Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η ευθύνη του σώματος

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η ευθύνη του σώματος Facebook Twitter
46

________________
1.

Α μπα, βοήθησέ με λίγο να καταλάβω ποια είναι το όρια ανάμεσα στο ''εχω αυτοπεποίθηση'' και στο ''μετατρέπομαι σε αλαζόνα παύλα ψώνιο''; είμαι 21 παρόλα αυτά νοιώθω ότι έχω απογοητεύσει πολλούς ανθρώπους του κύκλου μου με την λανθασμένη συμπεριφορά και τους τρόπους μου γιατί δεν μπόρεσα να βρω την χρυσή τομή και ξεπέρασα τα όρια.- where's my mind


Τη στιγμή που θα σκεφτείς να βγάλεις selfie στον καθρέφτη του μπάνιου με σουφρωμένα χείλια να ξέρεις ότι ξεπέρασες το όριο πριν από πέντε χρόνια.


________________
2.


Αγαπητη α μπα,
Ο αδερφος μου περναει εφηβεια, έχει πολλά νεύρα, τα γνωστά κόμπλεξ της εφηβείας, ζητά παρανοϊκά πράματα, ειδικά για την ηλικία των 14 αλλά το βασικότερο δεν έχει όρια..και θύμα της παράνοιάς του είναι συνήθως η μητέρα, η οποία σημειωτέον δεν παύει να του ικανοποιεί όλα τα καπρίτσια..οι υπόλοιποι κάνουμε οτι μπορούμε να τον συγκρατήσουμε αλλα εις ματην..εγά από την πλευρά μου τι να κανω???-αρνείται ΦΥΣΙΚΑ να πάει σε ψυχολόγο..ευχαριστώ εκ των προτέρων αγαπημένη Α μπα!!- αφηρημενη


Η οικογένεια είναι μια αρένα με πολλές και δύσκολες πίστες (έχεις προσέξει τη θεματολογία των νέων ελληνικών ταινιών;) και η δυσλειτουργία πιθανότερη και από έναν Πάπα που θα καλύψει σεξουαλικά σκάνδαλα.


Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον χαρακτήρα των άλλων είναι πολύ λίγα. Δεν μπορείς να ελέγξεις αυτά που συμβαίνουν, το μόνο που μπορείς είναι να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου σε αυτά που συμβαίνουν.


Δεν ξέρω ποια είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση γιατί δεν ξέρω εσένα, τον αδερφό σου, την οικογένειά σου. Μόνο γενικότητες μπορώ να σου πω: όσο δύσκολο και να ακούγεται, προσπάθησε να μην θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο για τις συμπεριφορές άλλων. Προσπάθησε να μην ρουφηχτείς στις δίνες άλλων. Προσπάθησε να περιφρουρήσεις τα δικά σου όρια με τον αδερφό σου. Ίσως και να είναι το μόνο που χρειάζεται: όρια.

________________
3.


Έχω καιρό να δω αναφορά σε τζιν τόνικ(μακράν το αγαπημένο μου,με ιδιαίτερη προτίμηση σε Πλίμουθ) και τα gif με γάτες νομίζω έχουν μειωθεί αισθητά. Καλή μου Α μπα, είσαι καλά?Τι σου συμβαίνει εκεί στο LA?
ΥΓ. Hey Λένα,είσαι μαμάτη.- Σαρδανάπαλος


Νομίζω ότι η αναφορές σε τζιν τόνικ είναι σταθερές (το Πλίμουθ είναι καταπληκτικό, συμφωνώ) αλλά τα καλά gif με γάτες πιστεύω ότι αυτή την περίοδο τα έχω εξαντλήσει, οπότε δέχομαι προτάσεις. Ναι, καλά είμαι, ευχαριστώ!


