Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Aγαπητέ Τim Cook, γιατί φοροδιαφεύγετε;

H ανοιχτή επιστολή του Wolfgang Krach, αρχισυντάκτη της Süddeutsche Zeitung, χτυπάει ανοιχτά την Apple η οποία αναζητά τη διασφάλιση της φοροαπαλλαγής της από μια χώρα η οποία δεν προσδιορίζεται.

Μέχρι το 2014 η Apple εκμεταλλευόταν ένα "κενό" στους ιρλανδικούς φορολογικούς νόμους, το οποίο έγινε γνωστό ως «Double Irish». Αυτή η τρύπα τής επέτρεπε να συγκεντρώνει όλες τις υπερπόντιες πωλήσεις της μέσω θυγατρικών στην Ιρλανδία.
Μέχρι το 2014 η Apple εκμεταλλευόταν ένα "κενό" στους ιρλανδικούς φορολογικούς νόμους, το οποίο έγινε γνωστό ως «Double Irish». Αυτή η τρύπα τής επέτρεπε να συγκεντρώνει όλες τις υπερπόντιες πωλήσεις της μέσω θυγατρικών στην Ιρλανδία.

Η Süddeutsche Zeitung, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γερμανίας, δημοσίευσε χθες μια ανοιχτή επιστολή προς τον CEO της Apple Tim Cook (η επιστολή είναι ακόμη ανοιχτή στην σελίδα της εφημερίδας), στην οποία ο αρχισυντάκτης Wolfgang Krach ισχυρίζεται ότι ο γίγαντας του Cupertino καταβάλλει φόρους αξίας από 1% έως 7% για τα κέρδη που έχει από το εξωτερικό.

Ο Wolfgang Krach τονίζει πως οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από ανάλυση των λεγόμενων «Paradise Papers» - την διαρροή οικονομικών αρχείων και στοιχείων από offshore εταιρείες σε χώρες που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν φορολογικούς παραδείσους. Γράφει επίσης ότι η Apple έχει αφήσει ένα σωρό ερωτήσεις αναπάντητες, κατηγορώντας ευθέως τον κατασκευαστή του iPhone για αμφιλεγόμενες φορολογικές πρακτικές. «Οι ερωτήσεις που έχει θέσει η εφημερίδα μου και άλλοι συνάδελφοί μου πάνω σε αυτό το θέμα είτε δεν έχουν απαντηθεί επίσημα είτε έχουν δεχθεί αόριστα γενικευμένες απαντήσεις και το ερώτημα πλέον είναι γιατί. Η Apple αυτοαποκαλείται μια εταιρεία που διέπεται από διαφάνεια. Αν αυτο ισχύει, τότε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη σιωπή πάνω σε αυτό το θέμα;» διαβάζουμε στην επιστολή.

Γιατί θεωρείτε ότι δικαιούστε να μην πληρώνετε φόρους σε μία χώρα; Θέλατε να καταστήσετε την μηδενική φορολογική προϋπόθεση ως βασική αρχή για την εδραίωση μιας νέα φορολογικής κατοικίας; Τι σας δίνει το δικαίωμα να το κάνετε αυτό;

 

Ενδιαφέρον έχει το σημείο που ο Krach, χωρίς να αναφέται σε μια συγκεκριμένη χώρα, κατηγορεί ανοιχτά την Apple ότι συνεχώς ψάχνει για φορολογικούς παραδείσους. Και ειδικά μετά τα γεγονότα με τις «τρύπες» στους φορολογικούς νόμους στην Ιρλανδία. «Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί θεωρείτε ότι δικαιούστε να μην πληρώνετε φόρους σε μία χώρα; Θέλατε να καταστήσετε την μηδενική φορολογική προϋπόθεση ως βασική αρχή για την εδραίωση μιας νέα φορολογικής κατοικίας; Τι σας δίνει το δικαίωμα να το κάνετε αυτό», αναρωτιέται ο Krach. Κι εγώ με τη σειρά μου αναρωτιέμαι αν το κάθε κράτος έχει «τρύπες» και μυστικά παράθυρα στους νόμους του, το λάθος είναι των επιχειρήσεων που όλοι γνωρίζουμε πώς σκοπός τους είναι το κέρδος ή του κάθε κράτους που νομοθετεί ένα ευνοϊκό σύστημα για τους «εκλεκτούς» και ταυτόχρονα άδικο για τους πολλούς. Όλο αυτό μου θυμίζει την ιστορία του Harold Finch, ενός παλιού καλού χάκερ, που είχε πει «Εάν δεν ήθελαν να μπω στο σύστημά τους, θα έπρεπε να το είχαν θωρακίσει καλύτερα».

