Είναι αυτό πόλεμος;

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
8

 

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» (Protective Edge) στη Λωρίδα της Γάζας, η πλειοψηφία των νεκρών και των τραυματιών στη Γάζα είναι άμαχοι και ιατρικό προσωπικό που βρίσκονται εν μέσω πυρών, επισημαίνει η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières / MSF).


Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούσαν τους περισσότερους από τους τραυματίες που έφθαναν την Κυριακή το πρωί στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται, μετά από ισχυρούς βομβαρδισμούς τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και το πρωί στην περιοχή της πόλης Ας Σουτζαιβέ. Μέλη του προσωπικού των MSF είδαν εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν την περιοχή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων που έχουν παγιδευτεί στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και να σεβαστούν την ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού και τις ιατρικές εγκαταστάσεις.


Δύο αδέλφια, οκτώ και τεσσάρων ετών, ήταν μεταξύ των εκατοντάδων αμάχων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ας Σουτζαιβέ. Βρίσκονται ξαπλωμένα πλάι-πλάι στη μονάδα εντατικής θεραπείας εγκαυμάτων του Αλ Σίφα, υποφέροντας από σοβαρά εγκαύματα που προκλήθηκαν από έναν πύραυλο που χτύπησε το σπίτι τους.


Είχε μόλις χαράξει όταν οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή με τα πόδια ή στιβαγμένοι σε οχήματα και ήταν η στιγμή που τραυματίες μπορούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο είτε με ασθενοφόρο είτε μόνοι τους.


"Στην αίθουσα ανάνηψης των επειγόντων περιστατικών, οι μισοί ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγα λεπτά, και οι άλλοι μισοί έπρεπε να υποβληθούν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση", δήλωσε η Οντρεί Λάντμαν, ιατρική συντονίστρια των MSF στη Γάζα.


Στο νοσοκομείο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είδαν δύο διασώστες να χάνουν τη ζωή τους και άλλους δύο να τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να περισυλλέξουν τραυματίες από την Ας Σουτζαιβέ. Επιπλέον το πρωί, ένα όχημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έφερε εμφανώς τα διακριτικά της οργάνωσης διέφυγε αεροπορικής βόμβας που εξεράγη σε απόσταση μόλις 300 μέτρων. Οι Ισραηλινές αρχές είχαν νωρίτερα εγγυηθεί για την ασφαλή μετακίνηση του προσωπικού των MSF από το σημείο διέλευσης των συνόρων Ερέζ προς την πόλη της Γάζας, έτσι ώστε μια εισερχόμενη χειρουργική ομάδα θα μπορούσε να ενταχθεί.


"Το ιατρικό προσωπικό και οι εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι πυροβολισμοί δεν θα πρέπει να στοχεύουν ασθενοφόρα και νοσοκομεία, ούτε σημεία κοντά σε αυτά" δήλωσε ο Παλαρούς.


Από τη στιγμή που το Ισραήλ εξαπέλυσε την χερσαία επίθεσή του, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
"Ενώ οι επίσημοι ισχυρισμοί είναι ότι ο στόχος της χερσαίας επίθεσης είναι να καταστρέψει τις σήραγγες που οδηγούν στο Ισραήλ, αυτό που βλέπουμε στην πράξη είναι ότι οι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται αδιακρίτως και ότι εκείνοι που πεθαίνουν είναι άμαχοι" υπογράμμισε ο Παλαρούς.


Τρεις οικογένειες μελών του προσωπικού μας έχουν καταφύγει στην κλινική μετεγχειρητικής φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη της Γάζας. "Δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε και η διέλευση των συνόρων δεν φαίνεται να αποτελεί μία ρεαλιστική επιλογή" δήλωσε ο Παλαρούς. "Τα καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών είναι πλέον υπερπλήρη και οι συνθήκες υγιεινής είναι εξαιρετικά ανησυχητικές."


Επείγουσα έκκληση για βοήθεια
Κάντε μια δωρεά σήμερα στον ειδικό λογαριασμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα:
Μέσω τράπεζας
Alpha Bank: IBAN GR87 0140 1040 1040 0278 6014 374
Μέσω Paypal
_____________________________________________________
Με €50 αγοράζουμε ιατρικά κιτ με τα οποία προσφέρουμε ιατρική φροντίδα σε 70 ασθενείς για 3 μήνες. Τα κιτ περιέχουν τα απαραίτητα φάρμακα κι εξοπλισμό προκειμένου το προσωπικό μας να διασφαλίσει την παροχή ιατρικής φροντίδας, ανεξάρτητα από την πρόσβαση ή όχι σε ιατρικές δομές.

