Σεισμός

Τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλάζουν στέγη για μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα

Τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλάζουν στέγη για μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα Facebook Twitter
4
Τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλάζουν στέγη για μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα Facebook Twitter
Για πρώτη φορά από τότε που τοποθετήθηκαν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, μετακινούνται για να εκτεθούν σε διαφορετικό χώρο

Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο πρόκειται να μεταφερθούν σε καινούργια στέγη, σε μια μετακίνηση η οποία θα είναι η πρώτη που γίνεται εδώ και μισό αιώνα και συγκεκριμένα από το 1967


Τα ''Ελγίνεια'' θα αποτελέσουν το επίκεντρο της έκθεσης η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την επόμενη άνοιξη και θα είναι αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα.

Η νέα έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην σχετικά νέα αίθουσα Sainsbury εντός του Μουσείου, για το στήσιμο της οποίας απαιτείται μια εξαιρετικά λεπτή επιχείρηση μετακόμισης που θα εξασφαλίζει ότι οι αρχαίοι θησαυροί θα παραμείνουν ανέπαφοι και προστατευμένοι.

Η έκθεση η οποία θα ονομάζεται "Η ομορφιά του ελληνικού σώματος" θα περιλαμβάνει διάφορα αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου μαζί με δάνεια που θα γίνουν από άλλες συλλογές.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλάζουν στέγη για μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα Facebook Twitter
Tα Ελγίνεια κατά την μεταφορά τους για φύλαξη στον υπόγειο σταθμό τρένων του Λονδίνου την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο εκπρόσωπος του μουσείου που έκανε και τις σχετικές ανακοινώσεις ανέφερε: "Οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν την ιδέα του ανθρώπινου σώματος στην τέχνη ως αντικείμενο ομορφιάς. Η έκθεση θα αποτελεί μια νέα ματιά στην τέχνη, τη σκέψη και τη σύνδεσή του με άλλους πολιτισμούς του κόσμου μέσα από το ελληνικό σώμα. "

Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη μεγάλη επιτυχία του Βρετανικού Μουσείου που θα προσελκύσει ρεκόρ επισκεπτών και ανακοινώθηκε μαζί με την ετήσια αναφορά για τη δραστηριότητα του 2013. Η περασμένη χρονιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία με κατακόρυφη  αύξηση επισκεπτών οι οποίοι έφτασαν τα  6,7 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναφοράς, το Βρετανικό Μουσείο είναι δεύτερο στη λίστα με τα πιο δημοφιλή, με την πρωτιά παγκοσμίως να ανήκει στο Μουσείο του Λούβρου.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλάζουν στέγη για μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα Facebook Twitter



4

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

3 σχόλια
Όσο άδικο και αν φαίνεται (και είναι), όσο και αν δικαιολογημένα μας ενοχλεί πρέπει να αναγνωρίσουμε πως μια τέτοια κίνηση θα είναι τεράστια προβολή για την ίδια την χώρα μας. Κακά τα ψέματα μια τέτοια έκθεση εδω στο μ. της Ακρόπολης δεν θα προσέλκυε ούτε το 30% των επισκεπτών που θα την δουν στο Βρετανικό μουσείο.
Εν προκειμένω πάντως, κρίνοντας από όλες τις υπόλοιπες παρόμοιες περιοδικές εκθέσεις που οργανώνει το Βρετανικό Μουσείο (π.χ. για την Πομπηΐα), θα υπάρχει αντίτιμο, που υπολογίζω ότι θα κυμαίνεται (για την κοινή κατηγορία ενηλίκων) στις 15 λίρες κατ'άτομο.