ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Α.Ε.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Α.Ε. Facebook Twitter
25

Ελεύθερη Ώρα

Στη δεκαετία του ’80 η εφημερίδα ήταν γνωστή για τις ακροδεξιές απόψεις της (τότε που η Ακροδεξιά κρυβόταν ντροπαλή στο ημίφως), στη δεκαετία του ’90 για τους τίτλους-λογοπαίγνια που τα έλεγαν έξω απ’ τα δόντια. Την τελευταία δεκαετία, όμως, η «Ελεύθερη Ώρα» μεταλλάχτηκε σε αντι-νεοταξική, αντισιωνιστική, ημι-παρανοϊκή εφημερίδα των πιο απίθανων συνωμοσιών. Στα πρωτοσέλιδα –συνήθως παραθρησκευτικά– θέματά της ο Παΐσιος παίζει συχνά πρωταγωνιστικό ρόλο, προφανώς επειδή πουλάει. Δεν υπάρχει κάτι που, σύμφωνα με την «Ε.Ω.» δεν το είχε πει ο Γέροντας, τόσο που, συχνά-πυκνά, να του γίνονται αφιερώματα, να δωρίζονται αφίσες, βιβλία επί βιβλίων, όπου «παρατίθενται από τις πλέον έγκυρες πηγές αναμφισβήτητες μαρτυρίες συνανθρώπων μας» κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, η εφημερίδα συνεχίζει να πουλάει ελάχιστα αντίτυπα – προσβλέποντας προφανώς σε κάποιο μελλοντικό θαύμα… 

Τηλεοπτικές εκπομπές-τηλεμάρκετινγκ

Το όνομα του Παΐσιου έγινε mainstream όταν οι προφητείες του άρχισαν να αναφέρονται ως κράχτης απ’ τους τηλεπωλητές συνωμοσιολογικών και μεταφυσικών βιβλίων. Κάθε φράση που μπορεί να είπε ή να μην είπε προσαρμόστηκε στις εξελίξεις, τραβήχτηκε από εδώ και από εκεί, ώστε να μπει στα εμπορικά καλούπια που θα πουλούσαν βιβλία μηδαμινής επιστημονικής αξίας.

Ίντερνετ

600.000 ιστοσελίδες ασχολούνται με τον Παΐσιο – η πλειονότητά τους εκμεταλλεύεται τις (όποιες) προφητείες του, ισχυριζόμενες πως τις έχουν αποκρυπτογραφήσει. Επίσης, γράφοντας συχνότατα για θαύματα του Παΐσιου, ακόμα κι αν ξέρουν πως πρόκειται για απάτη –όπως απέδειξε και το καταπληκτικό τρολάρισμα του Παστίτσιου που συνελήφθη– τα σάιτ κάνουν τρελά νούμερα, προσελκύοντας έτσι ασύλληπτο αριθμό (εύ)πιστών στη σελίδα τους.   

Εφημερίδα Δημοκρατία

Η σχετικά νέα εφημερίδα της συντηρητικής παράταξης (με χαρακτηριστικά ενημερωτικού τύπου μπλογκ) έχει βασίσει σε μεγάλο βαθμό τη διαφημιστική της καμπάνια, τις προσφορές της αλλά και το branding της στον Γέροντα. Ενδεικτικά, μερικές απ’ τις προσφορές της, που επανακυκλοφορούν σε τακτά χρονικά διαστήματα και που διαφημίζονται δεόντως στην τηλεόραση: Γέρων Παΐσιος, η παιδαγωγική σκέψη του - μια πολυτελής έκδοση 220 σελίδων, Οι φωτισμένες συμβουλές του Αγιορείτη μοναχού για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, Για την Κοίμηση του Γέροντα Παΐσιου, «ένα μνημειώδες τρίωρο ντοκιμαντέρ» / Σκεύος Εκλογής, το πολυσυζητημένο βιβλίο με τις προβλέψεις του Γέροντα για τα γεγονότα που βιώνουμε (δύο ξεχωριστοί τόμοι) / Η αυθεντική βιογραφία του Γέροντα (δύο τόμοι) / Η χειρόγραφη επιστολή-αποκάλυψη του Γέροντα Παΐσιου / Γέρων Παΐσιος - Ρήματα Ζωής / και για αλλαγή: «Συγκλονιστικό βιβλίο για τον γέροντα Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την Κοίμησή του».

