«Όταν δεν έχεις άλλη περηφάνια ξεπέφτεις στην εθνική»

Facebook Twitter
11

 

Αυτό το στενσιλ σε έναν αθηναϊκό τοίχο συμπυκνώνει σε μια πρόταση αυτό που άλλοι προσπαθούν να πουν με ολόκληρα κατεβατά. «Όταν δεν έχεις άλλη περηφάνια ξεπέφτεις στην εθνική». Και πραγματικά εκεί βρίσκεται η ουσία του θέματος. Άνθρωποι χωρίς αυτοσεβασμό βρίσκουν μια παρήγορη αγκαλιά μέσα στο εθνικισμό. Εκεί, οι ατέλειες τους νομίζουν ότι εξαφανίζονται, από μικροί γίνονται στα μάτια τους μεγάλοι, καθώς απομακρύνονται από τον εαυτό τους ο καθρέφτης που έχουν βάλει απέναντι τους παραμορφώνει όλο και περισσότερο.

Χαμένη η μονάδα μέσα στην ομάδα γίνεται σπουδαία. Δεν έχει σημασία η προσωπική σου αξία που μπορεί να είναι μηδαμινή. Είσαι μέρος ενός συνόλου που θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο. Είσαι και εσύ ένας μικρός κρίκος στην αλυσίδα του «ανώτερου DNA» της «επίλεκτης φυλής». Μια αλυσίδα που κουβαλάς σαν βαρίδι στα πόδια σου. Γίνεσαι ισόβιος κρατούμενος μιας φυλακής. Εκεί το «Εγώ» εξαφανίζεται και γίνεται «Εμείς». Το να ανήκεις κάπου είναι το καλύτερο και σκληρότερο ναρκωτικό.

Αυτό το «Εμείς» είναι που σκοτώνει την προσωπική εξέλιξη. Ακόμα και όταν χτυπούν καμπανάκια για τις μονάδες, εκείνες κάνουν πως δεν ακούν. Είναι ο φόβος του να μείνεις μόνος γεμάτος ατέλειες, μειονεκτήματα, αβεβαιότητες, χωρίς λύσεις. Όμως έχει φτάσει η στιγμή που όλες αυτές οι μονάδες πρέπει να αποδεσμευτούν από αυτή την αλυσίδα. Χίλιες φορές χωρίς το ναρκωτικό του εθνικισμού.

