0
NOWNESS

Τα δάκρυα του βουνού που σχημάτισαν την μεγαλύτερη αλυκή του κόσμου

Σε μια εποχή που οι θεοί περπατούσαν και άφηναν τεράστιες πατημασιές σαν λίμνες και το κεφάλι τους ξεπερνούσε τα σύννεφα, υπήρχε μια θεά του βουνού, η οποία ονομαζόταν Tunupa. Ο μύθος θέλει να έχε εγκαταλειφθεί από τον άντρα της για μια άλλη γυναίκα. Πληγωμένη και απογοητευμένη, η Tunupa έκλαιγε ενώ θήλαζε το μωρό της. Το νερό από τα δάκρυα της και το γάλα από τα στήθη της έσμιξαν για να σχηματίσουν την μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο, της οποίας η επιφάνεια είναι καλυμμένη με αλάτι– το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι.


Η Tunupa έκτοτε έχει μείνει στην ιστορία ως ένα βουνό που φέρει το όνομα της από την φυλή Aymara των Άνδεων. Στα πιστεύω των Aymara οι συγκεκριμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί είναι μέρη ιερά καθώς είναι επιλογή των θεών εάν θα τους δώσουν το σχήμα σπηλιάς, λόφου ή ποταμιού.


Ο Nico, ο πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας, έχει ζήσει και έχει δουλέψει στο όρος Anupa όλη του την ζωή . Η παγωμένη έκταση που περιβάλλει το βουνό είναι σχεδόν εξίσου μεγάλη με την πολιτεία του Κοννέκτικατ και είναι εκεί όπου ο Nico εργάζεται καθημερινά.


Καθώς κάνει κομμάτια τον πάγο αλατιού με ένα καλά ακονισμένο τσεκούρι, το οποίο το χρησιμοποιούσε αρχικά για τα γλυπτά του, μασάει αργά φύλλα κόκας - ενώ η εργασία του παίρνει την μορφή διαλογισμού.


«Το αλάτι είναι μια οντότητα για τον Nico, καθώς είναι σαν να τον συνδέει με μια υψηλότερη διάσταση» λέει ο σκηνοθέτης Ivan Olita. «Παρέχεται σε αυτόν και στην οικογένεια του, οπότε πρέπει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις διδασκαλίες των προγόνων του».


Ο Nico σέβεται ιδιαίτερα το Salar και γι' αυτό χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά και χρονοβόρα εργαλεία αντί για μηχανές, για να σπάει τους πάγους αλατιού. «Οι μύθοι είναι ένας ισχυρός τρόπος διερεύνησης της πραγματικότητας μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία» λέει ο Olita. «Μας δίνουν πληροφορίες για την ζωή των ανθρώπων και τις περιοχές στις οποίες ανήκουν και μας βοηθούν να συνδεθούμε με αυτές».


Το θαύμα της θάλασσας της Βολιβίας, το οποίο συνεχίζει να αποπνέει δέος και να δέχεται τον σεβασμό των κατοίκων, βιώνει ωστόσο και την βεβήλωση. Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι είναι ένα από τα πιο επίπεδα μέρη της γης και καλύπτει μέχρι και το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου, καθιστώντας το ένα hotspot για τους τουρίστες και έναν μαγνήτη για τις εταιρείες τεχνολογίας.


«Ο μύθος της Aymara, σε συνδυασμό με τους σύγχρονους μύθους, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλληλεξάρτησης ανθρώπου και φύσης» σχολιάζει ο Olita. «Αλλά πάνω απ' όλα, είναι μια προσπάθεια ταύτισης των τόπων και των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτούς.

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