Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει»

Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει» Facebook Twitter
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία οι άνθρωποί μας βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο τόσο των δραστηριοτήτων μας όσο και της στρατηγικής μας ευρύτερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και μοχλό εξέλιξης.
0

— Κυρία Γκοβόσδη, οι συζητήσεις για τη συμπερίληψη, την ισότητα ευκαιριών και την ποικιλομορφία στον εργασιακό χώρο έχουν πλέον ανοίξει για τα καλά και στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο. Ποια είναι η φιλοσοφία και ποιες οι πολιτικές της εταιρείας σας προς αυτή την κατεύθυνση;
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία οι άνθρωποί μας βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο τόσο των δραστηριοτήτων μας όσο και της στρατηγικής μας ευρύτερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και μοχλό εξέλιξης. Ο καθένας ξεχωριστά, από τη θέση και τον ρόλο του, «ζυθοποιεί» καθημερινά με τον δικό του τρόπο, ώστε να παράγουμε και να διανέμουμε αγαπημένα προϊόντα, να εξελισσόμαστε, να καινοτομούμε και να δίνουμε δυναμικά το «παρών» όχι μόνο στη δική μας αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Επομένως, καταρχάς επιδιώκουμε τη διασφάλιση ενός ασφαλούς, ευχάριστου και σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας, αξιοποιώντας συνεχώς ευκαιρίες και εργαλεία που ενισχύουν την εξέλιξη και ανάπτυξη, την ισορροπία και την ευημερία των ανθρώπων μας σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, τουλάχιστον στο μέτρο που περνάει από το χέρι μας. Την ίδια στιγμή επιδιώκουμε τη διατήρηση ενός ισότιμου, ποικιλόμορφου και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, προάγει την ίση και δίκαιη αντιμετώπιση και εκπροσώπηση και ενθαρρύνει την ελευθερία έκφρασης του καθενός ξεχωριστά σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη, έχουμε διαμορφώσει, υλοποιούμε και διαρκώς εμπλουτίζουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης με βασικό μας μήνυμα το «#NoLabel, Καμία “ετικέτα” δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει!». Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, σαφές χρονοδιάγραμμα και εστιάζουμε σε δύο βασικούς πυλώνες, την ισορροπία εκπροσώπησης ως προς το φύλο και τη στήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία. Τα αποτελέσματα, ως τώρα, μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι.

Η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, αν και παρατηρούμε ότι διακρίσεις και ανισότητες εξακολουθούν, δυστυχώς, να υφίστανται.

— Έχετε προωθήσει την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο και την εταιρική κουλτούρα. Πώς το έχετε πετύχει αυτό, ποια τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής και ποια τα συμπεράσματα για τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα ευρύτερα;
Η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, αν και παρατηρούμε ότι διακρίσεις και ανισότητες εξακολουθούν, δυστυχώς, να υφίστανται. Μάλιστα, η χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων, τόσο από άποψη νοοτροπίας όσο και μισθολογικών διαφορών. Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία θεωρούμε πως η ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στον εργασιακό χώρο και η παροχή ίσων ευκαιριών για εκπαίδευση, εξέλιξη και ανέλιξη λειτουργεί προς όφελος τόσο της εκάστοτε εταιρείας όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το 2022 το ποσοστό γυναικών που προσελήφθησαν ανήλθε στο 37% του συνόλου των εργαζομένων, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, οι διευθυντικές θέσεις που καλύπτονται από γυναίκες αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2021, ενώ μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι η γυναικεία εκπροσώπηση στην ομάδα διοίκησης της εταιρείας μας αντιστοιχεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Παράλληλα, εστιάζουμε με συγκεκριμένο πλάνο δράσης στην ανάλυση των αμοιβών ανά φύλο για όλες τις εργασιακές θέσεις με στόχο την εξομάλυνση ενδεχόμενων αποκλίσεων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο αναδιαμορφώσαμε και το σύνολο του υλικού που αφορά τη διαδικασία στελέχωσης της εταιρείας μας, προωθώντας ακόμη πιο ηχηρά την κουλτούρα της συμπερίληψης και των μηδενικών διακρίσεων.

Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει» Facebook Twitter

— Μία από τις πιο αόρατες ομάδες που αντιμετωπίζουν ακόμη επίμονες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση και την αποδοχή σε κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον είναι αναμφίβολα τα άτομα με αναπηρία. Ποιες ενέργειες κάνει η εταιρεία σας ώστε να προωθήσει μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία για την κοινότητα των ΑμεΑ;
Η υποστήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, γι’ αυτό ενεργοποιούμαστε σε αυτόν τον πυλώνα μέσω στοχευμένων δράσεων και συνεργειών με σχετικούς φορείς σε συνδυασμό και με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μας. Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες μας αποτέλεσε η συνεργασία μας με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ΛΑΡΑ, την πρώτη σχολή σκύλων-οδηγών που ιδρύθηκε στη χώρα μας για τυφλούς συμπολίτες μας. Εκτός από την έμπρακτη στήριξή μας στο έργο του εν λόγω οργανισμού, μέσω της συγκεκριμένης συνέργειας διοργανώσαμε βιωματικές δράσεις για τους εργαζομένους μας με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και εξοικείωση με άτομα με αναπηρία, όπου η ανταπόκριση ήταν πραγματικά συγκινητική. Παράλληλα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και με την πιο πρόσφατη σχετική μας πρωτοβουλία που αφορά τη νέα, πλήρως προσβάσιμη καμπάνια για το brand Mythos, που επιδιώκει να σπάσει τα στερεότυπα. Εδώ, η συνεργασία μας με τον ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) ήταν μείζονος σημασίας τόσο ως προς την εκπαίδευση και καθοδήγηση της συνολικής ομάδας επικοινωνίας του πρότζεκτ όσο και ως προς τη βιωματική εκπαίδευση των εργαζομένων μας μέσω σεμιναρίων που αφορούν τη συμπερίληψη.

— Πώς καταφέρνει η εταιρεία σας όχι μονάχα να ενδυναμώνει κάθε εργαζόμενο αλλά και να χτίζει μια εταιρική κουλτούρα μηδενικών διακρίσεων που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση τόσο εντός αυτής όσο και στην κοινωνία ευρύτερα;
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία η έννοια της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης νιώθουμε ότι αποτελεί ουσιαστικά κομμάτι του DNA μας, καθώς καθημερινά πάνω από 440 άνθρωποι «ζυθοποιούμε», σε κάθε γωνιά της χώρας, διατηρώντας ο καθένας τη μοναδικότητά του. Παράλληλα, ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου, όλοι μαζί εκπροσωπούμε την αγορά μας που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες ως προς την ιστορία, την κουλτούρα, τη νοοτροπία, τις συνήθειες, τα προϊόντα, ακόμη και τις καιρικές συνθήκες.

Έτσι, για εμάς η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη αποτελούν δεδομένες αξίες για τον οργανισμό μας και επιδιώκουμε διαρκώς την ενίσχυσή τους, ώστε οι άνθρωποι που απασχολούνται στην εταιρεία μας να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράσουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Γι’ αυτό και η στρατηγική της εταιρείας μας περιλαμβάνει καμπάνιες ενημέρωσης τόσο για εσωτερικά κοινά και για τους καταναλωτές όσο και δράσεις και συνεργασίες που προωθούν στην πράξη τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρική καμπάνια ενημέρωσης που πραγματοποιήσαμε πέρσι με όχημα τα ίδια μας τα προϊόντα αλλά και η φετινή μας με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους μας. Μόνιμος στόχος μας είναι η διάχυση του μηνύματος για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφής διάκριση και ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον για όλους. 

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