ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Tips για καλό καφέ στο σπίτι

Tips για καλό καφέ στο σπίτι Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Tips για καλό καφέ στο σπίτι Facebook Twitter
Ο Coffee Ambassador Στάθης Πάζας των STARBUCKS μας άνοιξε τα μάτια, και μας έδωσε τα φώτα του για τα βασικά που αφορούν τον καφέ,

Μετά την παρουσίαση που προηγήθηκε σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με τις ποικιλίες και τα καβουρδίσματα καφέ, ήρθε η ώρα να  πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Δηλαδή; Μα να μάθουμε από τους ειδικούς στο πως και τι απαιτείται για να φτιάξουμε σωστά έναν καφέ.

 

Ο Coffee Ambassador Στάθης Πάζας των STARBUCKS μας άνοιξε τα μάτια, και μας έδωσε τα φώτα του για τα βασικά που αφορούν τον καφέ, αυτά δηλαδή που οι απανταχού coffee lovers πρέπει να ξέρουν για παρασκευή καφέ σε κάθε είδους καφετιέρα.

Tips για καλό καφέ στο σπίτι Facebook Twitter

Η Αναλογία

Ξεκινάμε λοιπόν, από την αναλογία: Σημειώστε. 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένος καφές (τουτέστιν 10 γραμμάρια) για κάθε 180 ml νερού για παρασκευή καφέ με γαλλική πρέσα (καφετιέρα με έμβολο). Αν πάλι τον θέλετε πιο ελαφρύ, μην αλλάξετε τις αναλογίες. Στις ίδιες μένουμε για να μην χάσουμε τα αρώματα και την γεύση του καφέ, απλά τον αραιώνουμε μετά με ζεστό νερό. Got it?

Το Νερό

Συνεχίζουμε. Το νερό. Ο ειδικός μας λέει ότι χρειάζεται κρύο, φρέσκο νερό που το βράζουμε περίπου στους 90 με 96 βαθμούς κελσίου. Υπάρχουν βραστήρες που σας δίνουν την επιλογή θερμοκρασίας. Οπότε προτιμήστε τους. Όσο για την ποιότητα του νερού, αποφύγετε το μεταλλικό και αποσταγμένο νερό. Προτιμήστε φιλτραρισμένο ή εμφαλιωμένο για μην αλλοιωθεί καθόλου η γεύση του καφέ σας.

Το Άλεσμα

Tips για καλό καφέ στο σπίτι Facebook Twitter
Το κατάλληλο άλεσμα ανάλογα με την εκάστοτε μέθοδο παρασκευής καφέ.

Για τους μερακλήδες τώρα που αλέθουν τον καφέ τους λίγο πριν τον πιούνε, ο Στάθης έχει να σας συμβουλέψει το εξής: το κατάλληλο άλεσμα καθορίζεται από την εκάστοτε μέθοδο παρασκευής καφέ, δηλαδή αν έχετε γαλλική πρέσα, τότε θα πρέπει να είναι χοντροκομμένος (6 δευτερόλεπτα), αν έχετε καφετιέρα φίλτρου με επίπεδο πάτο, τότε θα πρέπει να είναι μέτρια αλεσμένος (8-10 δευτερόλεπτα) που θα έχει μια υφή σαν του καλαμποκάλευρου. Αν έχετε καφετιέρα με κωνοειδή φίλτρο, τότε δώστε λίγο χρόνο παραπάνω, μέχρι να γίνει η υφή σαν επιτραπέζιο αλάτι και τέλος αν θέλετε espresso, τότε θα πρέπει να είναι πολύ λεπτοκομμένος που σημαίνει σαν την άχνη ζάχαρη.

Η φρεσκάδα

Και μετά τα παραπάνω ωραία, ήρθε η ώρα για να παίξουμε τους MythBusters, καταρρίπτοντας μερικούς μύθους σχετικά με το πως θα διατηρήσουμε φρέσκο τον καφέ μας.

1. ΔΕΝ τον βάζουμε ψυγείο ή καταψύκτη. Μάνα ακούς;;; Τον καφέ τον διατηρούμε καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου εποχή Άνοιξη/Φθινόπωρο, δηλαδή θερμοκρασία δωματίου. Όσο για τις υπόλοιπες εποχές, επιστρατεύστε συσκευές που θα κρατήσουν τον χώρο σας μακριά από πιγκουίνους ή καμήλες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τον αποθηκεύουμε σε αεροστεγής συσκευασία (συσκευασία FlavorLock™, που χρησιμοποιεί στους καφέδες της η Starbucks, είναι ιδανική) η οποία δεν επιτρέπει καμία επαφή με φως. Οπότε όχι φως, όχι αέρας και θερμοκρασία δωματίου (που σημαίνει θερμοκρασία γύρω στους 18-20°C).

