Σεισμός

Τα δύο στρατόπεδα: Από τον Άγιο Δημήτριο, στο gay pride

Τα δύο στρατόπεδα: Από τον Άγιο Δημήτριο, στο gay pride Facebook Twitter
6

Τα δύο στρατόπεδα: Από τον Άγιο Δημήτριο, στο gay pride Facebook Twitter
φωτογραφία: Κωνσταντίνα Μαυρίδου

[φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Μαυρίδου, Νάσια Ευθυμίου]

 

 

Απόγευμα Παρασκευής. Ο κόσμος μαζεύεται από νωρίς. Δεύτερη συνεχόμενη μέρα δράσης κατά του Gay Pride. Είχε ακολουθήσει η αγρυπνία της Πέμπτης. Τώρα το πρόγραμμα δεν έχει αγρυπνία, έχει δράσεις και ομιλίες κατά της «ακολασίας» που τελείται λίγους δρόμους παραπάνω. Τα πρώτα πανό κάνουν την εμφάνισή τους και 23 χριστιανικά σωματεία παίρνουν θέση στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου. Ο πρώην νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, χαιρετάει έναν έναν τους παρευρισκόμενους, την ίδια ώρα που η απουσία του Άνθιμου είναι αισθητή.

 

Τα δύο στρατόπεδα: Από τον Άγιο Δημήτριο, στο gay pride Facebook Twitter
φωτογραφία: Νάσια Ευθυμίου

 

«Δύο πράγματα προπαγανδίζονται σήμερα στη Δύση τόσο συστηματικά και έντονα, το Ισλάμ και η ομοφυλοφιλία. Δεν είναι πρόοδος αλλά κάτι αντίθετο. Πρόκειται για την Νέα Τάξη Πραγμάτων, που στοχεύει στην παγκόσμια κυριαρχία των αγορών και στη διάλυση της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται πρόσωπα, ούτε πολίτες. Θέλει ένα ζαλισμένο κοπάδι», αναφέρει ο μοναχός Αρσένιος Βλιαγκόφτης, διδάκτωρ Θεολογίας και κεντρικός ομιλητής.


Δύο νέοι παίρνουν το μικρόφωνο. Ο άντρας αναφέρεται στην υπερπροβολή των ομοφυλοφιλικών προτύπων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχει γιγαντώσει το φαινόμενο, την ώρα που η γυναίκα που στέκεται δίπλα του εξυμνεί τον ρόλο και τη σημασία της οικογένειας στην κοινωνία του σήμερα.

Την ίδια ώρα οι πρώτες δηλώσεις δίνουν τη θέση τους σε συνθήματα και γιουχαΐσματα. Ο Αντίχριστος θα είναι ομοφυλόφιλος, συνωμοσία των ομοφυλόφιλων που οδηγεί σε νέα αρνητικά κοινωνικά δεδομένα, μαγεία και αποκρυφισμός που πηγάζει από πρότυπα της Γιουροβίζιον. Τα πανό υψώνονται.

 

Τα δύο στρατόπεδα: Από τον Άγιο Δημήτριο, στο gay pride Facebook Twitter
φωτογραφία: Νάσια Ευθυμίου

 

Στο πλήθος βρίσκονται αρκετά νέα άτομα. Ένα από αυτά είναι ο Στάθης. Ήρθε στη διαμαρτυρία ως ομοφυλόφιλος για να δει με τα μάτια του τι συμβαίνει στην αντίπερα όχθη. «Η Θεσσαλονίκη, για εμένα, έχει ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ το gay pride. Μπορεί να βγαίνει προς τα έξω πως πρόκειται για μία πόλη προοδευτική και επαναστατική, αλλά η παρουσία του φασισμού στις γωνιές της αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Ήρθα και χθες στην αγρυπνία. Τις αντιδράσεις και τα σχόλια των μεγαλύτερων ατόμων τα περίμενα. Με τρόμαξε η παρουσία τόσων νέων ανθρώπων. Το υποκριτικό για εμένα είναι πως η εκκλησία κρίνει ως άρρωστους συνανθρώπους της με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, την ίδια ώρα που δέχτηκε χθες και σήμερα στις εκδηλώσεις της άτομα από τη Χρυσή Αυγή, το πιο άρρωστο κομμάτι της κοινωνίας μας».

Δύο δρόμους παρακάτω οι πρώτες φωνές ηχούν από την Εγνατία. Το πάρτι της Παρασκευής έχει αρχίσει στους δρόμους της Βαλαωρίτου και οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις πυκνώνουν για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Κλούβες βρίσκονται σε κάθε παράλληλο δρόμο για να χωρίσουν τα δύο στρατόπεδα. Σημαίες, συνθήματα και φιλιά. Η κάτω πλευρά της Εγνατίας δίνει τη δική της απάντηση πριν τη μεγάλη μέρα.

 

Τα δύο στρατόπεδα: Από τον Άγιο Δημήτριο, στο gay pride Facebook Twitter
φωτογραφία: Νάσια Ευθυμίου


Μέρα που για τον Δημήτρη είναι η γιορτή της ισότητας. Ο ίδιος, ως ομοφυλόφιλος, έχει παρευρεθεί και στο pride της Αθήνας πριν από μία εβδομάδα, κατηφορίζοντας φέτος και στην εκδήλωση του Λευκού Πύργου. «Καμία σεξουαλική ταυτότητα δεν πρέπει να δομείται ως υποδεέστερη κάποιας άλλης. Θεωρώ πως εδώ επιτυγχάνεται καλύτερα η μείξη ανθρώπων που ήρθαν για αυτό και ανθρώπων που απλά βολτάρουν. Είναι ευκολότερο να περαστεί το μήνυμα και να συμμετέχει περισσότερος κόσμος». 

 

 

Τα δύο στρατόπεδα: Από τον Άγιο Δημήτριο, στο gay pride Facebook Twitter
φωτογραφία: Κωνσταντίνα Μαυρίδου

 

Η Μαρία είναι εθελόντρια και συμμετέχει για τρίτη φορά στο pride μαζί με τον σύντροφό της. «Φέτος ο κόσμος είναι περισσότερος. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας. Έρχομαι εδώ με τον φίλο μου. Κάθε ρατσισμός απέναντι στον διπλανό μου, ομοφυλόφιλο, διαφορετικό κτλ είναι ρατσισμός και ως προς εμένα. Πρέπει να κατανοήσουν ο Άνθιμος και οι λοιποί ότι δεν πρόκειται για «άρρωστα» πρόσωπα και μιάσματα. Αυτές είναι αντιλήψεις περασμένων αιώνων».

 

Τα δύο στρατόπεδα: Από τον Άγιο Δημήτριο, στο gay pride Facebook Twitter
φωτογραφία: Κωνσταντίνα Μαυρίδου

 

Τα δύο στρατόπεδα: Από τον Άγιο Δημήτριο, στο gay pride Facebook Twitter
φωτογραφία: Κωνσταντίνα Μαυρίδου


Ο Τάσος περπατάει χέρι χέρι με τον φίλο του πίσω από το πρώτο άρμα. Είναι το πρώτο pride που παίρνει μέρος, το πρώτο που δεν φοβάται να αγκαλιάσει τον άνθρωπό του. «Πολλοί θεωρούν το pride ως αχρείαστη προβολή. Για εμένα τώρα περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένο, σε μία κοινωνία όπου ο φασισμός στο διαφορετικό είναι εμφανής σε κάθε έμφαση της ζωής μας».

Αριστοτέλους, τύμπανα, ένα πλήθος πολλών χιλιάδων ανθρώπων χορεύει σε μία πολύχρωμη γιορτή και στροφή για τον Λευκό Πύργο. Το πάρτι έχει αρχίσει, με τους διοργανωτές να εξυμνούν τη στάση του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη και να απαντούν με συνθήματα αγάπης στον πρόσωπο των ημερών, τον Άνθιμο.

 

Τα δύο στρατόπεδα: Από τον Άγιο Δημήτριο, στο gay pride Facebook Twitter
φωτογραφία: Νάσια Ευθυμίου


Η αστυνομία είναι πλέον διακριτική, ο «κίνδυνος» έχει περάσει. Ίσως μετά από χρόνια τα «στρατόπεδα» της Εγνατίας να μη χωρίζονται από κλούβες και ρητορείες μίσους αλλά από κατανόηση και σεβασμό. Ίσως το περσινό «Άνθιμε, αγάπα» να μετατραπεί σε ένα απλό «αγάπα». Αρκεί.

