Economist: Ο Σαμαράς ξεμένει από χρόνο - Έρχεται ο φωτογενής και πανούργος Τσίπρας

Economist: Ο Σαμαράς ξεμένει από χρόνο - Έρχεται ο φωτογενής και πανούργος Τσίπρας Facebook Twitter
14

[Μετάφραση via. Σημείωση του LIFO.gr: Στο πρωτότυπο ο αρθογράφος, αποκαλεί τον Τσίπρα "telegenic" και "wily", εννοώντας ότι γράφει καλά στην τηλεόραση και ότι είναι εξαιρετικά έξυπνος, έως και πανούργος. Wily = adjective \ˈwī-lē\ : full of clever tricks : very clever.]

 

 

 

 

"Με ασυνήθιστη ροή καλών ειδήσεων ξεκινά το 2014 η Ελλάδα- το μέχρι πρότινος προβληματικό παιδί των χαμένων οικονομικών στόχων- που τώρα ξεπερνά όλες τις προσδοκίες" σύμφωνα με τη στήλη "Charlemagne" του βρετανικού περιοδικού The Economist, που αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, τη συρρίκνωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, την πιθανότητα επιστροφής στις αγορές εντός του έτους και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι άλλοτε οργισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι τώρα χαιρετίζουν ως σωτήρα της χώρας του και του ευρώ, τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι έφθασαν στην Αθήνα για την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας για να επαινέσουν τη χώρα και όχι για να την "θάψουν".

Ωστόσο, η οικονομική και η πολιτική κατάσταση της χώρας παραμένει προβληματική, τονίζεται στο δημοσίευμα, με την απώλεια του ενός τετάρτου της οικονομικής παραγωγής του 2007 εξαιτίας των σφαλμάτων των κυβερνήσεων και των πιστωτών, το υψηλό επίπεδο της ανεργίας, την επίτευξη της μείωσης του κόστους εργασίας μέσω μισθολογικών περικοπών και όχι της αύξησης της παραγωγικότητας, τη μείωση των εξαγωγών, το δυσλειτουργικό κράτος.

Ο Economist επισημαίνει ότι "η αναδιάρθρωση της οικονομίας και η επανίδρυση του κράτους χρειάζεται χρόνο και αποφασιστικότητα, όμως ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτε από τα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές του Μαΐου".

"Ο φωτογενής και πανούργος αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας" είναι πανευρωπαϊκός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Αλλά μία νίκη του κ. Τσίπρα στις εκλογές θα μπορούσε να υπονομεύσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Σαμαρά", προειδοποιεί ο Economist τονίζοντας ότι "από το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση η ΕΕ είναι πιθανόν να πρέπει να συνδιαλλαγεί με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό, ή τουλάχιστον ως ρυθμιστή".

Αν και στο εξωτερικό ο κ. Τσίπρας στέλνει το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ, στο εσωτερικό υπόσχεται να αθετήσει τους όρους του μνημονίου με τους πιστωτές της Ελλάδας. "Ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ποιον τρόπο θα απαλλαγούν από τους όρους, αλλά θα διατηρήσουν τη χρηματοδότηση", παρατηρεί το βρετανικό περιοδικό.

Ακόμη και χωρίς τον τραπεζικό πανικό που ορισμένοι προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η δέσμευση του κ. Τσίπρα για την κατάργηση πολλών μεταρρυθμίσεων και την επανεθνικοποίηση των λιγοστών επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν, το λιγότερο θα σκοτώσουν οποιαδήποτε ανάκαμψη υπάρχει στον ορίζοντα, προειδοποιεί ο Economist.

Προειδοποιώντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι οικονομικός αλλά πολιτικός κι εντοπίζεται στις ανησυχίες για την άνοδο των ελληνικών πολιτικών άκρων, "των νεοσταλινικών και των νεοναζιστών", το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μία θετική κίνηση από την ευρωζώνη θα ήταν η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα την άμβλυνση της λιτότητας και την επικέντρωση στην ανάγκη μεταρρύθμισης της οικονομίας και του κράτους.

