Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε πέρσι, σαν σήμερα, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή
Δυστυχώς, η Λε Γκεν έφυγε από την ζωή πριν προλάβει την κυκλοφορία του άλμπουμ. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 2018 σε ηλικία 88 ετών.

Λίγο πριν πεθάνει η Ούρσουλα Λε Γκεν, η πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας δούλευε πάνω στην επανακυκλοφορία του "Music And Poetry of the Kesh", ενός άλμπουμ που κυκλοφόρησε την δεκαετία του '80.


Ελάχιστοι γνώριζαν ίσως πέρα από τους σκληροπυρηνικούς φαν της ότι τότε είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στην δημιουργία ενός αρκετά φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από την συγγραφή. Η μουσική θα λειτουργούσε σαν ένας ηχητικός οδηγός του μυθιστορήματος της "Always Coming Home".


Χρειάστηκαν δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί όπως το είχε μυαλό της η Λε Γκεν. Στο "Always Coming Home" η Λε Γκεν αφηγούνταν την ιστορία των Kesh μέσα από την ματιά μιας νεαρής γυναίκας που ανήκε σε αυτούς. Οι Kesh ήταν μια ειρηνική και αγροτική φυλή ανθρώπων που ζούσε στην Κοιλάδα της Νάπα στην Καλιφόρνια στο μέλλον.

 

Η εμμονή τους με την λεπτομέρεια έκανε το άλμπουμ τόσο ρεαλιστικό που από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου που κατέθεσε ο Barton αίτηση για τα δικαιώματα δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για ορίτζιναλ συνθέσεις και την απέρριψαν με την αιτιολογία ότι δεν μπορείς να κάνεις copyright σε μουσική αυτόχθονων λαών μόνο την μετάφραση. 


Το βιβλίο που μετρούσε πάνω από 500 σελίδες έμοιαζε περισσότερο σαν μια εθνογραφική μελέτη αφού περιείχε χάρτες, εικονογραφήσεις, καθώς και ένα γλωσσάριο και περιέγραφε τον τρόπο ζωής και τα έθιμα αυτών των φανταστικών ανθρώπων. Η μουσική τους παράδοση αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο του έργου μιας και έδειχνε μια άλλη πλευρά του πολιτισμού τους.


Ο Todd Barton γνώρισε την Λε Γκεν κατά την διάρκεια μιας περιοδείας της για την προώθηση ενός βιβλίου της. Στις αρχές των 80s, δούλευε σαν συνθέτης για το Oregon Shakespeare Festival στο Άσλαντ, μια σχετικά μικρή πόλη κοντά στα σύνορα της Καλιφόρνιας. Ο Barton πήγε στην ομιλία της και της συστήθηκε ως φαν. Ανακάλυψε ότι το πανεπιστήμιο εκεί ετοίμαζε μια σειρά από εκπομπές με τα ραδιοφωνικά έργα της και ο Barton προσφέρθηκε να βοηθήσει ως συνθέτης. Μεταξύ τους γεννήθηκε μια βαθιά φιλία που κράτησε για χρόνια μέχρι το θάνατο της συγγραφέως. Ο Barton, μάλιστα, ονόμασε Ούρσουλα την κόρη του. Κάποια στιγμή, η Λε Γκεν με τον άντρα της τον προσκάλεσαν στο σπίτι τους στην Nάπα και σε μια βόλτα τους τον ρώτησε αν θα ενδιαφερόταν να γράψει μουσική για το επόμενο βιβλίο της και φυσικά δέχτηκε, ενθουσιασμένος. Έτσι γεννήθηκε το "Music and Poetry of the Kesh".


«Ο τρόπος που το προσέγγισε ήταν να είναι σαν μια φανταστική αρχαιολογική ανασκαφή σε αυτή την κουλτούρα. Έτσι υιοθέτησα το ίδιο σκεπτικό. Άρχισα να κάνω φανταστικές μουσικολογικές ανασκαφές στον πολιτισμό των Kesh με σκοπό να φέρω πίσω ήχους ή όργανα ή διάφορα πράγματα που έβρισκα», είπε πρόσφατα ο Barton σε μια συνέντευξη του στο Bandcamp.


Η Λε Γκέν έγραφε και ο Barton συνέθετε την μουσική παράλληλα. Μάλιστα ήταν τόσο δημιουργική η συνεργασία τους που η Λε Γκεν δημιούργησε μια καινούργια γλώσσα αποκλειστικά για τα τραγούδια μετά από δική του προτροπή. Όταν του έστειλε ένα ποίημα της (το A River Song που υπάρχει στο άλμπουμ) για να το μελοποιήσει, ο Barton την ρώτησε αν η γλώσσα των Kesh θα ήταν τα αγγλικά, κάτι που την έβαλε σε σκέψεις και μέσα σε έξι μήνες ετοίμασε ένα καινούργιο λεξιλόγιο και αλφάβητο. Δημιούργησε μια γλώσσα που ήξεραν να μιλούν μόνο οι δυο τους.

 

Ursula LeGuin & Todd Barton - Kesh Musics from Always Coming Home - River Song


Ο Barton ήταν τόσο αφοσιωμένος στο πρότζεκτ που έφτιαξε τα μουσικά όργανα της φυλής βασισμένος σχέδια της Λε Γκεν όπως ένα τεράστιο πνευστό όργανο, το Houmbuta και ένα κοκαλένιο φλάουτο, που ονόμασαν Wéosai Medoud Teyahi. Ταξίδεψε μέχρι την Νάπα για να κάνει επιτόπιες ηχογραφήσεις. «Σηκωνόμουν στις 4 το πρωί και καθόμουν σε ένα ξέφωτο για να ηχογραφήσω ήχους από τον κόσμο που ξυπνάει για δυο ώρες, ξεπαγιάζοντας από το κρύο», αναφέρει. Για τα χορωδιακά κομμάτια χρησιμοποίησε συναδέλφους του ενώ με την βοήθεια της τεχνολογίας κατάφερε να πειράξει την φωνή της Λε Γκεν η οποία απαγγέλλει τα ποιήματα και άλλοτε να ακούγεται σαν ένας άνδρας μεγάλης ηλικίας και άλλοτε σαν ένα νεαρό κορίτσι. Με ένα Ronald Jupiter-8 συνθεσάιζερ κατάφερε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί όλους τους ήχους.

 

Η εμμονή τους με την λεπτομέρεια έκανε το άλμπουμ τόσο ρεαλιστικό που από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου που κατέθεσε ο Barton αίτηση για τα δικαιώματα δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για ορίτζιναλ συνθέσεις και την απέρριψαν με την αιτιολογία ότι δεν μπορείς να κάνεις copyright σε μουσική αυτόχθονων λαών μόνο την μετάφραση. Φυσικά τους εξήγησε στην συνέχεια τι είχαν κάνει. Το έργο επίσης ενέπνευσε φαν της Λε Γκεν να φτιάξουν ίδια όργανα με βάση τις περιγραφές της.

 

Το "Music and Poetry of the Kesh" κυκλοφόρησε επίσημα το 1985 σε μορφή κασέτας. Η κασέτα ήταν διαθέσιμη μόνο σε ειδικές εκδόσεις του βιβλίου κι αυτός ίσως είναι ο κυριότερος λόγος που ξεχάστηκε τόσο γρήγορα μόλις αυτό σταμάτησε να τυπώνεται. Με το πέρασμα των χρόνων, αυτές οι ηχογραφήσεις χάθηκαν κάπου μέσα στην μνήμη.

