Του Κωνσταντίνου Ι. Νταλούκα
Παιδίατρος, Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

 

Όπως τα μωρά μεγαλώνοντας μαθαίνουν να τρώνε σιγά-σιγά μόνα τους, έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει και να πολεμά τις αρρώστιες. Και όπως το μωρό σας χρειάζεται να το ταΐσετε, έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται να το βοηθήσετε να πολεμήσει τα σοβαρά αυτά νοσήματα. Όταν εμβολιάζεστε εσείς ή το παιδί σας, βοηθάτε στην πραγματικότητα να αποκτηθεί αυτή η επί πλέον άμυνα και προστασία για όλα αυτά τα νοσήματα, που τα εμβόλια προλαμβάνουν.

 

Τα εμβόλια αποτελούν το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιατρικής

Μετά το καθαρό πόσιμο νερό, τα εμβόλια έχουν την μεγαλύτερη συμβολή στην δημόσια υγεία, και γι' αυτό θεωρούνται το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ιατρικής. Η ανεκτίμητη αξία τους προκύπτει και από τα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Unicef. Ενδεικτικά, οι δύο κορυφαίοι φορείς εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός κάθε χρόνο περισσότερων από 100 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, σώζει 2.5 εκατομμύρια ζωές και θα μπορούσε να σώσει άλλα δύο εκατομμύρια αν εφαρμόζονταν κανονικά, καθώς 20% των παιδιών που γεννιούνται δεν ολοκληρώνουν τους συνιστώμενους εμβολιασμούς για τον 1ο χρόνο ζωής.

 

Χάρη στα παιδιατρικά εμβόλια 750.000 παιδιά κάθε χρόνο παγκοσμίως σώζονται από αναπηρίες. Τα εμβόλια έχουν κρατήσει ασφαλή τα παιδιά και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές για περισσότερα από 50 χρόνια. Τα περισσότερα εμβόλια της παιδικής ηλικίας έχουν αποτρέψει τις πολύ σοβαρές αρρώστιες σε ποσοστό 90-99%. Ο εμβολιασμός των παιδιών είτε εξοικονομεί χρήματα (για παράδειγμα μέσω του εμβολιασμού για την ιλαρά), είτε εξασφαλίζει την καλή ποιότητα της ζωής τους (για παράδειγμα μέσω του εμβολιασμού για τη μηνιγγίτιδα). Τα περισσότερα εμβόλια έχουν σαν στόχο νοσήματα που προκαλούν νευρολογικά προβλήματα και που ο έλεγχος των νοσημάτων αυτών βοηθά στην αποφυγή νευρολογικών επιπλοκών και σε υγιή εγκέφαλο.

 

Ο εμβολιασμός δεν έχει ηλικία, ούτε κινδύνους

Τα εμβόλια είναι φάρμακα που χορηγούνται συνήθως με ένεση. Κατασκευάζονται από νεκρούς ή εξασθενημένους μικροοργανισμούς (μικρόβια ή ιούς) ή με άλλες σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές υψηλής τεχνολογίας και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να προστατεύεται. Τα εμβόλια προστατεύουν εσάς και τα παιδιά σας ώστε να μην αρρωστήσετε βαριά από την πραγματική αρρώστια.


Το ξέρετε ότι, τα εμβόλια είναι τα πλέον ασφαλή ιατρικά μέσα της σύγχρονης ιατρικής; Οι σοβαρές παρενέργειες συμβαίνουν πολύ σπάνια, λιγότερο από μία στα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Αν συμβούν, μπορούν να θεραπευτούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνονται για το Πρόγραμμα Εμβολιασμών και να συνεργάζονται με τον παιδίατρό τους για την τήρηση του εμβολιαστικού σχήματος, προκειμένου όχι μόνο να προστατεύουν τα δικά τους παιδιά αλλά και να δημιουργήσουν μια ομπρέλα προστασίας για όλα τα παιδιά, ακόμα και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί (ανοσία κοινότητας).

 

Ο σωστός εμβολιασμός είναι ασπίδα προστασίας για την υγεία των παιδιών και μοναδικό μέσο αποφυγής των δυσάρεστων συνεπειών σοβαρών νοσημάτων. Υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη ότι ο εμβολιασμός αφορά μόνο τα παιδιά. Ωστόσο, τα εμβόλια παρέχουν προστασία και στους ενήλικες, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της ηλικίας, του επαγγέλματος, του τρόπου ζωής ή της κατάστασης της υγείας τους. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δέχεται μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών και με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση που καθιστά τον εμβολιασμό ακόμα πιο σημαντικό.

 

 

 

Τα εμβόλια κάνουν πράξη την πρόληψη

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια αποτελούν εργαλείο Δημόσιας Υγείας, καθώς το ατομικό όφελος του εμβολιασμένου ατόμου μεταφράζεται σε συλλογικό όφελος τόσο μέσω της επίδρασης στην επιδημιολογία του νοσήματος όσο και μέσω της «ανοσίας της κοινότητας» που οδηγεί σε προστασία όχι μόνο του ατόμου αλλά και της ευρύτερης κοινότητας. Τα εμβόλια λοιπόν είναι απαραίτητα. Ο παιδίατρός σας γνωρίζει ότι προσφέρουν μια ισχυρή ασπίδα για την υγεία του βρέφους και του παιδιού. Η παράλειψη ή η καθυστέρησή τους τα αφήνει ανυπεράσπιστα απέναντι στα μικρόβια και στην ασθένεια που αυτά προκαλούν.

 

Τα οφέλη που προκύπτουν με τον εμβολιασμό είναι η αποφυγή επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, σοβαρών νοσημάτων που απαιτούν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής νοσηλείας, σοβαρών αναπηριών, θανάτων, ανθρώπινης οδύνης και οικονομικού κόστους. Η πρόσφατη πανδημία του Covid-19 έδωσε την ευκαιρία να αναδειχτεί με τον πιο περίτρανο τρόπο η σημασία και η αξία που έχουν τα εμβόλια και ο εμβολιασμός, καθώς στα χείλη όλων βρίσκεται το ερώτημα, «πότε θα έρθει το πολύ-αναμενόμενο εμβόλιο, που θα επιτρέψει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα».

 

Με αφορμή την επερχόμενη εβδομάδα εμβολιασμού τον Μάιο, εύχομαι η θλιβερή αυτή συγκυρία να γίνει η αφορμή για όλους αυτούς που ήταν εναντίον των εμβολίων και των εμβολιασμών να αναθεωρήσουν τις λανθασμένες απόψεις τους και τον κίνδυνο που έχουν κατά διαστήματα δημιουργήσει στην παγκόσμια κοινότητα. Σαν μοναδική λύση εύχομαι σύντομα να έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο για τον νέο ιό, τον Covid 19 που έχει στείλει στα νοσοκομεία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.