«Έδωσα μάχη για ‘σένα, να ξέρεις»...  Βασικά, καμία μάχη δεν δόθηκε για εσάς. Ούτε το μικρό του δαχτυλάκι δεν κούνησε υπέρ σας.
«Έδωσα μάχη για ‘σένα, να ξέρεις»... Βασικά, καμία μάχη δεν δόθηκε για εσάς. Ούτε το μικρό του δαχτυλάκι δεν κούνησε υπέρ σας.

 

Δεν είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις και όλα τα αφεντικά έχουν βγει από το ίδιο καλούπι. Βεβαίως και όχι και φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Ωστόσο, ο εργοδότης – τόσο εντός όσο και στο εξωτερικό – έχει τη δική του Βίβλο, τη δική του προσωπική… κασέτα και πατάει το “play”, αν όχι κάθε φορά που σας βλέπει, τουλάχιστον κάθε φορά που αισθάνεται ότι πρέπει να σας «στριμώξει» (λίγο ακόμη) ή όταν αισθάνεται στριμωγμένος ο ίδιος.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

 

Ψέμα Νο 1

«Εσύ, παιδί μου, σ’ αυτή την εταιρεία έχεις μέλλον». Ή «ήρθες για να μείνεις». Το ακούτε, όταν τα πράγματα ζορίζουν πάρα πολύ. Είτε αισθάνεστε την τάση να παραιτηθείτε, είτε αποπνέετε φόβο ότι θα απολυθείτε – μεταξύ μας, χαζός φόβος, αν δουλεύετε για… 5 και έχετε αποτελεσματικότητα για 10 – αυτή είναι η ατάκα που σας ξεκλειδώνει, σας ψιλο-χαλαρώνει μέχρι την επόμενη δυνατή κατραπακιά. Μείνετε όρθιοι.

 

Ψέμα Νο 2

«Θεώρησε αυτή την επιχείρηση, δεύτερη οικογένεια σου». Και φυσικά, όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει ακόμη και μέσα στις καλύτερες οικογένειες. Και αδικίες συμβαίνουν και το χαρτζιλίκι, συγνώμη το μπόνους, μπορεί να σου φάνε και μια κουβέντα παραπάνω θα ειπωθεί και θα γίνουν όλα αυτά τα οικογενειακά, για τα οποία όταν ενηλικιωθήκαμε μπορεί να φύγαμε τρέχοντας με ένα σακίδιο από το σπίτι. Σε γενικές γραμμές – και πάλι με ελάχιστες – εξαιρέσεις οι δουλειές μας, δεν είναι οι οικογένειες μας. Είναι οι δουλειές μας. Τελεία. Κι αν το πάμε έτσι, και οι Κορλεόνε, οικογένεια ήταν.

 

Ψέμα Νο 3

«Έδωσα μάχη για ‘σένα, να ξέρεις». Αυτό το ψέμα επιστρατεύεται στην περίπτωση που έχετε υποστεί περικοπή μισθού,  που υποβιβαστήκατε, που ενώ είχατε δίκιο δεν το βρήκατε ποτέ. Βασικά, καμία μάχη δεν δόθηκε για εσάς. Ούτε το μικρό του δαχτυλάκι δεν κούνησε υπέρ σας. Βασικά, σ’ αυτό το δαχτυλάκι ήταν δεμένο το νήμα, το οποίο με μαεστρία κινούσε για να συντονίσει την κατάσταση εναντίον σας. Μην βιάζεστε να ευχαριστήσετε για τη… μάχη που δεν έδωσε. Μη σχολιάσετε καν. Εκτός κι αν αποφασίσατε να αποχωρήσετε από την… οικογένεια.

 

Ψέμα Νο 4

«Φυσικά και μπορείς να μου πεις τα πάντα». Είναι ατάκα, η οποία εκστομίζεται με γλυκό χαμόγελο και ακόμη πιο γλυκιά φωνή. Καλά θα κάνετε να προσέχετε την έκφραση των ματιών εκείνη τη στιγμή και ακόμη καλύτερα θα κάνετε, αν δεν πείτε τα πάντα. Ούτε αυτό που σκέφτεστε, ούτε το άλλο για το οποίο χτυπήσατε την πόρτα του γραφείου του. Προς Θεού, μην εκμυστηρευτείτε τίποτα. Καλύτερα, πείτε το σε μία πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο. Θα το μάθουν λιγότεροι και κυρίως, δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. 

 

Στοιχεία από το Inc.