Βιομηχανία των Προβλέψεων

Οι μάντεις και οι μάντισσες, τα μέντιουμ που μιλούν με τις ψυχές, οι αστρολόγοι που διαβάζουν τα ταρώ και οι κυρίες με τις φθηνές γυάλινες σφαίρες έχουν προσχωρήσει στη νέα, προσοδοφόρα μόδα. Και αυτό το βλέπουμε και αργά το βράδυ και στα κανάλια: εμπλέκοντας το όνομα του Παΐσιου (αλλά και άλλων «παππούληδων», όπως τους λένε) σε όσα μαντεύουν για τους πελάτες τους, δίνουν περισσότερο κύρος στις προφητείες τους. Και, φυσικά, υπονοώντας πως έχουν ανοιχτή γραμμή με τον Παΐσιο στο υπερπέραν, ανεβάζουν και το κασέ τους…

«Θεραπευτές»

Ο Παΐσιος φέρεται να έχει εφεύρει τις δικές του θεραπείες για ασθένειες, όπως και αρκετοί άλλοι Γέροντες του Αγίου Όρους. Αυτές κυκλοφορούν στο εμπόριο σε βιβλία, χωρίς φυσικά κανείς να είναι σίγουρος αν είναι δικές του (όπως και όλες οι δηλώσεις ή πράξεις ή θαύματα που του αποδίδονται από «αυτόπτες μάρτυρες») ή αν όντως μπορούν να σε θεραπεύσουν. Κι όμως, υπάρχουν -έστω και λίγοι- γιατροί, ομοιοπαθητικοί, βοτανολόγοι, ρεφλεξολόγοι, δάσκαλοι ρέικι και διαλογισμού που διαφημίζουν στόμα με στόμα τις θεραπείες τους ως εγκεκριμένες απ’ τον Γέροντα, προσελκύοντας ασθενείς-πελάτες κι έχοντας ως κράχτη τον Παΐσιο και τις «θαυματουργές» θεραπείες του.

Η αρθρογράφος Σόνια Μαυρίδου

Η δημοσιογράφος υπερασπίστηκε τη διασκεδαστική εμμονή της «Ελεύθερης Ώρας» με τον Παΐσιο, φανερά εκνευρισμένη, στη στήλη της: 

«Και ας υπάρχουνε κάποια δίποδα ζωντόβολα, που μου λένε κι εμένα –τάχατες παριστάνοντας τους “φίλους”– ότι... “πρέπει να σταματήσετε, Σόνια, εκεί στην εφημερίδα να βάζετε για τους Γέροντες και τις προφητείες” κ.λπ., κ.λπ. Μπα! Γιατί, παρακαλώ, να σταματήσουμε; Δηλαδή, τι να βάζουμε, ρε παιδιά, για σταθείτε! Πως παίξανε οι ντιντήδες “τραμπάλα” στη Μύκονο ή πως “κοκκίνισε” ο... κώλος της μαϊμούς; Εγώ ένα πράγμα είπα σ’ αυτούς τους ψεύτικους “φίλους”, τους τόσο ζηλιάρηδες και αντίχριστους: “Σας κάνω οριστικά DELETE απ’ τη ζωή μου!!! Εγώ με την Ελλάδα και την Πίστη μου κι εσείς με τον Μπαθομέτη και τον Μωχαμέτη σας”!

