Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Πες μας Κιμ, γιατί οι Κορεάτες έχετε πάθει εμμονή με τη Ζάκυνθο και τη Σαντορίνη;
Αθήνα

Πες μας Κιμ, γιατί οι Κορεάτες έχετε πάθει εμμονή με τη Ζάκυνθο και τη Σαντορίνη;

Η Heyjin Kim, ή αλλιώς Περσεφόνη, από τη Σεούλ έγραψε τον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό για τη χώρα μας στα Κορεάτικα και θυμάται τα δέκα χρόνια που έζησε στην Ελλάδα

Γεννήθηκα στην Σεούλ το 1981 και σπούδασα στο Τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Hankuk University of Foreign Studies (HUFS). Ενώ σπούδαζα πήρα ένα μάθημα αρχαίας ελληνικής για δύο εξάμηνα. Ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβω και να μάθω Ελληνικά αλλά τότε ήταν που ξεκίνησε το ενδιαφέρον μου για τη Νέα Ελληνική γλώσσα.

 

Το 2004, ο καθηγητής μου, ο οποίος έκανε και αυτός σπουδές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Φιλοσοφική- γλωσσολογία με τον Μπαμπινιώτη- έφτιαξε το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών, το ένα και μοναδικό στην Κορέα, αυτή την στιγμή. Έτσι, άρχισα να πηγαίνω στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

 

Στην Ελλάδα ήρθα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2004 μαζί με τον αδελφό μου- σημειωτέον ότι ο αδελφός μου άνοιξε στην Κορέα ένα μαγαζί με ελληνικό (στραγγιστό) γιαούρτι. Κάναμε μαζί τον γύρο της Ευρώπης και η Ελλάδα ήταν ο τελευταίος μας προορισμός. Πήγαμε Κέρκυρα, Αθήνα και Σαντορίνη. Και μετά από ένα χρόνο ήρθα στην Αθήνα για σπουδές με την υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

 

Πριν έρθω στην Ελλάδα, είχα στο νου μου την αρχαία εικόνα της πόλης. Πίστευα ότι οι άνθρωποι θα φοράνε πέπλα και σανδάλια. Δεν φανταζόμουν την Αθήνα με μοντέρνα εικόνα. Γι αυτό και όταν πρωτοπερπάτησα στην Αθήνα ένιωσα έκπληξη.

  

Στην αρχή, δηλαδή πριν έρθω στην Ελλάδα, είχα στο νου μου την αρχαία εικόνα της πόλης. Πίστευα ότι οι άνθρωποι θα φοράνε πέπλα και σανδάλια. Δεν φανταζόμουν την Αθήνα με μοντέρνα εικόνα. Γι αυτό και όταν πρωτοπερπάτησα στην Αθήνα ένιωσα έκπληξη.

 

Μου έκανε εντύπωση που οι Έλληνες είναι πολύ ανεκτικοί απέναντι στον θόρυβο. Στην πολυκατοικία που έμενα στην αρχή, κάποιος έκανε πάρτι κάθε Σαββατοκύριακο. Μουσική στη διαπασών, ομιλίες, γέλια, φασαρία.

 

Κανείς όμως από τους ενοίκους της πολυκατοικίας δεν το έκανε θέμα. Αν αυτό γινόταν στην Κορέα δεν υπάρχει περίπτωση να μην γινόταν καβγάς. Οι Κορεάτες είναι πολύ ευαίσθητοι στον θόρυβο και προσέχουν να μην ενοχλούν. Πρέπει να πω πως υπέφερα κάπως με τη φασαρία.

 

Πριν ζήσω στην Ελλάδα ήμουν πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου. Ήμουν control freak και αυτό με κούραζε πολύ. Εδώ, έμαθα να σκέφτομαι χαλαρά (με την καλή έννοια). Κατάλαβα ότι πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα για τα οποία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Όμως αν αφήσεις τον χρόνο να περάσει, θα σου δείξει τον λόγο που συμβαίνει το κάθετι.... Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ LIFO
Πριν ζήσω στην Ελλάδα ήμουν πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου. Ήμουν control freak και αυτό με κούραζε πολύ. Εδώ, έμαθα να σκέφτομαι χαλαρά (με την καλή έννοια). Κατάλαβα ότι πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα για τα οποία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Όμως αν αφήσεις τον χρόνο να περάσει, θα σου δείξει τον λόγο που συμβαίνει το κάθετι.... Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ LIFO

 

Στην Κορέα όλοι τρώνε μεσημεριανό στις 12 και βραδινό στις 6. Στην αρχή του μεταπτυχιακού μου παρατήρησα πως κανείς δεν έτρωγε αυτή την ώρα το μεσημέρι. Είχα μείνει άναυδη. Άσε που τρώνε όλοι τόσο αργά το βράδυ. Επίσης τα ελληνικά γλυκά μου φαίνονται πολύ γλυκά. Ακόμα δυσκολεύομαι να τα συνηθίσω.

 

Στη Φιλοσοφική της Αθήνας έκανα μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Τμήμα Φιλολογίας (στον τομέα Γλωσσολογίας) πάνω στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία. Ταυτόχρονα ήμουν στο διδασκαλείο ξενών γλωσσών του ΕΚΠΑ ως καθηγήτρια κορεατικής για τέσσερα χρόνια.

 

Αυτό που με βοήθησε να ενταχθώ στην ελληνική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής ήταν να κάνω παρέα με Έλληνες. Αν ζεις σε μια ξένη χώρα και θέλεις να καταλάβεις τη κουλτούρα της πρέπει να είσαι ανοιχτός. Να έχεις ανοικτή καρδιά.

 

Αυτό που μου αρέσει στην Αθήνα είναι ο ρυθμός της πόλης. Στην Σεούλ τρέχουμε όλη την ώρα και πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτ' άλλο εκτός από τo να δουλεύουμε. Μου αρέσει που οι άνθρωποι εδώ χαιρετιούνται και μιλάνε μεταξύ τους στην πλατεία ή στις καφετέριες. Και το αγαπημένο μου πράγμα στην Αθήνα είναι μια βόλτα γύρω στην Ακρόπολη, το βράδυ όταν ο ήλιος δύει.

 

Όταν έρχομαι στην Αθήνα ψάχνω ωραία μέρη για καφέ ή φαγητό και φτιάχνω πάντα μια λίστα που να μπορώ να συστήνω στους Κορεάτες που έρχονται εδώ. Φωτογραφίζω και τα μέρη για να έχουν και την εικόνα τους.

 

Μου λείπει πολύ η ζωή μου στην Ελλάδα. Την έχω σαν δεύτερη πατρίδα μου. Μπορεί να μην ήταν εύκολη η ζωή μου εδώ, ποτέ δεν είχα πολλά λεφτά, αλλά μπορούσα πάντα να βγω με τους φίλους να κάνω βόλτες και μερικά ταξίδια. Θεωρώ πώς εδώ είχα μια πιο ισορροπημένη ζωή από αυτή που έχω τώρα που όλη μου η ενέργεια αναγκαστικά πάει μόνο στη δουλειά.

 

Ποιες ελληνικές συνήθειες πήρα μαζί μου στη Σεούλ; Να μην αγχώνομαι και να έχω υπομονή. Πριν ζήσω στην Ελλάδα ήμουν πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου. Ήμουν control freak και αυτό με κούραζε πολύ. Εδώ, έμαθα να σκέφτομαι χαλαρά (με την καλή έννοια). Κατάλαβα ότι πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα για τα οποία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Όμως αν αφήσεις τον χρόνο να περάσει, θα σου δείξει τον λόγο που συμβαίνει το κάθετι.

 

Νομίζω πως υπάρχουν αρκετά κοινά ανάμεσα στην Κορέα και την Ελλάδα. Και οι δύο λαοί είναι καλόκαρδοι και θεωρούν σημαντική την οικογένεια. Επίσης μοιάζουμε και στην κουλτούρα του τραπεζιού αν και έχουμε διαφορετική κουζίνα. Δηλαδή μοιραζόμαστε το φαγητό μας στο τραπέζι, δεν έχει ο καθένας το πιάτο του.

... Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ LIFO
Νομίζω πως υπάρχουν αρκετά κοινά ανάμεσα στην Κορέα και την Ελλάδα. Και οι δύο λαοί είναι καλόκαρδοι και θεωρούν σημαντική την οικογένεια. Επίσης μοιάζουμε και στην κουλτούρα του τραπεζιού αν και έχουμε διαφορετική κουζίνα. Δηλαδή μοιραζόμαστε το φαγητό μας στο τραπέζι, δεν έχει ο καθένας το πιάτο του. ... Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ LIFO

 

Σήμερα είμαι καθηγήτρια στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Hankuk University of Foreign Studies. Κάνω αρκετά μαθήματα: Γραμματική, Ελληνικό Τουρισμό, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, Κορεατική (ως ξένη γλώσσα), Κουλτούρα της νότιας Ευρώπης ( το κομμάτι της Ελλάδας) κτλ. Εκτός από τη δουλειά στο Πανεπιστήμιο κάνω μετάφραση και διερμηνεία.