Καλύτερα «ξενέρωτοι» γεμάτοι ατέλειες παρά «ανώτεροι». Φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Ας παλέψει ο καθένας από εμάς με το δικό του προσωπικό μηδέν. Το να ανήκεις οπουδήποτε δεν φτάνει. Σημασία έχει τι είσαι.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
Συμφωνώ, Βαγγέλη!Η ύπαρξη είναι απέραντη και εμείς προσπαθούμε να τη χωρέσουμε σε ιδεολογικά και δογματικά κουτάκια. Όπως οι ΧΑ(ροκαμένοι), όπως ο Κούλογλου με τις αριστερίστικες κορώνες του. Ο αγνός πατριωτισμός είναι σαν την απλή εκτίμηση στην οικογένεια: μία ένδειξη αγάπης. Από την υπερβολή και την προσκόλληση προέρχονται τα δεινά. Όπως, κολλημένοι είστε εσείς με την ιδεολογία σας καλή ώρα. Τελευταία, ο Άρης απέφευγε να δημοσιεύσει τα σχόλιά μου, διότι καυτηρίαζα αυτήν τους την προσκόλληση. Ξέρετε, σήμερα η Αριστερά έχει ανάγκη να ταυτίζει αυτόν τον αγνό πατριωτισμό με το Ναζισμό, ΧΑ, κλπ. Αύριο, μπορεί το συμφέρον της να επιβάλλει το αντίθετο. Κάτι που η Ε. Καλογεροπούλου στο ΣΚΑΙ, ήδη έχει αρχίσει και κάνει, εκτελώντας εντολές άνωθεν!
Η γνωστή εθνομιδενιστική τοποθέτηση αριστερίστικων ιστοσελίδων όπως αυτή, κύριοι Δημοκίδη, Κούλογλου και Σία. Ο πατριωτισμός και ο ναζισμός είναι έννοιες αντίθετες, όπως λένε τώρα πια και οι συριζαίοι προκειμένου να προσεγγίσουν τους ΑΝΕΛ. "Όταν δεν έχεις άλλη περηφάνια ξεπέφτεις στην εθνική". Εγώ θα έλεγα ότι όταν οι θεσμοί εκφυλίζονται, τότε γίνεσαι ιδεολόγος.
«Είμαι έλληνας πατριώτης, αγαπώ την πατρίδα μου και το δείχνω… Πως? Κρεμάω τη σημαία στις εθνικές εορτές, λέω τον εθνικό ύμνο συχνά και χαίρομαι στις νίκες τις εθνικής. Αυτά. Οι πράξεις είναι κουραστικές, βρε αδερφέ. Πιστεύω ότι καταναλώνω αρκετή ενέργεια στο πλύσιμο και το σιδέρωμα της σημαίας 2 φορές το χρόνο, όπως και στα χειροκροτήματα στις παρελάσεις. Τι άλλο να κάνω δηλαδή? Η θεωρία είναι πιο βολική. Κάθομαι άνετα στον γαλανόλευκο καναπέ, που πήρα σε τιμή ευκαιρίας από τα istikbal και μέσω του ταϊβανέζικου laptop μου, διατυμπανίζω πόσο ανώτερη είναι η φυλή μου. Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, είμαι τόσο έξυπνος.Διαβάζω όλα τα εθνικιστικά παραμύθια που γράφουν διάφοροι ανώνυμοι, στο internet. Με βοηθάν να χαλαρώνω τα βράδια. Πιστεύω όλες τις θεωρίες συνομωσίας για απειλές κατά του ελληνισμού, από σιωνιστές και κομμουνιστές. Νομίζω ότι είναι σαχλαμάρες, αλλά κρατάν σε εγρήγορση το εθνικό μου φρόνιμα. Θέλω να είμαι έτοιμος, όταν θα γίνει εμφύλιος. Συμπαθώ τη Χρυσή Αυγή. Την ψήφισα κιόλας, στις τελευταίες εκλογές. Έχω και φίλο στο Facebook τον Ηλία Κασιδιάρη. Δε με ενδιαφέρει η συμπάθεια που τρέφουν για την Ελλάδα, όλοι οι ανατολικοί και αφρικανικοί λαοί. Για μένα είναι υπάνθρωποι. Βέβαια, δε συμπαθώ τις επιθέσεις και τα μαχαιρώματα, αλλά έτσι καθαρίζει κι ο τόπος. Στο κάτω-κάτω δεν ματώνουν τα δικά μου χέρια. Γιατρέ μου τι λες? Είμαι αυτό που λεν οι γύρω μου? Δηλαδή, ο «αγαθός» εθνικιστής, που οπλίζει το χέρι του φασισμού ή ξαφνικά θα γίνω κι εγώ, ψυχοπαθής δολοφόνος? Λες να χρειάζομαι ψυχίατρο?»
Μη μου πείτε ότι το βαρύγδουπο του συνθήματος καλύπτει την εκκωφαντική του αστοχία. Αλλο να αγαπάς τον τόπο σου κι άλλο να νομίζεις ότι είσαι ανώτερο ον επειδή έτυχε να γεννηθείς κάπου. Το δεύτερο δεν έχει λογική. Ομως το να αγαπας τον τόπο σου δεν είναι μεμπτό. Ας μην πάμε να το βγάλουμε έτσι.
Κοίτα γύρω σου και θα δεις οτι δεν υπάρχει καμμία «επίλεκτη φυλή». Μίζερα ανθρωπάκια σέρνουν την άγνοιά τους στη φυλακή της συλλογικότητας. ΕΜΠΡΟΣ, ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ! ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΑΝ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!