Ποιό μυστικό κρύβει το μοναδικό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης;

Ποιό μυστικό κρύβει το μοναδικό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης; Facebook Twitter
6

Το μοναδικό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ. φαίνεται να ανήκε σε ένα σπουδαίο πρόσωπο καθώς αποκαλύπτει μέρα με την ημέρα τα μυστικά του. Ο χώρος φυλασσόταν από δυο ολόγλυφες Σφίγγες με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τοποθετημένες στην είσοδο του τάφου, ενώ ένας πλατύς δρόμος, με πλάτος 4,5 μέτρα οδηγεί τους επισκέπτες στην είσοδο του τύμβου.

Η ταυτότητα του ιδιοκτήτη του τάφου, που είναι και το μεγαλύτερο ερώτημα αυτή τη στιγμή, αναμένεται να αποκαλυφθεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Ο περίβολος οικοδομήθηκε από μάρμαρου της Θάσου, το οποίο έφτασε στην περιοχή με ειδικά πλοιάρια και ήταν κατά πάσα πιθανότητα έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, ενώ βρέθηκαν ίχνη των γερανών οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την αρχαιολογική ανασκαφή. Η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη και οι συνεργάτες της βρήκαν τα χαμένα μέρη του περιβόλου στην περιοχή του Λέοντα της Αμφίπολης.

Ποιό μυστικό κρύβει το μοναδικό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης; Facebook Twitter

Ο περίβολος και ο Λέοντας της Αμφίπολης χρονολογούνται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. «Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνα μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ποιό μυστικό κρύβει το μοναδικό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης; Facebook Twitter

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου βρέθηκε το πρωί συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να ξεναγηθεί στον χώρο του ανασκαφικού έργου.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

σχόλια

2 σχόλια
Πόσο κοντή μνήμη έχουμε... και πέρσι και πρόπερσι έπαιξε αυτή η ιστορία...http://greece.greekreporter.com/2012/10/06/tomb-near-serres-wife-son-of-alexander/http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2401057/Have-archaeologists-discovered-grave-Alexander-Great-Experts-enormous-marble-tomb-fit-king-Greece.html
Όντως, οι ανασκαφές σε αυτό το σημείο γίνονται εδώ και χρόνια και λόγω του μεγάλου περίβολου εικαζόταν από τότε πως ανήκε σε σημαντικό πρόσωπο, ίσως και μέλος βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο, αν πεις ότι είναι περίεργο που τώρα δόθηκε τόση σημασία θα σε πουν ψεκασμένο. Πως "τυχαίνει" όμως και τέτοιες ειδήσεις γίνονται viral όταν ψηφίζονται νέοι νόμοι ξεπουλήματος όμως ε;
Επειδή με βάση τα παλιά δημοσιεύματα μάλλον καμιά Ρωξάνη είναι, τρομερό επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης που ανέβασε τόσο πολύ τον πήχυ. Κατάφεραν αν είναι οτιδήποτε άλλο από τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου να θεωρηθεί απογοήτευση (οι περισσότεροι αυτό περιμένουν). Μόνη κερδισμένη η Περιστέρη που ανέβασε το προφίλ της.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