Τα πιο τρελά λήμματα της Wikipedia

Depths of Wikipedia: Η σελίδα για όλες τις παράξενες πληροφορίες της Wikipedia Facebook Twitter
Η 23χρονη, πια, Annie έχει παρουσιάσει ένα workshop επεξεργασίας του περιεχομένου της Wikipedia, ενώ δίνει συχνά κωμικές παραστάσεις σε σχέση με τη σελίδα της.
0

Στη Wikipedia μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα. Από το πώς διπλώνεις σε ειδικούς φακέλους το χαρτί της τουαλέτας στα ξενοδοχεία μέχρι μια λίστα με τα επερχόμενα αστρονομικά συμβάντα και το ποιοι πάπες υπήρξαν σεξουαλικά ενεργοί στη ζωή τους.

Το 2020, η Annie Rauwerda, μια 20άχρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ξεκίνησε μια σελίδα στο Instagram που την ονόμασε «Depths of Wikipedia». Εκεί ανέβαζε, και συνεχίζει να ανεβάζει, όλες εκείνες τις απρόσμενα ενδιαφέρουσες(;) πληροφορίες που βρίσκονται στα αβυσσαλέα βάθη της Wikipedia, θαμμένες κάτω από το ψηφιακό βάρος πιο χρηστικών πληροφοριών. Αυτών δηλαδή, κυρίως, που χρειάζονται τα παιδιά για τα τεστ τους στο σχολείο.

Ένας Χιμπατζής που πιθανότατα δεν πληκτρολογεί τον Άμλετ.

Το σύνδρομο της σκατοζωής είναι μια φράση που χρησιμοποιείται από γιατρούς στις ΗΠΑ και στη Μ.Βρετανία για να περιγράψουν το αποτέλεσμα που έχει στους ασθενείς ένα είδος φτώχιας ή διαταραχών που σχετίζονται με εξαρτήσεις.

Οι πληροφορίες που μοιράζεται η σελίδα δεν είναι ακριβώς πληροφορίες. Συχνά είναι απλά κομψά αστεία που κατάφερε κάποιος χρήστης ή κάποια χρήστρια να τα «περάσει» από τους ελέγχους της πλατφόρμας.

Για παράδειγμα μια πινακίδα πριν κλαπεί:

Μια τηλεόραση που δείχνει την αρχική σελίδα της Wikipedia με άθλια χρωματική ισορροπία:

Στατικός ηλεκτρισμός και γάτες:

Προς το χωριό Δονητής. Σλόγκαν: Το όνομα είναι η ψυχή μας!

Όλα αυτά είναι πραγματικοί σύνδεσμοι που υπάρχουν μέσα στη Wikipedia.

H Rauwerda ξεκίνησε τη σελίδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν βαριόταν. Σήμερα έχει καταφέρει να έχει 1,1 εκατομμύρια followers στο Instagram, 745 χιλιάδες στο Twitter και… μόλις 162 χιλιάδες followers στο TikTok.

Η 23χρονη, πια, Annie έχει παρουσιάσει ένα workshop επεξεργασίας του περιεχομένου της Wikipedia, ενώ δίνει συχνά κωμικές παραστάσεις σε σχέση με τη σελίδα της.

Μια λίστα παιχνιδιών που δεν θα έπαιζε ο Βούδας.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στην αλλαγή καθεστώτων. Προειδοποίηση: το άρθρο μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για να το διαβάσεις και να πλοηγηθείς άνετα.

Η Annie, πάντως, έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση την Wikipedia και τον τρόπο λειτουργίας της. Σε συνέντευξή της στη Sarah Lehr από το site WKAR δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Νομίζω ότι η Wikipedia είναι ένα από τα πιο απίστευτα πράγματα που υπάρχει. Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που διαχειρίζεται η ίδια το περιεχόμενό της και ο τρόπος που επιτρέπει τη δημοκρατική συζήτηση. Η Wikipedia έχει κάτι από το ήθος του πρώιμου ίντερνετ, προτού όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί γίγαντες αρχίσουν να αντλούν κέρδος από αυτό. Προφανώς έχει ανακρίβειες… Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να εμπλακείς μαζί της είναι να μη διαβάζεις γενικά ανυποψίαστη».

Το φαινόμενο Mariko Aoki είναι μια ιαπωνική έκφραση που αναφέρεται στην έκτακτη ανάγκη αφόδευσης που βιώνεται κατά την είσοδο σε βιβλιοπωλεία.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Άκου την επιστήμη / Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας; Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση στο άμεσο μέλλον; Και τι σημαίνει σήμερα να είμαστε άνθρωποι σε μια περίοδο που οι μηχανές κάνουν τόσο πολλά; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Αθλητισμός / Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Η Ελληνίδα «βασίλισσα» των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη μιλά για την προετοιμασία της λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, θυμάται τις ημέρες που ακολούθησαν μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο και επιβεβαιώνει την έμπρακτη υποστήριξη της Visa στην πορεία της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερο μου κίνητρο»

Αθλητισμός / Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερό μου κίνητρο»

Ο Έλληνας πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής μιλά για την αγάπη που έτρεφε από μικρό παιδί για τον στίβο, παρά τις διακρίσεις που δεχόταν λόγω του χρώματος του δέρματός του, ανυπομονεί για την κορυφή και νιώθει ευγνώμων που πλάι στις προσπάθειές του βρίσκεται η VISA.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ρώτα με ό,τι θες / Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχει κάνει κάποιος θαμώνας για να της τραβήξει την προσοχή; Ποιο είναι το δικό της αγαπημένο τραγούδι; Η Κατερίνα Λιόλιου απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Μαριάννα Τουμασάτου, έχεις χάσει δουλειές επειδή τοποθετείσαι πολιτικά;

Ρώτα με ό,τι θες / Μαριάννα Τουμασάτου, έχεις χάσει δουλειές επειδή τοποθετείσαι πολιτικά;

Τι δουλειά θα έκανε αν δεν ήταν ηθοποιός; Της έχει στοιχίσει το γεγονός ότι τοποθετείται πολιτικά; Με τι κριτήρια ψηφίζει; Τι εννοεί πως έκανε bullying παλιότερα; Έχει ζητήσει συγγνώμη; Ποιες ήταν οι καλύτερες διακοπές της ζωής της; Η Μαριάννα Τουμασάτου απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Mr Greekonomics, πόσο μας κοστίζει ο εργασιακός αποκλεισμός των ΑμεΑ;

Ζούμε, ρε! / Mr Greekonomics, πόσο μας κοστίζει ο εργασιακός αποκλεισμός των ΑμεΑ;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον Κοσμά Μαρινάκη, καθηγητή του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και δημιουργό του καναλιού Greekonomics στο YouTube, για το ενδεχόμενο κέρδος από τη συμμετοχή των ΑμεΑ στην οικονομική ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Άκου την επιστήμη / Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Θα είναι οι καύσωνες και οι πλημμύρες η νέα κανονικότητα; Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλές από τις παραλίες μας; Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