 

O Barton την ρώτησε αν η γλώσσα των Kesh θα ήταν τα αγγλικά, κάτι που την έβαλε σε σκέψεις και μέσα σε έξι μήνες ετοίμασε ένα καινούργιο λεξιλόγιο και αλφάβητο. Δημιούργησε μια γλώσσα που ήξεραν να μιλούν μόνο οι δυο τους.
O Barton την ρώτησε αν η γλώσσα των Kesh θα ήταν τα αγγλικά, κάτι που την έβαλε σε σκέψεις και μέσα σε έξι μήνες ετοίμασε ένα καινούργιο λεξιλόγιο και αλφάβητο. Δημιούργησε μια γλώσσα που ήξεραν να μιλούν μόνο οι δυο τους.


Σήμερα, είναι ένα άλμπουμ που πραγματικά αξίζει να ανακαλυφθεί από ένα ευρύτερο κοινό. Είναι συναρπαστικό το πόσο άχρονο ακούγεται. Τα τραγούδια δεν ακούγονται σαν ηχογραφήσεις του 1985, αντίθετα μοιάζουν σαν να έχουν φτιαχτεί πριν από λίγους μήνες. Η γλώσσα που έχουν δημιουργήσει δεν αποξενώνει τον ακροατή αντίθετα τον γοητεύει και τον ελκύει περισσότερο μέσα σε αυτό τον περίεργο κόσμο.


Είναι ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της θεωρίας του Jonh Hassel για το Fourth World, το είδος μουσικής που δεν μοιάζει ακριβώς με τίποτα αντίθετα είναι μια μεταλλαγμένη μουσική που ταυτόχρονα ακούγεται πρωτόγονη και φουτουριστική σαν να βγαίνει από μια ακαθόριστη παράδοση ενός πολιτισμού που όμως δεν υπήρξε ποτέ.


Δυστυχώς, η Λε Γκεν έφυγε από την ζωή πριν προλάβει την κυκλοφορία του άλμπουμ. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 2018 σε ηλικία 88 ετών. Σύμφωνα με τον Barton όμως, «Η Ούρσουλα ήταν πολύ ευτυχισμένη με την ηχογράφηση από τότε και για όλη της την ζωή. Την θεωρούσε μια από τις πιο σημαντικές δουλειές της».

 

