Δεν υπάρχει χρονική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία που οι γυναίκες -κυρίως- να μην πειραματίστηκαν με το σχήμα των φρυδιών τους. Από τα χρόνια της Κλεοπάτρας σ' εκείνα του Μεσοπολέμου τα φρύδια, βασικό χαρακτηρισμό του ανθρώπινου προσώπου, υπέστησαν διάφορες πιθανές αλλαγές, οι οποίες δεν σταμάτησαν ποτέ μέχρι τις μέρες μας, από την πιο φαρδιά στην πιο στενή εκδοχή τους, κάποτε με εξόχως γελοία αποτελέσματα. 

 

Τι συμβαίνει λάθος με τα φρύδια, λοιπόν; Για την ακρίβεια, τι κάνουμε λάθος με την «κορνίζα» του προσώπου μας, όπως λατρεύουν να λένε και να ξαναλένε οι ειδικοί ομορφιάς, και την καταστρέφουμε βάσει της εκάστοτε μόδας; 

 

Το πρόβλημα, όπως καταγράφεται στα editorial μεγάλων γυναικείων περιοδικών του εξωτερικού ξεκινά ακριβώς από εκεί, από την τάση της εποχής, η οποία λαμβάνεται υπ' όψιν πολύ σοβαρά, σοβαρότερα ίσως από το σχήμα και το μέγεθος του προσώπου που αποτελεί και τον βασικό παράγοντας που καθορίζει τι -και πόσες αλλαγές- επιδέχονται τα φρύδια. Αν λάβει κανείς υπ' όψιν του την πιο πρόσφατη τάση, με τα απίστευτα φαρδιά και τετραγωνισμένα φρύδια, ως διακριτική υπενθύμιση του ανδρόγυνου look, που όμως δεν ταιριάζει σε όλα τα πρόσωπα και κυρίως έχει γίνει αφορμή για μάλλον φαιδρές εμφανίσεις, ίσως γίνει αντιληπτό γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με τα φρύδια μας.

 

Η τεράστια παρεξήγηση με το μολύβι φρυδιών αφορά τον ρόλο του: είναι για να τονίζει το σχήμα των φρυδιών, να γεμίζει διακριτικά τα κενά που λέγαμε πιο πάνω, όχι για να αντικαταστήσει το ίδιο το φρύδι.

 

Σύμφωνα με την beauty editor του Elle, Katie Dickens, τα βήματα για να μην μείνει ένα πρόσωπο χωρίς φρύδια, αλλά και για να μη δείχνει αστείο, είναι η κάτοχος του να ανακαλύψει κατ' αρχάς το σχήμα που ταιριάζει στο δικό της σχήμα προσώπου και από εκεί και μετά να επαναλαμβάνει συγκεκριμένη διαδικασία που δεν θα την εκθέσει ποτέ.

 

Κατά την ίδια αυτά τα βήματα είναι συγκεκριμένα, εξασφαλίζουν μία γοητευτική, υγιή εικόνα και δεν ρισκάρουν να εκθέσουν μια γυναίκα: 

 

1.

Αφήστε τα ήσυχα 

Για τουλάχιστον 6 με 8 εβδομάδες. Ειδικά, αν μιλάμε για φρύδια ταλαιπωρημένα από το τσιμπιδάκι, τις βαφές και τους αλλεπάλληλους πειραματισμούς, καλό είναι για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα να τα αφήσετε πρώτον να συνέλθουν και δεύτερον να αναπτύξουν το φυσικό σχήμα τους, χωρίς καταστροφικές... παρεμβολές. 

 

2.

Κόψτε αυτό που πρέπει 

Παρά τα όσα βλέπουμε στο Instagram, είναι απολύτως λάθος το "κουτσούρεμα" στο μήκος. Αν πρέπει να κόψετε κάτι, αυτό είναι οι τρίχες που μεγάλωσαν προς τα πάνω και προς τα κάτω. Κοινώς, χτενίζετε με φορά προς τα κάτω και τριμάρετε ό,τι κοντεύει να φτάσει στα μάτια και επαναλαμβάνετε την κίνηση με φορά προς τα πάνω (και επίσης τριμάρετε ό,τι εξέχει). Από το μήκος αφαιρούμε μόνο στην περίπτωση που αυτό τείνει να ακουμπήσει τα... αυτιά μας. 

 

3.

Με μέτρο το τσιμπιδάκι 

Σε φρύδια που έχουν υποστεί ανελέητο μάδημα, δεν επιμένουμε σε περιοχές και σημεία κατά μήκος του φρυδιού, όπου οι τρίχες έχουν απολύτως ατονήσει. Απλώς επιτείνουμε το πρόβλημα και "αδειάζουμε" το σημείο, πράγμα που σημαίνει πολλά γεμίσματα με μολύβι, άρα όχι ιδιαίτερα φυσικό αποτέλεσμα. Και μιλώντας για μολύβι...

 

4.

Επίσης με μέτρο!

Η τεράστια παρεξήγηση με το μολύβι φρυδιών αφορά τον ρόλο του: είναι για να τονίζει το σχήμα των φρυδιών, να γεμίζει διακριτικά τα κενά που λέγαμε πιο πάνω, όχι για να αντικαταστήσει το ίδιο το φρύδι. Το αποτέλεσμα είναι απολύτως γκροτέσκο ή στην καλύτερη περίπτωση αστείο, οπότε με μέτρο και πάντα με οδηγό τη φυσική γραμμή των φρυδιών. 

 

5.

Κρατήστε μακριά τα χέρια από το πρόσωπό σας 

Πολλοί άνθρωποι που περιποιούνται τα φρύδια τους ίσως έχουν παρατηρήσει την εμφάνιση μικρο-λοιμώξεων με τη μορφή σπυριών ή άλλων πληγών. Αιτία αυτής της ταλαιπωρίας είναι η συνήθεια να ακουμπάμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας και μάλιστα μετά από αποτρίχωση στην περιοχή των φρυδιών. Οι πόροι είναι ανοιχτοί και το ενδεχόμενο μόλυνσης της περιοχής τεράστιο, οπότε καλό είναι για εκείνες τις πρώτες μέρες να αφήσετε κατά μέρους τα προϊόντα περιποίησης, ειδικά όσα έχουν λιπαρή σύνθεση, και τα χέρια σας σε απόσταση ασφαλείας. 

 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Dickens η επανάληψη των παραπάνω είναι υπεραρκετή για να διατηρηθεί ένα ομοιόμορφο φυσικό αποτέλεσμα χωρίς υπερβολές και χωρίς κίνδυνο να ξυπνήσετε μία πρωία χωρίς φρύδια.

 

Με στοιχεία από Elle.com