ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η ευθύνη του σώματος

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η ευθύνη του σώματος Facebook Twitter
46

________________
1.

Α μπα, βοήθησέ με λίγο να καταλάβω ποια είναι το όρια ανάμεσα στο ''εχω αυτοπεποίθηση'' και στο ''μετατρέπομαι σε αλαζόνα παύλα ψώνιο''; είμαι 21 παρόλα αυτά νοιώθω ότι έχω απογοητεύσει πολλούς ανθρώπους του κύκλου μου με την λανθασμένη συμπεριφορά και τους τρόπους μου γιατί δεν μπόρεσα να βρω την χρυσή τομή και ξεπέρασα τα όρια.- where's my mind


Τη στιγμή που θα σκεφτείς να βγάλεις selfie στον καθρέφτη του μπάνιου με σουφρωμένα χείλια να ξέρεις ότι ξεπέρασες το όριο πριν από πέντε χρόνια.


________________
2.


Αγαπητη α μπα,
Ο αδερφος μου περναει εφηβεια, έχει πολλά νεύρα, τα γνωστά κόμπλεξ της εφηβείας, ζητά παρανοϊκά πράματα, ειδικά για την ηλικία των 14 αλλά το βασικότερο δεν έχει όρια..και θύμα της παράνοιάς του είναι συνήθως η μητέρα, η οποία σημειωτέον δεν παύει να του ικανοποιεί όλα τα καπρίτσια..οι υπόλοιποι κάνουμε οτι μπορούμε να τον συγκρατήσουμε αλλα εις ματην..εγά από την πλευρά μου τι να κανω???-αρνείται ΦΥΣΙΚΑ να πάει σε ψυχολόγο..ευχαριστώ εκ των προτέρων αγαπημένη Α μπα!!- αφηρημενη


Η οικογένεια είναι μια αρένα με πολλές και δύσκολες πίστες (έχεις προσέξει τη θεματολογία των νέων ελληνικών ταινιών;) και η δυσλειτουργία πιθανότερη και από έναν Πάπα που θα καλύψει σεξουαλικά σκάνδαλα.


Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον χαρακτήρα των άλλων είναι πολύ λίγα. Δεν μπορείς να ελέγξεις αυτά που συμβαίνουν, το μόνο που μπορείς είναι να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου σε αυτά που συμβαίνουν.


Δεν ξέρω ποια είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση γιατί δεν ξέρω εσένα, τον αδερφό σου, την οικογένειά σου. Μόνο γενικότητες μπορώ να σου πω: όσο δύσκολο και να ακούγεται, προσπάθησε να μην θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο για τις συμπεριφορές άλλων. Προσπάθησε να μην ρουφηχτείς στις δίνες άλλων. Προσπάθησε να περιφρουρήσεις τα δικά σου όρια με τον αδερφό σου. Ίσως και να είναι το μόνο που χρειάζεται: όρια.

________________
3.


Έχω καιρό να δω αναφορά σε τζιν τόνικ(μακράν το αγαπημένο μου,με ιδιαίτερη προτίμηση σε Πλίμουθ) και τα gif με γάτες νομίζω έχουν μειωθεί αισθητά. Καλή μου Α μπα, είσαι καλά?Τι σου συμβαίνει εκεί στο LA?
ΥΓ. Hey Λένα,είσαι μαμάτη.- Σαρδανάπαλος


Νομίζω ότι η αναφορές σε τζιν τόνικ είναι σταθερές (το Πλίμουθ είναι καταπληκτικό, συμφωνώ) αλλά τα καλά gif με γάτες πιστεύω ότι αυτή την περίοδο τα έχω εξαντλήσει, οπότε δέχομαι προτάσεις. Ναι, καλά είμαι, ευχαριστώ!


________________
4.


Σε λίγο καιρό θα πρέπει να μετακομίσουμε και να αναλάβει την φροντίδα της κόρη μου η πεθερά μου. Οικονομικά δεν μπορούμε να αναθέσουμε κάτι τέτοιο σε μια κοπέλα και ακόμα και αν ξεκινήσει παιδικό πάλι θα περνάει κάποιες ώρες στο σπίτι της. Δεν συμφωνώ με τις αντιλήψεις της και με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει τα παιδιά της αλλά και τα δύο εγγόνια της. Ειδικά για τα δυο τελευταία έχω σαφέστερη εικόνα. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει τόσο κακή επιρροή στο παιδί. Όταν βρίσκεσαι σε ανάγκη δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, εξάλλου είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάποιον να σε αντικαταστήσει σε αυτόν τον ρόλο όπως το θέλεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που ανακύπτει αφορά στον πεθερό μου. Είναι ένας άνθρωπος με τρόπους χοντροκομμένους και δεν έχει καμία γνώση του πως οφείλουμε να φερόμαστε σε παιδιά, σε σημείο επικίνδυνο. Έχω τύχει περιστατικά που αν συνέβαιναν στην κόρη μου δεν έχω ιδέα πως θα αντιδρούσα. Το ερώτημα είναι πως χειρίζομαι εγώ μια τέτοια κατάσταση;- origami


Το «επικίνδυνο σημείο» δεν μας το προσδιορίζεις αλλά εκεί είναι όλο το ζουμί. Πόσο επικίνδυνο δηλαδή; Δίνει κρυφά σοκολάτες, δεν δένει τη ζώνη στο αυτοκίνητο, τα δέρνει, ή κάτι χειρότερο; Δε νομίζεις ότι η απάντηση εξαρτάται από το τι είναι αυτό που θεωρείς ότι είναι επικίνδυνο;


Αν μιλάμε για σωματική ή άλλου είδους κακοποίηση, υπάρχει λόγος να αντιδράσεις – και πάλι, κανείς δεν μπορεί να σου πει με ποιο τρόπο, αν δεν ξέρει τις λεπτομέρειες της ζωής σου. Αν πρόκειται περί ασυμφωνίας, και αν ισχύουν τα πράγματα όπως τα λες (δεν υπάρχει περιθώριο για άλλον άνθρωπο), πρέπει να δεχτείς ότι είναι αδύνατο να ελέγξεις τι θα συμβαίνει στο σπίτι των παππούδων όταν δεν θα είσαι παρούσα.

________________
5.

Α,μπα
και για τα δικά σου ζητήματα έχεις απαντήσεις και εξηγήσεις ή χρειάζεσαι κι εσύ αντίστοιχα τη γνώμη άλλων?
Οι φίλοι σου (αφού έχουν το κονέ) μόλις σε δουν βγάζουν από την τσέπη τους μια δωδεκάδα και περιμένουν άμεσα απαντήσεις (εγώ μάλλον αυτό θα έκανα :))??- γενικα


Οι φίλοι μου με βλέπουν ως φίλη τους, όχι ως 'Α, μπα' ή ως κάποιου είδους αυθεντία (αν είναι δυνατόν!) Επίσης όλοι οι φίλοι μου είναι μεγάλες ατομάρες και μπορούν άνετα να χειριστούν τα θέματα της ζωής τους. Δεν ρωτάνε τι να κάνουν, ούτε τους ρωτάω τι να κάνω, απλώς συζητάμε τα γεγονότα της ζωής μας, και αν κάποιου του έρθει έμπνευση για κάποια λύση σε κάποιο πρόβλημα, το λέει.

