Το 61% των πολιτών οκτώ διαφορετικών χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, φοβάται ότι η επιρροή των τεχνολογικών κολοσσών (Google, Apple, Amazon, Facebook, Microsoft) υπονομεύει την λειτουργία των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, ενώ το 87% είναι θετικό απέναντι σε μια νομοθεσία που θα προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. 

 

Σύμφωνα, με την ίδια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η EUROPE for CREATORS, ένα άλλο ποσοστό, 67%, θεωρεί ότι η δύναμη των τεχνολογικών γιγάντων είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι 2 στους 3 πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι τεχνολογικοί γίγαντες υπονομεύουν την λειτουργία των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

 

Η έρευνα της EUROPE for CREATORS δείχνει ότι ένας συντριπτικός αριθμός ερωτηθέντων (87%) υποστηρίζει τη θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης τη βαθιά ανησυχία ότι οι πλατφόρμες του Διαδικτύου θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία στην Ευρώπη, με το 67% να πιστεύει ότι οι πλατφόρμες έχουν περισσότερη δύναμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 61% να τονίζει ότι η κυριαρχία και η ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών χωρών υπονομεύεται από την επιρροή των πλατφορμών του Διαδικτύου.

 

Στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της Harris Interactive, απάντησαν 6.600 πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Γαλλία (όπου συζητήθηκε η οδηγία) που ερωτήθηκαν για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των πλατφορμών του Διαδικτύου και την προστασία και την αμοιβή των δημιουργών. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των βουλευτών της ΕΕ, που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη συζήτηση για την οδηγία για το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα εντυπωσιακά. Πρόκειται για μια έκκληση προς τους ευρωβουλευτές, προτού ψηφιστεί η οδηγία της ΕΕ για την πνευματική ιδιοκτησία στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο συσχετισμός των δυνάμεων πρέπει να αλλάξει υπέρ των δημιουργών και των πολιτών», δήλωσε η Véronique Desbrosses, Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Όμιλου Συλλόγων Συγγραφέων και Συνθέτες (GESAC). «Οι ευρωβουλευτές έχουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια τους. Οι πολίτες έχουν μιλήσει, τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενεργήσουν».

 

Όσον αφορά στην Ελλάδα το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας, διαθέτουν περισσότερη δύναμη από την ΕΕ.

 

Πρόσθετες αξιοσημείωτες πληροφορίες από την ψηφοφορία περιελάμβαναν:

 

- Το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πλατφόρμες διαδικτύου δεν μοιράζονται δίκαια τα έσοδα με δημιουργούς περιεχομένου που εμφανίζονται στους ιστότοπούς τους, ενώ οι Γάλλοι (76%) και οι Γερμανοί (72%) ερωτηθέντες δηλώνουν πιο έντονα ότι ο σημερινός καταμερισμός εσόδων είναι άδικος.

 

- Το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να αμείβουν περισσότερο τις οργανώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στη Γερμανία (43%) και τη Ρουμανία (41%).

 

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διεξήχθη ποτέ για να διερευνηθεί η αντιληπτή επιρροή των παγκόσμιων τεχνολογικών γίγαντων στη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Οι ιδέες υπογραμμίζουν σαφώς ότι οι πολίτες περιμένουν δράση», δήλωσε ο Jean-Daniel Lévy, επικεφαλής του τμήματος Γνώμης της Harris Interactive.

 

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 24 και 30 Αυγούστου 2018 και συμπεριέλαβε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμών στις χώρες στόχους.

 

Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε να προστατευθούν οι χρήστες του διαδικτύου και να κρατηθεί ελεύθερο το διαδίκτυο ψηφίζοντας στα παρακάτω links. 

 

Αττική 

Μακεδονία