2. Όσο για το αν λήγει ο καφές, λοιπόν δεν είναι μέλι. Με τις αεροστεγείς συσκευασίες μπορείτε να διατηρήσετε τους κόκκους καφέ για 34 εβδομάδες. Μόλις ανοιχτεί, ο καφές θα πρέπει να αλεστεί, να αποθηκευτεί σε ένα αεροστεγές δοχείο και να καταναλωθεί μέσα σε μια εβδομάδα αν θέλετε να έχετε την καλύτερη δυνατή γεύση.

3. Έναν μύθο που αγνοούσα είναι ότι αν αλεστεί πιο λεπτοκομμένος ο καφές, διατηρείται πιο πολύ καθώς θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρότερη ποσότητα. Λοιπόν boys and girls, ο τρόπος άλεσης δεν παίζει κανένα ρόλο στη διατήρηση της φρεσκάδας του, παρά μόνο στην μέθοδο παρασκευής και τον τύπο του καφέ. Κάθε καφετιέρα άλλωστε διαθέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη χρήση του καφέ από το άλεσμα μέχρι και την ποσότητα. Ένα εύκολο tip είναι το όσο πιο γρήγορα φτιάχνεται, τόσο πιο λεπτοκομμένος είναι (βλέπε espresso).

Tips για καλό καφέ στο σπίτι Facebook Twitter
Espresso η καρδιά και βάση αμέτρητων διαφορετικών καφέδων και ροφημάτων

Και καθώς μιλάμε για διάφορες μηχανές καφέ, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε αυτές τις διαφορετικές μεθόδους εκχύλισης καφέ γιατί δεν είναι μόνο οι δυο τρεις που μας έρχονται συνήθως στο μυαλό. Οι πιο γνωστές μέθοδοι παρασκευής / θερμής εκχύλισης καφέ περιλαμβάνουν χρήση καφετιέρας φίλτρου, αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές υψηλής πίεσης για espresso (και ροφήματα με βάση των espresso – Cappuccino, Latte κλπ) , Pour Over (απλός κώνος και χάρτινο φίλτρο), Aeropress, Siphon, Γαλλική Πρέσα (καφετιέρα με έμβολο) και Chemex. Όλες αυτοί οι μέθοδοι όπως μπορείτε να φανταστείτε έχουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο να αναδεικνύουν τη γεύση και τα αρώματα της εκάστοτε ποικιλίας καφέ.

Tips για καλό καφέ στο σπίτι Facebook Twitter
Η μέθοδος Chemex ενισχύει το σώμα του καφέ παράγοντας μία καθαρή κούπα καφέ με πολύπλοκες πλούσιες γεύσεις, που σημαίνει ότι κανένα χαρακτηριστικό δεν θα κυριαρχήσει.
Tips για καλό καφέ στο σπίτι Facebook Twitter
Για όσους θέλουν να τονίσουν τις ξεχωριστές γεύσεις του καφέ, η μέθοδος Pour Over είναι η ιδανική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό.
Tips για καλό καφέ στο σπίτι Facebook Twitter
Η μέθοδος παρασκευής Siphon αναδεικνύει τις έντονες γεύσεις του καφέ, ότι πρέπει για όσους απολαμβάνουν ξεκάθαρες γεύσεις και αρώματα που κυριαρχούν στον καφέ. Είναι μαγεία και μόνο να την παρακολουθείς.
Tips για καλό καφέ στο σπίτι Facebook Twitter
Η γαλλική πρέσα είναι από τους πιο διαδεδομένους τρόπους εκχύλισης και όχι τυχαία! Οι Coffee Masters των Starbucks τον προτιμούν λόγω της απουσίας φίλτρου και επειδή όλα τα έλαια του καφέ μένουν στην κούπα .

Με τις συμβουλές του Στάθη, έφτιαξα μόνη μου στο κατάστημα έναν custom made καφέ. Και αφού τα κατάφερα, τώρα θα το δοκιμάσω και στο σπίτι. Γιατί τώρα ξέρω.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους τρόπους εκχύλισης καφέ, δεν έχετε παρά να συμμετάσχετε στο σχετικό Σεμινάριο Καφέ που διοργανώνουν τα Starbucks αυτόν τον μήνα και πιο συγκεκριμένα στο κατάστημα της Κοραή, την Παρασκευή 26/5/2017 και ώρα 12:30-14:30.

Επιχειρείν/Market
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM