Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει»

Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει» Facebook Twitter
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία οι άνθρωποί μας βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο τόσο των δραστηριοτήτων μας όσο και της στρατηγικής μας ευρύτερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και μοχλό εξέλιξης.
0

— Κυρία Γκοβόσδη, οι συζητήσεις για τη συμπερίληψη, την ισότητα ευκαιριών και την ποικιλομορφία στον εργασιακό χώρο έχουν πλέον ανοίξει για τα καλά και στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο. Ποια είναι η φιλοσοφία και ποιες οι πολιτικές της εταιρείας σας προς αυτή την κατεύθυνση;
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία οι άνθρωποί μας βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο τόσο των δραστηριοτήτων μας όσο και της στρατηγικής μας ευρύτερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και μοχλό εξέλιξης. Ο καθένας ξεχωριστά, από τη θέση και τον ρόλο του, «ζυθοποιεί» καθημερινά με τον δικό του τρόπο, ώστε να παράγουμε και να διανέμουμε αγαπημένα προϊόντα, να εξελισσόμαστε, να καινοτομούμε και να δίνουμε δυναμικά το «παρών» όχι μόνο στη δική μας αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Επομένως, καταρχάς επιδιώκουμε τη διασφάλιση ενός ασφαλούς, ευχάριστου και σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας, αξιοποιώντας συνεχώς ευκαιρίες και εργαλεία που ενισχύουν την εξέλιξη και ανάπτυξη, την ισορροπία και την ευημερία των ανθρώπων μας σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, τουλάχιστον στο μέτρο που περνάει από το χέρι μας. Την ίδια στιγμή επιδιώκουμε τη διατήρηση ενός ισότιμου, ποικιλόμορφου και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, προάγει την ίση και δίκαιη αντιμετώπιση και εκπροσώπηση και ενθαρρύνει την ελευθερία έκφρασης του καθενός ξεχωριστά σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη, έχουμε διαμορφώσει, υλοποιούμε και διαρκώς εμπλουτίζουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης με βασικό μας μήνυμα το «#NoLabel, Καμία “ετικέτα” δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει!». Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, σαφές χρονοδιάγραμμα και εστιάζουμε σε δύο βασικούς πυλώνες, την ισορροπία εκπροσώπησης ως προς το φύλο και τη στήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία. Τα αποτελέσματα, ως τώρα, μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι.

Η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, αν και παρατηρούμε ότι διακρίσεις και ανισότητες εξακολουθούν, δυστυχώς, να υφίστανται.

— Έχετε προωθήσει την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο και την εταιρική κουλτούρα. Πώς το έχετε πετύχει αυτό, ποια τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής και ποια τα συμπεράσματα για τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα ευρύτερα;
Η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, αν και παρατηρούμε ότι διακρίσεις και ανισότητες εξακολουθούν, δυστυχώς, να υφίστανται. Μάλιστα, η χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων, τόσο από άποψη νοοτροπίας όσο και μισθολογικών διαφορών. Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία θεωρούμε πως η ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στον εργασιακό χώρο και η παροχή ίσων ευκαιριών για εκπαίδευση, εξέλιξη και ανέλιξη λειτουργεί προς όφελος τόσο της εκάστοτε εταιρείας όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το 2022 το ποσοστό γυναικών που προσελήφθησαν ανήλθε στο 37% του συνόλου των εργαζομένων, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, οι διευθυντικές θέσεις που καλύπτονται από γυναίκες αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2021, ενώ μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι η γυναικεία εκπροσώπηση στην ομάδα διοίκησης της εταιρείας μας αντιστοιχεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Παράλληλα, εστιάζουμε με συγκεκριμένο πλάνο δράσης στην ανάλυση των αμοιβών ανά φύλο για όλες τις εργασιακές θέσεις με στόχο την εξομάλυνση ενδεχόμενων αποκλίσεων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο αναδιαμορφώσαμε και το σύνολο του υλικού που αφορά τη διαδικασία στελέχωσης της εταιρείας μας, προωθώντας ακόμη πιο ηχηρά την κουλτούρα της συμπερίληψης και των μηδενικών διακρίσεων.

Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει» Facebook Twitter

— Μία από τις πιο αόρατες ομάδες που αντιμετωπίζουν ακόμη επίμονες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση και την αποδοχή σε κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον είναι αναμφίβολα τα άτομα με αναπηρία. Ποιες ενέργειες κάνει η εταιρεία σας ώστε να προωθήσει μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία για την κοινότητα των ΑμεΑ;
Η υποστήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, γι’ αυτό ενεργοποιούμαστε σε αυτόν τον πυλώνα μέσω στοχευμένων δράσεων και συνεργειών με σχετικούς φορείς σε συνδυασμό και με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μας. Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες μας αποτέλεσε η συνεργασία μας με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ΛΑΡΑ, την πρώτη σχολή σκύλων-οδηγών που ιδρύθηκε στη χώρα μας για τυφλούς συμπολίτες μας. Εκτός από την έμπρακτη στήριξή μας στο έργο του εν λόγω οργανισμού, μέσω της συγκεκριμένης συνέργειας διοργανώσαμε βιωματικές δράσεις για τους εργαζομένους μας με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και εξοικείωση με άτομα με αναπηρία, όπου η ανταπόκριση ήταν πραγματικά συγκινητική. Παράλληλα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και με την πιο πρόσφατη σχετική μας πρωτοβουλία που αφορά τη νέα, πλήρως προσβάσιμη καμπάνια για το brand Mythos, που επιδιώκει να σπάσει τα στερεότυπα. Εδώ, η συνεργασία μας με τον ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) ήταν μείζονος σημασίας τόσο ως προς την εκπαίδευση και καθοδήγηση της συνολικής ομάδας επικοινωνίας του πρότζεκτ όσο και ως προς τη βιωματική εκπαίδευση των εργαζομένων μας μέσω σεμιναρίων που αφορούν τη συμπερίληψη.

— Πώς καταφέρνει η εταιρεία σας όχι μονάχα να ενδυναμώνει κάθε εργαζόμενο αλλά και να χτίζει μια εταιρική κουλτούρα μηδενικών διακρίσεων που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση τόσο εντός αυτής όσο και στην κοινωνία ευρύτερα;
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία η έννοια της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης νιώθουμε ότι αποτελεί ουσιαστικά κομμάτι του DNA μας, καθώς καθημερινά πάνω από 440 άνθρωποι «ζυθοποιούμε», σε κάθε γωνιά της χώρας, διατηρώντας ο καθένας τη μοναδικότητά του. Παράλληλα, ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου, όλοι μαζί εκπροσωπούμε την αγορά μας που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες ως προς την ιστορία, την κουλτούρα, τη νοοτροπία, τις συνήθειες, τα προϊόντα, ακόμη και τις καιρικές συνθήκες.

Έτσι, για εμάς η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη αποτελούν δεδομένες αξίες για τον οργανισμό μας και επιδιώκουμε διαρκώς την ενίσχυσή τους, ώστε οι άνθρωποι που απασχολούνται στην εταιρεία μας να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράσουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Γι’ αυτό και η στρατηγική της εταιρείας μας περιλαμβάνει καμπάνιες ενημέρωσης τόσο για εσωτερικά κοινά και για τους καταναλωτές όσο και δράσεις και συνεργασίες που προωθούν στην πράξη τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρική καμπάνια ενημέρωσης που πραγματοποιήσαμε πέρσι με όχημα τα ίδια μας τα προϊόντα αλλά και η φετινή μας με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους μας. Μόνιμος στόχος μας είναι η διάχυση του μηνύματος για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφής διάκριση και ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον για όλους. 

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Zero Waste Horeca: Λιγότερα απορρίμματα, περισσότερα οφέλη

Radio Lifo / Zero Waste Horeca: Λιγότερα απορρίμματα, περισσότερα οφέλη

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, εξηγεί πώς το πρόγραμμα Zero Waste HORECA αλλάζει τη νοοτροπία των επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας ότι η μείωση απορριμμάτων και η εξοικονόμηση πόρων μπορούν να γίνουν σύμμαχος της καθημερινής λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητάς τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Delivery

Θέματα / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Καθημερινή παράνοια και απαγωγές γατιών

Κάθε Πέμπτη / Καθημερινή παράνοια και απαγωγές γατιών

Μια πρόωρη ηχογράφηση γίνεται η αφορμή να ξεδιπλωθούν ιστορίες καθημερινής τρέλας: απρόσμενες συναντήσεις, κοινωνικά άβολες στιγμές και υποθέσεις… γατο-απαγωγής. «Άλλο ένα podcast 3.0», δηλαδή, με τον Θωμά Ζάμπρα.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
Γερνώντας με αναπηρία: Όλα όσα δεν συζητάμε

Ζούμε, ρε! / Γερνώντας με αναπηρία: Όλα όσα δεν συζητάμε

Γιατί δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τις αναπηρίες σε μεγαλύτερες ηλικίες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος αναζητούν απαντήσεις παρέα με την ψυχολόγο και εκπαιδευόμενη συστημική θεραπεύτρια Μαρία Φώτεινα Χατζή.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Έγκλημα στο Κολωνάκι: Ποιος σκότωσε την 68χρονη πωλήτρια στη Βουκουρεστίου;

Αληθινά εγκλήματα / Έγκλημα στο Κολωνάκι: Ποιος σκότωσε την 68χρονη πωλήτρια στη Βουκουρεστίου;

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη δολοφονία μιας 68χρονης πωλήτριας που αναστάτωσε, το καλοκαίρι του 1978, τους καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
Χώρα, Γρόττα, Μητρόπολη: Πώς ένα λιμάνι έγραψε την ιστορία της Νάξου

Ιστορία μιας πόλης / Η Νάξος ήταν πάντα εκεί, από την αρχή της Ιστορίας

Τι αποκαλύπτουν τα εργαστήρια κεραμικής, τα αρχαία λιμάνια, οι τόποι λατρείας και οι ταφές για μια κοινότητα που εξελισσόταν καθώς έβλεπε τον κόσμο να ανοίγεται γύρω της; Η αρχαιολόγος Ξένια Χαραλαμπίδου «διαβάζει» τα υλικά ίχνη που εξηγούν πώς διαμορφώθηκε η ταυτότητα της αρχαίας Νάξου μέσα από πίθους, αγγεία, χώρους συμποσίων και ταφές, ξεδιπλώνοντας την πορεία μιας κοινότητας μέσα από τη λατρεία, την καθημερινότητα και τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η νοηματική γλώσσα μπαίνει στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Ζούμε, ρε! / Η νοηματική γλώσσα μπαίνει στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Μια νέα δυνατότητα στο 1555.gov.gr επιτρέπει σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες να εξυπηρετούνται μέσω βιντεοκλήσης στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα — κάνοντας την επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες πιο ανθρώπινη και πιο προσβάσιμη.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Θάλεια Ματίκα: «Η τηλεόραση έχει αλλάξει πολύ προς το χειρότερο σήμερα»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / Θάλεια Ματίκα: «Παίζω σχεδόν πάντα μια δυναμική γυναίκα που αγαπά έναν άντρα ολοκληρωτικά»

Η Θάλεια Ματίκα μιλά για τη διαδρομή της σε θέατρο και τηλεόραση, την εξέλιξη του χώρου, τις δυσκολίες, το #MeToo, τη συνεργασία με τον σύζυγό της Τάσο Ιορδανίδη και το άγχος του επόμενου βήματος.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μπορεί το ΑΙ να αναστήσει τους νεκρούς μας;

Άκου την επιστήμη / Μπορεί το ΑΙ να αναστήσει τους νεκρούς μας;

Υπάρχει, τελικά, δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο; Μπορούμε να δημιουργήσουμε «ψηφιακούς κλώνους» ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή; Και πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία να διαχειριστεί τις τεράστιες τεχνολογικές και ηθικές προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας; Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής και Βιοηθικής στο ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, δίνει τις απαντήσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περνάνε οι COP, αλλά οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν

H κατάσταση των πραγμάτων / Περνάνε οι COP, αλλά οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP30) ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας για άλλη μια φορά κρίσιμα ζητήματα ανοιχτά. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τη διεθνή στρατηγική απέναντι στην κλιματική κρίση; Η Εμμανουέλα Δούση, καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο ΕΚΠΑ και κάτοχος της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία, αναλύει όσα πέτυχε –και όσα δεν κατάφερε– η φετινή διάσκεψη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