Γνωστοί δημιουργοί απειλούν να απαγορεύσουν τη μετάδοση των τραγουδιών τους

Γνωστοί δημιουργοί απειλούν να απαγορεύσουν τη μετάδοση των τραγουδιών τους Facebook Twitter
7

Γνωστοί συνθέτες και στιχουργοί απειλούν να απαγορεύσουν την μετάδοση τραγουδιών τους από παντού, ζητώντας από το Υπ. Πολιτισμού να μην αλλάξει το νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα που ισχύει από το 1920 και αναθεωρήθηκε το 1993. Μάλιστα οι δημιουργοί που υπογράφουν κάνουν λόγο για «ύποπτη αφέλεια» του υπουργείου, χωρίς πάντως να εξηγούν τι περίπου πρόκειται να αλλάξει.

Η επιστολή την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων και οι Σαββόπουλος, Λ. Παπαδόπουλος, Κραουνάκης κ.ά. αλλά και κληρονόμοι δημιουργών είναι η εξής:

«Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις Ελλήνων Συνθετών και Στιχουργών, εξ αιτίας της επιπόλαιης έως και εχθρικής πρακτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, έναντι των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού.

Το ΥΠ.ΠΟ., με ύποπτη αφέλεια, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εκμηδενίσει τα πνευματικά δικαιώματα που ισχύουν με νόμο του κράτους από το 1920, αναθεωρήθηκε το 1993, και έκτοτε ενσωματώνει τις διάφορες κοινοτικές Οδηγίες.  Εδώ και καιρό, προσπαθεί να αλλάξει τον νόμο,  για να ψηφισθεί άλλος, που στρέφεται κατά των δημιουργών και ήδη αποφεύγει να συμμορφωθεί ουσιαστικά με την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενσωματώνεται υποχρεωτικά στο νομοθετικό πλαίσιο κάθε χώρας-μέλους.

Είκοσι ένας δημιουργοί και δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων εισηγήθηκαν στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, από τον οποίο εκπροσωπούνται (ΑΕΠΙ), να αντιπροβάλλει και να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα  τους, τα οποία απορρέουν τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και από την Ελληνική νομοθεσία. Σε περίπτωση που το ΥΠ.ΠΟ. δεν αλλάξει αμέσως την αποπροσανατολιστική και ρουσφετολογική - ενόψει εκλογών- τακτική του, να απαγορευθεί η δημόσια εκτέλεση  των τραγουδιών των Ελλήνων Συνθετών και Στιχουργών από όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, το διαδίκτυο, τα νυχτερινά κέντρα, τα ξενοδοχεία και από όλους εν γένει τους χρήστες των τραγουδιών αυτών».

Οι υπογράφοντες δημιουργοί και δικαιούχοι δικαιωμάτων

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:  

ΑΝΤΥΠΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΒΑΡΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ ΑΓΑΘΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΑΝΟΣ, ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ ΠΑΝΟΣ, ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΝΟΤΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ, ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ: ΓΚΑΤΣΟΥ ΝΙΚΟΥ, ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ ΙΑΚΩΒΟΥ, ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΜΗΤΣΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΜΟΥΖΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗ, ΡΑΣΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ, ΣΟΥΓΙΟΥΛ ΜΙΧΑΛΗ

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

4 σχόλια
δεν θα αρνηθούμε την πρόκληση και πολύ ευχάριστα θα την ακολουθήσουμε .. η απειλη δειχνει το πόσο πολυ καταλαβαινουν τον κόσμο γυρο τους ιδικα οι παλαιότεροι καλλιτέχνες που παρ'ολα τα χρόνια που έχουν στην πλάτη τους δεν εχουν καταλάβει το παραμικρό ! δεν εχουν καταλάβει με ποιο τρόπο τους έχει μάθει ο κόσμος , ποιος τους εχει κάνει διάσημους , ποιος τους εχει " στείλει" το χρήμα στην τσέπη ! είναι μια πρόταση η απειλή τους , που θα πρέπει να την εκτελέσουμε έτσι και αλλιώς για τα επόμενα 10 χρόνια , και όταν θα έρθουν για να μεταδώσουμε το τραγουδάκι τους η ταρίφα να ειναι εξοντωτική αντιστοιχη της αγνοιας τους !
Καταλαβε κανεις τι θα αλλαξει στον νομο ρε παιδια; Καλα τα παραπονα, αλλα τα αιτια ποια ειναι; Τι θελει το Υπ. Πολιτισμου να γινει και τι δεν τους αρεσει σε αυτο;
Μα δεν το αναφέρουν. Κάτι που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι αυτοί κάτι κρύβουν, ενδεχομένως να μην θέλουν να αλλάξει η ήδη υπάρχουσα "ρουσφετολογική τακτική" που συμφέρει μόνον αυτούς. Δεν εννοώ ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξυγειάνει το οτιδήποτε, σε καμία περίπτωση. Αλλά κάτι βρωμάει εδώ από πολλές μεριές.
Ελπίζω να αλλάξει και για την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων σε επιχειρήσεις ενοικιαζομένων καταλυμάτων, που νοικιάζουν δωμάτια κ εξοχικές κατοικίες. Η γενική ιδέα ειναι ότι μισθώνουν ενα χώρο σε κάποιον για μερικές μέρες διαμονής! Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ξέρει αν ο νοικάρης βλέπει TV ή όχι από την στιγμή που του παραδίδει τα κλειδιά!!