________________
6.


Είμαι αυστηρή - γιατί κάποιο έτσι μου είπαν-που σταμάτησα να βλέπω κάποιον, που
1. Καθυστέρησε μισή ώρα στο πρώτο ραντεβού ( τον είχε πάρει ο ύπνος)
2. Λίγο μετά σε ραντεβού με φίλη μου πάλι καθυστερεί( ύπνος πάλι ενώ είχαμε πει ότι αν ξαναγινόταν θα ταν άσχημο)
3. Σου λέει ευθαρσώς σε συζήτηση ότι έχει πάει με 42
4. Μετά από την δυσφορία μου γι αυτά ( όχι για το νούμερο παρ όλο που μου ακούστηκε άσχημα) μου είπε ότι ζήτησε συγγνώμη ενώ δε το κατάλαβα ποτέ
5. Όταν σε συζήτηση( περί δυσφορίας) σου λέει ότι νοιάζεται για σένα επειδή στις βόλτες έρχεται κ σε παίρνει με το αυτοκίνητο ενώ θα μπορούσε να σου πει να σε βρει κάπου έξω.
Προσωπικά ενώ στην αρχή με εντυπωσίασε σαν άτομο, καθόλου δε μετανιώνω μιας κ θεωρώ ότι το εκμεταλλεύτηκε κατά κάποιον τρόπο.- Θέλω κάτι που να αξίζει


Χάριν συζήτησης, ας πούμε ότι έχουν δίκιο όσοι είπαν ότι ήσουν αυστηρή. Και λοιπόν;


________________
7.

Έχεις δει το parks and recreation? Ποια η γνώμη σου?- soultanos


Βεβαίως, είναι καταπληκτικό. Φοβεροί διάλογοι, και φοβεροί ηθοποιοί, δεν ξέρω ποιον να διαλέξω. Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα είναι ο Ρομπ Λόου, το ξέρατε ότι είναι τόσο καλός ηθοποιός;


Παρεμπιπτόντως, τώρα που είπα Ρομπ Λόου, να δείτε το Behind the Candelabra, παίζει ο Μάικλ Ντάγκλας και ο Ματ Ντέιμον – είναι και οι δύο πολύ καλοί, αλλά και πάλι για μένα η μεγάλη έκπληξη ήταν ο Ρομπ Λόου, κι ας παίζει σε ελάχιστες σκηνές:

________________
8.


Αγαπημένη Α,μπα,
είμαι από αυτές τις μουλωχτές που σε διαβάζουν ανελλειπώς αλλά δεν στέλνουν και καμιά ερώτηση. Ήρθε λοιπόν η ώρα να φανερωθώ κι εγώ και να σου κάνω μια ερώτηση υψίστης σημασίας:
Με τον φίλο μου έχουμε την εξής διαφωνία: αυτός λέει ότι άλλο medium-rare κι άλλο rare-medium, ότι το μεν κλίνει στο medium κι άρα πιο ψημένο και το δε κλίνει στο rare άρα λιγότερο ψημένο. Μου το εξήγησε δηλαδή κιόλας, λέγοντάς μου, αν το rare ήταν η μια τελίτσα-άκρο, και το medium η άλλη τελίτσα-άκρο ανάμεσα θα υπήρχαν δύο κάθετες,κάπως έτσι rare, rare-medium, medium-rare, medium.

Εγώ και που στο γράφω αυτό τώρα έχω ξεκαρδιστεί στα γέλια, του λέω μια είναι η κάθετος άνθρωπέ μου ανάμεσα στο rare και στο medium, είτε rare-medium πεις είτε medium-rare με τον ίδιο τρόπο θα στην ψήσουν την μπριζόλα.

Πες μου ρε α,μπα, εσύ, που υποψιάζομαι ότι ξέρεις από μπριζόλες! Ποιός έχει δίκιο; (δεν ρωτήσαμε στο εστιατόριο που προέκυψε η διαφωνία, ντρεπόμασταν)

(ΥΣ. πολύ θα ήθελα να δω σχολιάκι για την σχέση μας-χαχα θα το ευχαριστηθώ)

Σε φιλώ!-


Ο φίλος σου υποστηρίζει ότι μεταξύ του rare και του medium υπάρχουν δύο διαβαθμίσεις. Εσύ υποστηρίζεις ότι υπάρχει μια. Ο φίλος σου έχει άδικο, αλλά κερδίζει κάποιους πόντους για την φαντασία του. Για τη σχέση σας έχω να πω ότι αφού τρώτε μπριζόλες παρέα, τα πάτε μια χαρά.

________________
9.


Αγαπητή α μπά, θα ήθελα να μου απαντήσεις με την κυνικότητα, το ρεαλισμό και την αυστηρότητα που σε διακρίνει μπας και συντονιστώ. Επιγραμματικά, είμαι 30, έχουμε σχέση 6 χρόνια, τον τελευταίο χρόνο συζούμε, απίστευτη ρουτίνα, το σεξ χειροτερεύει και πάει, μαλώνουμε για το παραμικρό. Γνώρισα πριν ένα μήνα έναν Ισπανό κι έχω ξετρελαθεί, τον είδα μία φορά (δεν έγινε τίποτα ερωτικό) και απο τότε μιλάμε σε καθημερινή βάση (μένει μόνιμα Μαδρίτη). Η ερώτηση είναι αγνοώ τον ενθουσιασμό μου που λείπει τόοοσο από τη ζωή μου? Κολακεύομαι απλά και μένω στην ασφάλεια και τη ρουτίνα μου προσπαθώντας να βελτιώσω τη σχέση μου? Ή χωρίζω, μετακομίζω, ζω τον έρωτα και όπου βγει??- μην-καρφωθούμε


Το αν πρέπει να χωρίσεις ή όχι δεν έχει σχέση με το αν υπάρχουν έξωθεν πειρασμοί. Φυσικά και υπάρχουν.


Σκέψου κι αυτό: μπορεί να χωρίσεις και μετά να μην τα φτιάξεις με κανέναν! Πώς σου φαίνεται;

________________
10.

Μόλις διάβασα μια αναφορά σου στα Starbucks και αμέσως βρήκα την επόμενη ερώτηση. Τι γνώμη έχεις για τα μπρίκια καφέ του εσπρέσο; Έχω δοκιμάσει το απλό moka pot της bialetti, αλλά είναι απλά υποφερτός ο καφές σε σχέση με της μηχανής. Σκέφτομαι την brikka μπας και.
Υ.Γ. κερνάω ελληνικό στην χόβολη-Πειναλέων


Αυτά τα μπρίκια είναι καλά αν έχει κοπεί το ρεύμα και έχεις ανάψει φωτιά στο πάτωμα του διαμερίσματός σου.


________________
11.

Γεια σου αξιολάτρευτη Α, μπα!

Θα μπω αμέσως στο ψητό. Έχω το εξής πρόβλημα: ενώ μπορεί να θέλω να μείνω σπίτι να κάνω τα δικά μου ή απλώς να έχω δουλειές την επόμενη μέρα, όταν ο φίλος μου μου ζητάει να βρεθούμε δεν μπορώ να πω όχι! Με αποτέλεσμα τελικά να πιέζομαι και να έχω νεύρα.
Έχω προβληματιστεί γιατί πάντα μου άρεσε να περνάω χρόνο (και) μόνη μου, αλλά από τότε που μετακόμισα σε άλλη χώρα (όπου είναι και το αμόρε), δεν μπορώ να πω όχι και τελικά καταλήγω αγχωμένη και αναμαλλιασμένη.
Πως να το αλλάξω αυτό, χωρίς να παρεξηγηθεί ο άλλος;

Ευχαριστώ πολύ πολύ!!

υγ: μήπως έχεις δει την ταινία Frances Ha και αν ναι, σου άρεσε;- δανεική τσατσάρα


Τι σχέση έχει με τη μετακόμιση στην άλλη χώρα με την αδυναμία σου να πεις «μωρέ, να βγούμε άλλη μέρα; Αύριο έχω ένα σωρό δουλειές και θέλω να κοιμηθώ νωρίς».


Για πες το πολλές φορές στον καθρέφτη, να το συνηθίσεις, και θα σου βγει αυθόρμητα στο τηλέφωνο. Φαντάσου τώρα, να σου πει ο άλλος, ένα απλό «ΟΚ, τα λέμε αύριο».

ΥΓ. Δεν το έχω δει, το βάζω στη λίστα.


________________
12.


Νομίζω δεν έχω τελειώσει ποτέ στο σεξ, όσο κι αν μ'αρέσει. Όταν τελειώνει μια γυναίκα στο σεξ πώς νιώθει; Νιώθουν όλες το ίδιο πράγμα; Έχω ακούσει και διαβάσει γι'αυτό το "τελείωμα" αλλά εγώ δεν το χω νιώσει...τουλάχιστον όχι κολπικά. Είμαι 26, έχω κάνει σεξ με 2 άντρες εκ των οποίων ο ένας είναι ο σύντροφός μου εδώ και αρκετά χρόνια. Το έχουμε συζητήσει κ κάνει τα πάντα για να μ'ευχαριστήσει και γενικότερα κάνει ό,τι θέλω και μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, έχουμε χημεία, αλλά ποτέ δεν τελειώνω, όσο κι αν το ευχαριστιέμαι. Και αλήθεια, δε με πειράζει, απλώς αναρωτιέμαι μήπως τελικά υπάρχουν και κάποιες γυναίκες οι οποίες απλά δεν τελειώνουν ποτέ..?- woman

Πριν γράψω οτιδήποτε, και πριν διαβάσεις οποιοδήποτε σχόλιο, σου λέω το εξής: αυτό το θέμα δεν είναι για να λέμε τη γνώμη μας, δεν έχει καμία σημασία η γνώμη μας. Η ερώτηση θέλει συζήτηση με γυναικολόγο και σχετικό ψυχίατρο, ειδικευμένο σε τέτοια θέματα, δεν είναι συνταγή για μουσακά να ανταλλάσσουμε το μακρύ μας και το κοντό μας.


Δεν λέω «ΑΜΑΝ ΤΙ ΕΠΑΘΕΣ», λέω ότι για αυτά τα θέματα υπάρχουν ειδικοί επαγγελματίες. Θα ρωτούσες στο ίντερνετ τι να κάνεις με το δόντι σου που πονάει; (Κάποιοι μπορεί και να το κάνουν, αλλά κατάλαβες, δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης αυτός.)


Για να ρωτάς, θα τολμήσω να υποθέσω ότι ίσως και να μην έχεις νιώσει οργασμό. Ίσως. Δεν θα τολμήσω να πω κατά πόσο θα έπρεπε να σε πειράζει, αλλά επειδή είναι μια σωματική λειτουργία που μοιάζει να είναι μπλοκαρισμένη, στη θέση οπωσδήποτε θα με ενδιέφερε να μάθω τι μου συμβαίνει.


Το «τουλάχιστον όχι κολπικά» μοιάζει καλή αφετηρία συζήτησης – αν κάποτε μπει στο μυαλό όλων ότι ο διαχωρισμός κολπικά-κλειτοριδικά είναι μια επινόηση καθαρά μισογυνιστική, αλλά μάλλον πρώτα θα αποικίσουμε τον Άρη. Ένας είναι ο οργασμός, και η καθεμία/καθένας ζει τον δικό του. Επειδή και για σένα είναι προσωπική σου υπόθεση, μην τον αφήνεις στα χέρια (χα) άλλων, ασχολήσου με το σώμα σου –με τη βοήθεια ειδικών -  και θα σου το ανταποδώσει.


Μην περιμένεις από τον εκάστοτε σύντροφο να σου λύσει τέτοια θέματα. Είναι δικιά σου ευθύνη και μόνο. Το βάρος που βάζεις στον άλλον είναι τεράστιο και δε μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για το τι συμβαίνει μέσα στο δικό σου κεφάλι και μέσα στον δικό σου οργανισμό. Οι γυναίκες πρέπει να κουμαντάρουν το σώμα τους μόνες και να μην περιμένουν από τον κάθε Άντρα να τους λύσει το κουβάρι.

46

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
ειναι απογοητευτικό το πόσο λιγα ξερουν ακομα και γυναικες για τον γυναικειο οργασμο και την πολιτικη διασταση του χειρισμου της γυναικειας σεξουαλικοτητας μεσω αυτου, στα βαθη των αιωνων και τα μηκη και πλατη της γης.ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΓΑΣΜΟΣ κοριτσα!ενιαιο ειναι το συστημα που τον προκαλει.χιλιαδες ακρωτηριασμενες γυναικες ανα την υφηλιο θα σας διαβεβαιωσουν οτι δεν υπαρχει τετοιο πραγμα οπως "κολπικος οργασμος" ασχετως αν τον βιωσατε μετα απο διεισδυση..το τι αρεσει στην καθεμια , πως επιτυγχανει την διεγερση και οι πρακτικες, δεν αφορουν το κοινο παρα μονο την ιδια και τον συντροφο της....αιντε ξεστραβωθειτε μερικοι/ες...http://www.huffingtonpost.com/2013/08/28/cliteracy_n_3823983.html?fb_action_ids=10201196271882051&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210201196271882051%22%3A1404435953115982%7D&action_type_map=%7B%2210201196271882051%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D
#6 ok oι 42 δεν είναι και πολλές αν ο εν λογω είναι άνω των 35 - αν τον ρωτησες και δεν στο είπε απο μόνος του σε στυλ κοκόρι, δεν είναι τραγικό. Τραγική είναι η ασυνέπεια όμως. Αναισθησία. Καλά έκανες και τον άφησες.
#1.Τα 21 ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ η σωστη ηλικια για να εισαι αλαζονας παυλα ψωνιο.Αν οχι τωρα πότε;..Αρκει βεβαια να εχεις λογους που μπορουν να υποστηριξουν το αναλογο attitude..Δεν υπαρχει -κατα τη γνωμη μου- αλλος τροπος να ενηλικιωθεις υγιως απ το να χλευασεις και να καταρριψεις τα παντα.Αλλα μη μεινεις σ αυτο,γιατι απο μονο του ειναι φακελος χωρις γραμμα,θα χρειαστει σε λιγο ν' αποδειξεις οτι εχεις κολλησει ακομα και το γραμματοσημο.
7.Καποτε ηταν μια σχετικη καλη κοπια του office,μετα χαλασε πολυ.Εξαιρειται βεβαια ο μεγαλος Ron Swanson.12.Νομιζεις οτι δεν εχεις τελειωσει ποτε=δεν εχεις τελειωσει ποτε.
#9 Το ότι θέλεις να ζήσεις κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον στην καλύτερή σου ηλικία είναι υγιές, αφού έχεις ρουτινιάσει με τη σχέση σου. Μην το δεις απαραίτητα σαν επιλογή, αλλά σαν κριτήριο. Δηλαδή, μη σκεφτείς "Θα χωρίσω για να επιλέξω να φύγω με τον Ισπανό" αλλά "Αφού σκέφτομαι έτσι, δεν είμαι ευτυχισμένη και πρέπει να δω τι θα κάνω". Αναζητάς τις ευθύνες σου και τις δικές του, προσπαθείς να λύσεις αυτό που σε κάνει να ζεις ανιαρή ζωή και αν δεν τα καταφέρεις, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα φεύγεις.Είσαι πολύ μικρή ακόμα και εννοείται ότι το ιδανικό είναι να μην τα φτιάξεις με κανέναν αμέσως. Καθαρή σκέψη και καθαρά "θέλω".
#6Ο τύπος προφανώς είναι νούμερο και βλέπει σαν κατόρθωμα το με πόσες γυναίκες έχει πάει. Δε θες να είσαι απλά το νούμερο 43. Καλύτερα να ξεκόψεις όσο είναι καιρός. Δεν αξίζει.
#5: Η λογική ποια είναι;(α) όλοι οι φίλοι μου είναι μεγάλες ατομάρες και μπορούν άνετα να χειριστούν τα θέματα της ζωής τους ΑΡΑ Δεν ρωτάνε τι να κάνουνή(β) όλοι οι φίλοι μου δε ρωτάνε τι να κάνουν και μπορούν άνετα να χειριστούν τα θέματα της ζωής του ΑΡΑ είναι ατομάρες;Ή είναι διπλή η συνεπαγωγή; Οπότε όσοι θέτουν μια ερώτηση παίζει να μην είναι και ατομάρες, παίζει να είναι και ανίκανοι να χειριστούν τα θέματά τους. Ωραίος!#9: "Σκέψου κι αυτό: μπορεί να χωρίσεις και μετά να μην τα φτιάξεις με κανέναν! Πώς σου φαίνεται;" ΤΡΟΜΟΣ! χαχα
*9 Ωραίο,νομίζω κάθε άνθρωπος ονειρεύεται όταν μεγαλώσει να γίνει καβάτζα. Συμφωνώ με την απάντηση, σε μια σχέση κοιτάς πώς πάει η σχέση και όχι τι γίνεται στα περίχωρα. Αυτό με τη μαΐμού που πρέπει να πιάσει πρώτα καινούριο κλαδί πριν αφήσει το επόμενο δε μου πολυαρέσει, αλλά γούστα είναι αυτά. Πω πω δύο σχόλια σε μια μέρα και το ένα και για σχέσεις και γεμάτο χολή. Ας πάρω ένα ντεπόν, I'm probably coming down with something
#5. Χαχαχα!! Μου επιτρέπεις να δανειστώ την απάντησή σου στο #1? "Τη στιγμή που θα σκεφτείς να βγάλεις selfie στον καθρέφτη του μπάνιου με σουφρωμένα χείλια να ξέρεις ότι ξεπέρασες το όριο πριν από πέντε χρόνια."Α,μπα μου, μη μου πεις ότι την ψώνισες γιατί πολύ θα στεναχωρηθώ: 1. Δεν είσαι αυθεντία.Αλλοίμονο αν κάποιος σε βλέπει ως τέτοια. Γνώμες παίρνουμε, ανταλλαγή απόψεων κάνουμε και εννίοτε περναμε ευχάριστα το χρόνο μας.2. Κι εμείς ατομάρες είμαστε, ρε συ! Αν η ενασχόληση με το blog σου με κάνει άτομο που δεν μπορεί να χειριστεί μόνο του τα θέματά του, να σταματήσω να ασχολούμαι κι ας μου είναι ευχάριστο!
οκ, προς υπερασπιση της Αμπα.απαντησε αυτη την ερωτηση στα γρηγορα αγχωμενη μηπως την περασουν για ψωναρα οι φιλοι της. Το παρατραβηξε λιγο για να τα παει καλα με τους μεν, στη βιασυνη ξεχασε μην προσβληθουν οι δε.Συμβαινουν αυτα...
Η συναισθηματική εμπλοκή πώς συνδέεται με το ότι όλη η παρέα αποτελείται από ατομάρες και όλοι μπορούν να χειριστούν άνετα τα θέματα των ζωών τους, γι' αυτό και κανένα δεν ρωτά άλλον ατομάρα σχετικά με το τι να κάνει στη ζωή του; Δε νομίζω ότι η παραπάνω "εξήγηση" έρχεται να καταστήσει πιο σαφή την απάντηση στο #5...
"δεν με βλέπουν ως αυθεντία"= όχι δεν βγάζουν 12κάδα με ερωτήσεις, προφανώς. "οι φίλοι μου είναι ατομάρες"= δεν κάθονται να ρωτάνε όλη την ώρα εμένα τι να κάνουν με τη ζωή τους.τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι όποιος στέλνει ερώτηση εδώ δεν είναι ατομάρα, ή ότι η α,μπα θεωρεί εαυτόν αυθεντία, ή ό,τι άλλο ειπώθηκε. έναν γλυκό ευφημισμό για τους φίλους της είπε.
#12 Θα δοκιμάσω να απαντήσω με βάση τις προσωπικές μου γνώσεις και εμπειρία, μιας και παλαιότερα αντιμετώπιζα παρόμοιο πρόβλημα...Πρώτον, θα ήθελα να πω ότι φυσικά και υπάρχει κολπικός και κλειτοριδικός οργασμός (όπως και ενδιάμεσα ή συνδυασμοί των δύο), και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το θεωρούμε μισογυνιστικό να παραδεχόμαστε κάτι τέτοιο. Δηλαδή, για ποιό λόγο είναι υποτιμητικό η άσχημο να λες ότι ο οργασμός προέρχεται από το ένα ή το άλλο μέρος του σώματός σου; Θα έπρεπε και οι άνδρες να θεωρούν σεξιστικό το να πεις ότι ο οργασμός τους προέρχεται από τους όρχεις και το πέος; (Φυσικά ισχύει ότι όλο το σώμα και το μυαλό συμμετέχουν στην ερωτική πράξη, αυτό είναι κοινό για άντρες και γυναίκες, και δεν έχει να κάνει με το από πού συμβαίνει η έκλυση των σωματικών υγρών σου...)Το άσχημο είναι κάποιος να πιστεύει ότι επειδή δεν φτάνεις σε οργασμό αυτό σε κάνει ψυχρή ή ανίκανη, ή με ψυχολογικά προβλήματα, ή ...ό,τι άλλο. Τις περισσότερες φορές, εκτός και αν υπάρχει κάποιο τραύμα, το πρόβλημα είναι σωματικό/ανατομικό. Με λίγα λόγια, πιθανότατα απλώς δεν έχεις βρει τον τρόπο. Δεν μας λες αν αυτό που δεν πετυχαίνεις με τον σύντροφό σου το πετυχαίνεις μόνη σου. Θα πάρω την χειρότερη περίπτωση να μην. Τα πιθανότερα (προφανώς όχι τα μόνα) αίτια είναι τα παρακάτω-λογοκρίνεις τις φαντασιώσεις και τα ερωτικά θέλω στο κεφάλι σου, η δεν έχεις ασχοληθεί να βρεις ποια είναι (υπάρχει και αυτό)-Το θέμα είναι καθαρά και εντελώς ανατομικό, όπως περιέγραψα πιο πάνω. Αυτό δεν έχει άλλη λύση πέρα από το trial and error.(μόνη σου ή με σύντροφο) -Μπλοκάρεις τον εαυτό σου επειδή φοβάσαι πολύ πιο πεζά πράγματα, (λ.χ μην κατουρηθείς, θα έγραφα κι άλλα, μα είμαστε και σε δημόσια στήλη...κατάλαβες πιστεύω) ή έχεις την σκέψη του αν θα τελειώσεις ή όχι συνεχώς στο μυαλό σου, πράγμα που είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις αν θέλεις να μην σου συμβεί ποτέ.Θα κλείσω λέγοντάς σου δύο παράδοξα, που στην δική μου περίπτωση, παραδόξως βοήθησαν, ελπίζω και στην δική σου. Το πρώτο είναι το να υποκρίνεσαι οργασμούς (!) δεν ξέρω γιατί, αλλά το να πηδάς το εμπόδιο με το μυαλό σου, καμιά φορά αντικατοπρίζεται και στο σώμα σου (λέω εγώ. Αν δεν είναι μόνο δική μου ανωμαλία, ας μας διαφωτίσει κάποιος ειδικός σε σχέση με αυτή την περιέργεια την φύσης...). Και το άλλο, είναι μια φράση που μου είχε πει μια φίλη μου όταν της έλεγα το πρόβλημά μου " ο οργασμός μαθαίνεται" μου είχε πει, τότε δεν το καταλάβαινα αλλα τώρα βλέπω πόσο αλήθεια είναι...
Και τότε γιατί οι άντρες δεν ρωτάνε ο ένας τον άλλον "εσύ είσαι πεϊκός ή αρχιδικός;"Την επόμενη φορά που ακούσεις 'αυτό είναι μισογυνισμός', πριν αραδιάσεις τα επιχειρήματα που έχεις συνηθίσει να λες, ρώτα πρώτα "γιατί το λες αυτό;" Θα σου αλλάξει τη ζωή.
ένας άντρας δεν λέει σε έναν άλλον άντρα ενδεχομένως "είμαι στις μέρες μου και πονάω". και αυτό γιατί δεν έχουν περίοδο. αν κάποια γυναίκα παραπονεθεί για παράδειγμα για κάτι τέτοιο, πάει να πει ότι δεν είναι αρκετά φεμινίστρια;υπάρχει κλειτοριδικός και κολπικός οργασμός. δεδομένου ότι έχω βιώσει και τους δύο δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που λένε ότι κάποιες γυναίκες βιώνουν έναν από τους 2. ξέρω όμως ότι υπάρχουν και ότι είναι διαφορετικοί, όσο είναι το φτέρνισμα με το δυνατό βήξιμο. επίσης δεν ξέρω αν θα βοηθήσω την ερωτηθείσα, αλλά τα 3 πρώτα χρόνια της ερωτικής μου ζωής δεν είχα βιώσει κολπικό οργασμό, όσο και αν ευχαριστιόμουν την πράξη. μετά το βίωσα και θεωρώ ότι είναι κάτι πραγματικά τυχαίο, μιας και δεν έπαιξε ρόλο ούτε το πως αισθανόμουν (αισθανόμουν πάντα άνετα και δεν μου αποσπούσε την προσοχή κάτι), ούτε το μέγεθος του συντρόφου (ο 2ος μου φίλος με τον οποίο έτυχε να "τελειώσω" δεν ήταν ανατομικά πιο προικισμένος), ούτε κάποια τεχνική, ούτε τίποτα.
Κορίτσια, κάντε μια προσπάθεια να με πάρετε στα σοβαρά. Τουλάχιστον αναρωτηθείτε γιατί το λέω. Τουλάχιστον διαβάστε τις απόψεις αυτών που επιχειρηματολογούν για το ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός. Τουλάχιστον αυτό. Ο γυναικείος οργασμός δεν είναι αθώο ανατομικό θέμα, είναι αντικείμενο ελέγχου και πολιτικής.
<<Ο γυναικείος οργασμός δεν είναι αθώο ανατομικό θέμα, είναι αντικείμενο ελέγχου και πολιτικής.?>> Ούτως ώστε να μην ξεσηκωθεί ο γυναικείος πληθυσμός,πάρει την Εξουσία και ανατρέψει τον Καπιταλισμό????!!!!!
Στ' αλήθεια θέλω να καταλάβω τι λες. Αντιλαμβάνομαι τα παιχνίδια εξουσίας και πολιτικής που έχουν ως αντικείμενο το γυναικείο σώμα (και το ανθρώπινο σώμα γενικά), αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί μια απλή ανατομική διαφοροποίηση εντάσσεται σε αυτά τα πλαίσια. Χωρίς ειρωνία και διάθεση περιπαιγμού, αν μπορείς εξηγησέ το λίγο. Γιατί στο δικό μου σύμπαν η λέξη "διαχωρισμός" δεν σημαίνει ότι κάτι είναι ανώτερο ή κατώτερο από το άλλο, απλώς ότι είναι διαφορετικά πράγματα. Όχι ότι οι γυναίκες που τα νιώθουν είναι "διαφορετικές" η μία από την άλλη, η μία πιο "αρσενική" η άλλη πιο "θηλυκή", ή όποια άλλη παραφιλολογία κυκλοφορεί, απλώς όπως λέει και η ψαρουλίνα από πάνω η σωματική αίσθηση αυτή καθαυτή διαφέρει. Βρίσκω την παρομοίωσή της για το βήχα και το φτέρνισμα πολύ πετυχημένη.
Δεν καταλαβαίνω γιατί είσαι απόλυτη. Δηλαδή εγώ που νιώθω διαφορετικά πράγματα, είναι γιατί έτσι με κάνουν να πιστεύω τα φαλλοκρατικά γουρούνια, όχι γιατί ξέρω το σώμα μου και τυχαίνει να νιώθω κάτι διαφορετικό από σένα;Δεν είναι θέμα "ποιος οργασμός είναι ο καλύτερος" (όλοι) γιατί δεν μπορούμε να νιώσουμε τι νιώθει ένας άλλος άνθρωπος.Μην είσαι τόσο κάθετη όμως για όλο το γυναικείο πληθυσμό.Υ.Γ. Έχω διαβάσει τα επιχειρήματα που λες και μου φαίνεται ότι πάνε στο άλλο άκρο, πάνε να ταυτίσουν το γυναικείο σώμα με το αντρικό. Λειτουργούν διαφορετικά, πώς να το κάνουμε;Υ.Υ.Γ. Κολπικός δεν σημαίνει απαραίτητα ανδρικού μορίου παρόντος.
Η πολύ υπαρκτή κλειτορίδα:http://en.wikipedia.org/wiki/File:Clitoris_anatomy_labeled-en.svgEstimated sizes of clitoris are 9-12 cm long and 6 cm wide (head + stalk + root).A “vaginal orgasm” is the notion that women can have an orgasm through stimulation during intercourse or other vaginal penetration, entirely without clitoral stimulation. However, the vagina has few nerve endings, and therefore cannot create an orgasm on its own. Instead of thinking of the vagina and clitoris as separate entities, try thinking about them as a network of nerves and muscles.In reality, total separation between the vagina and clitoris is mostly artificial, and often based on a misunderstanding of what, where, and how big the clitoris really is. The clitoral organ system actually surrounds the vagina, urethra and anus.Το αμφισβητούμενο g-spot (όταν καταλήξουν ...αν υπάρχει και τι είναι αυτό ακριβώς):Although the G-Spot has been studied since the 1940s, disagreement persists over its existence as a distinct structure, definition and location. A 2009 British study concluded that its existence is unproven and subjective, based on questionnaires and personal experience. Other studies, using ultrasound, have found physiological evidence of the G-Spot in women who report having orgasms during intercourse. It is also hypothesized that the G-Spot is an extension of the clitoris and that this is the cause of vaginal orgasms.Επίσης: The anus is flooded with nerve endings. These nerve endings move through the pudendal nerve, which is the same nerve as serves the clitoris. Touching the anus brings a direct and almost focused sense of pleasure....Τελοσπάντων -εν συντομία- υπάρχει μία πολυπλοκότις από νεύρα και μύες, που λέει και παραπάνω, πιθανότατα αλληλοσυνδεόμενα. Mήπως εσείς είστε απόλυτες, που τα διαχωρίζετε σε σαφή κουτάκια;Και διαφορά «βηξίματος-φταρνίσματος» (...μα τον Τάρανις, τι παρομοίωση ,κι αυτή) στην αίσθηση, δύνανται να έχουν ακόμη και παρομοίως ορμώμενοι/προκαλούμενοι οργασμοί.
@ΠενταγιώτισσαΘεωρώ ότι υπάρχει κάποια διαφορά (σε μένα τουλάχιστον υπάρχει), όχι κλειτοριδικός-κολπικός απαραίτητα, αλλά ίσως κάτι που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα. ΟΚ,ζούμε στον αιώνα της πληροφορίας, ζήτω η επιστήμη, αλλά δεν ξέρουμε τα πάντα. Θεωρώ σημαντικό να καταλάβουμε ότι σε έναν άνθρωπο μπορεί να δουλεύει το Χ, σε άλλον το Ψ, σε έναν τρίτο ένας συνδυασμός και πάει λέγοντας. Επιμένω ότι η άποψη "γυναίκες όπως και οι άντρες, με έναν τρόπο" είναι περιοριστική, άλλη μια προβληματική άποψη ότι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε ισότητα είναι να μοιάσουμε περισσότερο στους άντρες.