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Μια Παλαιστίνια με το αίμα των συγγενών της στα ρούχα της θρηνεί σε νοσοκομείο της Γάζας

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Τα τανκς του Ισραήλ καθώς κινούνται προς τα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Μαύρος καπνός πνίγει τη γειτονιά Shijaiyah μετά από τις αεροπορικές επιθέσεις

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Ένας Παλαιστίνιος προσπαθεί να απομακρύνει έναν άντρα από τα χαλάσματα του σπιτιού του μετά από τη ρίψη βλήματος στην Rafah στα νότια της Γάζας

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Παλαιστίνιος μεταφέρει ένα κορίτσι μετά από αεροπορική επιδρομή στην ανατολική Shejaiya

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Παλαιστίνιος αστυνομικός μεταφέρει στο νοσοκομείο ένα πληγωμένο παιδί

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Νοσηλευτές και γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν έναν χτυπημένο Παλαιστίνιο

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Ένα ακόμη παιδί στο νεκροτομείο του νοσοκομείου al-Shifa

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην περιοχή Shejaiya μετά από το σφυροκόπημα των Ισραηλινών μαχητικών

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Παλαιστίνιος μεταφέρει ένα κατακρεουργημένο παιδί μετά από επίθεση σε κτίριο στη Γάζα

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Ένας άντρας κρατάει το χέρι μιας βαριά πληγωμένης γυναίκας που κείτεται στη μέση του δρόμου

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Νοσηλευτές μεταφέρουν το άψυχο σώμα ενός κοριτσιού στα ανατολικά της Shejaiya

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Ένας γιατρός προσπαθεί να ηρεμήσει ένα πληγωμένο παιδί στο κρεββάτι του νοσοκομείου al-Shifa

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Στοιβαγμένα πτώματα παιδιών στο νεκροτομείο του νοσοκομείου al-Shifa

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Ένας πατέρας από την Παλαιστίνη αγκαλιά με τις δύο πληγωμένες κόρες του

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Γιατροί του νοσοκομείου al-Shifa προσπαθούν να περιποιηθούν τα τραύματα ενός μικρού κοριτσιού

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Μια ολόκληρη οικογένεια Παλαιστίνιων ξεκληρίστηκε από βόμβα που χτύπησε το καταφύγιό της

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Μια βαριά πληγωμένη γυναίκα μεταφέρεται στο νοσοκομείο

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Η Netream Netzleam θρηνεί έχοντας στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα της ενός έτους κόρης της

 

Είναι αυτό πόλεμος; Facebook Twitter
Παλαιστίνιοι κηδεύουν ένα παιδί που σκοτώθηκε στην περιοχή Shejaiya

 

 

 

 

 

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Γιατί έχω την εντύπωση πως,όσοι αποκρίνονται με ένα κυνικό και αφοριστικό «ναι έτσι είναι τα πράγματα(στον πόλεμο),συνηθίστε το» ,στην περίπτωση που τους φτάσει μια οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση είναι αυτοί που κλαίγονται περισσότερο;
Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, τα μικρά και πολλαπλά τραύματα που έχουν τα παιδάκια στις φωτογραφίες; νομίζω οτι είναι τραύματα από βόμβες που οταν σκάνε, εκσφεντονίζουν μικρά μεταλλικά βέλλη (flechettes) Τα πιτσιρίκια πρέπει να ´ναι χτυπημένα απ´αυτά, κι επίςης πρέπει να πονάνε πάρα πολύ τα μικρούλια.Πάντως το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί οτι χρησιμοποιεί τέτοιες βόμβες, οι οποίες έχουν σκοπο να επιφέρουν θάνατο μετά από πολύ πόνο. Τώρα ας μας πει κάποιος πως αυτές οι βόμβες καταστρέφουν τις ρουκέτες τις Χαμάς ή τα τούνελ; Γιατι για μένα μάλλον έχουν σαν στόχο να τιμωρήσουν άμαχο πληθυσμό...
Κλαίω... Όπως κλαίω για ΟΛΟΥΣ τους αθώους ανθρώπους που υποφέρουν και πεθαίνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο... γιατί δεν είναι θέμα εθνικότητας, θρησκείας, φύλου ο πόνος και η δυστυχία, είναι μια σκληρή αλήθεια, μια παγκόσμια αλήθεια που θύτες και θύματα είναι άνθρωποι, και το "γιατί" δεν σταματάει ΠΟΤΕ από τότε που γεννήθηκε ο άνθρωπος...
Εμ έλα ντε τόσα χρόνια...Είσαι δημοσιογράφος.Βλέπεις τις εικόνες.Παίρνεις "γραμμή" να το "δικαιολογήσεις".Το "κάνεις" και μάλιστα "καλά", ο "λαός" τάσσεται υπέρ ή 'εστω όχι ξεκάθαρα κατά .Περνάνε μήνες ή χρόνια, ξαναβλέπεις αντίστοιχες εικόνες, θυμάσαι πως έχεις ευθύνη.Αν είχες τσίπα θα προσπαθούσες να το σταματήσεις αυτή τη φορά ή αν δεν αντέχεις τις τύψεις θα αυτοκτονούσες, είσαι πιο κυνικός και από το Τσακάλι όμως και απλά θα το ξανακάνεις για να επιβεβαιώσεις το "δίκιο" του υπερτροφικού ΕΓΩ σου."Δικαιολογίες" πολλές έτσι και αλλιώς, άμα θες να ψάξεις να βρεις.. δεν χάνεις.