Η τεχνολογία blockchain βρίσκεται πίσω από το ψηφιακό νόμισμα bitcoin, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που εμφάνισε ο μυστηριώδης Satoshi Nakamoto το 2009 εν μέσω της οικονομικής κρίσης και έχει φέρει τα πάνω κάτω στο χρήμα όπως το ξέρουμε.

 

Θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό λογιστικό φύλλο που μοιράζεται μεταξύ των χρηστών του, καταγράφοντας οικονομικά στοιχεία και συναλλαγές, συμβόλαια και αμοιβαίες συμφωνίες, χωρίς τη μεσολάβηση ενός κεντρικού διαχειριστή, όπως είναι οι τράπεζες.

 

Αν και το blockchain έχει κατά κύριο λόγο υιοθετηθεί από επενδυτές και επιχειρηματίες, χρησιμοποιείται εκτενώς και από κοινότητες που διερευνούν ριζοσπαστικές και εναλλακτικές χρήσεις του στις τέχνες, τη μουσική, τα μέσα και τα συστήματα διακυβέρνησης.

 

Η νέα αυτή τεχνολογία εγείρει πολιτικά και ηθικά ερωτήματα, καθώς από τη μια συμβάλλει στην κοινωνική αμοιβαιότητα και καταργεί τους διαμεσολαβητές, ενώ από την άλλη αποτελεί επενδυτική ευκαιρία για μια νέα ελίτ, αυτήν της ψηφιακής οικονομίας.

 

Δεν είναι ένα συνέδριο για ειδικούς ή για το πώς να κάνεις γρήγορα και εύκολα χρήματα.


Το Ουτοπία ή U-Turn είναι ένα φεστιβάλ, το πρώτο στην Αθήνα, που βλέπει με μια κριτική ματιά την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το bitcoin. Δεν είναι ένα συνέδριο για ειδικούς ή για το πώς να κάνεις γρήγορα και εύκολα χρήματα.

 

Είναι διαρθρωμένο σε τέσσερις μέρες-ενότητες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθεί μια εισαγωγή στην τεχνολογία του blockchain και της πολιτικής στην ψηφιακή εποχή, η εφαρμογή της σε κοινωνικό αλλά και σε καλλιτεχνικό επίπεδο και, τέλος, μια κριτική του όλου πράγματος. Θα μιλήσουν κοινωνιολόγοι, ερευνητές, άμεσα εμπλεκόμενοι με την τεχνολογία, χάκερ και καλλιτέχνες.

 

Saskia Sassen
Saskia Sassen


Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι ομιλίες της Saskia Sassen, που θα θέσει τη γενικότερη εικόνα για τη χρήση δικτύων επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας σε επίπεδο γειτονιάς, του Benjamin H Bratton, που θα αναπτύξει το αν υπάρχει κάτι καινοτόμο στην τεχνολογία blockchain, τoυ Jaromil Rojo, που θα μιλήσει για το τέλος στο ταμπού του χρήματος, του Mat Liston, που θα αναφερθεί στην κρυπτοθρησκεία που μόλις ξεκίνησε, του Mat Dryhurst, με θέμα τα βιώσιμα κτίρια όπου καταναλώνεται η κουλτούρα στις μητροπόλεις, και της Jemima Kelly των «Financial Times», που θα ασκήσει κριτική στην τεχνολογία.

 

Αυτό που δεν θα έπρεπε να χάσει κανείς είναι το cryptorave, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα conceptual έργο τέχνης, ένα κοινωνικό πείραμα, που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πραγματοποιείται από τις ομάδες !Mediengruppe Bitnik και Omsk και συμμετέχουν οι Arpanet (πρώην Drexciya, Dopplereffekt, οι πρωτοπόροι ηλεκτρονικής μουσικής από το Detroit), Amnesia Scanner, Bill Kouligas, Voltnoi και M.E.S.H. Το link για να βγάλεις εισιτήριο αλλά και η τοποθεσία όπου θα γίνει θα ανακοινωθεί στο site της Στέγης.

 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης μια ειδική παρουσίαση ενός πρότζεκτ των Amnesia Scanner, του AS WiFi, που διευρύνει τη ζωντανή εμπειρία, συνδέοντας τους χρήστες μέσω του Oracle, του στοιχείου τεχνητής νοημοσύνης της μπάντας, και επιτρέποντάς τους να κερδίσουν κρυπτομάρκες, με τις οποίες μπορούν να κατεβάσουν ακυκλοφόρητη μουσική τους. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που συλλαμβάνει το μέλλον της μουσικής, χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένες πλατφόρμες στο Διαδίκτυο.

 

Bill Kouligas. Φωτο: Nadine Fraczkowski
Bill Kouligas. Φωτο: Nadine Fraczkowski

 

Ιnfo

9-10 & 16-17.2.19

Εντός & εκτός Στέγης

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO