Το μυστικό για καλό σεξ δεν έχει καμία σχέση με το σεξ ως πράξη

0

Κάτι ο κινηματογράφος, κάτι η λογοτεχνία, κάτι η μουσική μάς έχουν μάθει πως ένα ζευγάρι οφείλει να απολαμβάνει μια έντονη και περιπετειώδη σεξουαλική ζωή προκειμένου να θεωρούνται 'καλά'. 

Στην πραγματικότητα όμως το σεξ ως πράξη δεν καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των ζευγαριών, όπως αποδεικνύει τώρα μια νέα έρευνα. Σε μπέρδεψα; Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Personality and Social Psychology αποκάλυψε πως υπάρχει ένας άλλος, πολύ πιο σημαντικός δείκτης της υγιούς σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού και αυτός είναι η αμοιβαία ανταπόκριση των συντρόφων, σε σχέση με την μεταξύ τους οικειότητα.

"Η σεξουαλική έλξη τείνει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, κάτι που πολύ συχνά ευθύνεται για την έλλειψη της επιθυμίας μέσα σε μία μακροπρόθεσμη σχέση" εξηγούν οι ερευνητές. Ωστόσο, η απλή ανταπόκριση στις ανάγκες και τις επιθυμίες ενός συντρόφου είναι ικανή για να αυξήσει την σεξουαλική επιθυμία του, ιδίως στην περίπτωση των γυναικών.

Η ικανότητα να ανταποκρίνεται ο ένας σύντροφος στον άλλο είναι, τελικά, αυτό που ρυθμίζει τη μεταξύ τους ρομαντική διάθεση και αυτή, τελικά, έχει της ρίζες της στην καθημερινότητα.

Τα παραπάνω αποτελέσματα, που είμαι βέβαιη πως θα ακούγονται αυτονόητα σε κάθε γυναίκα, προέκυψαν μετά από την ανάλυση των πληροφοριών που συνέλεξαν ερευνητές του Baruch Ivcher School of Psychology στο Ισραήλ και του University of Rochester, μελετώντας 100 ζευγάρια για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Κάθε σύντροφος κατέγραφε σε ημερολόγιο το βαθμό σεξουαλικής διάθεσης κάθε ημέρας καθώς και τη γενική ανταπόκριση που λάμβαναν από τον σύντροφό τους. Επιπλέον, σημείωναν το κατά πόσο ο σύντροφός τους τους έκανε να νιώθουν ξεχωριστοί και σημαντικοί για εκείνον/η. Μετά από ανάλυση των στοιχείων, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν κάποιος ένιωθε πως οι ανάγκες, οι επιθυμίες και τα συναισθήματά του έχαιραν ανταπόκρισης από τον σύντροφό του, η σεξουαλική επιθυμία παρουσίαζε αύξηση.

Η ικανότητα να ανταποκρίνεται ο ένας σύντροφος στον άλλο είναι, τελικά, αυτό που ρυθμίζει τη μεταξύ τους ρομαντική διάθεση και αυτή, τελικά, έχει της ρίζες της στην καθημερινότητα. "Οι άνθρωποι που βρίσκουν ανταπόκριση από τους συντρόφους του πιστεύουν πως αυτοί τους καταλαβαίνουν, εκτιμούν τις ανάγκες τους και στηρίζουν τους στόχους τους" λέει ο επικεφαλής της έρευνας Gurit E. Birnbaum. "Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν δείχνει πως δεν νοιάζεσαι μόνο για την ευημερία του συντρόφου σου αλλά πως πραγματικά κατανοείς τις επιθυμίες και τις ανάγκες του".

"Για να αυξήσεις την "ανταποκριτικότητα" (αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι) σε μία σχέση, θα πρέπει καθένας να αφιερώνει καθημερινά χρόνο στο να ακούει τον σύντροφό του, χωρίς να κρίνει ή να διακόπτει" ισχυρίζεται ο Birnbaum. Η καλλιέργεια αυτού του είδους νοητικής οικειότητας, θα εκτοξεύσει στα ύψη την ερωτική διάθεση και θα αναζωογονήσει τη σχέση, σε όποια φάση κι αν βρίσκεται!

Με στοιχεία από το mydomaine.com

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 στάσεις της γιόγκα για ακόμα καλύτερο σεξ

Υγεία & Σώμα / 8 στάσεις της γιόγκα για ακόμα καλύτερο σεξ

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine απέδειξε πως οι γυναίκες που έκαναν τακτικά γιόγκα για 12 εβδομάδες, παρουσίασαν καλύτερη λειτουργία και στους 6 τομείς της σεξουαλικής δραστηριότητας (επιθυμία, διέγερση, λίπανση, οργασμός, ικανοποίηση και πόνος)
ΚΕΛΛΥ ΔΕΣΥΠΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM