Η ιστορία των Καρυάτιδων σε πέντε λεπτά

Η ιστορία των Καρυάτιδων σε πέντε λεπτά Facebook Twitter
10

Ο γραφίστας Δημήτρης Αρμανίδης Ο γραφίστας Δημήτρης Αρμανίδης συνεργάζεται με τον Γιάννη Λογοθέτη, φωτογράφο και απόφοιτο Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας. Ασχολούνται με διάφορα εικαστικά δρώμενα, αγαπούν την τέχνη, ενώ πηγές έμπνευσής τους αποτελούν η καθημερινότητα, ο κινηματογράφος, η μουσική, το θέατρο, η μόδα, η λογοτεχνία, η ιστορία, καθώς και τρέχοντα θέματα της εποχής μας.

"Δημιουργήσαμε λοιπόν πρόσφατα την J.A. Productions" μου λέει ο ίδιος, "με σκοπό να παράγουμε video μικρού μήκους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προάγουμε την video-art αισθητική. Επειδή είμαστε λάτρεις της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, ξεκινήσαμε πριν τέσσερις μήνες να φτιάξουμε ένα video-art μικρού μήκους, με κεντρικό θέμα την ιστορία των Καρυάτιδων της Ακρόπολης. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου project ολοκληρώθηκε στις 14/09/2014 και σας το παρουσιάζουμε εδώ."

"Πώς προέκυψε η ιδέα;" τον ρώτησα αφού είδα το βίντεο. 

"Η έμπνευση για τη δημιουργία του προέκυψε ως εξής: Μετά από μια πρόσφατη επίσκεψή μας στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και έχοντας επισκεφθεί πριν δυο χρόνια τα ελληνικά εκθέματα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, αναλογιστήκαμε πόσα ελληνικά μνημεία εκτίθενται διάσπαρτα σε χώρες του εξωτερικού, αντί να κοσμούν το νεο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο πληρεί πλέον όλες τις προϋποθέσεις.


Αφού συλλέξαμε όλο το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό και στη συνέχεια προβήκαμε σε ιστορική έρευνα αναφορικά με τον Ερέχθειο Ναό και τις Καρυάτιδες, συνδυάσαμε όλες μας τις πληροφορίες με τις γνώσεις μας γύρω από την γραφιστική/visual effects και δημιουργήσαμε το εν λόγω project. Η παραγωγή του video διήρκησε 3 μήνες, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να θεωρηθεί αξιοπρεπές, χωρίς ιστορικές ανακρίβειες και να μπορεί εικαστικά να αγγίζει τα πλάισια της video-art αισθητικής.


Πίσω από αυτό δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό κίνητρο, αλλά ο βασικός μας στόχος είναι μέσω αυτού να διεγείρουμε το δημόσιο ελληνικό αίσθημα και να αφυπνίσουμε τους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς, ώστε να μη σταματήσουμε ποτέ ως χώρα / κράτος να διεκδικούμε από το εξωτερικό ο,τιδήποτε εξ' ορισμού μας ανήκει."

10

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Χωρίς να θέλω να υπονομεύσω την προσπάθεια των παιδιών, το αποτέλεσμα του video είναι λυπηρό. Η αισθητική θυμίζει «300» και Zack Snyder , το μέσο για την υποτιθέμενη αφύπνιση του κοινού είναι καθαρά η επίκληση στο συναίσθημα (παιδαριώδες και γραφικό), ενώ η ιστορική έρευνα που επικαλούνται περιορίζεται σε ανακρίβειες του τύπου: «το 1802 απήχθη η μια (εκ των καρυάτιδων) μαζί με πολλά άλλα ιστορικά μνημεία της Ακρόπολης». Οι καρυάτιδες δεν είναι μνημεία. Μνημείο είναι κάτι που έχει μια αυτοτέλεια και μπορεί να σταθεί μόνο του. Οι καρυάτιδες όπως και τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μέρη ενός μνημείου. Με τον τρόπο αυτό υπονομεύεις ουσιαστικά και το βασικό σου επιχείρημα που είναι ο κατακερματισμός ενός οικουμενικού μνημείου και στόχος σου η επανένωση του. Τέλος τα γλυπτά του Παρθενώνα (και όχι μάρμαρα όπως αναφέρει το βίντεο. Μάρμαρα στρώνεις στο δάπεδο του σπιτιού σου) είναι πάνω από Ελληνικά , μέρος της ανθρώπινης κληρονομιάς. Ούτε δικά σου, ούτε δικά μου, ούτε δικά μας. Υπεύθυνοι είμαστε μόνο για τη διαχείριση τους. Ps. Η παραγωγή του video διήρκησε 3 μήνες;; (seriously guys??)
Μπράβο. Με τέτοια ιστορική έρευνα, στοιχεία ,αισθητική κτλ, προτείνω το επόμενο βιντεάκι σας να έχει θέμα τον «Μαρμαρωμένο Βασιλιά», το επόμενο «Έχω μια αδελφή κουκλίτσα αληθινή..» κοκ.Όσο θα επιμένουμε σε αυτή την αισθηματολογική μπουρδολογία, τόσο θα δικαιώνουμε αυτούς που υποστηρίζουν ότι είμαστε πολύ γραφικοί για να κατέχουμε τόσο σπουδαία μνημεία.
σοβαρά το θέτεις αυτό σαν επιχείρημα? με προσβάλεις , ελπίζω κι άλλους, δηλαδή πρέπει να είμαι Ακαδημαϊκός για να σεβαστείς την αισθητική και την αντίληψή μου?αυτά αναρτάτε και δέν γυρνάει στις αδελφές της η κλάιουσα
Γιατί δεν αναφέρετε και την προέλευση των Καρυάτιδων? των πραγματικών εννοώ,που για πιο λόγο έγιναν μνημεία? Οι Καρυάτιδες ήταν οι κοπέλες απο τις Καρυές Λακωνίας,εξού και ο όρος Καρυάτιδες. Πολύ σημαντικό για να μην συμπεριληφθεί.
Εξαιρετικά κιτς βίντεο, χαμηλού επιπέδου με επεξεργασια εικόνας απο το 1980. Το νόημα γελοίο με αστικούς μύθους που μόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ενδέχεται να πιστέψουν.