Buzz
25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

16 σχόλια
Ρε παιδιά μήπως θα μπορούσε να μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος πώς προκύπτουν τα 600.000 σάιτς που ασχολούνται με τον Παΐσιο; Μου φαίνεται υπερβολικό :/
Αυτή η ιστορία είναι τρανό παράδειγμα του χτισίματος όλων - ανεξαιρέτως - των θρησκειών και των οπαδικών κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων, πάντα ερήμην των δύστυχων μορφών τους οποίους αγιοποιούν, διαστρεβλώνουν και καπηλεύονται τα λεγόμενά τους. Δεν έχω ιδέα τι έχει πει πραγματικά ο Παϊσιος, αλλά το pattern είναι πολύ γνωστό.Βάλτε και συνάθροιση πολλών τέτοιων εκμεταλλεύσεων μαζί κάτω από την ίδια ομπρέλα (θρησκεία - ιδεολογία), βάλτε και από 2-3 "πονηρούς" σε κάθε εποχή που στρεβλώνουν και προσθαφαιρούν έξυπνα (σε αντίθεση με το παράδειγμα της Ε.Ω. π.χ. και κάτι παρομοίων ηλιθίων) τα λεγόμενα των "μορφών" για να χειραγωγήσουν και να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους, βάλτε και σε παλιές καταστάσεις την πάροδο χρόνων, δεκαετιών, αιώνων εώς και χιλιετηρίδων στρεβλώσεως και χειραγώγησης, βουαλά οι Χριστοί, οι Μωάμεθ, οι άγιοι, οι προφήτες και οι απόστολοι, οι κοινωνικοπολιτικοί ηγέτες και οι πεφωτισμένοι.Και όλα ξεκινάνε συνήθως από κάτι αγαθό που γίνεται όχημα για το πλέον "κακό".Έχω αλλάξει τη γνώμη μου για τη θρησκεία, για την κοινωνία και για την πολιτική πολύ πλέον. Άρχισα να κατανοώ το Βολταίρο για αυτό με το αν δεν υπάρχει Θεός θα έπρεπε να εφεύρουμε έναν, που δε μπορούσα να καταλάβω γιατί το είπε - αυτός κιόλας. Προσωπική μου γνώμη, η λύση δεν είναι ούτε η αθεϊα, ούτε οι αφορισμοί οι θρησκευτικοί και κατά των θρησκειών, οι πολιτικοί, οι κοινωνικοί. Μόνο η ακαθοδήγητη σκέψη, αλλά με έρευνα, γνώση και διασταύρωση στοιχείων. Άλλο να μην καθοδηγείται η σκέψη, άλλο να απορρίπτεις τα ερεθίσματα.Λογική μόνο ρε.
Συγκρίνετε με κάποιον χριστιανό που άφησε πραγματικό έργο πίσω του εμφορούμενος από πνεύμα ανεξιθρησκίας και αγάπης στο συνάνθρωπο:“Σ’ ένα χωριό του Ανατολικού Σελίνου είχαν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι (τις συναντήσεις παρακολουθούσαν άνδρες και γυναίκες) σε μια αίθουσα και η συζήτηση, κάποια στιγμή, είχε φθάσει στο θέμα της επικείμενης καθιέρωσης του πολιτικού γάμου. Η συζήτηση ήταν έντονη και το θέμα είχε προκαλέσει ενδιαφέρον. Στη συνάντηση παρεβρίσκονταν και δυο ιερείς, που διετύπωναν έντονες αντιδράσεις στην προοπτική καθιέρωσης του πολιτικού γάμου. Εκείνη τη στιγμή μπαίνει στην αίθουσα ο Δεσπότης Ειρηναίος -ήξερε για τη συνάντηση και ήρθε. Μόλις, κάθισε, ρώτησε ποιο θέμα συζητούσαμε και τον ενημέρωσα πως η συζήτηση ήταν για την καθιέρωση ή μη του πολιτικού γάμου και ζήτησα να έχουμε τη γνώμη του. Η απάντησή του ήταν: «Φτιάξτε σωστές οικογένειες και κάντε ό,τι γάμο θέλετε»”. Ιωάννα Κ. Βατσολάκη, δικηγόρος (Από το βιβλίο “Ειρηναίος”, έκδοση της Μαρίας Ανουσάκη – Παλλιού, Αθήνα, 2009).Όποιος θέλει ας διαβάσει και την βιογραφία του λιπόσαρκου και φτωχικά ντυμένου αυτού χριστιανού που στις παιδικές κατασκηνώσεις τις οποίες οργάνωνε για τα άπορα παιδιά της επαρχίας του σηκωνόταν κάθε πρωί και καθάριζε τις τουαλέτες ...http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82