 

Ναι, μου αρέσει η ελληνική κουζίνα και ιδιαιτέρως οι λαχανοδολμάδες, τα γεμιστά, τα φασολάκια, τα τηγανητά κολοκυθάκια και το στιφάδο. Τα περασμένα Χριστούγεννα έφτιαξα κουραμπιέδες και μελομακάρονα στην Κορέα και μου πέτυχαν!

 

Όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο μου Ταξιδεύοντας στο γαλάζιο φως της Ελλάδας δεν υπήρχαν πολλοί τουριστικοί οδηγοί για την Ελλάδα στα Κορεατικά. Σκέφτηκα πως αφού γνώρισα την κουλτούρα και τους ανθρώπους αυτής της χώρας τόσο καλά, γιατί να μην γράψω έναν τουριστικό οδηγό που να περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία μέσα. Θέλησα να είναι ένα βιβλίο που να προσφέρει κάτι παραπάνω από ξερές πληροφορίες για νησιά ώστε να βοηθήσω τους Κορεάτες να καταλάβουν τι εστί Ελλάδα και Έλληνες σήμερα. Το βιβλίο είναι γραμμένο μέσα από τα δικά μου μάτια, τα μάτια μιας Κορεάτισσας.

 

Έχω συμπεριλάβει τα εξής μέρη: Σαντορίνη, Ζάκυνθο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Μύκονο, Ναύπλιο, Δελφούς, Μετέωρα, Μεσσηνία και Αίγινα. Εννοείται ότι έκανα σε όλα επιτόπια έρευνα και τράβηξα φωτογραφίες. Όμως έχω ταξιδέψει και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα και σκοπεύω να τα εντάξω στην αναθεωρημένη έκδοση του οδηγού μου. Ήδη μετράω Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Μήλο, Κίμολο, Δήλο, Ρόδο, Σήμη, Πόρο, Αγκίστρι, Ύδρα, Σκόπελο, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κέρκυρα, Παξούς, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, Κουφονήσια και Σύρο. Φέτος πήγα και για πρώτη φορά στη Χαλκιδική.

 

Υπάρχει ένα κορεατικό αναψυκτικό που η διαφήμιση του γυρίστηκε στην Μύκονο και όλοι νομίζουν πως είναι γυρισμένο στη Σαντορίνη. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση πως οι Κυκλάδες είναι μόνο ένα νησί, η Σαντορίνη.


 

Σελίδες από τον τουριστικό οδηγό της Ελλάδας στα κορεατικά, που έγραψε η Κιμ.
Σελίδες από τον τουριστικό οδηγό της Ελλάδας στα κορεατικά, που έγραψε η Κιμ.
 

 

 


Ένα από τα στερεότυπα που έχουν οι Κορεάτες για την Ελλάδα είναι αυτή η χαρακτηριστική εικόνα της Σαντορίνης: Τα άσπρα σπιτάκια με τους μπλε τρούλους. Είναι το standard. Υπάρχει ένα κορεατικό αναψυκτικό που η διαφήμιση του γυρίστηκε στην Μύκονο και όλοι νομίζουν πως είναι γυρισμένο στη Σαντορίνη. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση πως οι Κυκλάδες είναι μόνο ένα νησί, η Σαντορίνη. Α, και αυτό που ακούνε για την «ελληνική φιλοξενία» το παίρνουν τοις μετρητοίς. Έχουν την πεποίθηση πως όλοι οι Έλληνες σού ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους και σε καλούν για γεύμα.

 

Στους Κορεάτες αρέσει να πηγαίνουν σε μέρη όπου γυρίστηκαν ταινίες και σειρές. Τελευταία έγινε χαμός με την Ζάκυνθο διότι εκεί γυρίστηκε μια πολύ δημοφιλής Κορεάτικη σειρά, λέγεται Descendants of the Sun (Οι απόγονοι του ήλιου).
 

Υπάρχει τουριστικό ρεύμα από την Κορέα στην Ελλάδα. O νούμερο ένας προορισμός είναι η Σαντορίνη για ταξίδι του μέλιτος ενώ πρόσφατα προστέθηκε και η Ζάκυνθος στον χάρτη, λόγω της σειράς. Πάντως όλοι έχουν την τάση να έρχονται σε γκρουπ.

