψη την ιδιοτητα που της αναλογει και δε θα ειχε καμια πολιτικη προεκταση. Κατι τετοιες στιγμες ειναι που ξεκινας να αμφιβαλεις αν ο λαος τελικα πρεπει να κυριαρχος αλλα μεχρι τωρα η πραξη εδειξε οτι ακομα αν μερος του σφαλει ειναι παρα πολυ καλυτερα απο οταν ερχονται "αυτοι που ξερουν" να τον σωσουν.
Ο Σαμαράς ως υπουργός πολιτισμού είχε εγκρίνει τα χρήματα για να ξεκινήσει να σκάβει εκεί η Περιστέρη. (Ίσως εκεί να οφείλεται το ότι πήγε ο ίδιος να δει όταν βρήκαν κάτι)
Σύντομη ανακοίνωση:Σύντροφοι,Ο Eduard Berzin εκκαθαρίστηκε. Αναλαμβάνω εγώ.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Σύντροφε Κούλογλε εξαιρετικό κείμενο, όπως πάντα.
Διχαστικός λόγος με έμφαση στη πόλωση. Κούφιες ατάκες. Απαξίωση του αντιπάλου θεοποίηση της φατρίας μας.Κούλογλου η διέξοδος από τη κρίση προυποθέτει η κοινωνία μας να ξεπλύνει και τα παραπάνω, από όπου και αν αυτά προέρχοναι. Τέρμα τα αριστερά και δεξια τοτέμ.Ευτυχώς δεν τα βλέπουμε για πρώτη φορά και κάποιοι από εμάς δεν πατάμε την μπανανόφλουδα. Ανήκεις στη συντήρηση και έχεις το θράσος να μας σερβίρεις ξαναμασημένη τροφή. Σου χει μείνει συνήθεια μάλλον απο τα ντοκιμαντέρ σου
Ολα αυτα που γραφει ο κ. Κουλογλου αφορουν τον εαυτο του και οσους ασχολουνται με το παιχνιδι της εξουσιας που υφισταται μεταξυ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δηλαδη ατομα του πολιτικου χωρου κυριως... Υπαρχουν και λογικοι ανθρωποι που δεν ξεχνανε τα βιοποριστικα και προσωπικα τους προβληματα επειδη βρεθηκε ενας ταφος . Το να παιρνεις μια δικηγορο απο τις Σερρες που προφανως εχει αρκετα σπιτια και εισοδηματα ωστε να ξεχναει τον ΕΝΦΙΑ σαν αντιπροσωπευτικο παραδειγμα ειναι υπερβολικο... Ενα αρχαιολογικο ευρημα τετοιου μεγεθους και ενδιαφεροντος που περιεχει και μεγαλη δοση μυστηριου ειναι λογικο να προξενει ενδιαφερον . Μην μπερδευουμε τωρα τη χουντα και τα θεαματα της με το τι γινεται σημερα ειναι υπερβολικο ...
είμαι κομμουνιστής...άρα όντως ανήκω σε αυτό το πραγματικό 5% (και όχι στο 95%).Σε στενοχώρησα? Και για να μιλήσουμε σοβαρά...δηλαδή εσένα δεν σε εξιτάρει καθόλου η ανασκαφή?