5 βινιετες για τη διαφθορα στην Ελλαδα ( 2003 - 2009 ) :1 ) Οι Ελληνες ανεχονται τη διαφθορα, αρκει να κανουν τη δουλεια τους.  
90% προθυμο να παρανομησει αρκει να μη συλληφθει.Κυραρουν λαδωμα για διπλωμα οδηγησης, φακελακι σε γιατρο, "βυσμα" για στρατιωτικη μεταθεση. Συμφωνα με στοιχεια ερευνας του Ελληνικου παραρτηματος της 'Διεθνους Διαφανειας", το 81% των Ελληνων που μετειχαν σε αυτην , απαντα πως δεν ενοχλειται απο τη διαφθορα, αν ειναι να κανει τη δουλεια του, το 89% πως κανει τα "στραβα ματια" , σε περιπτωση που δεν βλαπτονται τα προσωπικα του συμφεροντα και το 90% υποστηριζει πως δεν χρειαζεται να υπακους στους νομους, οταν δε σε βλεπει κανεις. Το 53% πιστευει οτι η Ελλαδα μπορει να γινει χωρα διχως διαφθορα, 43% διαφωνει μ αυτη την αποψη. Δειγμα 6105 ατομα απο Ιουλιο εως Δεκεμβριο του 2008 απο την Public Issue.Πηγη : Ελευθεροτυπια - Τριτη 17 Φεβρουαριου 2009.2 ) Συμβιβασμενοι με τη διαφθορα στο δημοσιο εμφανιζονται οι Ελληνες, αφου συμφωνα με στοιχεια ερευνας μονο 2 στους 10 δηλωσαν οτι οι παρανομες πραξεις θα πρεπει να καταγγελλονται, ενω το 30% αποδεχεται και εγκρινει σιωπηρα τις παρανομες συναλλαγες. Οπως προκυπτει απο ερευνα του Ελληνικου κεντρου πολιτικων Ερευνων του Παντειου Πανεπιστημιου, 3 στους 10 Ελληνες εγκρινουν και συμφωνουν με τις παρανομες συναλλαγες, οταν αυτες αφορουν μελη της οικογενειας τους 'η τη γρηγοροτερη εξυπηρετηση τους. Οι περισσοτεροι πιστευουν οτι "τιποτα δεν αλλαζει" και γι αυτο θεωρουν οτι μια απλη καταγγελια δεν μπορει να αλλαξει τα πραγματα.Οι ερωτηθεντες εκτιμουν οτι η μεγαλυτερη διαφθορα γινεται στις πολυεθνικες εταιρειες ( 85%) και ακολουθουν:Μεγαλοι επιχειρηματιες και προμηθευτες του Δημοσιου - 82% Δημοσιος τομεας -52%Κυβερνηση - 51%Πολιτικα Κομματα - 42%Τοπικη Αυτοδιοικηση - 32%Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση - 29% . Στο Δημοσιο Τομεα, σκηπτρα διαφθορας κατεχουν οι εφοριες ( 62% ), πολεοδομια ( 58% ), τα νοσοκομεια ( 33% ).Πηγη : BBCGreek.com - Κυριακη 23 Νοεμβριου 2003 
3 ) "Λαδωνουμε" με 15 τρισ. δρχ τον χρονο την κρατικη μηχανη. Δεκα εκατομμυρια Ελληνες πληρωνουν 15 τρισ. δραχμες τον χρονο - σχεδον οσο ενας κρατικος προυπολογισμος - για να "λαδωσουν" την κρατικη μηχανη και τους λειτουργους της...Η Ελλαδα ειναι πρωταθλητρια στη διαφθορα, την παραοικονομια και εχει το χαμηλοτερο κατα κεφαλην εισοδημα στην Ευρωπαικη Ενωση, για την χρονια του 2002. 20 Νοεμβριου 2003 αρχισε τριημερο συνεδριο στο Παντειο Πανεπιστημιο για τη διαφθορα, παρουσια 50 ειδικων επιστημονων. Πρυτανης του Πανεπιστημιου ειναι ο Ιωαννης Βαβουρας. "Χρειαζεται αλλαγη πολιτικης κουλτουρας και απο πλευρας πολιτων και απο πλευρας πολιτικων αρχων, λειτουργων δημοσιας διοικησης λογω της στρεβλης τους αντιληψης για το τι καθιστα κρατικη εξουσια" ειπε ενας απ τους ομιλητες. Η διαφθορα εχει αρνητικες επιπτωσεις αλλου, πχ στις επενδυσεις και στο ΑΕΠ, στην ισοκατανομη του εισοδηματος, πραγματα τα οποια δημιουργουν μεγαλη παραοικονομια. 