6

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Πέρα από τις γενικότητες περί ομοφοβικής αντισυγκεντρώσεως και τα αμήχανα συνθήματα του στυλ "Ανθιμε σε αγαπάμε " και "Ανθιμε μάθε να αγαπάς" ...καλό είναι να γνωρίζομε και τις τερατώδεις ρατσιστικές κοτρώνες που εκσφενδόνισαν εναντίον των ομοφυλόφιλων συνανθρώπων και συμπολιτών τους ελαφρά τη καρδία οι ομιλητές.Ας μην εφησυχάζομε για τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ρητορικής μίσους.Φυσικά τέτοια αηδιαστική και ρατσιστική ρητορική μίσους δεν θα είχε καμιά απολύτως θέση σε μια πολιτισμένη χώρα που στοιχειωδώς σέβεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ πολιτών της. Η Ελλάδα προς το παρόν προτιμά να καταδικάζεται από το ΕΔΑΔ... Μπειτε στο www.antiparakmi.blogspot.com/2014/06/gay-pride.htmlκαι θα δείτε τα πάντα γύρω από τη ρατσιστική-ομοφοβική αντισυγκέντρωση στον Αγιο Δημήτριο και τις ομιλίες μίσους των ομοφοβικών ομιλητών.
@Μανώλης του Ενβέρ 23.6.2014 | 18:07, Ειλικρινά λυπάμαι τα παιδιά σας, επειδή ο γονέας τους δεν μπορεί να χειριστεί θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεξουαλικότητας και διαφορετικότητας (δηλαδή να βρει δύο λόγια να τους πει για τις σχέσεις των ανθρώπων, να τους πει ότι και οι ετερόφυλοι διαφορετικοί είναι) είναι καταδικασμένα να πάνε σχολείο απροετοίμαστα, χωρίς κανένα αντίβαρο στο λόγο του Άνθιμου που ανενόχλητα βασιλεύει στην Ελληνική εκπαίδευση. Αν τα παιδιά σας είναι μικρά ούτε που θα καταλάβουν τι κάνουν τα νεαρά αγόρια της φωτογραφίας (το κάνουν μέσα σ'ένα κλίμα γενικής ευθυμίας; το κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή σε μια μορφή πόθου/ηδονής/έρωτος που δεν επιτρέπεται να έχει πολιτική και κοινωνική έκφραση στην Ελλάδα; το κάνουν για να μπουν στο μάτι των Βαλκανιων κομφορμιστών που τους καταδικάζουν στο περιθώριο, στη 'νροπή', όπως έκαναν παλιά, και ίσως ακόμα κάνουν στο Ελλάντα , με την γυναικεία σεξουαλικότητα;) και αν ρωτήσουν από περιέργεια, τότε δεν μπορείτε παρά να τους περιγράψετε τη σκηνή: είναι δύο αγόρια που είναι ερωτευμένα σε μια παρέλαση. Τώρα, αν είναι σε ηλικία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τότε θα έπρεπε να αδράξετε την ευκαιρία και να τους εξηγήσετε ότι τα πουλάκια και οι μέλισσες δεν ζευγαρώνουν μόνο με αυτά του άλλου φύλου αλλά και του ίδιου. Έτσι τα παιδιά σας θα έχουν την δυνατότητα να μεγαλώσουν ως άτομα υγιή και, κυρίως, ως καλοί πολίτες, που ούτε αρνούνται (επιθετικά η παθητικά) τα δικαιώματα των άλλων, ούτε αναμασούν τον κομφορμισμό και την αφόρητη (πέρα για πέρα ανήθικη) ηθικολογία της κυρίαρχης κουλτούρας, ούτε παθαίνουν αποπληξία επειδή είδαν σε δημόσιο χώρο περιπτύξεις μεταξύ δύο (η και περισσοτέρων) ανδρών/γυναικών /τρανς.
Η κάθε κοινωνική περίσταση επιβάλλει και διαφορετικούς άγραφους κανόνες. Διαφορετικά θα ήταν ενδιαφέρον να κάνετε την αρχή και να αρχίσετε να κυκλοφορείτε με μαγιό! Όσον αφορά τη λύπηση των παιδιών του κυρίου, επιβεβαιώνετε τα λεγόμενα του, δηλαδή όποιος δε συμφωνεί μαζί μας τον υποτιμούμε. Τέλος, για τα αγόρια που "ξέφυγαν", ως γονέας, δε μου αρέσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του δρόμου, ανεξαρτήτως φύλου, για αυτό λοιπόν θα προσπαθήσω να το αποτρέψω όσο μπορώ(στην οικογένεια μου). Ποτέ μου δεν κατάλαβα τους ανθρώπους με το σύνδρομο του Μεσσία και τους φύλακες της ηθικής. Θα πρότεινα λοιπόν μια εποικοδομητική κουβέντα για να γνωρίσει η μια πλευρά την άλλη. Ό,τι μας ενοχλεί μπορούμε εύκολα να το απορρίψουμε, δίχως πικρόχολα σχόλια και πομπώδης δηκτικές εκφράσεις. Καλημέρα σας
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που πηγαν στην αντι-συγκέντρωση θα έπρεπε να ντρέπονται . Όσο για τον Άνθιμο , δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την γραφικότητα του.
προσωπο των ημερων ο Ανθμος;!;! καλα κι εσεις βρεθήκατε και στη συγκέντρωση στον Αη Δημητρη κι αντι να ρωτήσετε κάποιον απο εκείνη την πλευρα, βρήκατε να πλησιάσετε τον gay? φυσικα, ποιές θέσεις θα θέλατε να υποστηρίξει;