[Μετάφραση via. Σημείωση του LIFO.gr: Στο πρωτότυπο ο αρθογράφος, αποκαλεί τον Τσίπρα "telegenic" και "wily", εννοώντας ότι γράφει καλά στην τηλεόραση και ότι είναι εξαιρετικά έξυπνος, έως και πανούργος. Wily = adjective \ˈwī-lē\ : full of clever tricks : very clever.]

 

 

 

 

"Με ασυνήθιστη ροή καλών ειδήσεων ξεκινά το 2014 η Ελλάδα- το μέχρι πρότινος προβληματικό παιδί των χαμένων οικονομικών στόχων- που τώρα ξεπερνά όλες τις προσδοκίες" σύμφωνα με τη στήλη "Charlemagne" του βρετανικού περιοδικού The Economist, που αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, τη συρρίκνωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, την πιθανότητα επιστροφής στις αγορές εντός του έτους και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι άλλοτε οργισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι τώρα χαιρετίζουν ως σωτήρα της χώρας του και του ευρώ, τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι έφθασαν στην Αθήνα για την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας για να επαινέσουν τη χώρα και όχι για να την "θάψουν".

 

Ωστόσο, η οικονομική και η πολιτική κατάσταση της χώρας παραμένει προβληματική, τονίζεται στο δημοσίευμα, με την απώλεια του ενός τετάρτου της οικονομικής παραγωγής του 2007 εξαιτίας των σφαλμάτων των κυβερνήσεων και των πιστωτών, το υψηλό επίπεδο της ανεργίας, την επίτευξη της μείωσης του κόστους εργασίας μέσω μισθολογικών περικοπών και όχι της αύξησης της παραγωγικότητας, τη μείωση των εξαγωγών, το δυσλειτουργικό κράτος.

 

Ο Economist επισημαίνει ότι "η αναδιάρθρωση της οικονομίας και η επανίδρυση του κράτους χρειάζεται χρόνο και αποφασιστικότητα, όμως ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτε από τα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές του Μαΐου".

 

"Ο φωτογενής και πανούργος αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας" είναι πανευρωπαϊκός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

"Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Αλλά μία νίκη του κ. Τσίπρα στις εκλογές θα μπορούσε να υπονομεύσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Σαμαρά", προειδοποιεί ο Economist τονίζοντας ότι "από το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση η ΕΕ είναι πιθανόν να πρέπει να συνδιαλλαγεί με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό, ή τουλάχιστον ως ρυθμιστή".

 

Αν και στο εξωτερικό ο κ. Τσίπρας στέλνει το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ, στο εσωτερικό υπόσχεται να αθετήσει τους όρους του μνημονίου με τους πιστωτές της Ελλάδας. "Ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ποιον τρόπο θα απαλλαγούν από τους όρους, αλλά θα διατηρήσουν τη χρηματοδότηση", παρατηρεί το βρετανικό περιοδικό.

 

Ακόμη και χωρίς τον τραπεζικό πανικό που ορισμένοι προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η δέσμευση του κ. Τσίπρα για την κατάργηση πολλών μεταρρυθμίσεων και την επανεθνικοποίηση των λιγοστών επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν, το λιγότερο θα σκοτώσουν οποιαδήποτε ανάκαμψη υπάρχει στον ορίζοντα, προειδοποιεί ο Economist.

 

Προειδοποιώντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι οικονομικός αλλά πολιτικός κι εντοπίζεται στις ανησυχίες για την άνοδο των ελληνικών πολιτικών άκρων, "των νεοσταλινικών και των νεοναζιστών", το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μία θετική κίνηση από την ευρωζώνη θα ήταν η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα την άμβλυνση της λιτότητας και την επικέντρωση στην ανάγκη μεταρρύθμισης της οικονομίας και του κράτους.