 

To δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung
To δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung

 

Κάπου εδώ να πούμε, βέβαια, ότι η Αpple από την πλευρά της έχει προσπαθήσει να δικαιολογηθεί (όχι πετυχημένα) και να αμυνθεί πάνω σε αυτό το θέμα αναφέροντας πώς οι φόροι που πληρώνει ανέρχονται στο 21% για τα κέρδη της στο εξωτερικό. Κανένας, ούτε η Apple, ούτε η εφημερίδα, ούτε το αμερικανικό φορολογικό σύστημα, δεν έχει δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για το πώς προκύπτουν ή έστω από που, αυτοί οι υπολογισμοί. Γιατί πολλές φορές ο κύριος Cook έχει υποστηρίξει ότι η εταιρεία του είναι η περισσότερο φορολογούμενη στον κόσμο και πρόσφατα αρνήθηκε ότι μετακόμισε offshore μετρητά στο Channel Island του Jersey. Επίσης, είναι σίγουρο πώς εάν το είχε κάνει ο εν λόγω κύριος θα το μάς το είχε ανακοινώσει από το Νewsroom της Apple. O Krach, όμως επιμένει «Κύριε Cook πιστεύετε αλήθεια πώς το σύστημα υπολογισμών και καταβολής φόρων είναι μια ηθική σας υποχρέωση απέναντι στον κόσμο όπως έχετε πει πολλές φορές; Αυτή η παραμετροποίηση που κάνετε στη φορολογία σας και που τη θεωρείται νόμιμη είναι γιατί υπάρχουν ειδικά δικηγορικά γραφεία που σχεδιάζουν μια πολύπλοκη εταιρική ιεραρχία στην οποία δεν έχουν πρόσβαση άλλες εταιρείες. Απλοί άνθρωποι και δικοί σας καταναλωτές που ζούνε σε περιοχές εκτός Αμερικής και ανά τον κόσμο σίγουρα δεν έχουν τον τρόπο να μειώσουν την φορολογία τους με τον τρόπο που το κάνετε εσείς.» 

 

 

 

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ξεκίνησε να γράφει μουσική από το 1984 και 10 χρόνια μετά να αρθρογραφεί στο Περιοδικό «01». Αγαπάει τη φωτογραφία, την τεχνολογία και τα συνθεσάιζερ. Ονειρεύεται πως μια μέρα χάνεται στο δάσος με τις σημύδες και μένει για πάντα εκεί.. [email protected]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar Harlan 13.11.2017 | 12:00
Οι απαντήσεις είναι απλές και προφανείς, αλλά πρέπει να ταϊσουμε και σανό. Όλη η ιστορία μπορεί να γραφτεί σε δύο αράδες.

- Αγαπητέ Τιμ Κουκ, γιατί φοροδιαφεύγετε;
- Γιατί μπορώ

Υ.Γ. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι όλα αυτά δεν είναι τυχαία ή μεμονωμένα λάθη. Το σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι, ώστε τύποι σαν τον κάθε Κουκ να κάνουν ότι θέλουν. Ατιμώρητα εννοείται.
Θεμος Θεμος 16.11.2017 | 12:35
- Αγαπητέ Τιμ Κουκ, γιατί φοροδιαφεύγετε;
- γιατι ο νομος λεει οτι πρεπει να κανω οτι νομιμο μπορω για να αυξησω την αξια της μετοχης, ετσι προστατευονται οι επενδυτες.
avatar Harlan 16.11.2017 | 20:17
α) Τι σημαίνει "αξία της μετοχής"; Μην ξεχνάμε ότι τιμή και αξία ΔΕΝ είναι το ίδιο πράγμα

β) δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Το σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε ο κάθε κουκ να κάνει ότι γουστάρει. Το ερώτημα είναι αν μας αρέσει αυτό.

γ) αναρωτιέμαι αν εσύ προσωπικά φορολογείσαι με το ίδο ποσοστό που φορολογείται η αππλ. Αναρωτιέμαι αν μπορείς να εξηγήσεις (στον εαυτό σου) πως στον δαίμονα εσύ πληρώνεις 25% φόρο, ενώ η αππλ πληρώνει 2% φόρο για κάθε κατοστάρικο που βγάζετε.

Μήπως τα δικά σου και τα δικά μου λεφτά βρωμάνε, ενώ της αππλ ευωδιάζουν; (σου δίνω μια πιθανή εξήγηση για την διαφορετική φορολόγηση).
Θεμος Θεμος 17.11.2017 | 13:15
αξια της μετοχης : https://en.wikipedia.org/wiki/Shareholder_value

το ερωτημα ειναι αν υπαρχει καλη εναλλακτικη λυση.

Η αππλ δεν εχει κανενα λογο να φορολογειται επι των κερδων της, γιατι η αππλ δεν ψηφιζει. Τα κερδη υποτιθεται οτι μοιραζονται στους μετοχους οι οποιοι φορολογουνται κανονικα στα μερισματα που παιρνουν σαν εισοδημα η σαν capital gains. Η αππλ δεν μπορει να κρυψει τα μερισματα, ειναι δημοσια υποθεση, http://investor.apple.com/dividends.cfm

Θεμος Θεμος 13.11.2017 | 13:23
Ας τελειωσει αυτη η ιστορια με τη φορολογια στα κερδη, μονο για μπλα μπλα ειναι. Αφου υπαρχει το ΦΠΑ, το οποιο αποδιδεται ευκολα και αποτελεσματικα, αστα τα κερδη ησυχα. Αν θελει ενα κρατος να παρει μεριδιο απο τα κερδη, ας αγορασει μετοχες της Apple και να εχει μεριδιο και στο ρισκο.
Θεμος Θεμος 25.11.2017 | 20:47
https://ftalphaville.ft.com/2017/10/31/2195336/the-most-elegant-corporate-tax-reform/
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