Στην Ελλάδα κινδύνευεις εξίσου απο τον διασυρμό και πο την ... Αγιοποιηση.Η κοινωνική μας κουλτούρα που εκφράζεται κόμμα απο το δίδυμο Καραγκιόζη - Χατζηαβάτη, εύκολα και ακριτ διασύρει, οπως εύκολα και άκριτα περνάει στο άγιεμποριο και την εκμετάλλευση της πίστης.Αυτή ειναι η Ελλάδα και δεν αλλάζει στο ορατό μέλλον.
Καποιος φιλος που εργαζοταν στο Αγιον Ορος τον επισκεφτηκε καποια μερα και πανω στην κουβεντα τον ρωτησε αν κανει θαυματα και εκεινος απαντησε γελωνταςΘαυμα στην σημερινη εποχη ειναι να λες την αληθεια και να πρατεις συμφωνα μ αυτηνΔεν τα πηγαινε καλα με τους Αγιορειτες και τον τυπολατρικο ασκητισμο και δεν ειναι τυχαιο που εταφη εκτος του Ορους
το θέμα με τις προφητείες και την εκμετάλλευση της πίστης γενικότερα δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Στην Αμερική θησαυρίζουν με ομιλίες πάστορες, στις μουσουλμανικές χώρες οι ιμάμηδες έχουν τεράστια εξουσία, στην Ταυλάνδη οι Βούδες είναι από χρυσάφι κτλ.Όσο για την Ελεύθερη Ώρα, έχει την ανταπόκριση που της αξίζει από αγοραστικής πλευράς. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγα χρόνια, άλλη εφημερίδα που πουλούσε 1400 φύλλα πανελληνίως έπαιρνε κρατικές επιχορηγήσεις από διαφημίσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ...
Η χώρα μας νοσεί στο τομέα της παιδείας.Είναι αδιαμφισβήτητο αυτό.Ένα σημαντικό στοιχείο ενός μορφωμένου και φιλελεύθερου ατόμου είναι να σέβεται την γνώμη του άλλου ακόμα και εάν διαφωνεί κάθετα με αυτήν(από την στιγμή που δεν τον πλήττει σε κάποιο σημαντικό βαθμό).Προσωπικά δεν ασπάζομαι τις απόψεις των ''πιστών'' και θεωρώ όντως ''πανηγύρι'' την όλη κατάσταση αλλά ακριβώς όπως σέβομαι έναν μωαμεθανό,ένα βουδιστή έτσι ακριβώς κάνω και εδώ.Το να χλευάσω(δεν μιλάμε για υγιή σάτιρα) με κάνει ίδιο ή και χειρότερο από αυτούς που υποτίθεται κατηγορώ..Είμαστε πολύ πίσω σαν χώρα,μην το ψάχνετε.
Είναι στ' αλήθεια γεγονός ότι οι φιλελεύθεροι παίρνουν μεγαλύτερη βαθμολογία από ό,τι οι συντηρητικοί σε ένα κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που ονομάζεται δεκτικότητα στις νέες εμπειρίες Οι άνθρωποι που παίρνουν μεγάλη βαθμολογία στη δεκτικότητα στις νέες εμπειρίες αποζητούν την νεωτερικότητα, την ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα, τις νέες ιδέες. Οι άνθρωποι με χαμηλή βαθμολογία λατρεύουν πράγματα που είναι οικεία, ασφαλή και αξιόπιστα.Ερευνητές, όπως ο Ρόμπερτ ΜακΚρέι λέει ότι "Τα δεκτικά άτομα έχουν μια συγγένεια με τις φιλελεύθερες, προοδευτικές, αριστερές πολιτικές απόψεις" -- τους αρέσει μια κοινωνία που είναι ανοικτή και εξελισσόμενη -- "ενώ τα κλειστά άτομα προτιμούν συντηρητικές, παραδοσιακές, δεξιές απόψεις."