Πηγη : Ελευθεροτυπια - 21 Νοεμβριου 2003. 4 ) Καποτε ηταν ο "μπαρμπας στην Κορωνη", σημερα ειναι "ο κολλητος του δημαρχου". Για να γλυτωσεις το αυθαιρετο απο την κατεδαφιση, να ανοιξεις μαγαζι, να παρεις επιδοτηση για το κτημα, να παρεις αναπηρικο επιδομα, ειτε θα ακολουθησεις τον γολγοθα της απροσωπης γραφειοκρατιας ειτε θα κανεις ενα τηλεφωνημα στον συστημενο ανθρωπο με το καταλληλο ποστο στο Δημο της περιοχης σου. Αυτο που ολοι γνωριζουν επιβεβαιωνει εμμεσως και η τελευταια εκθεση του Σωματος Επιθεωρητων- Ελεγκτων Δημοσιας Διοικησης ( ΣΕΕΔΔ ). Ο ετησιος απολογισμος του ΣΕΕΔΔ για το 2003 περιλαμβανει δεκαδες περιπτωσεις παρανομιας. Αυθαιρετα : Απο τις 1.198 τελεσιδικες αποφασεις κατεδαφισεων στη Θεσσαλονικη εκτελεστηκαν μολις οι...42. Στελεχη Δημοτικων επιχειρησεων βεβαιωνουν ψευδως οτι ενα εργο ειναι επειγον ωστε να ανατεθει αρον αρον σε ιδιωτες ( Κορωπι ). Ξεφυτρωνουν καντινες και χημικες τουαλετες επανω στον αιγιαλο ( Αρτεμιδα ). Λειτουργουν περιπτερα που οι δικαιουχοι τους εχουν πεθανει εδω και χρονια ( Καβαλα ).Αλλοι ανοιγουν μαγαζι μονο με την εγγραφη στην αρμοδια ΔΟΥ, αφου, μεχρι να δωσει αδεια ο Δημος να γινει υγειονομικος ελεγχος, να παρουν μελετη πυρασφαλειας , αδειες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, περνανε μηνες. Αν οσο λειτουργει το μαγαζι παρανομα το μηνυσει ο Δημος, το δικαστηριο συνηθως αναβαλλεται και τελικα ματαιωνεται ωσπου να βγει η αδεια. 
Πηγη : Ελευθεροτυπια - 10 Οκτωβριου 2004. 5 ) Εν μεσω παγκοσμιας οικονομικης κρισης, η μονη δραστηριοτητα που δεν αντιμετωπιζει υφεση στην Ελλαδα ειναι η διαφθορα. Δωσαμε το 2008, ουτε λιγο ουτε πολυ, 748 εκατ. ευρω " μαυρο χρημα", για να λαδωσουμε κρατικους 'η ιδιωτικους υπαλληλους ! Το ποσο αυτο ειναι αυξημενο κατα 109 εκατ. ευρω 'η 17% σε σχεση με το 2007 ! Πηγη : Ελευθεροτυπια - 18 Φεβρουαριου 2009.
Σχολιάζει ο/η