Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker

Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
3
Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Ο 48χρονος Alejandro Aravena, ο οποίος φέτος είναι επιμελητής της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει την τελευταία δεκαετία με τα έργα του. Ο Alejandro Aravena κατάφερε να πάρει χαμηλού κόστους πρότζεκτς κοινωνικής στέγασης και με τη συμμετοχή των κατοίκων να δημιουργήσει μια νέα τάση. Η επιλογή του για το φετινό βραβείο Pritzker που συνήθως απονέμεται σε μεγαλεπήβολα έργα πολιτιστικής σημασίας και κληρονομιάς σχολιάζεται θετικά από τον Guardian.

Ένας Χιλιανός αρχιτέκτονας που έχει εστιάσει την καριέρα του στο σχεδιασμό και την οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών χαμηλού κόστους και στην ανακατασκευή πόλεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Pritzker, της υψηλότερης διάκρισης στον κόσμο, στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

Ο 48χρονος αρχιτέκτονας Alejandro Aravena από το Σαντιάγο, τιμήθηκε με το φημισμένο βραβείο σε μία εποχή που οι Χιλιανοί αρχιτέκτονες έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για την κατασκευή χαρακτηριστικών, ιδιαίτερων κτιρίων με χρήση ντόπιων υλικών. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται αρχιτέκτονες όπως ο Pedro Alonso και ο Hugo Palmarola, o οποίος βραβεύθηκε με τον «Ασημένιο Λέοντα» στην 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Το κέντρο καινοτομίας στο Universidad Católica στο Σαντιάγο

Το έργο του Aravena «προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στους λιγότερο προνομιούχους, μετριάζει τις επιπτώσεις που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και δημιουργεί ένα φιλόξενο δημόσιο χώρο», υποστηρίζει με δήλωση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Hyatt (που είναι και ο σπόνσορας του βραβείου) Tom Pritzker και προσθέτει: «Καινοτόμος και οραματιστής, δείχνει πως η αρχιτεκτονική στην καλύτερη εκδοχή της μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων».

Αν και δεν συγκαταλέγεται στις διάσημες, αρχιτεκτονικές φίρμες, το όνομα του είναι γνωστό στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Είναι ο επιμελητής της φετινής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Pritzker.

Η εταιρεία «Elemental» του Aravena που έχει επίσης έδρα στο Σαντιάγο, έγινε γνωστή για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών καθώς και για τη συμμετοχή της σε ένα κατασκευαστικό πρότζεκτ με τίτλο «το ήμισυ ενός καλού σπιτιού». Το πρότζεκτ αυτό επιτρέπει στους κατοίκους μίας κοινότητας να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους σπιτιού τους μόνοι τους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το δικό τους βιοτικό επίπεδο και δίνοντας τους τον τελευταίο λόγο στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Οι μεζονέτες στο Iquique της Χιλής, ολοκληρώθηκαν με βασικό σκελετό από μπετόν, πλήρη κουζίνα, μπάνιο και οροφή, επιτρέποντας στις οικογένειες να καλύψουν τα κενά, και να σφραγίσουν με τη δική τους ταυτότητα τα σπίτια τους συνεχίζοντας τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο που διαφορετικό από τα έως τότε κλασικά μπλοκ κοινωνικής στέγασης που η αξία των ακινήτων έχει έκτοτε αυξηθεί πέντε φορές, ενώ το μοντέλο έγινε πρότυπο που χρησιμοποιήθηκε στη Χιλή και το Μεξικό σε πρότζεκτς με τη συμμετοχή 2.500 επιπλέον σπιτιών.

«Μετατρέπουμε την έλλειψη πόρων στην αρχή της συμμετοχικότητας. Ας κάνουμε εμείς το πιο δύσκολο κομμάτι και ας αφήσουμε τις οικογένειες να αναλάβουν τα υπόλοιπα με τα δικά τους μέσα», λέει ο Aravena.

Το γραφείο του ανέπτυξε για πρώτη φορά το καινοτόμο πρότζεκτ στη βόρεια Χιλή το 2003, χτίζοντας κατοικίες για 100 οικογένειες, με μπάτζετ μόλις 7.500 δολαρίων σε κρατικές επιδοτήσεις για αγορά γης και στέγαση, ανά οικογένεια. Για έμπνευση, μελέτησε τις φαβέλες και τα σπίτια των μεγάλων παραγκουπόλεων και συνεργάστηκε με τις οικογένειες για να χτίσει μικρότερα σπίτια που θα μπορούσαν αργότερα να επεκταθούν.

Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Ένα από τα διαμερίσματα του Iquique όπως παραδόθηκε, και μετά την εγκατάσταση μιας οικογένειας

Το 2010 εφάρμοσε την ίδια τακτική, αμέσως μετά το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι που σημειώθηκαν στη Χιλή, όταν και δόθηκε στην «Elementa» ένα διάστημα 100 ημερών για να καταλήξει σε ένα μεγάλο σχέδιο για την πόλη Κονστιτουσιόν – συμπεριλαμβανομένων των υποδόμων, των δημόσιων χώρων και των κτιρίων – και να συνεργαστεί απευθείας με τους κατοίκους της πόλης για το πως το σχέδιο αυτό θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. «Ζητήσαμε από την κοινότητα να μην σκεφτεί την απάντηση στο πρόβλημα, αλλά ποιο ήταν το ερώτημα», λέει ο Aravena. Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν το πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τις βροχοπτώσεις, οπότε η φίρμα αποφάσισε να σχεδιάσει ένα δάσος που θα μπορούσε να αποτρέψει τις πλημμύρες».

Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Συγκρότημα διαμερισμάτων κοινωνικής στέγασης στο Μεξικό
Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Οι εγκαταστάσεις της ιατρικής σχολής στο Universidad Católica του Σαντιάγο
Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Το Universidad Católica στο Σαντιάγο
Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Οι εγκαταστάσεις της φοιτητικής εστίας στο πανεπιστήμιο St Edward’s στο Τέξας
Ο Χιλιανός Alejandro Aravena κέρδισε το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Οι “Siamese Towers” που στεγάζουν αίθουσες και γραφεία στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο
Design
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT