Ο Ρένος Χαραλαμπίδης και το μαύρο της ΕΡΤ

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης και το μαύρο της ΕΡΤ Facebook Twitter
Aυτός που κάποτε είχε δηλώσει "Ήμουν νούμερο και έγινα Νο 1", κατάφερε σήμερα να ξανακάνει ντόρο γύρω απ' το όνομα του, ξεπερνώντας σε απερισκεψία έως και τον Γιάννη Σμαραγδή με τις διαβόητες μαντινάδες του
16

Διαβάζω τις κατάπτυστες δηλώσεις του ηθοποιού - σκηνοθέτη Ρένου Χαραλαμπίδη ["Οι καταληψίες της ΕΡΤ έριξαν το μαύρο"]. Προσωπικά δεν με εξέπληξαν καθόλου, προερχόμενες από έναν συντηρητικό δεξιό και εκφραστή του απόλυτου οπορτουνισμού στην τέχνη της ψωροκώσταινας.

 

Μα έχει κάνει τομή με το No Budget Story, θα μου πεις! Κι εγώ έτσι την πάτησα κάποτε, θα σου απαντήσω! Τότε που ο ελληνικός κινηματογράφος ήταν σχεδόν απονεκρωμένος και έσκασε μύτη μια ευφυέστατη χειροποίητη ταινία, ικανή να θυμίσει πως σινεμά δε γίνεται μόνο σαν είσαι δέσμιος της λεγόμενης βιομηχανίας του θεάματος και των κρατικών μηχανισμών.

Έλα όμως που λίγα χρόνια μετά τη θέαση του No Budget Story, έτυχε να δω μία άλλη χειροποίητη αμερικανική ταινία, η οποία είχε προηγηθεί αυτής του Χαραλαμπίδη: Αναφέρομαι στο φιλμ In the Soup (1992) του Alexandre Rockwell με τον Steve Buscemi, ηθοποιό των αδερφών Cohen, μεταξύ άλλων. Βρείτε τη, δείτε τη και μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο ανερυθρίαστα ο Χαραλαμπίδης την αντέγραψε καρέ - καρέ, δικαιώνοντας - δυστυχώς όχι προς όφελος του - τη λαϊκή θυμοσοφία: Άμα δεν ξέρεις να κρύψεις, δεν ξέρεις και να κλέψεις!

Αυτός, λοιπόν, ο independent καλλιτέχνης, το αγαπημένο παιδί του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας τη δεκαετία του 1990 (εκεί ήμασταν και τα θυμόμαστε καλά), ο τηλεοπτικός Κάτι τρέχει με τους δίπλα, ο Μέσα σ Όλα τυπικός κωλοπετσωμένος γιάπης, ο clean mediterranean guy, o Του Λιμανιού και του Σαλονιού, του ελληνικού σινεμά με επίφαση heavy culture και των μεσημεριανάδικων, αυτός που κάποτε είχε δηλώσει "Ήμουν νούμερο και έγινα Νο 1", κατάφερε σήμερα να ξανακάνει ντόρο γύρω απ' το όνομα του, ξεπερνώντας σε απερισκεψία έως και τον Γιάννη Σμαραγδή με τις διαβόητες μαντινάδες του.

Οι δηλώσεις του Ρένου Χαραλαμπίδη δεν απέχουν σε αισθητική από τις φυλοχρυσαυγίτικες φασιστικές αντίστοιχες του Νότη Σφακιανάκη. Αποδίδοντας το μαύρο στους καταληψίες της ΕΡΤ - ωχ, το μάτι μου! - και όχι στην κυβερνητική πολιτική, την οποία μάλιστα είχε κάθε δικαίωμα να στηρίξει με την υποψηφιότητα του, πιστεύω να αντιλαμβάνεται, όντας έξυπνος, πόσο λαομίσητο πρόσωπο έγινε απ' τη μια μέρα στην άλλη.

Δικαίως οι απολυμένοι της ΕΡΤ και της ΕΡΑ τον αποκαλούν Αγανακτισμένο του Κώλου, αυτόν που κατουράει σήμερα εκεί που χθες έπινε. Ο Χαραλαμπίδης ξαφνικά συνειδητοποίησε πόσο σάπιος και διεφθαρμένος υπήρξε ένας κρατικός μηχανισμός, ο οποίος όμως παλιότερα εμφανιζόταν ως συμπαραγωγός στα κινηματογραφικά του πονήματα. Φαντάζομαι τι αγωνίες θα περνούσε και τι τηλέφωνα θα έπεφταν τότε μην τυχόν και δεν πετύχαινε να εξασφαλίσει χρήμα από την ΕΡΤ για τη νέα ταινία του! Εικασίες κάνω τώρα, δεν μιλάω με ντοκουμέντα, με τον ίδιο τρόπο που αυτός κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση των απολυμένων της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Αντί να σκεφτεί μίαν άλλη λαϊκή θυμοσοφία, αυτή που λέει Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, ο Χαραλαμπίδης προσπάθησε να ακυρώσει σύσσωμο το εργατικό κίνημα, εκσφενδονίζοντας λαϊκίστικες δηλώσεις επιπέδου Μου τό 'πε η κυρία στο κομμωτήριο δίπλα μου, κάνοντας πολλούς εν τέλει να αμφισβητούν κι αυτή την εξυπνάδα του που λέω παραπάνω.

Η ιδεολογία που φαίνεται να κουβαλάει στο κεφάλι του ο Ρένος Χαραλαμπίδης επιπόλαια και απλοϊκά θα κρινόταν ως φιλοσαμαρική ή δεξιά κλπ. Έχω την αίσθηση πως η φράση Άρτζι - Μπούρτζι και Λουλάς ταιριάζει ταμάμ στην περίπτωση του. 

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

13 σχόλια
Αστείος ο Χαραλαμπίδης, περισσότερο αστείος ο αρθρογράφος. Διότι αν συνδέουμε το εργατικό κίνημα με τους καταληψίες, βύσματα, εκβιαστές της κακιάς ώρας και δεν ξέρω 'γω τι άλλο τότε ζήτω που καήκαμε. Γελάει ο κόσμος.
Ποιός του έδωσε του το δικαίωμα του κύριου Χαραλαμπίδη να κάνει ταινίες και παράλληλα να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ΣΥΡΙΖΑ η ΚΚΕ? Σε τι χώρα ζούμε, ο καθένας κάνει ότι θέλει. Κι όχι μόνο είναι ΝΔ, βγαίνει και εκφράζει την αποψή του. Άκουσον άκουσον. Εγώ λέω πάντως ότι θα έπρεπε να φάει και μερικές να στρώσει, όπως ο καθηγητής Μαραντζίδης.
έχεις δίκιο σύντροφε. η αριστερά και η διανόηση πάνε πάντα μαζί. ως ηθοποιός και κατ' επέκταση άνθρωπος του πνεύματος, ο Ρ.Χ. θα έπρεπε να προβάλλει τον αγώνα μας ενάντια στην προδοτική πολιτική των μνημονίων και της φτωχοποίησης του λαού.
ντροπή στο Ρένο που εξέφρασε φιλοδεξιές απόψεις και δεν πτοήθηκε από τον αριστεροφασισμό. Μπράβο Lifo. Πέτα με συνέπεια λάσπη σε όσους δεν κομουνιζουν σαν εσένα.
Δεκτά όλα τα σχόλια των αναγνωστών. Κι εγώ λυπάμαι, αλλά μόνο μία σκληρή γλώσσα αρμόζει σε άνθρωπο που λέει ότι για το μαύρο της ΕΡΤ ευθύνονται οι καταληψίες.
αξιογέλαστες οι απόψεις του Ρένου, αξιογέλαστη και η κριτική στο πρόσωπό του, γεμάτη εμπάθεια. Επειδή βέβαια έχω διαβάσει ανάλογα και αλλού, ας τελειώνουμε λίγο με τις αποδομήσεις. Μαλάκας, ξε-μαλάκας, ο Χαραλαμπίδης, έστω και με τις δυο πρώτες ταινίες του, βρίσκεται αρκετά πάνω από το μέσο όρο της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. (Ειδικά στα τέλη 90'ς αρχές 00's) Χαλαρώστε λοιπόν, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που γύρισε μερικές καλές ταινίες, αλλά κατά τα άλλα είναι αντιπαθής. (Βρήκε τώρα αφορμή ο αρθρογράφος να μας πει ότι το no budget story ήταν κλεμμένο, τα φτηνά τσιγάρα μεντόλ και ο σκηνοθέτης ντεμέκ. Σε αυτή τη χώρα δε θα ξεπεράσουμε ποτέ την κριτική, την κακία και το κουτσομπολιό ελληνικής γειτονιάς. Επόμενη ιδέα για άρθρο: μετά τις δηλώσεις του Γούντυ Άλλεν για το μεσανατολικό -που σίγουρα θα βρουν πολλούς διαφωνούντες- ας γράψουμε πόσο υπερεκτιμημένος και σαχλός είναι ο νευρικός εραστής.)
Καλά,δεν είναι από το άρθρο που καταλάβαμε τον φασισμό ,έναντι τής όποιας άλλης άποψης,που κουβαλάτε και θα μάς φέρετε εσείς οι συριζαίοι...Ούτε φίλος τού Χαραλαμπίδη είμαι,ούτε Νου Δου...
Πες μας και τις δηλώσεις του για να δούμε και εμείς τον "εκφραστή του απόλυτου οπορτουνισμού"...Έλεος πια! Δε μιλάς σε συνέδριο του ΚΚΕ, άρθρο γράφεις (μια απλή κριτική) κύριε Μποσκοΐτη που απευθύνεται σε εκατομμύρια απλούς-καθημερινούς πολίτες (κυρίως νεολαία) και όχι τόσο πολιτικοποιημένους πια!
@stevieΟι δηλώσεις του κ. Ρ. Χαραλαμπίδη υπάρχουν παντού στο ίντερνετ, με ένα απλό google search να τις βρεις.Το άρθρο αναφέρεται σε κάτι ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΟ, όποιος δεν γνωρίζει και τον ενδιαφέρει να αξιολογήσει μόνος του, απλά κοιτάει να δει αυτό που έχασε ή δεν ασχολείται με το άρθρο, δεν είναι δουλειά του αρθογράφου να θεωρήσει πως αρθρογραφεί για κάτι (επικαιρότητα) που δεν γνωρίζεις. Όσο για τις λέξεις που αναγκάστηκες να ψάξεις τι να σου πω, δεν το βρίσκω τόσο "βαρύ" σαν άρθρο.Με την ίδια λογική να μην έγραφε και "clean mediterranean guy" γιατί μπορεί να μην ξέρεις Αγγλικά, Έλληνας είσαι.Ψάχνω όμως να βρω σε ποιες λέξεις ή φράσεις μπορεί να αναφέρεσαι.."Το εργατικό κίνημα" ,το "προερχόμενες από έναν συντηρητικό δεξιό και εκφραστή του απόλυτου οπορτουνισμού στην τέχνη της ψωροκώσταινας." και το "κωλοπετσωμένος γιάπης" είναι ότι πιο κοντά (καμία σχέση δηλαδή) σε αυτό που περιγράφεις.
Αχ Aleee και TrisAleee... Λες να μην ξέρω πως θα βρω τις δηλώσεις του κυρ Ρένου μας; Εδώ όμως δε βλέπω τίποτα, παρά μόνο αναφορές και αναλύσεις ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΩΝ και όχι του προκείμενου, με πιτσιλιές χολής. Ο καθένας όμως είναι ελεύθερος να εκφράζεται έτσι όπως κρίνει εκείνος.Το ποια είναι η δουλειά του αρθρογράφου-δημοσιογράφου, τη γνωρίζει πολύ καλά εκείνος. Άλλωστε τα έργα του μέσα στο χρόνο δείχνουν την (πραγματική!) αξία του.Ως αναγνώστης εξέφρασα την άποψή μου, διατυπώνοντας την αντίθεσή μου ως προς τον τρόπο απόδοσης του άρθρου σε επίπεδο ενημέρωσης, το οποίο θεωρώ ελλιπές. Επίσης, θεωρώ υποτιμητικό την απόδοση κάποιων εκφράσεων και λέξεων στα αγγλικά, από τη στιγμή που δεν είναι όροι και υπάρχει ακριβής μετάφραση στα ελληνικά. Δε νομίζω ότι η ελληνική γλώσσα στερείται λεξιλογίου! Δε θ' απαριθμήσω λέξεις και εκφράσεις, φαίνονται ευδιάκριτα άλλωστε.Εν πάσει περιπτώσει, σέβομαι την άποψή σου και χαίρομαι ειλικρινά για το επίπεδο που διατηρούμε, έστω κι αν διαφωνούμε, αλλά μη διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλον.Ο ενδιαφερόμενος ας απαντήσει αν επιθυμεί.
Ήμαρτον! Αφενός ναι, είναι υποτιμητικό να είναι κάποιος σήμερα λιγότερο ή καθόλου πολιτικοποιημένος. Κι ακόμη πιο υποτιμητικό να το απενοχοποιεί έτσι ανερυθρίαστα (σημαίνει χωρίς να κοκκινίζει). Και δεν πειράζει, ψάξτε και καμία λέξη, να μορφωθείτε λιγάκι δε θα κάνει κακό!
Ν.1 δεν θυμάμαι ποτέ να ήταν...Πάντα δυσκολευόμουν πολύ να πειστώ με πολλούς απο τους Έλληνες καλλιτέχνες,είμαι φυσικά αρκετά ξινός και μονόχνωτος,αλλά με όση καλή διάθεση κι αν προσπαθήσω να τους δώ,δεν...
Χαρακτηριστικό δείγμα των καιρών. Εκανε δουλειές με την ΕΡΤ, την οποία βρίζει και συνεχίζει να κάνει δουλειές με την ΥΕΝΕΔ που προέκυψε. Και έρχεται να μας πει ότι κυριαρχουσε το... ρουσφέτι και η διαφθορά!!! (που πράγματι υπήρχαν μπόλικη στην ΕΡΤ). Το κερασάκι στην τούρτα το μεγαλειώδες ψέμα ότι το μαύρο το έριξαν οι εργαζόμενοι που αντέδρασαν.Μα οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν σε καμμία περίπτωση μαύρο, αφού πέρναγαν προς τα έξω τις απόψεις τους από το πρόγραμμα!!!! Ελεος!!!!!