Αυτά τα στερετυπα μάς λέει πολλά σχετικά με τα είδη των ομάδων που συμμετέχουν οι άνθρωποι. Αν αυτά τα στερεότυπα αντιστοιχούν στην πραγματικότητα ή όχι λίγη σημασία έχει.Πόσοι από εμας δεν πιστεύουμε ότιοι καλλιτέχνες είναι τόσο διαφορετικοί από τους λογιστές. Αυτοι μάλιστα που ασχολούντε με το μαρκετινγκ θα μπορούσαν να προβλέψουν τι βιβλία τους αρέσει να διαβάζουν, σε τι είδους μέρη τους αρέσει να ταξιδεύουν και τι είδους φαγητά τους αρέσει να τρώνε.Μπορούμε να πούμε, ΟΚ, υπάρχουν αυτές οι διαφορές μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών, αλλά είναι αυτές οι διαφορές απλά τα θεμέλια της ξενοφοβίας και της απολυταρχίας και του πουριτανισμού, που περιμένουμε ότι θα βρούμε στις ομάδες των συντηρητικών και όχι στους φιλελεύθερους; Και τώρα ερχόμαστε στο κέντρο της διαφωνίας μεταξύ των φιλελεύθερων και των συντηρητικών. Επειδή οι φιλελεύθεροι λένε, «ας γιορτάσουμε την ποικιλομορφία», «Ας αμφισβητήσουμε την εξουσία», «Κράτα τους νόμους σου μακριά από το σώμα μου».Οι φιλελεύθεροι έχουν πολύ ευγενή κίνητρα που το κάνουν αυτό. Η παραδοσιακή εξουσία, η παραδοσιακή ηθική μπορούν να είναι αρκετά καταπιεστικές και περιοριστικές σε αυτούς στον πάτο της πυραμίδας, στις γυναίκες, σε ανθρώπους που δεν ταιριάζουν. Επομένως οι φιλελεύθεροι μιλάνε εξ ονόματος των αδύναμων και των καταπιεσμένων. Θέλουν αλλαγή και δικαιοσύνη, ακόμα και με το ρίσκο του χάους. Φιλελεύθερες ιδέες του τύπου: «Σταματήστε να τσακώνεστε, αρχίστε μια επανάσταση» είναι αρκετά διαδεδομένη στις μέρες μας. Εάν παίρνετε υψηλή βαθμολογία στην δεκτικότητα στις νέες εμπειρίες, η επανάσταση είναι κάτι καλό, είναι αλλαγή, έχει πλάκα. Οι συντηρητικοί, από την άλλη μεριά, μιλάνε για θεσμούς και παραδόσεις. Θέλουν τάξη, ακόμα και με κάποιο κόστος για αυτούς στη βάση της πυραμίδας. Η κύρια ιδέα των συντηρητικών είναι ότι η τάξη είναι κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Είναι πάρα πολύ πολύτιμη και είναι πολύ εύκολο να χαθεί. Επομένως όπως είπε ο Έντμουντ Μπερκ: «Οι περιορισμοί στους ανθρώπους, όπως και οι ελευθερίες τους, θα πρέπει να θεωρούνται ως δικαιώματά τους». Αυτό ήταν ύστερα από το χάος της Γαλλικής Επανάστασης. Έχουμε κάποιες προκατασκευασμένες απόψεις για την πίστη, αλλά είτε είστε ορθολογιστής, είτε μυστικιστής, είτε φιλελεύθερος είτε συντηριτηκός, η ουσία της υπόθεσης είναι ότιόταν είμαστε σίγουροι πως κατέχουμε την αλήθεια και αυτή η βεβαιότητα μετατρέπεται σύντομα σε κάτι δογματικό και ενάρετο, και μ' αυτό εννοώ μια δεικτική και υπερφίαλη περηφάνια που έχει πάντα δίκιο, εν συντομία, την αλαζονεία του συντηρητισμού, τότε γινόμαστε φανατικοί και παγιδευμένοι σε ένα ηθικό καλούπι, σε ένα συγκεκριμένο ηθικό καλούπι. Ο Δαλαι Λαμα συχνά λέει πως η συμπόνια είναι ο καλύτερος του φίλος. Τον βοηθά όταν τον έχει κατακλύσει η απόγνωση και η λύπη. Η συμπόνια τον αποσπά από την αίσθηση του δικού του πόνου, σαν το πιο απόλυτο, το πιο απαίσιο συναίσθημα που κάποιος θα μπορούσε να έχει, και του ευρύνει την αντίληψη για τον πόνο των άλλων, ακόμη και για τους υπευθύνους της δικής του μιζέριας, και όλων των ανθρώπων. Παρόμοιες ιδέες έχουν εκφράσει και ο πάτερ Παίσιο και αρκετοί άλλοι μυστικιστές. Ανάλογα όμως με το ηθικό μας καλούπι όμως θα δεχτούμε τον ένα και θα απορρίψουμε τον άλλο.Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έγραψε, "δε θα μπορέσω ποτέ να γίνω αυτό που οφείλω να είμαι αν εσύ δεν γίνεις αυτό που οφείλεις να είσαι". Επίσης η Μητέρα Τερέζα, είπε "το πρόβλημα με μας τους ανθρώπους είναι ότι τον κύκλο που περικλείει την οικογένειά μας τον σχεδιάζουμε πολύ μικρό." Και ο Νέλσον Μαντέλα, που ζούσε σύμφωνα με την αφρικανική νοοτροπία του ουμπούντου, που σημαίνει ότι εγώ χρειάζομαι έσενα για να είμαι εγώ, και εσύ χρειάζεσαι εμένα για να είσαι εσύ, τους πιστεύουμε μυστικιστές - πολεμιστές λες και είχαν γεννηθεί άγιοι.Όσο λογικοί κι αν είμαστε, η δημιουργικότητα, η ανάπτυξη δεν προέρχονται μόνο απ' τις ιδέες που έχουμε στο μυαλό μας. Προέρχονται απ' τις ιδέες που έχουμε στο μυαλό μας που τροφοδοτούνται επιπλέον από κάποια πεποίθηση που υπάρχει στην καρδιά μας.Από την άλλη παρ' όλο που πιστεύουμε ότι αν "Αλλάζεις τη σκέψη σου και αλλάζεις συμπεριφορά", αλλά συχνά γίνεται αντίστροφα. Αλλάζεις συμπεριφορά και αλλάζεις τη σκέψη σου. Αν θέλεις να γίνεις πιο συμπονετικός, επισκέπτεσαι αρρώστους στο νοσοκομείο, και θα γίνεις πιο συμπονετικός. Δωρίζεις χρήματα σ' έναν σκοπό, και εμπλέκεσαι συναισθηματικά σ' αυτόν. Mr.ARToholic πιστεύω ότι η οικονομικη κατάσταση που περνά η χώρα μας, που έχει αναγκαστικά αλλάξει την συμπεριφορά μας, θα αλλάξει σταδιακά και την σκέψη μας,
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η τραγική έλλειψη παιδείας. Και δεν μιλάω για πτυχία ΑΕΙ. Έχουμε τους περισσότερους πτυχιούχους αλλά και τους περισσότερους αμόρφωτους στην Ευρώπη. Κάποια στιγμή πριν χρόνια είχα βρεθεί στην Ιταλία και συνομιλούσα με έναν Ιταλό εργάτη που εργαζόταν στο εργοστάσιο της Benetton. Λοιπόν ξέρετε τι ζήλευε αυτός ο άνθρωπος από τη χώρα μας και όπως μου είπε θα έδινε όλες τις εκπληκτικές πόλεις της Ιταλίας για να το είχε? Τον Παρθενώνα. Πείτε μου τώρα εσείς, ο αντιστοιχος έλληνας εργάτης τι θα ζήλευε από την Ιταλία? Το 50% θα απαντούσε τις Μίλαν, Ιντερ,Γιουβέντους ή τις φεράρι και τις λαμποργκίνι και το υπόλοιπο 50% τίποτα, εμείς έχουμε τις καλύτερες θάλασσες, νησιά, παραλίες κλπ κλπ. Δυστυχώς αυτοί ήμαστε...
συμφωνώ μαζί σου...αν κρίνω από την ορθογραφία σου και από το γεγονός ότι δεν μπορείς να διακρίνεις τον Ελληνικό από τον Λατινικό χαρακτήρα για το ερωτηματικό, μάλλον και εσύ στους αμόρφωτους ανήκεις
Σε αυτό στάθηκες εσύ από όλα αυτά που είπε ο Κυνικός ε; Μάντεψε! Τον επιβεβαιώνεις ακριβώς αυτή τη στιγμή όταν μιλάει για έλλειψη παιδείας (και όχι πτυχίων). Μάλλον θεωρείς τον εαυτό σου πολύ μορφωμένο,ασχέτως αν δεν μπορείς να αντιπαραβάλλεις έστω ένα επιχείρημα. Και κάτι τελευταίο: το ερωτηματικό δεν είναι χαρακτήρας,αλλά σημείο στίξης.
@alex...φαντάζομαι το να μιλήσει κάποιος σε ΕΝΑΝ εργάτη ΚΑΠΟΥ στον κόσμο αποτελεί ατράνταχτο επιχείρημα...και για να σου απαντήσω μιας και μου πουλάς πνεύμα, ναι εννοιολογικά το ερωτηματικό είναι σημείο στίξης, αυτό που γράφεις όμως αποτελεί χαρακτήρα...περιμένω και τα δικά σου επιχειρήματα λίγε
Χμμ πτυχια ΑΕΙ.Παπαγαλισε 1000 σελιδες για να μπεις.Μολις μπεις γραψου σε μια παραταξη (ΔΑΠ κατα προτιμιση).Κανε 100000 σκονακια και το πηρες το πτυχιο!Μετα πανε και λιγο στρατο να δεις πως παιζεται το θεατρο στο Ελλαδισταν και εισαι ετοιμος να βγεις στην κοινωνια!
Συγνωμη ρε παιδια γιατι τοση αμφισβητηση για ολα στις μερες μας? οκ εχει ο καθενας το δικαιωμα να πιστευει σε οποιον και οπου του αρεσει. Δεν γουσταρεις τις αποψεις του Παισιου και του καθε Παισιου? μην τις ασπαζεσαι δεκτο. Ολο αυτο το πανηγυρακι ομως που εχει στηθει με περιφορα ''παστιτσιων'' στα Εξαρχεια με συλληψεις καποιων που για να γεμισουν το χρονο τους φτιαχνουν σελιδες 'σατυρας' (ξεκαρδιστηκαμε με το αστειο οκ) μου φαινεται γελοιο. Πραγματικα δεν εχουμε κανενα αλλο προβλημα να λυσουμε σαν χωρα και σαν ανθρωποι αυτο μας καιει.
Ναι, αυτό μας καίει. Ότι ακριβώς σα λαός είμαστε τόσο ηλίθιοι που δημαγωγούμαστε από ανθρωπάρια τόσο ευκολόπιστα που αρκεί ένα παραμυθάκι για το θαύμα που έγινε ή για την προφητεία που, να! να! όπου να 'ναι βγαίνει αληθινή! Ναι, μας καίει το γεγονός ότι η μάζα αυτών των ηλιθίων είναι που τελικά διαμορφώνουν τα αποτελέσματα εκλογών και κατά συνέπεια επηρρεάζουν το πως θα ζήσουμε όλοι μας. Μας καίει το γεγονός ότι κάτω από την καθοδήγηση των δημαγογών (κι όχι του γέροντα του ιδίου) διαμορφώνεται ένα πλήθος που κοχλάζει από μίσος για το διαφορετικό και μισαλλοδοξία. Εσένα δηλαδή τι σε καίει; Το όχι κάποιοι σατυρίζουν αυτό το φαινόμενο (κι όχι το υπαρκτό πρόσωπο ενός μοναχού που ο ίδιος, μάλλον, δεν έβλαψε κανέναν);
Όπως έχει δικαίωμα κάποιος να πιστεύει τα περί Παΐσιου έτσι έχει και κάποιος να γελάει με την όλη ιστορία γύρω από το όνομά του. Στην τελική -και ειδικότερα στις σελίδες στο διαδίκτυο- δεν τα έχουν με τον μοναχό, αλλά με τους εύπιστους -και δημιουργικούς- ακολούθους του.Συμφωνώ με τον Κυνικό, μάλιστα σήμερα με αφορμή ένα άλλο θέμα σκεφτόμουν ακριβώς αυτό. Δεν υπάρχει παιδεία και μάλιστα σε μια εποχή που δεν θα έπρεπε να συγχωρείται η έλλειψή της.
Η τεραστια αγραμματοσυνη και το ελλειμα πολιτισμου πανε χερι-χερι με την θρησκοληψια και τον φασισμο. Η λεξη "ανεξιθρησκεια" στην Ελλαδα υπαρχει μονο στα λεξικα εχοντας χασει παντελως το οποιο νοημα της.Η θηριωδης ανοδος της Χ.Α. επιβεβαιωνει θεαματικα ολα τα παραπανω...