0
LIFO PICKS

Η περιφρόνηση των Αρχαίων Ελλήνων για τη γυναικεία δύναμη

Η δαιμονοποίηση της γυναικείας εξουσίας στον Δυτικό κόσμο μπορεί να εντοπιστεί στην Αρχαία Ελλάδα, υποστηρίζει η μελετήτρια κλασικών συγγραφέων Mary Beard.

Οι διαδικτυακές απεικονίσεις της Χίλαρι Κλίντον ως Μέδουσας που αποκεφαλίστηκε από τον Περσέα με την μορφή του Τραμπ είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Σε αυτή τη διάλεξη στο Βρετανικό Μουσείο το 2017, η Beard υποστηρίζει ότι αυτή η περιφρόνηση των Αρχαίων Ελλήνων για τη γυναικεία δύναμη συνεχίζει να διαμορφώνει τη γλώσσα και την στάση των ανθρώπων με λιγότερο προφανείς, αλλά παρόμοια καταστροφικούς τρόπους.

Με έντονο χιούμορ και πολλά εντυπωσιακά παραδείγματα, η Beard υποστηρίζει ότι για να ξεπεράσει πραγματικά τα αρχέτυπα των ισχυρών γυναικών ως ανεύθυνη, επικίνδυνη και συνειδητή, η γυναικεία δύναμη χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο επικεντρωμένο στα αποτελέσματα και ταυτόχρονα αποσυνδεδεμένο από το κύρος.

Αυτό το σύντομο ντοκιμαντέρ ανατέθηκε από το Μουσείο Getty με αφορμή την βράβευση της Beard με τομετάλλιο Getty 2019 για την συνεισφορά της στις τέχνες.

Πηγή: London Review of Books (LRB) 

 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