Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 10 εύκολοι τρόποι για να τρέφεσαι απολαυστικά και πιο συνειδητά

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 10 εύκολοι τρόποι για να τρέφεσαι απολαυστικά και πιο συνειδητά Facebook Twitter
H συμμετοχή της LIFO στην Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, σε συνεργασία με την Ogilvy
0

Δεν χρειάζεται να απαρνηθείς το κρέας προκειμένου να τρέφεσαι συνειδητά και δεν είναι σίγουρο πως τρέφεσαι συνειδητά ακόμα κι αν δεν τρως κρέας. Τι είναι τελικά η αειφόρος διατροφή και γιατί το 2018 είναι το μόνο μοντέλο που αξίζει να υιοθετήσεις; 

Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής από τα Ηνωμένα Έθνη με απαρχή το 1945. Κι όμως, τόσα χρόνια μετά, η πείνα βρίσκεται ξανά σε άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού World Food Programme, 1 στους 7 ανθρώπους στερείται επαρκούς τροφής ενώ το 1/3 της τροφής που παράγεται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια. 

Η αειφόρος διατροφή, λοιπόν, το 2018 είναι μονόδρομος και δεν μπορεί παρά να ξεκινά από την ελαχιστοποίηση του φαγητού που πετάμε στο τέλος της ημέρας. Είτε επιλέγεις να απολαμβάνεις μια εξαίσια μπριζόλα, είτε λατρεύεις την πίτσα απ'έξω, είτε είσαι ταγμένος vegan, παρακάτω θα βρεις 10 εύκολους τρόπους να κάνεις τη διατροφή σου λίγο πιο συνειδητή χωρίς να στερηθείς την απόλαυση που είναι, τελικά, το φαγητό.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 10 εύκολοι τρόποι για να τρέφεσαι απολαυστικά και πιο συνειδητά Facebook Twitter

1.

Απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές

Όσο πιο πολύ επεξεργασία έχει δεχτεί μια τροφή, τόσο πιο μεγάλο είναι το αποτύπωμα άνθρακά της και, φυσικά, τόσο πιο επιζήμια είναι για την υγεία σου! Αντί, πχ. για μια έτοιμη μπάρα δημητριακών, προτίμησε μια σπιτική, φτιαγμένη από τα χεράκια σου ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς. 

2.

Φάε μόνο όσο χρειάζεσαι

Δεν υπονοούμε να κάνεις δίαιτα. Μπορείς όμως να τρως με μεγαλύτερη προσοχή: να σταματάς όταν έχεις χορτάσει και να αποφεύγεις να τρως μηχανικά όταν είσαι κουρασμένος ή αγχωμένος.

3.

Μαγείρεψε εποχιακά

Μπορεί με τα θερμοκήπια και την... παγκοσμιοποίηση να μην ξέρουμε πλέον ποια είναι η εποχή της φράουλας και ποια του καρπουζιού. Όσα κι αν αλλάξουν ωστόσο τα λαχανικά και τα φρούτα θα είναι πάντα πιο οικονομικά, θρεπτικά και νόστιμα όταν είναι "η εποχή τους". Μια καλή λύση είναι να τα προμηθεύεσαι από τη λαϊκή αγορά στηρίζοντας έτσι και τους τοπικούς παραγωγούς. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Skye McAlpine (@skyemcalpine) στις

4.

Καλλιέργησε μόνος την τροφή σου

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Μια βαθιά γλάστρα είναι αρκετή για να φυτέψεις τη δική σου ντοματιά, μια ζαρντινιέρα μπορεί να φιλοξενήσει το σπιτικό σου μαρούλι ενώ μερικά γλαστράκια με μυρωδικά θα ομορφύνουν και θα αρωματίσουν όχι μονάχα το περβάζι της κουζίνας αλλά και το φαγητό σου!

5.

Μείωσε την κατανάλωση κρέατος

Όσο κι αν αγαπάς το κρέας, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις το γεγονός πως είναι επιζήμιο για την υγεία σου αν το καταναλώνεις καθημερινά! Επιπλέον, θα έχεις ήδη ακούσει πως η βιομηχανία κρέατος είναι με διαφορά η πιο βλαβερή για τον πλανήτη. Προσπάθησε να μειώσεις σταδιακά την κατανάλωση κρέατος σε 2 φορές την εβδομάδα, αντικαθιστώντας τις υπόλοιπες με νέα πιάτα από ψάρι, λαχανικά και όσπρια.

6.

Επίλεξε «χύμα»

Ένας ακόμα λόγος να αγαπήσεις τη λαϊκή αγορά είναι πως εκεί μπορείς να βρεις φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς αλλά και ψάρι χωρίς τις περιττές πλαστικές συσκευασίες. Προμηθεύσου ένα καροτσάκι με ροδάκια, σακούλια από καναβάτσο και υφασμάτινες τσάντες, πάρ'τα μαζί σου στα ψώνια και θα έχεις ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την αειφορία.

7.

Μείωσε το φαγητό που πετάς

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πλέον άφθονα sites με συνταγές που χρησιμοποιούν ως υλικά υπολείμματα φαγητού. Τα αποφάγια ενός ψητού κοτόπουλου, παραδείγματος χάριν, γίνονται υπέροχη κοτόπιτα! Δώσε, ακόμα, βάση στον καθαρισμό των φρούτων και των λαχανικών: θυμήσου τη γιαγιά σου και αφαίρεσε προσεκτικά τη φλούδα. Τέλος, προμηθεύσου έναν κομποστοποιητή που θα μετατρέπει όλα τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας σου σε θρεπτικό λίπασμα για τις γλάστρες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sustainably Vegan (@sustainably_vegan) στις

8.

Βάλε πρόγραμμα

Αφιέρωσε μία ώρα από το Σάββατό σου για να βγάλεις το πρόγραμμα διατροφής για όλη την εβδομάδα. Έτσι θα έχεις χρόνο να ψάξεις νέες συνταγές και να φτιάξεις με ακρίβεια τη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερα έξοδα, λιγότερο χαλασμένο φαγητό, πιο νόστιμα και δημιουργικά πιάτα!

9.

Αποθήκευσε σωστά κάθε τρόφιμο

Μήπως πετάς συχνά χαλασμένο φαγητό; Ενημερώσου για τον σωστό τρόπο φύλαξης κάθε τροφίμου και απότρεψε αυτή τη σπατάλη. Προμηθεύσου τα φρούτα ελαφρώς άγουρα και φύλαξέ τα μέσα σε χάρτινες σακούλες στο ψυγείο. Πάρε μονάχα όσο κόλιανδρο, άνιθο και μαϊντανό χρειάζεσαι για μια εβδομάδα και κατάψυξε ό,τι απομείνει. Φύλαξε τα όσπρια, τα ζυμαρικά και κάθε είδους ξηρό τρόφιμο σε αεροστεγή κουτιά και βάζα. 

10.

Ελαχιστοποίησε τις βόλτες στο σουπερμάρκετ

Ιδίως αν χρησιμοποιείς αμάξι για τις μεταφορές σου, επίλεξε μία ημέρα για να προμηθεύεσαι όλα όσα θα χρειαστείς μέσα στην εβδομάδα. Αν, μάλιστα, μπορείς να συνδυάσεις το σουπερμάρκετ με μια βόλτα στη λαϊκή, ακόμα καλύτερα! 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ashley Alexander (@gatherandfeast) στις

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT