Πώς και γιατί η ΕΡΤ δεν μου έδωσε ούτε καν διαπίστευση για το πανηγυράκι της Εurovision

Πώς και γιατί η ΕΡΤ δεν μου έδωσε ούτε καν διαπίστευση για το πανηγυράκι της Εurovision Facebook Twitter
Στιγμιότυπα από τις χθεσινές παρουσίες του α' ημιτελικού: Η ελληνική συμμετοχή της Γιάννας Τερζή που αποκλείστηκε, η Ελένη Φουρέιρα που εκπροσωπεί την Κύπρο και τα τελευταία 24ωρα είναι πρώτη στα στοιχήματα και η Ισραηλινή Netta που εδώ και μήνες πλασάρεται ως μεγάλο φαβορί.
12

Δεν έχει ουσία να περιγράψω γιατί δεν περάσαμε φέτος στον τελικό της Eurovision. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθώ εκτενώς ούτε στη σκιώδη και άνευ ψηφοφορίας «επικράτηση» την τελευταία στιγμή του τραγουδιού της Γιάννας Τερζή, λόγω γραφειοκρατικού εμποδίου στις δισκογραφικές που εκπροσωπούσαν τις άλλες δύο συμμετοχές του ελληνικού τελικού, ούτε στη φτηνή, ανέμπνευστη παρουσίασή μας στον χθεσινό ημιτελικό.

Διαγωνισμός τραγουδιού είναι, κιτς πανηγύρι για πολλούς, οπότε ας υποθέσουμε ότι όντως η συμπαθέστατη, κατά τα λοιπά, Γιάννα Τερζή έκανε ό,τι μπορούσε με τα μέσα που της παρείχαν.

Αυτό που έχει πραγματικά νόημα είναι να ειπωθούν δυο πράγματα για τις μεθόδους της ΕΡΤ, με αφορμή τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, μιας ΕΡΤ που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, μιας ΕΡΤ που το πρόγραμμά της δεν αφορά κανέναν και το πληρώνουμε αδρά όλοι μας, δυο πράγματα που κατά βάση είναι πλέον γνωστά, όμως εν προκειμένω, θεωρώ απαραίτητο να τα κοινοποιήσω, επειδή αφορούν εμένα προσωπικά, αλλά και το Μέσο που εργάζομαι εμμέσως.

Μπορεί ο διατεταγμένος μεσαίωνας μέσα στον οποίο ζουν και εργάζονται κάποιοι υπάλληλοι της ΕΡΤ και η προσπάθεια για καθημερινή προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης να μην τους επιτρέπουν καν να γνωρίζουν ότι είμαστε το πρώτο μεγάλο site στην Ελλάδα που κάλυψε τη Eurovision όπως της ταιριάζει: με χιούμορ και live blogging, fun περιγραφές χωρίς σοβαροφάνεια, σαν ένα μεγάλο πάρτι με φίλους.

Οι αιτήσεις για τις δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις του διαγωνισμού της Eurovision γίνονται μέσω επίσημης πλατφόρμας της EBU, της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης που τη διοργανώνει, σε συνεργασία με τα κρατικά κανάλια της κάθε χώρας. Η EBU παρέχει συγκεκριμένο αριθμό διαπιστεύσεων ανά χώρα κι από εκεί και πέρα ο εκάστοτε εθνικός φορέας τις μοιράζει κατά το δοκούν.

Η LiFO έκανε φέτος για πρώτη φορά αίτηση για διαπίστευση, μέσω εμού, που ούτως ή άλλως είχα σχεδιάσει εδώ και καιρό ταξίδι στη Λισαβόνα τις ημέρες του διαγωνισμού. Η αίτηση ήταν εντός προθεσμίας, έγινε τις πρώτες μέρες που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα και απορρίφθηκε έπειτα από εβδομάδες με αυτοματοποιημένο μήνυμα.

Ακολούθησε ένας πραγματικός αγώνας για να έρθουμε σε επαφή με τους υπεύθυνους της ΕΡΤ και να λάβουμε μια επίσημη εξήγηση για τους λόγους της απόρριψης. Μασημένα λόγια για «πάρα πολλές φετινές αιτήσεις» ήταν η αρχική τους αντίδραση, που φυσικά θα ήταν κάπως κατανοητή αν δεν γνωρίζαμε ότι διαπιστεύσεις έχουν δοθεί μέχρι και σε συναδέλφους από web radios, σε bloggers και σε δημοσιογράφους που αρθρογραφούν σε Μέσα σχεδόν άγνωστα στο κοινό, με ελάχιστη επισκεψιμότητα.

Ωστόσο κρίθηκε σωστό να μη δοθεί διαπίστευση στη LiFO των 4 εκατομμυρίων μοναδικών μηνιαίων επισκεπτών και να μη δοθεί καμία εξήγηση επ' αυτού.

 

Η εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα στον χθεσινό ημιτελικό

Για διαφάνεια, προφανώς, ούτε λόγος, καθώς η ΕΡΤ δεν ανακοινώνει επίσημα τη λίστα των δοθεισών διαπιστεύσεων. Συνεπώς, το «να βολέψουμε, μωρέ, τα φιλαράκια μας, να πάνε ένα τσάμπα ταξιδάκι», η τυπική και χρόνια παθογένεια του ελληνικού δημοσίου στάθηκε ισχυρότερη από την όποια επιδραστικότητα και δημοφιλία ενός Μέσου.

Βέβαια, ο κύριος Παναγιώτης Τσολιάς, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΡΤ και αρχηγός της ελληνικής αποστολής με είχε αρχικά καθησυχάσει ότι το ζήτημά μου «θα λυθεί», έπειτα από σχετικό μου mail στην EBU που ακολούθησε μετά από μία εβδομάδα προσπαθειών να επικοινωνήσουμε μαζί του, κατά τη διάρκεια της οποίας μας αγνοούσε επιδεικτικά.

Στη συνέχεια, φυσικά, εξαφανίστηκε – υποθέτω λόγω φόρτου εργασίας, μια και αυτή η εβδομάδα όντως έχει δουλειά (και τηλεθέαση) για την ΕΡΤ.

Μπορεί να φταίνε οι φορές που η LiFO έχει στηλιτεύσει τις πρακτικές και την κατάντια της ΕΡΤ. Μπορεί να φταίει το προ διμήνου άρθρο μου όπου εξηγούσα γιατί πιστεύω ότι θα νικήσει το Ισραήλ, χωρίς να κάνω κάποια σχετική αναφορά ή υποστήριξη στην ελληνική συμμετοχή.

Μπορεί να με πέρασαν για ανθέλληνα Σιωνιστή. Μπορεί να μην τους άρεσε απλά η φάτσα μου στη φωτογραφία που έστειλα για τη διαπίστευση.

Μπορεί ο διατεταγμένος μεσαίωνας μέσα στον οποίο ζουν και εργάζονται κάποιοι υπάλληλοι της ΕΡΤ και η προσπάθεια για καθημερινή προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης να μην τους επιτρέπουν καν να γνωρίζουν ότι είμαστε το πρώτο μεγάλο site στην Ελλάδα που κάλυψε τη Eurovision όπως της ταιριάζει: με χιούμορ και live blogging, fun περιγραφές χωρίς σοβαροφάνεια, σαν ένα μεγάλο πάρτι με φίλους.

Ας είναι. Το βράδυ του Σαββάτου, ούτως ή άλλως, η Ελένη Φουρέιρα, όπως όλα δείχνουν, θα κατακτήσει μια θέση στην πρώτη τριάδα, αν όχι την κορυφή (μακάρι να διαψευστώ στην πρόωρη πρόβλεψή μου για το Ισραήλ, άλλωστε κανείς δεν περίμενε το ιλιγγιώδες «μπάσιμο» της Κύπρου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το οποίο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην άψογη παρουσία και τον επαγγελματισμό της Φουρέιρα και στο μέτριο και αμήχανο λάιβ της Ισραηλινής Netta που την έριξε από την κορυφή των στοιχημάτων).

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σχολιαστές άλλων κρατών θα συνεχίσουν να κάνουν αναφορά σε πιθανούς ρατσιστικούς λόγους για τους οποίους η ΕΡΤ αρνιόταν εδώ και χρόνια να στείλει στη Eurovision μια μονίμως διαθέσιμη, αλλά αλβανικής καταγωγής, Φουρέιρα, ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Κοζάκου θα γελάνε δυνατά από τις τηλεοράσεις τους με την επίδοση των φετινών σχολιαστών που ανέλαβαν να συνεχίσουν το –ομολογουμένως, δύσκολο– έργο τους και οι υπάλληλοι της ΕΡΤ θα ακούνε φάδος στα στενά της Αλφάμα.

Στήλες
12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

11 σχόλια
Κατανοώ την απογοήτευση η οποία, δικαίως, σας διακατέχει, ωστόσο, έχω μία ένσταση: αν όλα πήγαιναν κατ' ευχήν, θα το χαρακτηρίζατε «πανηγυράκι» ?... Θα εκτιμούσα την τοποθέτηση του γράφοντος, ευχαριστώ.
Δεν γνωριζω τα παρασκηνια, γιατι και πως εκλεχτηκε το τραγουδι αυτο, ομως ηταν τραγελαφος. Μεχρι ποτε θα δειχνουμε αρχαιοελληνες/ιδες, με δραμα μπολικο και βαρυγδουπα ρουχα, που βρεθηκαν αραγε τοσα τοπια υφασματος; Ειναι για γελια... Το παρτι αυτο ειναι νεολαιστικο, οχι εθνικη διαπαιδαγωγιση και ιστορια, ας το καταλαβουν, επιτελους, οι αρμοδιοι, οποιοι και να ναι.Δικαιως αποκλειστηκε, παρουσιαση ηταν για κλαματα.
Θα κανω το συνηγορο του διαβολου¨¨1.πιστευω οτι την Φουρειρα δεν την κοβανε για την καταγωγη αλλα για αυτο ακριβως που ειναι η τυπισα (θελουν να δειξουν ενα πιο κουλτουρε στιλ μαλλον)απο την αλλη η καταργηση της ΕΡΤ ρε παιδια με τρομαζειθα μεινουμε με τον αντενα και τα αλλα παιδια που τοπιο αξιοπρεπες ειναι το master chef????η ενημερωτικες εκπομπες της ερτ ειναι πιο τραγικες απο καθε αλλη φορα (μαλλον χρωστανε)αλλα υπαρχουν εκπομπες πολιτισμπου η σιριαλ που ειναι αδυνατον να δεις σε αλλα καναλια (οι ανθρωποι ζουν απο τα λεφτα αρα θελουν την τηλεθεαση με οποιοδηποτε τροπο.ΑΝΤΕΝΑ .ΣΤΑΡ.κ.τ.λ.)δηλ αυτο που λεω ειναι να υπαρχει αλλα με με διαφωρετικες ενημερωτικες (ελεος πιο γελοιες δεν γινεται!!!)
Δεν ξέρω που εντάσεις την τρίωρη πρωινή εκπομπή της ραδιοφωνικής ΕΡΤ "Απολύτως σχετικό", στις ενημερωτικές ή μη. Προσωπικά, εδώ και κάμποσα χρόνια, τα λιγοστά πρωινά που ξυπνάω πρωί την βρίσκω αξιοπρεπέστατη (αν λείπανε δε και τα ποδοσφαιρικά της που τα βαριέμαι έως θανάτου...).Αρα, καλό είναι να μην γενικεύουμε.
η ερτ πάντα ήταν παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης, άλλες φορές πιο ηχηρά άλλες φορές λιγότερο. αυτό που συμβαίνει όμως από τότε που άνοιξε εκ νέου,δεν έχει προηγούμενο. δεν είναι απλώς φερέφωνο του συριζα, έχει και σε πολύ μεγάλο ποσοστό μετριότατους- στον τομέα που "ειδικεύονται" δημοσιογράφους, και όχι μόνο. τρανό παράδειγμα το γεγονός ότι στη eurovision είχαμε μόνο προκρίσεις από τους ημιτελικούς, ακόμα και με χειρότερα τραγούδια απο το χθεσινό (βλ. Rise up- 2014) και μέσα σε 4 χρόνια συμμετοχών από τη "νεα ΕΡΤ" έχουμε ήδη 2 αποκλεισμούς,μια 19η θέση με πρόκριση με τα χίλια ζόρια απ τον ημιτελικό (10οι) και μόλις μια αξιοπρεπή εμφάνιση (2015).
Ειστε σιγουρος κυριοι οτι δεν ειστε "φιλελες" ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΝΕ Η ΕΡΤ;;;;Οι Ελληνες εχουν χασει την επαφη με τα νουμερα, 180εκ τη χρονια που στοιχιζει η ΥΕΝΕΔ ειναι ενα κυριολεκτικα ΑΜΥΘΗΤΟ ποσο - μεγαλυτερο πιθανα απο ολες τις δημοσιες επενδυσεις σε ερευνα, ικανο να ενεργοποιουνταν ολες οι εντατικες της χωρας, κλπ κλπ.Αλλα εμεις εχουμε επιλεξει να τα δινουμε σε βυσματιες της νομεκλατουρας και σε αναβιωση της ΥΕΝΕΔ. Ο Μαο καλα τα εχιε πει, εχουμε παλη των ταξεων κομματικη νομεκλατουρα εναντιων λαου.
Δυστυχώς τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφετε. Το ερώτημα είναι και πιστεύω θα συνεχίσει να είναι στο διηνεκές : γιατί πληρώνουμε την ΕΡΤ όλοι εμείς που δεν θέλουμε να υπάρχει?