________________
4.


Σε λίγο καιρό θα πρέπει να μετακομίσουμε και να αναλάβει την φροντίδα της κόρη μου η πεθερά μου. Οικονομικά δεν μπορούμε να αναθέσουμε κάτι τέτοιο σε μια κοπέλα και ακόμα και αν ξεκινήσει παιδικό πάλι θα περνάει κάποιες ώρες στο σπίτι της. Δεν συμφωνώ με τις αντιλήψεις της και με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει τα παιδιά της αλλά και τα δύο εγγόνια της. Ειδικά για τα δυο τελευταία έχω σαφέστερη εικόνα. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει τόσο κακή επιρροή στο παιδί. Όταν βρίσκεσαι σε ανάγκη δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, εξάλλου είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάποιον να σε αντικαταστήσει σε αυτόν τον ρόλο όπως το θέλεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που ανακύπτει αφορά στον πεθερό μου. Είναι ένας άνθρωπος με τρόπους χοντροκομμένους και δεν έχει καμία γνώση του πως οφείλουμε να φερόμαστε σε παιδιά, σε σημείο επικίνδυνο. Έχω τύχει περιστατικά που αν συνέβαιναν στην κόρη μου δεν έχω ιδέα πως θα αντιδρούσα. Το ερώτημα είναι πως χειρίζομαι εγώ μια τέτοια κατάσταση;- origami


Το «επικίνδυνο σημείο» δεν μας το προσδιορίζεις αλλά εκεί είναι όλο το ζουμί. Πόσο επικίνδυνο δηλαδή; Δίνει κρυφά σοκολάτες, δεν δένει τη ζώνη στο αυτοκίνητο, τα δέρνει, ή κάτι χειρότερο; Δε νομίζεις ότι η απάντηση εξαρτάται από το τι είναι αυτό που θεωρείς ότι είναι επικίνδυνο;


Αν μιλάμε για σωματική ή άλλου είδους κακοποίηση, υπάρχει λόγος να αντιδράσεις – και πάλι, κανείς δεν μπορεί να σου πει με ποιο τρόπο, αν δεν ξέρει τις λεπτομέρειες της ζωής σου. Αν πρόκειται περί ασυμφωνίας, και αν ισχύουν τα πράγματα όπως τα λες (δεν υπάρχει περιθώριο για άλλον άνθρωπο), πρέπει να δεχτείς ότι είναι αδύνατο να ελέγξεις τι θα συμβαίνει στο σπίτι των παππούδων όταν δεν θα είσαι παρούσα.

________________
5.

Α,μπα
και για τα δικά σου ζητήματα έχεις απαντήσεις και εξηγήσεις ή χρειάζεσαι κι εσύ αντίστοιχα τη γνώμη άλλων?
Οι φίλοι σου (αφού έχουν το κονέ) μόλις σε δουν βγάζουν από την τσέπη τους μια δωδεκάδα και περιμένουν άμεσα απαντήσεις (εγώ μάλλον αυτό θα έκανα :))??- γενικα


Οι φίλοι μου με βλέπουν ως φίλη τους, όχι ως 'Α, μπα' ή ως κάποιου είδους αυθεντία (αν είναι δυνατόν!) Επίσης όλοι οι φίλοι μου είναι μεγάλες ατομάρες και μπορούν άνετα να χειριστούν τα θέματα της ζωής τους. Δεν ρωτάνε τι να κάνουν, ούτε τους ρωτάω τι να κάνω, απλώς συζητάμε τα γεγονότα της ζωής μας, και αν κάποιου του έρθει έμπνευση για κάποια λύση σε κάποιο πρόβλημα, το λέει.

________________
6.


Είμαι αυστηρή - γιατί κάποιο έτσι μου είπαν-που σταμάτησα να βλέπω κάποιον, που
1. Καθυστέρησε μισή ώρα στο πρώτο ραντεβού ( τον είχε πάρει ο ύπνος)
2. Λίγο μετά σε ραντεβού με φίλη μου πάλι καθυστερεί( ύπνος πάλι ενώ είχαμε πει ότι αν ξαναγινόταν θα ταν άσχημο)
3. Σου λέει ευθαρσώς σε συζήτηση ότι έχει πάει με 42
4. Μετά από την δυσφορία μου γι αυτά ( όχι για το νούμερο παρ όλο που μου ακούστηκε άσχημα) μου είπε ότι ζήτησε συγγνώμη ενώ δε το κατάλαβα ποτέ
5. Όταν σε συζήτηση( περί δυσφορίας) σου λέει ότι νοιάζεται για σένα επειδή στις βόλτες έρχεται κ σε παίρνει με το αυτοκίνητο ενώ θα μπορούσε να σου πει να σε βρει κάπου έξω.
Προσωπικά ενώ στην αρχή με εντυπωσίασε σαν άτομο, καθόλου δε μετανιώνω μιας κ θεωρώ ότι το εκμεταλλεύτηκε κατά κάποιον τρόπο.- Θέλω κάτι που να αξίζει


Χάριν συζήτησης, ας πούμε ότι έχουν δίκιο όσοι είπαν ότι ήσουν αυστηρή. Και λοιπόν;


________________
7.

Έχεις δει το parks and recreation? Ποια η γνώμη σου?- soultanos


Βεβαίως, είναι καταπληκτικό. Φοβεροί διάλογοι, και φοβεροί ηθοποιοί, δεν ξέρω ποιον να διαλέξω. Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα είναι ο Ρομπ Λόου, το ξέρατε ότι είναι τόσο καλός ηθοποιός;


Παρεμπιπτόντως, τώρα που είπα Ρομπ Λόου, να δείτε το Behind the Candelabra, παίζει ο Μάικλ Ντάγκλας και ο Ματ Ντέιμον – είναι και οι δύο πολύ καλοί, αλλά και πάλι για μένα η μεγάλη έκπληξη ήταν ο Ρομπ Λόου, κι ας παίζει σε ελάχιστες σκηνές:

________________
8.


Αγαπημένη Α,μπα,
είμαι από αυτές τις μουλωχτές που σε διαβάζουν ανελλειπώς αλλά δεν στέλνουν και καμιά ερώτηση. Ήρθε λοιπόν η ώρα να φανερωθώ κι εγώ και να σου κάνω μια ερώτηση υψίστης σημασίας:
Με τον φίλο μου έχουμε την εξής διαφωνία: αυτός λέει ότι άλλο medium-rare κι άλλο rare-medium, ότι το μεν κλίνει στο medium κι άρα πιο ψημένο και το δε κλίνει στο rare άρα λιγότερο ψημένο. Μου το εξήγησε δηλαδή κιόλας, λέγοντάς μου, αν το rare ήταν η μια τελίτσα-άκρο, και το medium η άλλη τελίτσα-άκρο ανάμεσα θα υπήρχαν δύο κάθετες,κάπως έτσι rare, rare-medium, medium-rare, medium.

Εγώ και που στο γράφω αυτό τώρα έχω ξεκαρδιστεί στα γέλια, του λέω μια είναι η κάθετος άνθρωπέ μου ανάμεσα στο rare και στο medium, είτε rare-medium πεις είτε medium-rare με τον ίδιο τρόπο θα στην ψήσουν την μπριζόλα.

Πες μου ρε α,μπα, εσύ, που υποψιάζομαι ότι ξέρεις από μπριζόλες! Ποιός έχει δίκιο; (δεν ρωτήσαμε στο εστιατόριο που προέκυψε η διαφωνία, ντρεπόμασταν)

(ΥΣ. πολύ θα ήθελα να δω σχολιάκι για την σχέση μας-χαχα θα το ευχαριστηθώ)

Σε φιλώ!-


Ο φίλος σου υποστηρίζει ότι μεταξύ του rare και του medium υπάρχουν δύο διαβαθμίσεις. Εσύ υποστηρίζεις ότι υπάρχει μια. Ο φίλος σου έχει άδικο, αλλά κερδίζει κάποιους πόντους για την φαντασία του. Για τη σχέση σας έχω να πω ότι αφού τρώτε μπριζόλες παρέα, τα πάτε μια χαρά.

________________
9.


Αγαπητή α μπά, θα ήθελα να μου απαντήσεις με την κυνικότητα, το ρεαλισμό και την αυστηρότητα που σε διακρίνει μπας και συντονιστώ. Επιγραμματικά, είμαι 30, έχουμε σχέση 6 χρόνια, τον τελευταίο χρόνο συζούμε, απίστευτη ρουτίνα, το σεξ χειροτερεύει και πάει, μαλώνουμε για το παραμικρό. Γνώρισα πριν ένα μήνα έναν Ισπανό κι έχω ξετρελαθεί, τον είδα μία φορά (δεν έγινε τίποτα ερωτικό) και απο τότε μιλάμε σε καθημερινή βάση (μένει μόνιμα Μαδρίτη). Η ερώτηση είναι αγνοώ τον ενθουσιασμό μου που λείπει τόοοσο από τη ζωή μου? Κολακεύομαι απλά και μένω στην ασφάλεια και τη ρουτίνα μου προσπαθώντας να βελτιώσω τη σχέση μου? Ή χωρίζω, μετακομίζω, ζω τον έρωτα και όπου βγει??- μην-καρφωθούμε


Το αν πρέπει να χωρίσεις ή όχι δεν έχει σχέση με το αν υπάρχουν έξωθεν πειρασμοί. Φυσικά και υπάρχουν.


Σκέψου κι αυτό: μπορεί να χωρίσεις και μετά να μην τα φτιάξεις με κανέναν! Πώς σου φαίνεται;

________________
10.

Μόλις διάβασα μια αναφορά σου στα Starbucks και αμέσως βρήκα την επόμενη ερώτηση. Τι γνώμη έχεις για τα μπρίκια καφέ του εσπρέσο; Έχω δοκιμάσει το απλό moka pot της bialetti, αλλά είναι απλά υποφερτός ο καφές σε σχέση με της μηχανής. Σκέφτομαι την brikka μπας και.
Υ.Γ. κερνάω ελληνικό στην χόβολη-Πειναλέων


Αυτά τα μπρίκια είναι καλά αν έχει κοπεί το ρεύμα και έχεις ανάψει φωτιά στο πάτωμα του διαμερίσματός σου.


________________
11.

Γεια σου αξιολάτρευτη Α, μπα!

Θα μπω αμέσως στο ψητό. Έχω το εξής πρόβλημα: ενώ μπορεί να θέλω να μείνω σπίτι να κάνω τα δικά μου ή απλώς να έχω δουλειές την επόμενη μέρα, όταν ο φίλος μου μου ζητάει να βρεθούμε δεν μπορώ να πω όχι! Με αποτέλεσμα τελικά να πιέζομαι και να έχω νεύρα.
Έχω προβληματιστεί γιατί πάντα μου άρεσε να περνάω χρόνο (και) μόνη μου, αλλά από τότε που μετακόμισα σε άλλη χώρα (όπου είναι και το αμόρε), δεν μπορώ να πω όχι και τελικά καταλήγω αγχωμένη και αναμαλλιασμένη.
Πως να το αλλάξω αυτό, χωρίς να παρεξηγηθεί ο άλλος;

Ευχαριστώ πολύ πολύ!!

υγ: μήπως έχεις δει την ταινία Frances Ha και αν ναι, σου άρεσε;- δανεική τσατσάρα


Τι σχέση έχει με τη μετακόμιση στην άλλη χώρα με την αδυναμία σου να πεις «μωρέ, να βγούμε άλλη μέρα; Αύριο έχω ένα σωρό δουλειές και θέλω να κοιμηθώ νωρίς».


Για πες το πολλές φορές στον καθρέφτη, να το συνηθίσεις, και θα σου βγει αυθόρμητα στο τηλέφωνο. Φαντάσου τώρα, να σου πει ο άλλος, ένα απλό «ΟΚ, τα λέμε αύριο».

ΥΓ. Δεν το έχω δει, το βάζω στη λίστα.


________________
12.


Νομίζω δεν έχω τελειώσει ποτέ στο σεξ, όσο κι αν μ'αρέσει. Όταν τελειώνει μια γυναίκα στο σεξ πώς νιώθει; Νιώθουν όλες το ίδιο πράγμα; Έχω ακούσει και διαβάσει γι'αυτό το "τελείωμα" αλλά εγώ δεν το χω νιώσει...τουλάχιστον όχι κολπικά. Είμαι 26, έχω κάνει σεξ με 2 άντρες εκ των οποίων ο ένας είναι ο σύντροφός μου εδώ και αρκετά χρόνια. Το έχουμε συζητήσει κ κάνει τα πάντα για να μ'ευχαριστήσει και γενικότερα κάνει ό,τι θέλω και μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, έχουμε χημεία, αλλά ποτέ δεν τελειώνω, όσο κι αν το ευχαριστιέμαι. Και αλήθεια, δε με πειράζει, απλώς αναρωτιέμαι μήπως τελικά υπάρχουν και κάποιες γυναίκες οι οποίες απλά δεν τελειώνουν ποτέ..?- woman

Πριν γράψω οτιδήποτε, και πριν διαβάσεις οποιοδήποτε σχόλιο, σου λέω το εξής: αυτό το θέμα δεν είναι για να λέμε τη γνώμη μας, δεν έχει καμία σημασία η γνώμη μας. Η ερώτηση θέλει συζήτηση με γυναικολόγο και σχετικό ψυχίατρο, ειδικευμένο σε τέτοια θέματα, δεν είναι συνταγή για μουσακά να ανταλλάσσουμε το μακρύ μας και το κοντό μας.


Δεν λέω «ΑΜΑΝ ΤΙ ΕΠΑΘΕΣ», λέω ότι για αυτά τα θέματα υπάρχουν ειδικοί επαγγελματίες. Θα ρωτούσες στο ίντερνετ τι να κάνεις με το δόντι σου που πονάει; (Κάποιοι μπορεί και να το κάνουν, αλλά κατάλαβες, δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης αυτός.)


Για να ρωτάς, θα τολμήσω να υποθέσω ότι ίσως και να μην έχεις νιώσει οργασμό. Ίσως. Δεν θα τολμήσω να πω κατά πόσο θα έπρεπε να σε πειράζει, αλλά επειδή είναι μια σωματική λειτουργία που μοιάζει να είναι μπλοκαρισμένη, στη θέση οπωσδήποτε θα με ενδιέφερε να μάθω τι μου συμβαίνει.


Το «τουλάχιστον όχι κολπικά» μοιάζει καλή αφετηρία συζήτησης – αν κάποτε μπει στο μυαλό όλων ότι ο διαχωρισμός κολπικά-κλειτοριδικά είναι μια επινόηση καθαρά μισογυνιστική, αλλά μάλλον πρώτα θα αποικίσουμε τον Άρη. Ένας είναι ο οργασμός, και η καθεμία/καθένας ζει τον δικό του. Επειδή και για σένα είναι προσωπική σου υπόθεση, μην τον αφήνεις στα χέρια (χα) άλλων, ασχολήσου με το σώμα σου –με τη βοήθεια ειδικών -  και θα σου το ανταποδώσει.


Μην περιμένεις από τον εκάστοτε σύντροφο να σου λύσει τέτοια θέματα. Είναι δικιά σου ευθύνη και μόνο. Το βάρος που βάζεις στον άλλον είναι τεράστιο και δε μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για το τι συμβαίνει μέσα στο δικό σου κεφάλι και μέσα στον δικό σου οργανισμό. Οι γυναίκες πρέπει να κουμαντάρουν το σώμα τους μόνες και να μην περιμένουν από τον κάθε Άντρα να τους λύσει το κουβάρι.

46

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