"Επιμένω ότι η άποψη "γυναίκες όπως και οι άντρες, με έναν τρόπο" είναι περιοριστική, άλλη μια προβληματική άποψη ότι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε ισότητα είναι να μοιάσουμε περισσότερο στους άντρες"Gia_PΑυτό που προσπαθώ να πω είναι πως οι πλήρεις λειτουργίες και η αλληλοσχέτιση των οργάνων/ νεύρων/ μυών εντός, εκτός (και επί τα αυτά) είναι ακόμη υπό συζήτηση και στον "απλό" κόσμο, βάση των εμπειριών, ιδεοληψιών, προτιμήσεων, πολιτικής κ.λπ. αλλά ΚΑΙ στον επιστημονικό. Μέχρι προσφάτως κάποιες περιοχές μοιάζουν να είναι επιστημονικά ψιλο-αχαρτογράφητες (και δλδ δεν βλέπω να έχουν καταλήξει). Επίσης μία pleasurable αίσθηση (με potential οργασμού) που *νομίζεις* ότι την αισθάνεσαι *κάπου* δεν σημαίνει απαραίτητα (χωρίς αυτό να αποκλείεται) ότι προκαλείται από το εν λόγω *κάπου"* σημείο -νέτο και σκέτο- για νεύρα που επικοινωνούν κ.λπ, μιλάμε.Eπιμένω ας μην είμαστε δογματικοί με τους διαχωρισμούς. Επίσης, όχι, κατ' εμέ δεν μπορούμε να αγνοούμε την πολιτική που είχε και έχει επιβληθεί στα γυναικεία σώματα για *δήθεν* σωστούς και λάθος οργασμούς, για *δήθεν* σωστό και λάθος σεξ ή για *δήθεν* διαχωρισμού "παιχνιδιών" vs "κανονικού" σεξ. Όπως επίσης δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι μεγάλο κομμάτι του γυναικείου και αντρικού πληθυσμού θεωρεί πως κλειτορίδα είναι ένα εξωτερικό μπιλάκι αρακά κι όχι ένα όργανο με ολόκληρη εσωτερική δομή που "αγκαλιάζει" τμήμα της ανατομίας (...πολύ στοργικά, ομολογουμένως).Και κάτι ακόμη, εγώ προσωπικά δεν υποστηρίζω, απαραίτητα, το: "ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε ισότητα είναι να μοιάσουμε περισσότερο στους άντρες" (τουλάχιστον όχι σε επίπεδο φυσιολογίας-ανατομίας), αλλά επίσης δεν μπορώ να υποστηρίζω (εμμέσως) ότι το γυναικείο σώμα/ συμπεριφορά αγγίζει τα όρια του "μαγικού" και του ακατάληπτου. …Και τι "κακό" θα συνέβαινε αν κάποτε αποδεικνυόταν ότι το: "πάνε να ταυτίσουν το γυναικείο σώμα με το αντρικό", μπορεί και να έχει και κάποια βάση; Θα απολέσουν, μήπως, οι γυναίκες την ("μαγικο-ακατάληπτη") ουσιοκρατική τους ιδιαιτερότητα;
Δεν είπα ποτέ ότι υπάρχει σωστός-λάθος, ανώτερος-κατώτερος και άλλα τέτοια που αναπαράγουν κάτι ανενημέρωτοι εδώ και χρόνια για διάφορους λόγους.Δεν είπα επίσης ότι το γυναικείο σώμα είναι μαγικό και ακατάληπτο. Απλά να μην αποκλείουμε πράγματα που, επειδή δεν ισχύουν για μας, δεν ισχύουν και για κανέναν άλλο.Βασικά το ανθρώπινο σώμα είναι μαγικό, αλλά όχι με άλλη έννοια. :-)Για μένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι γυναίκες- άντρες αρνούνται να ανακαλύψουν το ανθρώπινο σώμα, το δικό τους και του άλλου.
Gia, κι εγώ με τη σειρά μου δεν υποστήριξα ότι είπες: «σωστός-λάθος, ανώτερος-κατώτερος». Αυτό που υποστηρίζω είναι πως ο πλήρης διαχωρισμός των οργασμών σε «έτσι» και «αλλιώς» πιθανότατα ενισχύει τις πεποιθήσεις των -όχι-και-τόσο-καλοπροαίρετων- που υποστηρίζουν (και επιβάλουν) «σωστούς», «ανώτερους» και «λάθος», «κατώτερους» τρόπους. Δεδομένου ΚΑΙ του ιστορικού πλαισίου (και πώς έχει χρησιμοποιηθεί αυτό ακριβώς το πράγμα) αλλά ΚΑΙ της θέσης της γυναίκας, σε παγκόσμιο επίπεδο, που σαφώς και δεν είναι η καλύτερη.Επίσης, ο διαχωρισμός δεν αποδεικνύεται επιστημονικά, καθώς τα ευρήματα είναι πολλές φορές αντικρουόμενα κ.λπ., τα ανέφερα πριν. Αντίθετα υπάρχουν μύθοι που σιγά, σιγά καταρρίπτονται, δεν είναι κακό αυτό, καμιά φορά μας βολεύει και καμιά φορά όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποβιβάζει καμία/νείς τις εμπειρίες έτερων ανθρώπων, ούτε θα έπρεπε, εννοείται! Η Λένα φάνηκε ίσως λίγο αυστηρή, όμως η αλήθεια είναι πως δεν απευθύνθηκε σε σένα Gia και τη συνηδειτοποίησή σου ή σε μένα και τις εμπειρίες μας κ.λπ., αλλά στην κοπέλα που ΔΕΝ θεωρεί ότι έχει έρθει *καν* σε οργασμό (διότι κατ΄αρχάς ο «σωστός» οργασμός «θα έπρεπε» προκαλείται από το thrust του πέους στο κόλπο και μόνον, γιατί κάπου στον κόλπο υπάρχει «κάτι» που προκαλεί έναν «άλλο» οργασμό κ.λπ.), μία κοπέλα που ...κάνω την τρελή υπόθεση ότι, ως ένα βαθμό, αγχώνεται, στεναχωρείται και θεωρεί εαυτόν ελαφρώς ελλειμματικό επειδή δεν συμβαίνει, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, αυτό που περιέγραψα στην προηγούμενη παρένθεση. Και να με συγχωρεί η κοπέλα διότι δηλώνει πως: «Και αλήθεια, δε με πειράζει», ελπίζω να μην πηδώ σε υπερβολικά συμπεράσματα.Νομίζω πως απ' τη μεριά μου το έχω ψιλοεξαντλήσει, πάντως, και ευχαριστώ για την πολιτισμένη συζήτηση.
@10. Τα μπρίκια τύπου μόκα κάνουν άλλο καφέ από μια μηχανή εσπρέσσο. Δεν πρόκειται να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα γιατί είναι σχεδιασμένα για άλλο αποτέλεσμα, μην τα αποπαίρνεις Λένα! Η μηχανή του εσπρέσσο είναι πολύ ιδιαίτερη ως προς τον τύπο του καφέ, τον τύπο και (πολύ σημαντικό) την ώρα αλέσματος και άλλα πολλά. Αν αυτά δεν είναι σωστά η μηχανή εσπρέσσο θα βγάλει ένα καφέ ζουμί που δεν πίνεται. Τα μπρίκια θα "συγχωρήσουν" πολλές παραμέτρους και αυτό που θα βγει θα πίνεται απολαυστικότατα. Ίσως να αποδίδουν λίγο πιο "επίπεδη" γεύση από τον εσπρέσσο όχι όμως όσο ο καφές φίλτρου, μιας και δεν έχουν την υψηλή πίεση και θερμοκρασία της μηχανής για να αποδώσουν όλα τις γεύσεις χωρίς να τις ομογενοποιήσουν (όπως ας πούμε κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο καφές φίλτρου). Σημαντικότατο για να γίνει καλός ο καφές είτε σε μόκα είτε σε μηχανή εσπρέσσο να είναι φρέσκος και να αλέθεται ει δυνατόν ακριβώς πριν τον φτιάξεις, με άλλα λόγια επένδυσε σε έναν μύλο του καφέ και θα ευχαριστηθείς!
Πολύ σωστά! Ο καφές που φτιάχνει η μόκα είναι κάτι διαφορετικό. Αν κάποιος περιμένει το ίδιο αποτέλεσμα με μηχανές εσπρέσο θα απογοητευτεί. (Πόσο κοστίζουν άραγε αυτές οι μηχανές εσπρέσο σε σχέση με μια ταπεινή μόκα; Πόσο χώρο πιάνουν; Τι συντήρηση χρειάζονται;)Η μόκα είναι ένας γρήγορος και φτηνός τρόπος να απολαύσεις καφέ. Χωρίς να πιάνει χώρο, και χωρίς να θέλει συντήρηση. Ακόμα και με φτηνό καφέ εσπρέσο του σούπερ-μάρκετ, μπορείς να έχεις αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα. Απλά χρειάζεται σωστό ψήσιμο. Και ναι, ο καφές «κομμένος» ειδικά για μόκα, είναι εξαιρετικός.Και κάτι τελευταίο: Βρίσκω εξαιρετικά κομψή τη μόκα. Είναι ένα απλό και λιτό εργαλείο. Έλεος πια με τις «πλαστικούρες» καφετιέρες που τελικά μαζεύουν σκόνη (γιατί και αυτές τελικά νεροζούμι φτιάχνουν) στους πάγκους της κουζίνας. Έλεος και για τα εξωφρενικά ποσά που ζητούν κατασκευαστές για πιο «στιλάτες» καφετιέρες.Disclaimer: Δεν πουλώ κανενός είδους μπρίκια :-)
Επίσης για την μόκα το μπρίκι θα πρέπει να πλένετε μόνο με νερό, ποτέ απορρυπαντικό, γιατί χαλάει η γεύση. Μια φορά το μήνα τουλάχιστον, αλλά όχι παραπάνω από 2, αφαιρείς με ένα μαχαιράκι την τσιμούχα και καθαρίζεις από κάτω. Αν θες να κάνεις τον αφρούλη που κάνει η επαγγελματική μηχανή, βάζεις στο φλιτζάνι την ζάχαρη που θα έβαζες στον καφέ, πιάνεις τον πρώτο καφέ που βγάζει η μόκα και το χτυπάς όπως θα έκανες τον νες. Είτε κουταλάτα, είτε με φραπεδίερα. Υπάρχει και εξαρτηματάκι, κάτι σαν τρύπια δαχτυλίθρα που βάζεις στο στόμιο εξόδου του καφέ, αλλά στην ελλάδα δεν το έχω δει πουθενά.
Ακριβώς για αυτή τη δουλειά -για να κάνει "καιμάκι" δηλαδή- υπάρχει η brikka της bialetti. Αξίζει τα λεφτά της και με το παράπανω . Υπερ-αξιοπρεπέστατος καφές. Εμένα με έχει σώσει, γλυτώνω τουλάχιστον δύο ευρώ τη μέρα από εσπρεσάκια έξω. Άσε που την παίρνεις εύκολα μαζί σου και στις διακοπες!Οι Ιταλοί τουλάχιστον αυτό κάνουν.
To 2012 βγήκε και το Aeropress που λένε ότι κάνει αρκετά καλό εσπρέσο, αλλά δυστυχώς χωρίς την κρέμα. Πάντως αν κάτι αξίζει να ρίξεις λεφτά για τον καφέ σου δεν είναι η μηχανή αλλά ο μύλος.
@ Fedora,Πρέπει να ζεστάνεις πρώτα το νερό που θα βάλεις στο κάτω μέρος της μόκας, μέχρι να αρχίσει να βράζει. Βάζεις στο φίλτρο τον καφέ, που καλύτερα να είναι σχετικά χοντροκομμένος, χωρίς να τον πατάς όπως στις μηχανές, απλά βάζεις όσο χωράει άνετα το φίλτρο για να γεμίσει και βιδώνεις το πάνω μέρος. Τον βράζεις σε όσο χαμηλότερη φωτιά γίνεται και τον παρακολουθείς. Όταν βγει ο καφές, μόλις το χρώμα του αρχίσει να ξανθίζει, κατεβάζεις γρήγορα τη μόκα από τη φωτιά και την κρυώνεις αμέσως με μια βρεγμένη πετσέτα που θα έχεις βάλει στην κατάψυξη πριν ξεκινήσεις όλη αυτή τη διαδικασία, για να σταματήσεις το βρασμό και να μην βγάλει άλλο καφέ, γιατί θα αραιώσει πολύ, και από ένα σημείο και μετά ο καφές θα μυρίσει καμένο.Είναι αρκετά πιο εύκολο από όσο ακούγεται. :-)
Η μόκα νομίζω δέχεται καφέ με διαφορετικό ψήσιμο (μάλλον όχι ψήσιμο ελληνικού καφέ όμως) δηλαδή και φίλτρου και εσπρέσσο αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Όπως επίσης και διαφορετικό άλεσμα (και πάλι το σχεδόν σκόνη άλλεσμα του ελληνικού μάλλον δεν θα δουλέψει για την μόκα). Το αεροπρές είναι ωραίο, μάλλον ένα βήμα πιο κοντά στον εσπρέσσο μιας και έχει πίεση μεγαλύτερη από την μόκα αλλά λίγο ατσούμπαλο βρε παιδί μου, βάλε-βγάλε-στέγνωσε-καθάρισε κλπ κλπ. Για καθάρισμα υποθέτω ότι το ίδιο καθαριστικό με τις μηχανές εσπρέσσο που διαλύει τα υπολείμματα καφέ θα δουλέυει και για την μόκα (προσοχή όμως διότι τα λάστιχα κανταστρέφονται με αυτά τα καθαριστικά) όπως αυτό http://www.espressocoffeeshop.com/store/product685.html.Για πιο φανατικούς και οπωσδήποτε πριν την αγορά κάποιας μηχανής ή μύλου μιας και έχει δοκιμές πολύ ενδιαφέρον σάιτ το http://www.coffeegeek.com/
@aleste:Ο ελληνικός δεν δουλεύει στη μόκα, είναι πιο λεπτόκοκκος (έκανα το... πείραμα και απέτυχε παταγωδώς!)@fedoraΑγαπητέ/ή fedora, ο/η Tiger Lilly έδωσε λεπτομερέστερες οδηγίες πιο πάνω! Θα τις δοκιμάσω και εγώ!Ο δικός μου τρόπος ομολογώ ότι είναι πιο απλός: Φροντίζω να μη γεμίζω τη μόκα με νερό πάνω από τη βαλβίδα, δεν πιέζω τον καφέ στο φίλτρο και ψήνω σε πολύ χαμηλή φωτιά. Κατεβάζω τη μόκα από τη φωτιά εμπειρικά τότε ώστε ίσα-ίσα να φτάνει ο ατμός που απομένει για να βγει όλος ο καφές.Υποψιάζομαι ότι το θέμα είναι τεράστιο, και 1000 Ιταλοί ειδικοί του καφέ θα μας έδιναν 1001 διαφορετικές τεχνικές! Όπως και το θέμα του οργασμού, που επίσης σχολιάζεται εκτενώς στο σημερινό Α, μπα! Αλλά μονάχα στη στήλη της αγαπημένης μας Λένας μπορούν να συνυπάρχουν συζητήσεις για τα μυστικά του καφέ και του οργασμού!