0
LIFO PICKS

All the lonely people: Η νέα επιδημία της μοναξιάς είναι εδώ

Τον Ιανουάριο του 2018 η Theresa May, τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε ένα ασυνήθιστο ραντεβού: η Tracey Crouch θα υπηρετούσε ως η πρώτη Υπουργός Μοναξιάς στον κόσμο. Η θέση, είχε δηλώσει η May, θα αντιμετωπίσει το γεγονός ότι, για περίπου 9 εκατομμύρια πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας «η μοναξιά είναι η θλιβερή πραγματικότητα της σύγχρονης ζωής».

Την εποχή εκείνη, η Alice Aedy, μια 20χρονη βρετανίδα σκηνοθέτιδα αναστατώθηκε με αυτή την είδηση. "Η ιδέα ενός Υπουργού Μοναξιάς ακούγεται πολύ δυστοπική - σχεδόν Οργουελιανή" δήλωσε η Aedy. "Όμως σκέφτηκα ότι ήταν μια ανησυχητική αντανάκλαση των καιρών μας".

Η επιδημία της μοναξιάς - όπως λένε πολλοί ειδικοί - είναι μια πραγματική κρίση της δημόσιας υγείας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι τόσο επιζήμια για τη σωματική υγεία όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Η έλλειψη κοινωνικών σχέσεων είναι ένας τεράστιος παράγοντας κινδύνου για το θάνατο, αυξάνοντας την πιθανότητα θνησιμότητας κατά 26%. Μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με άτομα με αδύναμους κοινωνικούς δεσμούς, τα άτομα που απολάμβαναν σημαντικές ανθρώπινες σχέσεις στη ζωή τους ήταν 50% πιθανότερο να επιβιώσουν.

Ο John Cacioppo, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και  κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της μοναξιάς, ανακάλυψε τις επιζήμιες επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης σε κυτταρικό επίπεδο. "Βρήκαμε ότι η μοναξιά διείσδυσε με κάποιο τρόπο τις βαθύτερες εσοχές του κυττάρου αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδια" γράφει στο βιβλίο του "Η μοναξιά: η ανθρώπινη φύση και η ανάγκη για κοινωνική σύνδεση".

Αυτά είναι ανησυχητικά ευρήματα, δεδομένου ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί αναφέρουν ότι τις περισσότερες φορές αισθάνονται μοναξιά. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στους νέους ηλικίας 18 έως 22 ετών - συμπέρασμα που προκύπτει βάσει ερευνών που διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Γιατί είναι η Generation Z είναι τόσο μοναχική; Πρόκειται για μια ερώτηση που διερευνά η Aedy  στο σύντομο ντοκιμαντέρ της Disconnected.

Μετά την ανακοίνωση του διορισμού του Crouch, η Aedy δημιούργησε μια τηλεφωνική γραμμή για νέους που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τον νέο Υπουργό Μοναξιάς. Εντός 24 ωρών, ο τηλεφωνητής είχε γεμίσει από τα μηύματα. "Τίποτα δεν θα μπορούσε να μας προετοιμάσει για το πόσο συναισθηματικά ήταν αυτά τα φωνητικά μηνύματα" δήλωσε η Aedy. "Την πρώτη νύχτα που λάβαμε τα μηνύματα μείναμε μέχρι τις 3 το πρωί ακούγοντας τα, πολλές φορές με δάκρυα". Πολλοί από τους ανθρώπους που κάλεσαν τελείωσαν το μήνυμά τους, ευχαριστώντας τον ακροατή για την ευκαιρία που τους δόθηκε να μοιραστούν τα συναισθήματά τους.

Μια επιλογή από αυτά τα φωνητικά μηνύματα ακούγεται στο ντοκιμαντέρ Disconnected. Τα μηνύματα αυτά ακούγονται τόσο οικεία και είναι αφοπλιστικά ειλικρινή. "Θα ήταν δύσκολο να έχω πάρει τόσο αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αυτοπροσώπως ή στήνοντας μια κάμερα" τόνισε η Aedy. Είναι παρήγορο να μπορείς κανείς να καλέσει σε μια ανώνυμη ανοικτή τηλεφωνική γραμμή, όπου "κανείς δεν θα είναι εκεί για να σε κρίνει και λειτουργεί ως εξομολόγηση".

Ένας από τους ανθρώπους που άφησαν μήνυμα περιγράφει την εμπειρία του να ζει αποξενωμένος μέσα σε μια μεγάλη πόλη. "Καθομαι στο σπίτι μου και παρακολουθώ τους ανθρώπους καθώς περπατούν και σκέφτομαι: Πώς είμαι τόσο μόνος σε ένα μέρος με τόσους πολλούς ανθρώπους;".

Πηγή: The Atlantic

 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