 

 

 

Αρχείο
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
> το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μία θετική κίνηση από την ευρωζώνη θα ήταν η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους,"Through lower interest rates and longer maturities," δηλαδή ο Economist δεν προτείνει νέα διαγραφή χρέους.
Είδαμε και κάτι "πρότυπα" επαγγελματιών (και δει της "παραγωγικής Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας" με τα "δανεικά και αγύριστα") που αυτές τις μέρες διαβαίνουν (επιτέλους) τα γραφεία των εισαγγελέων!Ο Τσίπρας ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΕΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ .. !(ΣΣ: Μέχρι και οι "58" θα θέλανε έναν Τσίπρα , που όμως να είναι "υπάκουος" - ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ!
Σε ποιους πολιτικούς αναφέρεσαι που ήταν/είναι επαγγελματίες; Επαγγελματίας δεν είσαι όταν σε βάζουν να διοικήσεις φορέα, έτσι; Είσαι όταν κάνεις κάποια οποιαδήποτε δουλειά πριν το βουλευτιλίκι και τις τοποθετήσεις.
Renella... ξαναδιάβασε το σχόλιο μου ... δε γράφω πουθενά για επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά για επαγγελματίες σκέτο ... Τους επαγγελματίες πολιτικούς όπως τους εννοείς είχε φροντίσει ο Ευαγ. Βενιζέλος νομοθετικά μέσω θέσπισης λογής "ασυμβιβάστων", να τους βγάλει εκτός παιχνιδιού.peperp... καλώς ή κακώς αποφασίζουν αυτοί που κυβερνούν ... και αυτοί τη στιγμή ούτε ο Τσίπρας , ούτε ο Καμμένος , ούτε ο Μιχαλολιάκος κυβερνούν ... Κυβερνάει (και συνεπώς αποφασίζει) όμως ο Βενιζέλος παρότι στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε τα 3/4 των ψήφων του.Ο Τσίπρας, ο Καμμένος και ο Μιχαλολιάκος κρίνονται για αυτά που λένε, τα οποία όμως έχουν λιγότερη σημασία απο την πράξη.
@ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ Σωστή επισήμανση. Εντούτοις, παραμένει το πνεύμα μου, ότι δηλαδή υπάρχει έλλειψη από -έστω πρώην- επαγγελματίες ή εν πάσει περιπτώσει εργαζομένους/απασχολουμένους οι οποίοι έπειτα το γύρισαν στην πολιτική. Συνεπώς, όταν ο Τσίπρας και ο κάθε Τσίπρας (βάλε όποιο όνομα θέλεις) δεν έχει διοικήσει καν περίπτερο για ποιο λόγο να περιμένω να δω πώς θα τα πάει στο τιμόνι ολόκληρης χώρας; Με υπνοπαιδεία τα έμαθε;
"Ο Τσίπρας, ο Καμμένος και ο Μιχαλολιάκος κρίνονται για αυτά που λένε, τα οποία όμως έχουν λιγότερη σημασία απο την πράξη."Με άλλα λόγια, Ο Τσίπρας, ο Καμμένος και ο Μιχαλολιάκος αν τους κρίνουμε απο αυτά που λένε, θα δούμε οτι λένε μπούρδες, αλλά δεν έχει σημασία γιατι αν εκλεγούν μπορεί να μη τις εφαρμόσουν. Οπότε ας τους ψηφίσουμε γιατί α) αν τις εφαρμόσουν θα τους κρίνουμε και στην πράξη σαν επικίνδυνους ενώ για την ώρα είναι απλά μπουρδολόγοι.β) αν δεν εφαρμόσουν τίποτα από αυτά που λένε μπορεί να είναι και πετυχημένοι.Δε ξέρω γιατί αλλά δε με ψήνει να τους δοκιμάσω με την ελπίδα να μην κάνουν ότι λένε ότι θα κάνουν.(και όχι αυτό δε σημαίνει ότι θα ψηφίσω ΝΔ/Πασόκ).
VHS Glitch ..Α. Ενώ όταν ψήφιζες1. ΠΑΣΟΚ επειδή "λεφτά υπήρχαν"2. ΝΔ επειδή είχε ως πρόγραμμα τα "ΖΑΠΠΕΙΟ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ..., Ν"3. ΔΗΜΑΡ επειδή είχε "ισοδύναμα" και θα μας "απέμπλεκε από το μνημόνιοήσουν ήσυχος/η και βέβαιος/η ότι έπραξες σωστά!Β. Όταν συμφωνούσες (λέω τώρα- άσε με να λέω) με το μνημόνιο διότι "επι τέλους οι ξένοι θα έκαναν αυτό που εμείς δεν κάναμε εδώ και χρόνια"τότε ήσουν αποφασισμένος/η να τα αλλάξεις όλα, άσχετα που ότι άλλαξε έγινε προς το χειρότερο.Γ. Αν ο Τσίπρας , ο Καμμένος, ο Μιχαλολιάκος και άλλοι από τη λοιπή αντιπολίτευση λένε μπαρούφες αυτό είναι ΔΙΚΗ ΣΟΥ εκτίμηση. Αλλά και αν υποθέσουμε ότι τα λένε όλα όμορφα και ωραία πάλι από τα πεπραγμένα θα κριθούν.-