 

Μου λείπει πολύ η ζωή μου στην Ελλάδα. Την έχω σαν δεύτερη πατρίδα μου... Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ LIFO
Μου λείπει πολύ η ζωή μου στην Ελλάδα. Την έχω σαν δεύτερη πατρίδα μου... Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ LIFO

 

Μου αρέσουν τα ποιήματα του Ελύτη. Μου αρέσει ο τρόπος που περιγράφει την Ελλάδα. Θα ήθελα κάποια στιγμή να προσπαθήσω να κάνω μετάφραση ελληνικής ποίησης στα Κορεάτικα.

 

Αυτό που δεν μπορώ να ξεπεράσω με τίποτα στην Αθήνα είναι ο συνδυασμός του παρελθόντος με τους τους αρχαίους χώρους μέσα στην πόλη και του παρόντος. Είναι κάτι απλά μοναδικό.

 

Κάτι άλλο που με εντυπωσιάζει είναι η τιμή των φρούτων. Στην Κορέα με 6 ευρώ, για παράδειγμα, αγοράζεις μόνο 200 γραμμάρια κεράσια. Ενώ εδώ!

 

Γιατί με λένε Περσεφόνη; Ο καθηγητής των ελληνικών στο πανεπιστήμιο μας έδωσε στην αρχή του εξαμήνου μια λίστα ελληνικών ονομάτων για να διαλέξουμε. Όμως η σειρά μου ήταν στο τέλος και δεν είχα άλλη επιλογή. Μου έλαχε το "Περσεφόνη". Στην αρχή ήθελα ένα πιο συνηθισμένο όνομα, όπως Σοφία ή Άννα. Όμως όλοι πλέον με φωνάζουν Περσεφόνη και μου αρέσει.

 

Νομίζω πως υπάρχουν αρκετά κοινά ανάμεσα στην Κορέα και την Ελλάδα. Και οι δύο λαοί είναι καλόκαρδοι και θεωρούν σημαντική την οικογένεια. Επίσης μοιάζουμε και στην κουλτούρα του τραπεζιού αν και έχουμε διαφορετική κουζίνα. Δηλαδή μοιραζόμαστε το φαγητό μας στο τραπέζι, δεν έχει ο καθένας το πιάτο του.

 

 

Η Heyjin Kim ανεβάζει συνεχώς φωτογραφίες με τα ταξίδια της στην Ελλάδα αλλά και αλλού στον λογαρισμό της στο Instagram.

 

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Airbnb «εξορίζει» τους Αθηναίους ενοικιαστές από το κέντρο της Αθήνας

Αθήνα Το Airbnb «εξορίζει» τους Αθηναίους ενοικιαστές από το κέντρο της Αθήνας

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενοικιαστών μιλά στο LIFO.gr για το ανησυχητικό φαινόμενο
23 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
100 Ρουμελιώτες ξεχύθηκαν με κλαρίνα στους δρόμους του Βύρωνα

Αθήνα 100 Ρουμελιώτες ξεχύθηκαν με κλαρίνα στους δρόμους του Βύρωνα

Μια ωραία μουσική παρέα ξεσήκωσε για λίγο τη γειτονιά της Αθήνας
1 ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ
Γκραφιτοτουρίστες της συμφοράς: H νέα μάστιγα της Αθήνας

Αθήνα Γκραφιτοτουρίστες της συμφοράς: H νέα μάστιγα της Αθήνας

14.10.2018
Τα μυθολογικά πλάσματα του Krah στην Αθήνα

Αθήνα Τα μυθολογικά πλάσματα του Krah στην Αθήνα

Εικόνες από την επιστροφή του Έλληνα καλλιτέχνη στους τοίχους της πρωτεύουσας
13.10.2018
Οι μπάρες του μετρό και οι «ραλίστες» ποδηλάτες της Αρεοπαγίτου

Αθήνα Οι μπάρες του μετρό και οι «ραλίστες» ποδηλάτες της Αρεοπαγίτου

Όλα όσα μας ενοχλούν και πρέπει να αλλάξουν στην Αθήνα
12.10.2018
Γ. Καμίνης: «Το κλείσιμο των θυρών του Εθνικού Κήπου είναι η εύκολη λύση»

Αθήνα Γ. Καμίνης: «Το κλείσιμο των θυρών του Εθνικού Κήπου είναι η εύκολη λύση»

Τι απαντά ο δήμος σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το σχέδιο ανάπλασης του Εθνικού Κήπου
11.10.2018
Τι γνώμη έχουν οι τουρίστες για την Αθήνα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα;

Αθήνα Τι γνώμη έχουν οι τουρίστες για την Αθήνα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα;

Όλα όσα απαντούν οι επισκέπτες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού και της GBR Consulting
11.10.2018
Αυτή είναι η ελληνική BDSM κοινότητα

Αθήνα Αυτή είναι η ελληνική BDSM κοινότητα

Γνωρίσαμε από κοντά τον παράλληλο κόσμο υποταγής, κυριαρχίας, φετίχ και επαγγελματιών Dominatrix που υπάρχει δίπλα μας
10.10.2018
Η πλατεία Μεσολογγίου, οι πλάκες για τους τυφλούς και η παράλογη αγένεια των Αθηναίων

Αθήνα Η πλατεία Μεσολογγίου, οι πλάκες για τους τυφλούς και η παράλογη αγένεια των Αθηναίων

Όλα όσα μας ενοχλούν και πρέπει να αλλάξουν στην Αθήνα
10.10.2018
Ένα γιγαντιαίο χνουδωτό πλάσμα έχει κάνει κατάληψη σε μία βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας

Αθήνα Ένα γιγαντιαίο χνουδωτό πλάσμα έχει κάνει κατάληψη σε μία βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας

Η 25χρονη Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου ζωντανεύει λούτρινες φαντασιακές κατασκευές μέσα στη βιβλιοθήκη της ATOPOS και μας συστήνει το Φλάφι
9.10.2018
Νύχτες στο Romeo

Αθήνα Νύχτες στο Romeo

(2002)
6.10.2018
Ανάπλαση Εθνικού Κήπου: Φιλόδοξο σχέδιο ή άλλο ένα καταδικασμένο πρότζεκτ;

Αθήνα Ανάπλαση Εθνικού Κήπου: Φιλόδοξο σχέδιο ή άλλο ένα καταδικασμένο πρότζεκτ;

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν ορισμένες πτυχές του σχεδίου ανάπλασης που εξήγγειλε πρόσφατα ο δήμος σε έναν χώρο πρασίνου ιστορικό και πολύ αγαπητό στους Αθηναίους ο οποίος έχει περιέλθει σε κατάσταση οριακή.
5.10.2018
Ο Δημήτρης και η Σόφη δίνουν ξανά ζωή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Αθήνα Ο Δημήτρης και η Σόφη δίνουν ξανά ζωή στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Ο Δημήτρης Κοκκινάκης και η Σόφη Λάμπρου, οι άνθρωποι πίσω από το φιλόδοξο πρότζεκτ αναβίωσης της Δημοτικής Αγοράς, μάς μιλούν για το όραμά τους λίγο πριν από τα επίσημα εγκαίνια
4.10.2018
Μία ΕΒΓΑ στην Κυψέλη

Αθήνα Μία ΕΒΓΑ στην Κυψέλη

Η Αθήνα του 01 με τον Κωνσταντίνο Β. (1994)
3.10.2018
Τα χρέη, η εγκατάλειψη και η αδιαφορία για το Θεατρικό Μουσείο

Αθήνα Τα χρέη, η εγκατάλειψη και η αδιαφορία για το Θεατρικό Μουσείο

«Έχω μετανιώσει που μπλέχτηκα σε όλη αυτή την ιστορία»: Τι δήλωσε στη LiFO o πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού Μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος
3.10.2018
3 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Maggelan Maggelan 8.8.2018 | 16:37
Πάλι καλά... Κάποια στιγμή περίμενα να πει ότι εκεί γύρω από την Ακρόπολη που κόβει βόλτες παραξενεύτηκε που δεν συνάντησε τον Σωκράτη και τον Περικλή.
Ugg-α-μπ-Uggas Ugg-α-μπ-Uggas 8.8.2018 | 17:34
''Πριν έρθω στην Ελλάδα, είχα στο νου μου την αρχαία εικόνα της πόλης. Πίστευα ότι οι άνθρωποι θα φοράνε πέπλα και σανδάλια. Δεν φανταζόμουν την Αθήνα με μοντέρνα εικόνα. Γι αυτό και όταν πρωτοπερπάτησα στην Αθήνα ένιωσα έκπληξη.''

Κι εγώ όταν επισκέφτηκα το Παρίσι, ανέμενα οι κάτοικοι της πόλης να φορούν μπερέ και να κρατούν παραμάσχαλα μία μπαγκέτα.
avatar Βεβαιως 9.8.2018 | 14:17
Να πει κατι και για τα αλλα νησια...
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