Με στοιχεία από το Bandacamp

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί η Ούρσουλα Λε Γκεν υπήρξε πραγματικά σπουδαία συγγραφέας
Η επιστημονική φαντασία αλλά και η αντικουλτούρα έχασαν χτες μια από τις αξιότερες πρέσβειρές τους
O Brion Gysin υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές έκκεντρες καλλιτεχνικές μορφές του 20ου αιώνα
Εμψυχωτής της cut-up τεχνικής στη λογοτεχνία και την ποίηση, δημιουργός της Ονειρομηχανής, οπτικός ποιητής, διακεκριμένος ζωγράφος και άλλα πολλά, ο Brion Gysin έχει τώρα, για πρώτη φορά, ένα βιβλίο του στη γλώσσα μας
Οι Cranberries κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι της Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν στην επέτειο θανάτου της
Και έχει τίτλο «All Over Now»
Πέθανε η Αμερικανίδα συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας, Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν
Πολυδιάστατη, πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη, θεωρείται μία από τις κορυφαίες συγγραφείς έργων επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζούμε ακόμη στην εποχή του Άντι Γουόρχολ
Σύντομη σκιαγράφηση της περίπλοκης, σχεδόν μυθιστορηματικής προσωπικότητας και των αμφισημιών ενός σπουδαίου pop καλλιτέχνη που πέθανε σαν σήμερα.
Ουμπέρτο Έκο: Η λιακάδα ενός υπέροχου μυαλού
Ένας ακαταπόνητος εραστής της λίστας, του διαρκούς continuum της γνώσης που δεν έβρισκε στεγανά και όρια σε κανένα πεδίο συνταιριάζοντας ιδανικά τα pulp αναγνώσματα της εφηβικής του μνήμης με τις υψηλές προσδοκίες των κλασικών έργων. Πέθανε σαν σήμερα το 2016.
Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που εφηύρε το σωτήριο τεστ Παπ
Σαν σήμερα πέθανε ο άνθρωπος που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο με το τεστ που ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο του τραχήλου
Ρίχαρντ Βάγκνερ, ο Απόλυτος
Σαν σήμερα πεθαίνει ο χαρισματικός συνθέτης-φιλόσοφος που αποθέωσε τον γερμανικό ρομαντισμό και άλλαξε την πορεία της κλασικής μουσικής φτάνοντάς τη σε δυσθεώρητα «άκρα». Υπήρξε μια από τις πιο μεγαλοφυείς, επιδραστικές αλλά και αμφιλεγόμενες –κυρίως για τα αντισημιτικά του γραπτά– προσωπικότητες του 19ου αιώνα.
Σαν σήμερα βρέθηκε νεκρός ο «χούλιγκαν της βρετανικής μόδας» Αλεξάντερ ΜακΚουίν
«Σαμποτάζ και παράδοση, ομορφιά και βία»: έτσι περιέγραψε η Ιζαμπέλα Μπλόου τα ρούχα του πιο ταλαντούχου Βρετανού σχεδιαστή ρούχων των τελευταίων χρόνων.
Δεν υπήρξε ταινία στην καριέρα του, όπου ο Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν να μην έκανε τη διαφορά
Σύντομη αναδρομή στη φιλμογραφία του σπουδαίου ηθοποιού που πέθανε σαν σήμερα
Τι ακριβώς είχε πει ο Χατζιδάκις για το «ρεμπέτικο», σ’ εκείνη την περίφημη διάλεξή του το 1949;
Ο διάλογος που είχε αναπτυχθεί στους κόλπους της διανόησης, για το «λαϊκό τραγούδι», με τη συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων.
«Ποτέ ξανά»: Οι Simpsons στο Άουσβιτς
Με αφορμή την 75η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, ο 46χρονος εικαστικός και ακτιβιστής AleXsandro Palombo δημιουργεί μια σειρά από στιγμιότυπα μέσα στο στρατόπεδο εξόντωσης, με πρωταγωνιστές την οικογένεια των Simpsons.
40 χρόνια από τον θάνατο του Στρατή Τσίρκα: Μια μαρτυρία του Θανάση Βαλτινού
«Ήταν διανοούμενος πραγματικός. Άνθρωπος γεωχαρής. Και το μάτι του έπαιζε, και το κρασί του άρεσε. Τον ενδιέφερε η ζωή πάρα πολύ»
Γιατί επιστρέφουμε ξανά στο έργο του Στρατή Τσίρκα;
Μισό αιώνα περίπου από την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησαν οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες», τα γραπτά ενός από τους σημαντικότερους πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς που γεννήθηκε σαν σήμερα παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ
Στρατής Τσίρκας: Η ζωή του μεγάλου της μεταπολεμικής λογοτεχνίας μέσα από τις φωτογραφίες του
Σαν σήμερα, γεννήθηκε στο Κάιρο το 1911
Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: Τα βιβλία που κράτησαν τη μνήμη ζωντανή
Πώς καταγράφηκε ένα από τα πιο μελανά σημεία της ιστορίας του ανθρώπου μέσα από τη λογοτεχνία
Φιλοποίμην Φίνος: Σαν σήμερα πεθαίνει ο «πατριάρχης» του ελληνικού σινεμά
Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο άνθρωπος πίσω από τις διασημότερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών μιλά για το σινεμά της εποχής του, τους σταρ, την τέχνη και το κοινό
Οι δέκα καλύτεροι ρόλοι του Χιθ Λέτζερ
Σαν σήμερα το 2008, πέθανε ο εξαιρετικός ηθοποιός, σε ηλικία μόλις 28 ετών.
Κριστιάν Ντιόρ: Ο άνθρωπος που τρόμαξε την Σανέλ και τον Μπαλεντσιάγκα ήταν φτιαγμένος από χρυσό
Γεννήθηκε σαν σήμερα ο σχεδιαστής που μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια έκανε το όνομα του αιώνιο συνώνυμο της υψηλής ραπτικής
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή