ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μια απάνθρωπη πράξη και δυο μικρές ανθρώπινες στιγμές

Μια απάνθρωπη πράξη και δυο μικρές ανθρώπινες στιγμές Facebook Twitter
10

 

Μια απάνθρωπη πράξη και δυο μικρές ανθρώπινες στιγμές Facebook Twitter

«Ανθρώπινες στιγμές»: Ο Erdogan κλαίει για τον χαμένο χρόνο που οφείλει στην κόρη του. Έχω εκπαιδευτεί. Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό όταν το βλέπω στο δελτίο ειδήσεων: «Είσαι υποψήφιος αυτή την εβδομάδα;». Μια απλή ερώτηση βγαλμένη από τις χαμένες ώρες παρακολούθησης του πρώτου Big Brother.

Μια απάνθρωπη πράξη και δυο μικρές ανθρώπινες στιγμές Facebook Twitter

Στο ίδιο δελτίο ειδήσεων. «Ανθρώπινες στιγμές νο2»: Ο Cameron αλλάζει μαγιό στην παραλία. Είναι τυλιγμένος με μια πετσέτα που έχει πάνω της τον Μίκυ Μάους. «Είναι κατακόκκινος όπως κάθε Βρετανός τουρίστας. Ολόκληρος πρωθυπουργός δεν έβαλε αντηλιακό;» λέει ο ρεπόρτερ. «Είδες, ακόμα και οι πρωθυπουργοί κοκκινίζουν μερικές φορές. Έστω από τον ήλιο» σκέφτομαι. Και μετά εκείνη η πετσέτα. Τον κάνει πιο «ανθρώπινο», πιο «γήινο». Είναι για ένα απόγευμα και αυτός σαν και εμάς. Ένας λουόμενος που κυκλοφορεί με την λάθος πετσέτα μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στην παραλία.

Κι όμως. Δυο «ανθρώπινες στιγμές πολιτικών» στο ίδιο δελτίο ειδήσεων και εμένα το μυαλό μου ξαναγυρίζει στην απανθρωπιά του πρώτου θέματος. Ούτε το κλάμα του πατέρα, ούτε ο Μίκυ Μάους με έχουν κάνει να ξεχάσω τα λευκά σεντόνια των νεκρών. Ανθρώπινες στιγμές σε ένα κόσμο γεμάτο απάνθρωπες πράξεις.

10

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Τα εσωτερικά των χωρών είναι δικιά δουλεια και δεν χωράνε επεμβάσεις. Ουτε ο Άσαντ είναι λύση ουτε οι αντάρτες, άλλα το ΝΑΤΟ δεν έχει δουλεια.Αν το πιστεύεις αυτό που λες, τους και για τη τουρκικη επέμβαση στη Κύπρο φαντάζομαι υπερ θα είσαι, για τη "διασφάλιση μειονοτήτων" είχε γινει
Θεωρώ τη σύγκριση μεταξύ των δύο άτοπη . Στη Κύπρο είχαμε εισβολή ενός κράτους από ένα άλλο . Στην Συρία έχουμε εμφύλιο μεταξύ των ίδιων των θρησκευτικών κοινοτήτων που την αποτελούν σε ένα επίπεδο, και εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ ενός διδακτορικού καθεστώτος ( ο Ασάντ δεν έχει εκλεχτεί ποτέ όπως δεν είχε ούτε ο πατέρας του ) και ένοπλων ομάδων ανταρτών των οποίων επίσης η ειλικρίνια αμφισβητείται . Ο εμφύλιος δεν είναι 'εσωτερική υπόθεση' μιας χώρας , δεν μιλάμε για κάποιο ρουτινιάρικο δευτερεύων ζήτημα .Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή που συνεχίζεται 2 χρόνια και ΠΡΕΠΕΙ να τελειώσει . Όσο και αν δεν χωνεύεις ιδεολογικά το ΝΑΤΟ , πρέπει κάποια λύση να δωθεί για να σταματήσει η βία και να χάνονται ανθρώπινες ζωές . ¨Εστω ότι δεν παρεμβαίνει το ΝΑΤΟ , πες μου εσύ ποιος θα προτιμούσες να παρέμβει και δωσμου μία εναλλακτική .
Ειναι λογικό να έχουμε τις υποψίες μας για ΗΠΑ και Αγγλια με βάση τα όσα έχουν συμβεί στην ιστορία , αλλά το να θεωρούμε πάντα ως κακούς τις ΗΠΑ , ΝΑΤΟ κλπ και ως καλους καθεστώτα ντροπής όπως το Ιράν , της Ρωσσίας και ειδικά του ίδιου του Ασσάντ ( χωρίς να θεωρώ ότι οι αντάρτες είναι σε καμιά περίπτωση αγγελούδια ) είναι τουλάχιστον αφελές και γραφικό . Οι λύσεις στο γρίφο της Συρίας είναι πολύπλοκες και μάλλον ακόμα ανύπαρκτες . ΄Καλοί' σε αυτή την υπόθεση δυστηχώς δεν υπάρχουν .Μόνο άπειρα ανθρώπινα θύματα .
Ξανα σου λέω ότι το θέμα εδώ δεν είναι οι ΗΠΑ . Τη βρωμιά της CIA τη ξέρουμε αλλα αν δεν το έχεις παρατηρήσει η Συρία έχει πόλεμο εδώ και δύο χρόνια . Από το να καταγγέλεις και άλλες μυστικές συνωμοσίες , δωσμου καλύτερα εσύ την εικόνα που έχεις για το τι συμβαίνει εκεί και τι λύση υπάρχει , γιατί το να συνεχιστεί ο πόλεμος όπως έχει , είναι αθλιότητα.Το θέμα είναι ο πόνος των Συρίων ,όχι οι παρεμβάσεις από το εξωτερικό τις οποίες χρωματίζει ο κάθε παρατηρητής ανάλογα με τις ιδεολογικές του εμμονές .
Εν κατακλείδι:Οι δύο πρωταγωνιστές των ανθρώπινων στιγμών (Ερτογάν, Κάμερον), μαζί με άλλους "απλούς καθημερινούς συνανθρώπους μας" (βλ. Ομπάμα, Ολάντ, και γιατί όχι Σαμαρά) θα επιτεθούν σε λίγες μέρες στην απάνθρωπη Συρία (βλ. 3η εικόνα) και θα σκορπίσουν ειρήνη με ΝΑΤΟικές βόμβες.Συμπέρασμα: Ανθρωπιά έχουν όλοι, ακόμη και αυτοί που δεν είναι άνθρωποι......
Α ναι; Για πηγαινε ρωτα Συριους μεταναστες στην Ελλαδα να σου πουν ποσο εχει καταστραφει η χωρα τους και ποσο ηθελαν επεμβαση εδω και 2 χρονια. Ρωτησες; Γιατι εγω ρωτησα και εμαθα. Δεν ξερω αν οι βομβες ειναι η λυση αλλα οι ιδιοι οι Συριοι θελουν την επεμβαση.