Οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα

Οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα Facebook Twitter
0

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φανερώνει ότι οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα, αφού 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν και από αυτούς, 9 στους 10 θα συνεχίσουν να καπνίζουν, είτε γιατί δεν επιθυμούν να το διακόψουν είτε γιατί δεν το καταφέρνουν.

Συνεπώς πέρα από τα αντικαπνιστικά μέτρα, απαιτούνται πρόσθετα «εργαλεία» προκειμένου να χαραχθούν στα κράτη εκείνες οι πολιτικές υγείας που θα διαφυλάξουν την υγεία των πολιτών και ταυτόχρονα θα περιορίσουν τις υπέρογκες δαπάνες υγείας, που προκαλούν τα σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα και οι οποίες αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του 80% των παγκόσμιων δαπανών υγείας.


Κι αυτό γιατί το 80% των δαπανών για την περίθαλψη απορροφάται διεθνώς από τα χρόνια νοσήματα που έρχονται με την ηλικία και το τσιγάρο αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τα περισσότερα από αυτά, αν όχι για όλα. Πιο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα για τη εκδήλωση όλων των καρκίνων –με τη πατρίδα μας να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα και στην ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ουροθηλιακού καρκίνου, (της ουροδόχου κύστης) λόγω του τσιγάρου-ενώ το κάπνισμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παράλληλα, η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε την επικινδυνότητα των συνεπειών του καπνίσματος, αφού όλοι οι άνθρωποι που είναι χρόνιοι καπνιστές έχουν μεγάλη ευαλωτότητα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κι εφόσον γίνουν ασθενείς με Covid 19, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και να πεθάνουν.


Μετά από 10 χρόνια ερευνών πάνω στα εναλλακτικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού- που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό (όπως τα παραδοσιακά τσιγάρα), με συνέπεια να εκθέτουν τον οργανισμό των καπνιστών σε μειωμένη έκλυση τοξικών ουσιών- και την κατάθεση μελέτης το 2016 στον FDA μελέτης έκτασης 1,5 εκατομμυρίων σελίδων από την PMI, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε την 1η παγκόσμια αδειοδότηση για καπνικό προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου.

Ο όρος «μειωμένου κινδύνου» συνεπάγεται παραδοχή του γεγονότος πως υπάρχει μειωμένη έκλυση τοξικών ουσιών για τον χρήστη. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά ευρήματα, το όφελος για την υγεία των αμετανόητων καπνιστών προκύπτει μόνο από την πλήρη μεταστροφή σε θερμαινόμενο καπνικό προϊόν και όχι από διπλή χρήση (δηλαδή και χρήση παραδοσιακού τσιγάρου), όπως τονίζει η Δρ. Moira Gilchrist, Επιστημονική υπεύθυνη της PMI.


Ήδη παγκοσμίως 11 εκατομμύρια καπνιστές έχουν κάνει πλήρη μεταστροφή σε θερμαινόμενο προϊόν καπνού ενώ ο στόχος είναι τα 40 εκατομμύρια καπνιστές μέχρι το 2025, δηλαδή 4 φορές τον αριθμό που έχει ήδη καταγραφεί. Διεθνώς η χώρα με την καλύτερη επίδοση στην εγκατάλειψη του παραδοσιακού τσιγάρου είναι η Ιαπωνία με το 18% των καπνιστών να έχει κάνει πλήρη μεταστροφή στο καπνικό προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου-σύμφωνα με την σφραγίδα του FDA -ενώ στην Ευρώπη καλή επίδοση έχει η πατρίδα μας που παραμένει ταυτόχρονα και χώρα των θεριακλήδων.

Ο FDA είναι ο αυστηρότερος εγκριτικός οργανισμός και δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκε 4 χρόνια ενδελεχών ερευνών και 3 χρόνια ανοιχτής διαβούλευσης με Ανεξάρτητους Οργανισμούς και φορείς προκειμένου να εκδώσει την απόφαση-ορόσημο.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